Biztató kezdet – hogyan muzsikáltak az új igazolások a magyar női BL-csapatoknál

Lejátszották a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulóját, a győriek egy remek győzelemmel kezdtek – Ambros Martín csapata a címvédő norvég Viperst verte meg –, a Ferencváros azonban elhullajtott egy pontot a Dortmund otthonában. Néhány új igazolás ellenben mindkét csapatban jó teljesítményt nyújtott, alábbi írásunkban. Mi most leginkább rájuk koncentrálunk a továbbiakban.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Haladjunk kronológiai sorrendben, és kezdjük a Ferencvárossal, Elek Gábor csapata ugyanis nagyon tanulságos mérkőzésen ért el döntetlent a Dortmund ellen. Ez a pontvesztés több szempontból is fájó lehet, egyrészt azért, mert a német csapat egyértelműen gyengébb a Fradinál, másrészt pedig a problémák, amelyek ehhez az eredményhez vezettek, igencsak ismerősek lehetnek az előző szezonból, ezekben mintha minimális előrelépés sem történt volna.

Támadásban a beállók gyakorlatilag észrevehetetlenek, pedig Julia Behnkét azért láttuk már a német válogatottban jóval markánsabb teljesítményt is nyújtani. Épp ezért gondolom továbbra is, hogy nem elsősorban a beálló játékosok minőségével van a gond, hanem azzal, hogy a játék ezen eleme nincs megfelelő módon beépítve a csapat stratégiájába. Odáig nem mernék merészkedni, hogy ennek lenne valamilyen szintű következménye, de érdekes egybeesés, hogy védekezésben is épp a beálló körül adódnak a legfőbb problémák a magyar csapatnál.

Fókuszunk most azonban az új igazolások játékán van, ezen a téren pedig megint, immáron az elmúlt két évben sokadszorra, ki kell emelnünk Szöllősi-Zácsik Szandrát. Bár tény, hogy az MTK-ban és a válogatottban remekül teljesített az utóbbi időszakban, így is lehettek kérdéseink azzal kapcsolatban, hogy elsősorban fizikálisan alkalmas-e még ő Bajnokok Ligája kihívásaira. Egy meccs persze szűk mintát jelent, de a Dortmund ellen nagyon biztató volt a magyar balátlövő teljesítménye. Az érett talán a legjobb szó a játékára, nincsenek már nála sallangok, talán nem vállal annyit, mint korábban, de amit tud, azt üzembiztosan hozza, és védekezésben is kifejezetten hasznos lehet, hosszú végtagjai előnyt jelentenek a labdaszerzéseknél, szükség esetén pedig a kettes védő posztja mellett akár hármasban is bevethető.

Itana Grbics bemutatkozása nem sikerült ennyire jól, ám érdemes egy fontos különbségre felhívni a figyelmet a két játékos esetében. Zácsik korábban hosszú éveket töltött a Ferencvárosnál, és a csapat játéka azóta nem igazán változott. Persze ezt egyébként negatívumként is felróhatnánk, ám ilyen szempontból előnyös, hiszen gyakorlatilag ugyanabba a rendszerbe kellett visszailleszkednie. Grbicsnél nyilván nem ez a helyzet, ráadásul irányítóként játszik, ami ilyen szempontból a legkényesebb poszt. Így neki mindenképpen hagyni kell még időt, az viszont már most látszik, hogy óriási kockázat van abban, ha Klujber Katrinnal egyszerre vannak a pályán. Támadásban lehet ez egy jó variáció (bár ahhoz Klujbernek sokkal jobb formát kellene mutatnia), hátul azonban óriási mindennek a kockázata, kettőt cserélni támadás és védekezés között pedig megint csak bonyolult lenne. Van tehát megoldandó feladat bőséggel, a Zácsik, Bölk balátlövő kettős viszont az egész BL-mezőnyt vizsgálva is igen erősnek tűnik.

 

 

A győrieknél egyelőre nem tudunk problémákról beszámolni, mert hogy nagyon nincsenek. Persze nyilván túlzás ezt kijelenteni, de az első, Vipers elleni meccs több mint reménykeltő lehet a Rába-partiak számára. A kezdeti rövidzárlat után remekül állt össze a csapat védekezése, és elöl is szinte mindenki jól végezte a feladatát. Az ellenfelek számára szó szerint ijesztő lehet végignézni, hogy például hármas védőben milyen választék áll Ambros Martín rendelkezésére. Crina Pintea, Anne Mette Hansen, Jelena Despotovic, sőt a koreai Rju Eun-hi is játszott ebben a pozícióban, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Linn Blohm és Kari Brattset, két kitűnő skandináv védőjátékos az első meccsen még nem állt a szakmai stáb rendelkezésére.

De hogy rátérjünk az újakra, nagyon üdítő volt látni Háfra Noémi teljesítményét. Ambros Martín úgy tűnik, a bal és a jobb oldalon is számol a magyar átlövővel, ez pedig hosszú távon a játékosnak és a magyar válogatottnak is jót tehet, hiszen egy plusz variációs lehetőség a későbbiekre nézve. Az tény viszont, hogy egyelőre többet látjuk Háfrát jobbátlövőként, ez viszont már nem előnyös, hiszen nem ez az eredeti posztja. Fodor Csenge kezdeti hibái után Schatzl Nadine hozta azt a stabilitást, melyet az elmúlt években megszokhattunk tőle, Despotovic főleg védekezésben lehet hasznos, Pintea kicsit kilóg a sorból, hiszen ő játszott itt korábban, ismeri a győri viszonyokat, így tőle lehetett is számítani a jó teljesítményre, Rju játéka viszont kifejezetten kellemes meglepetés volt. A Győr háza táján az elmúlt években igencsak hiánycikk volt a balkezes lövő, így ha beválna a koreai, az egy hosszú ideje fennálló problémára jelenthetne gyógyírt. Erre pedig meg is van minden esély, hiszen ahogy említettük, hátul is több poszton bevethető, és elöl is voltak biztató megmozdulásai, egy ideig pedig biztosan lehet majd arra a faktorra is építeni, hogy a mezőny jó része nem ismeri őt igazán.

Az új igazolások tehát mindkét zöld-fehér csapatnál letették a névjegyüket. A döntő kérdés azonban az lesz, hogy mennyire funkcionál az a rendszer, amelybe majd a két tréner be próbálja illeszteni őket.

 

Melyik csapat nyeri a női kézi Bajnokok Ligája 2021-2022-es kiírását?

1,85 – Győri Audi ETO KC

5,00 – CSKA Moszkva

6,00 – Rostov-Don

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Bajnokok Ligája (N)/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást