A változás szele elfújja a futballromantikát Amszterdamból

Amikor 2019-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelt az AFC Ajax, akkor mindenki rendkívül pozitívan értékelte a döntésüket, hogy egyben tartották a keretet az előző szezonhoz képest. A teljesítményük magáért beszélt, a semleges szurkolók millióit állították maguk mellé világszerte, de valami megváltozott akkor az egyesületnél, ami egyre inkább kihatással van a klubfilozófiára.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Mióta a labdarúgás mozgatórugója a pénz, azóta mindenki úgy beszél az amszterdami klubról, mint egy a fiatalok nevelésében sikeres„keltetőhely”, ahol már tinédzserkorban kellő rutint szereznek a sztárpalánták, hogy aztán jó pénzért értékesíteni tudják őket a topligákba.

A koncepció nem túl bonyolult, de annál inkább működőképes, és persze jövedelmező, mert ki ne tudna fejből legalább három korábbi Ajax-játékost felsorolni, akin az egyesület jókora pénzt kasszírozott. Ha csak arra a két saját nevelésre gondolunk – Frenkie de Jongra és Matthijs de Ligtre –, akik tagjai voltak a 2019-es BL-elődöntős csapatnak, majd a következő nyáron eligazoltak több mint 170 millió eurót hozva ezzel korábbi csapatuknak, akkor mindenki tisztelettel tudja be ezt egy tökéletesen működő üzletpolitikának a klub részéről.

Ha az elmúlt évtizedet vesszük alapul, hogy a transzferpiacon miként alakult a kiadás/bevétel mutatója az egyesületnek – a transfermark.de adatai alapján –, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy mindössze két alkalommal volt magasabb a kiadás, mint a bevétel – szezonális lebontásban.

 

AFC Ajax - transfer

 

Az egyik esetet abban az évben regisztrálhattuk, amikor az a „szégyen” is megesett a csapattal, hogy egy 23 éven aluli játékos a szerződése lejártával ingyen távozott a klubtól. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az akkor 21 éves Mickey van der Hart nem volt olyan helyzetben, hogy a felnőtt keretben reális esélye legyen az első-, vagy a második számú kapus posztjáért versenybe szállni.

A másik olyan eset, mikor negatívan zártak egy szezont transzferbevételek szempontjából, a már emlegetett 2018–19-es Bajnokok Ligája menetelés előtt volt. Itt arról szólt a fáma, hogy a klub vezetősége a legjobbjaival megbeszélte, hogy egy kiugró nemzetközi szereplés reményében maradjanak még egy évet, mert ha valóban sikerül összehozni azt, akkor az mindkét félnek hasznára válhat. A játékosok plusz rutinnal felvértezve távozhatnak, a klub pedig nagyobb összeget fog kapni értük.

Kanyarodjunk vissza viszont az előbb említett Van der Hart esetéhez, mert a jelenben egy ehhez hasonló, csak sokkal nagyobb volumenű esemény alapján lett valamelyest nyilvánvaló, hogy Amszterdamban bizony változások kezdődtek klubfilozófia terén. A téli átigazolási időszakban klubrekordot jelentő 22,5 millió euróért szerződtette az együttes Sebastién Hallert a West Ham Unitedtől. A francia támadó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Londonban, amiket a frankfurti idényei alapján vártak tőle, s miután rendre a padra szorult, ő maga is érezte, hogy váltania kell. A 26 éves center számára nem volt ismeretlen az Eredivisie – két és fél szezont húzott le az Utrecht színeiben a Bundesligába igazolása előtt –, és az Ajax által felvázolt elképzelések sok reménnyel kecsegtetőek voltak számára. Haller jött, látott, és már most bátran állítható, hogy a leigazolása főnyeremény volt – még a klubon belüli „bénázás” ellenére is, hogy nem nevezték az Európa-liga tavaszi szakaszára.

Viszont ez a transzfer elindított egy lavinát, amire talán senki nem számított. Február harmadikán a klub technikai igazgatója, Marc Overmars hivatalos közleményében megerősítette, hogy az egyesület egyik fiatal gyémántja, Brian Brobbey nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését és ingyen távozik majd.

 

AFC Ajay Brobbey

 

 

Azt gondolhatnánk, hogy ez nem nagy dolog, hogy egy ifjú csillag a szerződése lejártakor távozik, mert úgyis bőséggel van a klubnál tehetséges játékos. Ám, ha annak az információnak a tudatában vagyunk, hogy mindössze két 23 év alatti futballista volt az elmúlt évtizedben,aki ingyen hagyta el a klubot – a fentebb említett Mickey van der Hart mellett Mitchell Dijks 2014-ben –, akkor már joggal gondolhatjuk, hogy valami nincs rendben a klubon belül, ha egy, a nemzetközi sajtóban sztárpalántaként emlegetett fiatal inkább a távozást választja az európai klubfutball egyik legelismertebb nevelőegyesületétől, mert úgy érzi, hogy már nem a fiatalokra épít a csapat, hanem a sztárigazolásokra tervez.

Brian Brobbey február elsején lett 19 éves, viszont az első csapatban még mindig csak nyolc alkalommal kapott lehetőséget, ami tényleg okot adhat arra, hogy olyan gondolatai legyenek, hogy nem vele tervez a klub. A ghánai felmenőkkel rendelkező, rendkívül jó testfelépítésű csatár utánpótlás szinten megállíthatatlan volt. Szezonról szezonra hozta az aktuális korosztályban a kiugró eredményeket, az előző évi, valamint az idei másodosztályú idényben – az Ajax második csapatában – 28 mérkőzésen 16 gól és négy assziszt került a neve mellé. Amikor az A-csapatban megkapta az esélyt, akkor sem vallott szégyent, mert csupán 160 perc jutott számára a nyolc meccs alatt, mégis három találattal és egy előkészítéssel vétette észre magát.

A Bajnokok Ligája csoportkörében már bemutatkozhatott az ősszel, egy félidőnyi lehetőséghez jutott a sorsdöntő hatodik fordulóban az Atalanta ellen. Január végén a Willem II elleni bajnokin tíz percet kapott, de az 1-1-re álló összecsapáson egy gól és egy gólpassz volt a termése, amivel 3-1-re nyert a csapat. A múlt héten a Lille OSC elleni Európa-liga-találkozón, valamivel több mint negyedóra jutott neki, de a győztes gólt ezúttal is ő szállította, amivel idegenben szerzett előnyt az amszterdami gárda.

Brian Brobbey egyébként az utánpótlás válogatottakban is elképesztően termékeny, ami jól mutatja, hogy okkal látják bele a jövő egyik meghatározó csatárát. Az U17-es csapatban töltötte a legtöbb időt, ott 24 mérkőzésen 16 gólig és négy gólpasszig jutott, s nem mellesleg kétszeres Európa-bajnok is lett ebben a korosztályban, mindkét alkalommal a nemzeti csapat alapembereként. Az első esetben az olaszok elleni fináléban – csereként beállva – az ő találatával mentették hosszabbításra a mérkőzést.

Visszatérve az Ajax csapatára és az ottani változásokra, az is alátámasztja Brian Brobbey döntésének jogosságát, hogy az idei szezonban a keret átlagéletkora először lépi túl a 23 évet, sőt egyből a 24-et is. Az elmúlt tíz évet figyelembe véve a 21–23 év közötti mozgás volt megfigyelhető, viszont a mostani idényre ugrásszerű emelkedés történt, ami valóban a változások egyik jele. A képen sötétkékkel jelölt trendvonal is jól visszaadja, hogy ha nem is nagy mértékben, de emelkedőben van az átlag.

 

 

Jelenleg Brian Brobbey az egyetlen, akinek lejáró szerződése van és még az U21-es kerethez tartozik, de már bemutatkozott a felnőttek között is. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy ő lesz az első a sorban, aki inkább a végleges távozás mellett dönt a kevés játéklehetőség okán, ahelyett, hogy kölcsönben próbálna szerencsét, vagy pedig inkább egy „fehér holló”, aki a nagyon ritka kivételt jelenti. Ha előbbi, akkor valóban van ok elgondolkodni azon, hogy az amszterdamiak jelentik-e a megfelelő helyet a fiatal holland tehetségek számára a másik két nagy klubbal szemben a jövőben(?), főleg, ha tovább emelkedik az átlagéletkor és további nagyobb összegű igazolásokkal próbálkoznak meg nemzetközi téren is meghatározó tényezővé válni az utánpótlás háttérbe szorítása mellett.

Hogy melyik a helyes út, hogy ragaszkodjanak ahhoz a futballromantikus szerephez, ahol a saját nevelésekkel próbálnak sikert elérni, vagy pedig átlépnek egy másik vonalra és igyekeznek azzal közelebb kerülni az elithez, hogy Eredivisie-szinten sztárkaliberű transzferekkel lesznek hazai porondon mindenki felett és nemzetközi szintéren tényezők, azt mindenkinek magának kell eldönteni, de úgy tűnik, hogy a klub inkább az utóbbi elképzelést favorizálja a jelenleg tapasztalható körülmények alapján.

Írj hozzászólást