Ez a lista a futballszegregáció jelképe – vélemény

Megjelent a 2021-es Golden Boy díj 20 fős jelöltlistája, amin a nyilvánvaló, végső győzelemre is reális eséllyel pályázók mellett akad néhány olyan játékos, akinek aligha indokolható a helye. Tökéletesen példázza ez a névsor azt, hogy mennyire semmibe veszik azon tinédzsereket, akik nem a topligában vannak, mert onnan bekerülni is nagyon nehéz, nemhogy győzelmi esélyesként jelen lenni.

Golden Boy díj

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Közzétették a legjobb 21 év alatti Európában szereplő labdarúgónak járó Golden Boy díj 20 fős jelöltlistáját. Az elismerést 2003-ban hozta létre az olasz Tuttosport és az eddigi győztesek közt igen magas szintre jutott játékosok találhatók, meg persze néhány kakukktojás is, akik közel sem futották be azt a karrierívet, amit vártunk tőlük. Már önmagában az is sokat elmond a díjról, hogy a szavazásban résztvevő tucatnyi újság nem minden országban a legrangosabb, de akad köztük néhány, amelyről köztudott, hogy erősen elfogult. A díjat eddig kétszer kapta meg olyan játékos, aki nem topligában szerepelt, illetve két olyan eset van, amikor az adott naptári évben igazolt át egy topbajnokságban lévő csapatba a későbbi győztes.

Idén is elég érdekes névsor állítottak össze. Azok mellett, akiket a média már erőteljesen felkarolt és igyekszik lenyomni a torkunkon, akadnak olyanok is, akik a meg nem énekelt teljesítményükkel vívták ki a helyüket, de vannak páran, akiknek inkább a klubcsapatuk az ok arra, hogy jelen vannak a listán.

 

 • Ha kicsit is reálisak akarunk lenni, akkor a szupertehetségként berobbanó, a német Transfermarkt.de oldalán egyik pillanatról a másikra 25 milliós árcetlit kapó Gavi helye igencsak kétséges. Annak ellenére, hogy nem játszott rosszul, sőt voltak kifejezetten elismerésre méltó mérkőzései is, mindössze tíz találkozóról beszélünk esetében, amiből hét összecsapáson volt túl, mikor a lista kijött! Ha nem az FC Barcelona játékosa lenne, akit nagy meglepetésre behívtak a spanyol válogatottba is, akkor szinte biztos, hogy nem lenne helye a végső névsorban. Nem elvéve a La Roja színeiben mutatott teljesítményéről a reflektorfényt, de ha nem a csak azért is elvet valló Luis Enrique lenne a szövetségi kapitány, akkor Gavi valószínűleg pályára sem lépett volna a Nemzetek Ligája négyesdöntőjének két találkozóján. A 17 éves középpályás pedig a jobbak közé tartozott az olaszok és a franciák ellen is.
 • Daniel Maldini megítélése is igencsak vegyes, mert a családneve elképesztően sokat nyom a latba, hogy bekerült a 20 jelölt közé. Az AC Milan csatára eddig 16 alkalommal szerepelt a felnőttek közt – ebből hat volt ebben a naptári évben –, ami valljuk be nem sok, ráadásul többnyire csereként kapott lehetőséget. A mintegy 400 játékpercére egy gól jut, ami újfent nem az a produktum, ami alapján helye lenne a legjobbak közt. Ő még nem jutott el a válogatottságig, így ez sem lehet érv amellett, hogy miért is tud kiszorítani nála jobbakat, ha csak nem az, hogy mely klubban játszik.
 • Egy lépcsőfokkal van feljebb, legalábbis a meccsek száma és a teljesítmény alapján Roberto Piccoli, aki az Atalanta BC és az előző idényben az Spezia Calcio színeiben összehozott már 31 mérkőzést és ezeken hét gólt szerzett. Ez már legalább valamilyen szinten megítélhető és értékelhető, de 2021-ben 20 mérkőzése volt, amiknek több mint felén a padról érkezett, ráadásul a 20 éves csatár csak nyolc alkalommal kezdett az olasz élvonalban. Ő sem szerepelt még az A-válogatottban, így ez sem ad hozzá plusz értéket a listán való helyéhez, viszont ő is olasz, márpedig nehéz elhinni, hogy ne ez lenne a fő ok a bekerülése mellett, mert ki kell mondani, hogy az Európa-bajnok Olaszországnak jelenleg nincsenek kimagasló tinédzserei.

 

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

Örömteli viszont azt látni, hogy igenis van esélye bekerülni a legjobbak közé olyanoknak is, akik nem a topligákban szerepelnek, de a teljesítményük magáért beszél. Ide kell sorolni Nuno Mendest, aki ugyan már a Paris Saint-Germain játékosa, de ő a Sporting CP bajnoki címmel záruló idénye alapján lett kiválasztva, mert a portugál bal oldali szárnyvédő elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő hazájában. Az AFC Ajax két holland válogatott üdvöskéje, Ryan Gravenberch és Jurrien Timber is joggal kerültek fel a listára, valamint ugyancsak vitathatatlan Karim Adeyemi helye, aki igaz, hogy nagyon sokat volt csere a tavasszal, de őszre első számú csatára lett a Red Bull Salzburgnak.

Ők négyen, akik be tudtak férkőzni a legjobb 20 közé úgy, hogy alacsonyabban rangsorolt bajnokságban mutatták meg a tudásukat. Az ő jelenlétük üdvözítő, de a 20%-os arány mutatja, hogy a legmagasabban jegyzett bajnokságokból mennyivel kevesebb is elég ahhoz, hogy a média felkaroljon és egy ilyen listán szerepeltesse a nevét egy labdarúgónak.

Akik hiányozhatnak a listáról, azok olyan bajnokságban szerepelnek, amelyeket kis túlzással semmibe vesznek. Azonban, ha valaki reális szemmel nézi a focivilágot, akkor tudja, hogy 10-15 meccsen beállni egy topligában közel sem egyenlő teljesítmény azzal, ha valaki szezonokat húzz le egy gyengébbnek tartott bajnokságban alapemberként.

 

 • Adam Hlozek
  Az előző idény cseh gólkirálya pont az a futballista, aki esetében volt ok reménykedni, hogy felkerülhet a listára, hiszen a Sparta Praha 19 éves válogatott támadója tényleg bizonyított már. Legyen szó hazája bajnokságáról, a nemzetközi porondról és az Európa-bajnokságról, mert mindhárom fronton megvillantotta tehetségét. Ez a mostani már a negyedik idénye, amiben egyre inkább alapember és már megkerülhetetlen játékosa a fővárosi csapatnak, amivel sokkal inkább kiérdemelte volna a helyet egy ilyen listán.
 • Ísak Bergmann Jóhannesson
  A 18 éves izlandi középpályás az előző másfél évben meghatározó tagja volt a svéd IFK Norrköpingnek, majd a nyáron jött a váltás és áttette székhelyét Dániába. Esetében felróható, hogy az FC Köbenhavnben még nem alapember, de még így is van mögötte olyan produktum, ami okot adhatna arra, hogy bekerüljön korosztálya legjobbjai közé. A pálya közepén és szélén is bevethető, igazi sokoldalú játékosként már a válogatottban is egyre több szerepet kap, s ő lehet a következő izlandi generáció egyik vezére.
 • Arszen Zaharjan
  A Dinamo Moszkva ifjú üdvöskéje idén robban be a köztudatba. A középpályás rövid időn belül lett alapembere a fővárosi klubnak, s bár az Európa-bajnokság helyett neki az U21-es kontinensviadalon volt jelenése, szeptemberben már be is mutatkozott az A-válogatottban. Idén domináns játékkal vezényli a csapata játékát, s egyértelműen ő a jövő nagy orosz sztárja.

 

 

Ha tovább kutatunk, akkor még több olyan játékost találunk, akik jelölése szintén indokoltabb lenne, még ha a kiemelt triónál kevesebbet is játszottak. Noni Madueke a PSV angol szélsője a kisebb sérüléseivel együtt is letett annyit az asztalra, mint a megkérdőjelezhető hármas bármelyik tagja. Leonidas Stergiou a svájci élvonalban nyújt hétről hétre elismerésre méltó teljesítményt, az FC St. Gallen védelmének egyik alappillére, akinek ez már a harmadik szezonja a felnőttek közt. A lengyel Kacper Kozlowski a nyári kontinensviadalon a legfiatalabb pályára lépő játékos volt, a Pogon Szczecinben kihagyhatatlan a középpályán. Bünyamin Balci a török élvonalban szereplő Antalyaspor színeiben vált alapemberré az előző idényben és most is ő a kezdő jobbhátvéd, de ez nem jelent semmit sem egy ilyen lista összeállításakor.

A sort pedig zárja két olyan játékos, akik mostanra már topligában szerepelnek, de a korábbi klubjuknál mutatott teljesítmény alapján joggal merülhetne fel a nevük. A dán élvonalból Franciaországba igazolt, ghánai válogatott Kamaldeen Sulemana vagy épp a belga első osztályt a Bundesligára cserélő elefántcsontparti Odilon Kossounou is joggal érdemelne helyet ezen a listán.

A sort még lehetne folytatni, mert ha megpróbálunk nagyon tárgyilagosan válogatni, akkor sok jó teljesítményt nyújtó játékost találunk. Őket azonban nem emelte fel úgy a média mint egyeseket, akik alig tettek valamit azon kívül, hogy a megfelelő csapathoz tartoznak.

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást