Egy újraindított óra története

Már három éve annak, hogy a Hamburger SV története során először kiesett a Bundesligából, és bármennyire is számol velük mindenki minden évben bajnoki címre és feljutásra esélyesként, képtelenek visszatérni az élvonalba.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A német foci kedvelőinek nem kell bemutatni az ikonikus képet, amelyen a hamburgi Volksparkstadionban lévő óra az utolsó másodpercét üti, majd megáll, mikor Dr. Felix Brych hármas sípszava azt jelzi, hogy az aznapi győzelem ellenére a HSV története során először kiesett a másodosztályba. Nagyon messzinek tűnik ma már 2018. május 12-e, de az Északi-tenger partján lévő városban élő szurkolókban azóta is feldolgozhatatlan emlékként él ez a nap, mert bár éveken keresztül a tűzzel játszadozott a HSV, arra nem volt felkészülve senki sem, hogy megtörténhet velük az, ami előtte sosem. Már három szezonon is túl vagyunk azóta, de még mindig a másodosztályban szenved az együttes, ez pedig egy olyan szégyenfolt a klub számára, amit nem lehet letörölni. Évtizedeken át az a bizonyos óra volt a legnagyobb dicsőségük, ami most azt mutatja, ami a legnagyobb szívfájdalmuk.

 

A CÉL, AZONNAL VISSZATÉRNI

A 2018/19-es szezon még el sem kezdődött, de már jött az első komolyabb meglepetés, miszerint a szezon közben a kispadot elfoglaló Christian Titz megtarthatta állását és vele kezdik meg a Bundesliga 2-ben a szereplést. Az ekkor még nem elnök, de gyakorlatilag mindent irányító Bernd Hoffmann igyekezett olyan keretet összerakni, amivel hosszútávú célokat lehet elérni, így pedig jöhettek a fiatalok, akikkel majd a visszajutás után is lehet tervezni.

Az átalakulás elkerülhetetlen volt, mert a kiesés után olyan meghatározó nevek távoztak, mint Filip Kostic (Eintracht Frankfurt), Christian Mathenia (Nürnberg), Dennis Diekmeier (fél év csapat nélkül, majd Sandhausen), Mergim Mavraj (Aris Saloniki), Bobby Wood (Hannover, kölcsön). Az érkezők oldalán javarészt saját nevelésű fiatalok voltak, pénz pedig mindössze az akkor 23 évesen az előző idény álomcsapatába is bekerülő Khaled Narey-ért adtak. Kölcsönbe jött Hee-chan Hwang, aki ma már az RB Leipzig játékosa vagy épp Orel Mangala, akit a Stuttgart engedett el ideiglenesen, idén pedig épp a svábokkal remekelt az élvonalban. Azt túlzás lenne állítani, hogy világverő keretet sikerült összerakni, de papíron akkora volt az érték különbség a két kieső (a Köln volt a másik) és az egy szezonnal korábbról megmaradt másodosztályú mezőnnyel szemben, hogy minden szakértő azt vizionálta, hogy nem lesz gond a visszatéréssel.

A Pollersback – Sakai, van Drongelen, Bates/Lacroix, Douglas Santos – Mangala, Holtby/Özcan, Hunt/Janjicic – Narey, Lasogga/Hwang, Jatta/Ito alkotta gerinc tíz meccsig tudta segíteni Tizt munkásságát, ami alatt ugyancsak két vereséget szenvedtek, de az első fordulóban a Holstein Kiel három, míg a hatodik körben a Jahn Regensburg öt gólt lőtt ellenük a Volksparkstadionban.

Tíz forduló után úgy jött az edzőváltás, hogy bár ötödik helyen álltak a hamburgiak, de mindössze kettő pont volt a lemaradásuk a listavezetővel szemben. A kispadra Hannes Wolf érkezett, akivel azonnal beindultak, hét meccsen 19 pontot gyűjtöttek és átvették a vezetést a tabellán is. Ekkor minden úgy tűnt, hogy nem jöhet semmi közbe, mert még a kupában is remekeltek, egészen az elődöntőig jutottak. Viszont eljött április, ami a klub számára a végzetet jelentette. Jött egy hat meccses sorozat, amely során kettő pontra volt képes a csapat, négy lőtt és tizennégy kapott góllal, ami elegendő volt arra, hogy lecsússzanak a dobogóról. Az utolsó fordulónak pedig már úgy mentek neki, hogy az osztályozós helyen lévő Union Berlint pontszámban beérhették, de a fővárosiaknak +21-es, míg a hamburgiaknak -1-es gólaránya volt, és az volt a döntő pontazonosság esetén.

Egy gyenge támadójáték (34 meccsen 45 gól), egy elég kiegyensúlyozatlan védelem, amelyet rendre lerohanhattak az ellenfelek, nem vezethetett máshova, minthogy nem jött össze a feljutás. Wolf munkáját a szezon végén megköszönték, és a vezetőség ismét komoly átalakításokat tervezett a keretben a blama után.

 

Hamburger SV 18-19

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

MÁSODJÁRA, ÚJÚLT ERŐVEL

Ezúttal új terv alapján, már Bundesliga 2 szinten komolyabb költekezéssel igyekeztek egy ütőképes gárdát kialakítani a frissen kinevezett Dieter Hecking számára. A Gladbachnál lejárt szerződésű rutinos szakember keze alá olyan másodosztály szintjén stabil játékosok kerültek, mint David Kinsombi (Holstein Kiel), Jeremy Dudziak (St. Pauli), Lukas Hinterseer (Bochum), Sonny Kittel (Ingolstadt), Daniel Heuer Fernandes (Darmstadt), Tim Leibold és Ewerton (Nürnberg), de kölcsönvették az élvonalból Martin Harnikot, Adrian Feint, Jordan Beyert és Joel Pohjanpalot is.

A versenyhelyzet azonban sokkal kiszámíthatatlanabbnak ígérkezett az előző szezonhoz képest, mert az élvonalból három kieső is volt, akik szerettek volna azonnal visszatérni. Az előzetes várakozások szerint a Stuttgart és a Hannover számított esélyesebbnek a hamburgiaknál.

Hecking támadó szellemű felfogásában a Fernandes – Leibold, van Drongelen, Letschert/Jung, Vagnoman/Beyer – Fein, Dzudziak, Hunt/Kinsombi – Kittel/Narey, Hinterseer/Pohjanpalo, Jatta/Harnik névsor kapta a legtöbb időt. Ez a sokkalta fiatalosabb, lendületesebb csapat könnyedén tudott alkalmazkodni a rutinos edző offenzív stílusához és a támadójátékkal nem is volt gondjuk.

Az első mérkőzés döntetlenje után négy győzelem következett, majd egy elveszített városi derbi után egy újabb nyolcmeccses veretlen széria, ami nagyon szépen festett, de közben már kezdett megmutatkozni a probléma. A szélsővédők magasra tolt szerepe és a teljeskörű presszing nem volt kellően hatékony ez pedig azt jelentette, hogy ha az ellenfél át tud jutni a letámadás első vonalán, akkor rendszeresen létszámfölényes helyzetbe mehettek a hamburgi védelem ellen. A szezon felére ezt már szinte mindenki tudta, de Hecking nem változtatott, ami elindította a lavinát.

A szezon második vereségét egyből követte a harmadik is, amiből csak két döntetlennel sikerült felkelni, ami nagyon összesűrítette az élmezőnyt, ami korábban nem volt így. A HSV elveszítette az első helyét, amelyet többet már nem is tudott visszaszerezni, sőt időszakosan a dobogó alsó fokára is elcsúszott a sok döntetlen miatt. A koronavírus miatt megszakítás után a folytatás nagyon sűrű volt a csapatoknak, és ezt megérezték a „vörös nadrágosok” is, mert jöttek a sérülések a szezon végére, ami már rákényszerítette Heckinget is a változtatásra, de ez azt is jelentette, hogy a lavina utolérte őket és maguk alá temette.

Az utolsó két mérkőzésen három belsővédővel álltak fel, ami nem csak katasztrofálisan nézett ki, de az eredmény is ezt tükrözte. A védelem képtelen volt a területek elosztására, amikor nyomás alá helyezték őket, akkor teljes volt a zavar és a pánik közepette az ellenfelek könnyedén két vállra fektették a csapatot. A harmadik helyért folyó harcban előbb alul maradtak a közvetlen rivális Heidenheim otthonában, majd mikor a sorsolás még kegyes volt hozzájuk, hogy a nekik egy tété nélkül játszó Sandhausen ellen kellett volna nyerni, míg a vetélytárs a bajnok otthonába látogatott, akkor egy csúfos ötöst kaptak odahaza, amivel újfent a negyedik hely jött össze számukra.

A túlzottan támadásra kihegyezett gondolkodás és az edző makacs ragaszkodása az általa favorizált szerkezethez végül nem volt kifizetődő, mert bár a lőtt gólok számában látványosan előreléptek, de közben a védekezés ugyanolyan gyenge marad, még ha ki is cserélődött az ottani állomány java része. Ez természetesen Dieter Hecking állásába került, valamint előrevetítette, hogy ismét komoly változásokra lesz szükség.

 

Hamburger SV 19-20


 

JÖJJÖN A RUTIN ÉS HULLJON A FÉRGESE

A hátunk mögött hagyott 2020/21-es szezon előtt ismét átalakítás várt a keretre, de ezúttal főleg távozókból volt sok. A nehéz anyagi körülmények közepette a kiadásokat szűkebbre kellett venni és nem fért bele egy hatalmas játékosállomány, főleg nem úgy, hogy többségük nem alig kap lehetőséget.

Ezúttal egy fiatal, tehetséges szakembert hoztak a kispadra, Daniel Thioune személyében, aki annak a nagyra tartott edzőképző évadnak volt az osztályelsője, amelyben többet közt Julian Nagelsmann is végzett. Kapott egy sokat látott új kapust Sven Ulreich (Bayern München) személyében, valamint egy olyan csatárt, akitől a Bundesliga 2 szintjén mindenki joggal félhet, mert Simon Terodde (Köln) háromszoros gólkirály a másodosztályban. Mellettük két védő, Moritz Heyer (Osnabrück) és Toni Leistner (QPR), valamint egy a sárga lapos rekordjairól ismert védekező középpályás, Klaus Gjasula (Paderborn) is csatlakozott a kerethez.

Az új edzőnél más nem volt egy konkrét szisztéma, hanem igyekezett újító módjára több formációt is kipróbálni. Láthattuk a csapatot a szezon során három és négy védővel is játszani, de a támadósorban is akadt amikor egy centerrel álltak fel, de olyan is, hogy két befejező volt fenn egymás mellett. A legtöbb játéklehetőséget az Ulreich – Leibold, Heyer, Ambrosius/Leistner, Vagnoman/Gyamerah – Onana/Gjasula, Kinsombi/Hunt, Dzudiak – Kittel/Jatta, Terodde, Narey/Wintzheimer névsor kapta.

A bajnokság kezdete előtt gyorsan rövidre zárták a kupaküzdelmeket egy azonnali kieséssel, hogy semmi se zavarjon be a feljutásért folytatott harcba. Az ötös győzelmi széria a szezon nyitányaképpen épp olyan volt, mint amit a vezetőség megálmodott, viszont a következő öt mérkőzésen két döntetlen és három vereség következett. Ez gyorsan földre rántotta az álmodozókat és kicsit megkérdőjelezte Thioune hibrid védekezési elképzeléseit is, amiben a „hatos” visszalépett a védővonalba labdatartás idejére, hogy így egy három fős stabil „fal” várja az esetleges kontrákat.

Decemberben aztán jött a tavalyi offenzív stílusú 4-3-3, ami azonnal elkezdte szállítani az eredményeket is. mert egy tizenegy meccses veretlenségi szériával huzamosabb ideig az élen tanyáztak, olykor kellemes előnyben. Február a sorozat végén két döntetlen volt, majd a hónap végén két vereség következett, amikor is elvesztették az első helyet is. Ezt követően azonban zsinórban három rangadón hét pontot gyűjtve ismét ott voltak az automatikus feljutó helyen, ám eljött az április, amely ismét végzetes volt.

Öt meccsen három pont, és a szezon hajrájára megköszönték Thioune munkáját, mert egészen az ötödik helyig zuhant a csapat, ráadásul öt pont volt a lemaradásuk az osztályozós helytől három fordulóval a vége előtt. Ideiglenes megoldásképpen az idény végéig kinevezték Horst Hrubesch-t, aki az ifjúsági igazgató a klubnál. Reménykedtek benne, hogy tud csodát tenni, de az első meccses győzelem után az Osnabrück otthonában kikapott a HSV és bezárult a feljutás ajtaja az orruk előtt.

A lassan állandósuló szerkezet, a nagyon hullámzó helyzetkihasználás, és a továbbra sem elég biztos lábakon álló védelem ezúttal is oda vezetett, hogy képtelen volta csapat feljutni. Egy újabb edzőt elfogyasztottak, és megint ott tartunk, hogy át kell alakítani a keretet, mert Hunt visszavonulása és Terodde távozása is komoly pótolni való feladat, amihez még ott van az is, hogy kellene a védelembe némi kraft.

 

Hamburger SV 20-21


 

ÖSSZEGZÉS

Hiába telt el három szezon, hiába irányította az együttest öt különböző edző is már, egyszerűen képtelenek egy normális, minőségi védelmet összerakni. A 42-44-46 kapott gól egyszerűen nekik nem fér bele, még úgy sem, hogy közben övék az egyik legjobb támadósor, mert egyrészt rendszerint ők jönnek ki rosszul az „adok-kapok” meccsekből, másrészt időszakosan elfelejtik, hogy kell gólt szerezni.

A következő szezonra Tim Walter kapja meg az esélyt a kispadon, akinek mindössze 52 felnőtt mérkőzés van a háta mögött, tehát bátran nevezhető rutintalannak, és eddig mindkét állomáshelyén kirúgással ért véget a szerződése. Az előjelek nagyon nem jók, mert az óra ketyeg és egyre kevésbé tűnnek esélyesnek, hiszen a Bundesliga 2 mezőnye egyre erősödik, miközben ők stagnálnak.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Képek: transfermarkt.de

 

Írj hozzászólást