„Ha Isten mindenkit a saját képmására teremtett, akkor ez rám is igaz” – hét magyar érem született a tokiói paralimpia első hetében

Ha az olimpikonjainkat hősnek tituláljuk, akkor paralimpikonjaink hatványozottan megérdemlik, hogy ez a szó egybeforrjon a nevükkel. Többszörösen „nehezített pályán” versenyeznek, nemcsak az ellenfeleikkel, hanem saját korlátaikkal is meg kell küzdeniük a siker érdekében. A magyar paralimpiai csapat szereplése a jelenleg is zajló tokiói játékokon minden elismerést megérdemel, az első hét után három arany-, két ezüst-, illetve két bronzérmet szereztek fogyatékossággal élő sportolóink. Íme, a hét éremszerzés története.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Augusztus 25.: Az első versenynap egyből meghozta a magyar küldöttség első érmét is. Konkoly Zsófia paraúszó mindössze nyolc századdal lemaradva az első helyezettől, 400 méter gyorson ezüstöt nyert. Zsófi egyáltalán nem búslakodott azért mert csak egy hajszállal maradt le az elsőségről.

 

„Nagyon jó verseny volt ez a döntő, és nagyon örülök annak, hogy így sikerült. A hajrában beleadtam a szívemet, szinte csak az vitt előre. Már a selejtezőben is egyéni csúcsot úsztam, a fináléban pedig még azon is javítani tudtam, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy ez egy ezüstéremre volt elég” – értékelt elégedetten.

 


Augusztus 26.: Megszületett az első magyar aranyérem. A női párbajtőr egyéni döntőjében Veres Amarilla 15:12-re győzedelmeskedett a kínai Csing Zsunggal szemben. A finálét követő nyilatkozatában kiemelte saját céltudatosságát, eltökéltségét, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségével eljutott a dobogó felső fokára:

 

„Én ezért jöttem ide. Nemcsak párbajtőrben, hanem kardban is ezt szerettem volna, de abban nem sikerült, valószínűleg nem így volt megírva. Én mindent megtettem az elmúlt öt évben a felkészülés során, az utolsó három évet a BVSC-ben végigdolgoztuk az edzőimmel. És nemcsak a vívóedzőimre gondolok, hanem az erőnléti felkészítőre is, a dietetikusra, a sportpszichológusra és mindenkire a klubban, aki hozzátett valamit is a felkészülésemhez. Óriási csapatmunka volt.”

 


Augusztus 28.: Bővült a magyar éremgyűjtemény. Osváth Richárd kerekesszékes vívónk a tőrözők versenyében ezüstérmet szerzett. Az első ütközetben vereséget szenvedett, de utána ötször nem talált legyőzőre. A döntőben azonban a kínai Sun Gang 15:7 arányban bizonyult jobbnak nála.

 

„Nagyon gyorsak a kínaiak, más sebességen dolgoznak, mint az európaiak, nagyon dinamikusan vívnak, nem hibáznak. Nehéz ezt a ritmust felvenni, kell egy csomó idő, hogy ezt megszokjam, vagy sikerül, vagy nem. Most nem nagyon sikerült… Alapvetően, inkább elégedett vagyok. Ha reggel valaki azt mondja, hogy ezüstérmes leszek, azt mondtam volna szuper, a legjobb eredmény” – értékelt a döntőt követően.

 

Szvitacs Alexa asztaliteniszben bronzérmet szerzett, miután az elődöntőben az ausztrál Na Lei Lin jobbnak bizonyult nála 3:2-es arányban.

 

„Rendkívül boldog vagyok a bronzérem miatt, de azért egy nagy adag hiányérzet is keletkezett bennem. Nincs mit tenni. Tanulok a hibákból és Párizsban megpróbálok még jobban szerepelni” – utalt nyilatkozatában már a következő paralimpiai részvételére.

 


Augusztus 29.: A magyar paralimpiai csapat eddigi legsikeresebb napján az asztalteniszező Pálos Péter egy rendkívül izgalmas és küzdelmes fináléban 3:2-re győzött az ausztrál Samuel Philip von Einem ellen, így újabb arannyal bővült a magyar éremkollekció.

 

„Magam sem tudom, ezt hogyan nyertem meg. Volt, hogy egy ruppót sem adtam volna ezért a sikerért, legalább egyszer vagy kétszer lélekben biztosan feladtam menet közben” – nyilatkozta a döntő lélektanáról.

 

Nem Pálosé volt az egyetlen aranyérem aznap. Illés Fanni világ- és Európa-bajnok úszónk a 100 méter mell döntőjében egy fantasztikus hajrával tette fel a koronát paralimpiai szereplésére.

 

„Az utolsó 25 méteren kinéztem jobbra és balra, és arra gondoltam, aki innen elveszíti, az meg is érdemli!” – mondta a már említett, aranyérmet eredményező hajráról.

 

Bronzérmet is hozott a vasárnap a magyar delegáció számára: a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Dani Gyöngyi, Mező Boglárka alkotta magyar női tőrcsapat egy rendkívül kiélezett csatában 45:44-re nyert Hongkong ellen. Dani számára különösen emlékezetes marad a bronzcsata, hiszen sportkarrierje záróakkordját jelenti.

 

„Megfordult a fejemben, hogy utoljára mutathatom meg magam versenyen, de ezzel a gyönyörű szép bronzéremmel, ami aranyként fog csillogni nekem, boldogan fejezem be a pályafutásomat” – nyilatkozta.

 

Aznap a női triatlonisták versenyében, az S5-ös kategóriában kilencedik helyet szerzett az a Lévay Petra, akivel korábban interjút is készítettünk.

 

„Úgy gondolom, a végtaghiányos gyermekek bármire képesek” – interjú Lévay Petra paratriatlonistával

 

Egy hét múlva újabb összefoglalóval jelentkezünk a magyar parasportolók szerepléséről. Addig is szurkoljunk nekik hasonlóképpen, ahogy szorítottunk az ép olimpikonjainkért is egy hónapja. Ők is megérdemlik a kiemelt figyelmet, mert – ahogy az egyik aranyérmes, Illés Fanni fogalmazott:

 

„Ha Isten mindenkit a saját képmására teremtett, akkor ez rám (rájuk) is igaz”.

 

 

Melyik csapat nyeri a Time Person of the Year 2021 díjat?

1,50 – Doctors, Nurses & First Responders

4,50 – World Health Organization

6,00 – Joe Biden

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Egyéb – Nem Sport/Globális/Díjak És Kitüntetések útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást