Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 15. fejezet – Spurs, Bucks

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

spurs - bucks

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


spurs logoSAN ANTONIO SPURS

Megszakadt a major ligák leghosszabb aktív rájátszás sorozata, 22 év után – amelyből ötször bajnoki címet ünnepelhettek – először nem jutott playoffba a San Antonio Spurs.

Nem volt reménytelen ez a szezon sem, Gregg Popovich csapata egyetlen mélypontot leszámítva végig versenyben maradt a nyolcadik helyért. Olyan kerettel sikerült felvenni a kesztyűt az ellenfelekkel szemben, amelyről mindenki azt gondolta, hogy diszfunkcionális a modern kosárlabda szempontjából, de ha recsegve-ropogva, limitált hatékonysággal is, mégis működött a gépezet. LaMarcus Aldridge a tizennegyedik szezonját taposva elővette az eddig jól titkolt hárompontosait, miközben DeMar DeRozan elásta a sajátjait, és szinte csak ketteseket vállalva karriercsúcs hatékonysággal (60,6% TS) termelte a pontokat.

Nincs könnyű helyzetben a Spurs, hiszen az eddigi kisebb-nagyobb „retool”-ok után, eljött a teljes újjáépülés ideje, de sem top tehetségeik, sem erős draftcetlijeik, sem igazán értékes veteránjaik nincsenek. DeRozan elképzelhetetlen, hogy ne éljen a játékosopciójával, valamint Aldridge szerződéséből is csak egyetlen év van hátra. „Lejáró” státuszuk kifejezetten előnyös, ám lehetséges elcserélésük mégsem kecsegtet túl sok bejövő értékkel.

Jakob Poeltl korlátozott szabadügynök, akit ésszerű határokon belül minden bizonnyal megtart majd a texasi gárda. Hasonló céljaik lehetnek Bryn Forbesszal, aki ugyan szabadon igazolható játékos, de nehéz vizionálni a távozását. Marco Belinellire az újjáépítésben már nincs szükség, így a 34 éves veterán vándor folytathatja az utazását egy újabb csapathoz.

A San Antonio célja az offseasonben nem lehet más, mint a lehető legjobb értékre váltani a mozdítható veteránjait, és ha lehetőség van rá, akkor draftjogokat szerezni, vagy feljebb cserélni a már birtokukban lévővel. Nem lesz könnyű, de nincs más lehetőség. Felerősödtek a hangok azzal kapcsolatban, hogy DeRozan a Lakersben köthet ki, míg Aldridge iránt állítólag a Warriors érdeklődik. (Ezt a GSW pletykát érdemes a helyén kezelni egyelőre.) Patty Mills több bajnokesélyesnél is szóba jöhet, mivel kiváló pontszerző a padról beszállva. Rudy Gay meglepően magára talált a Spursnél eltöltött három év alatt, de ő tipikusan az a játékos, aki majd a tavaszi cserehatáridő lejáratakor jelenthet erősítést a várakozások alatt teljesítő csapatoknak. Egyszóval nem várható óriási csinnadratta – azaz tipikusan „spursös”, csendes, már-már kísérteties holtszezonnak néz elébe a gárda.


spurs szerződések

spurs sapka


Az a Carroll-féle halott pénz nagyon nem jön jól (nagy köszönet érte Marcus Morrisnak), de lényegileg nem alakít az összképen, mindenképpen sapka felett lenne a csapat. Matematikailag lenne lehetőség átbillenni a zöld oldalra, ha DeRozan nem hívná le a játékosopcióját, de az esély erre tart a nullához. (SZERK: lapzárta utáni hír, DeMar valóban lehívja az opcióját!)

Alapvetően fiatalok és draftcetlik megszerzése a fő cél, így az MLE felhasználásakor várhatóan szinte kizárólag padvégi veteránokat céloznak majd Popovichék.

Poeltl esetleges távozása esetén, de talán anélkül is szükség lehet egy épkézláb cserecenterre, és mint ilyen, valamiért mindig Noel és Vonleh ugrik be (Favors, Baynes már kiöregedtek a Spurs idővonalából).


DeRozan és Aldridge


CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

DeMar DeRozan ($27,74M) + Patty Mills ($13,56M) + 1/11 + 1 db jövőbeli elsőkörös for Myles Turner ($18M) + Victor Oladipo ($21M)

LaMarcus Aldridge ($24M) for Harrison Barnes ($22M)

Adná magát, hogy A SPURS SOSEM TANKOL, de ezek azért minimum fejvakarós cserék lennének a partnerektől. A Sacramento még akár bele is mehetne, mert Aldridge lejár, Barnes pedig nem, így a 2021-es Fox-hosszabbítást könnyebben kiheverné a gárda, de az Indiana motivációja még ennyi pick mellett is kérdéses lenne.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Aldridge for Kevin Love vagy Blake Griffin cserék is eszünkbe jutottak, de elvetettük őket, mert a Spurs is nagyon komolyan készül a 2021-es holtszezonra (60-70 millió körüli capspace-ük lehet), és ebbe abszolút nem illene Love vagy Griffin hosszabb szerződése.

DeMar DeRozan ($27,74M) + LaMarcus Aldridge ($24M) for Julius Randle ($18,9M) + Frank Ntilikina ($6,2M) + Kevin Knox ($4,6M)

A Spursnek megmarad a ’21-es capspace, a Knicks pedig kap két sztárt olcsóbban, mint Westbrookot. Technikailag DeRozanért érkezne mindhárom játékos, Aldridge-ért pedig keletkezne egy jókora TPE, a New York oldalán pedig a meglévő sapka alatti hely bőven elegendő a két érkezőhöz.

 

VALÓSZÍNŰ:

Az eredeti ötletünket máris keresztülhúzta a Lakers azzal, hogy elcseréli Danny Greent a Thunderbe.

A DeRozan for Green + Kuzma + Cook ügyletből még hiányzott néhány dollár, amit Horton-Tucker bevonásával orvosolhattunk volna. Alternatívaként az is felmerült, hogy DeRozan kiléphetne a 28 milliójából, és 20-25 millió közötti induló fizetéssel érkezhetne egy sign and trade akció keretében. De ez több bonyodalmat is okozhatna: a sign and trade miatt egyrészt a Lakers hard capelné magát, másrészt DeRozannak minimum hároméves szerződést kéne adni, ami viszont nagyon bezavarna a Los Angeles 2021-es terveibe (Giannis-nyár). Megoldás, ha a hároméves kontraktusnak csak az első évét garantálják, de akkor meg az a kérdés, hogy DeRozan miért mondana le X millió dollárról az idei szezonra? Csak azért, hogy a szülővárosában játsszon, a világ legjobb játékosai közül kettővel? (SZERK: ahogy írtuk, azóta kiderült, hogy DD valóban belépett a 28 milliójába.)

Egy másik ötletünk szerint Aldridge mehetett volna a Warriorsba a jövő évi Minnesota elsőkörösért, és a fizetések miatt Wigginsért. Erről is szóltak már pletykák az interneten, igaz, azokat sem értettük, LMA annyira borzasztóan nem passzolna Curryék mellé.

Tehát abban maradtunk magunkkal, hogy a legvalószínűbb eset, ha DeRozan aláír egy FRISS kétéves, negyvenmilliós hosszabbítást a játékosopció utánra, és az általunk ismert hazai Spurs drukkerek felveszik a maszkjukat, repülőre ülnek, és San Antonióba érve puccsot hajtanak végre a texasiak GM-je, RC Buford ellen.Bucks logoMILWAUKEE BUCKS

Hiába nyerte tetemes előnnyel az alapszakaszt a Milwaukee Bucks, és hiába játszik náluk az a Giannis Antetokounmpo, aki a 2019-20-as szezonban nem csak az MVP címet, de az év védőjének járó díjat is bezsebelte, mégis egy megoldandó válság közepén találták magukat a gyenge rájátszás-teljesítmény miatt.

A következő idény végén Giannis szerződése lejár a klubbal, ami azt jelenti, hogy szabadon eligazolhat bárhová.

Ezt normál esetben a csapatok egy idő előtti hosszabbítással kerülik el, de ez a jelen helyzetben mégsem járható út: az MVP nem akar hosszabbítani, amíg nem látja, hogy körülötte megerősödik a csapat, és ténylegesen képesek versenybe szállni a bajnoki címért. Azaz a Bucks torkán ott van a kés, mert ha nem sikerül eredményt elérni, akkor Antetokounmpo jövő nyáron ingyen leléphet, és azonnal szertefoszlik minden bajnoki címről szövögetett álmuk.

A csapatban nem alapvető strukturális problémák vannak – mint például Philadelphiában –, hiszen a „Greek Freak” köré van építve minden. A gond az, hogy Giannison kívül nincs igazi labdakezelő a csapatban, és azért még messze nincs ő sem azon a szinten, hogy egymaga úgy tudjon vezetni egy bajnokcsapatot, ahogy LeBron James teszi. A keret második legjobb játékosa Kris Middleton, aki szuper elit dobó, remek védő, és amint a rájátszásban megvillantotta, neki az egy az egy elleni játék is fekszik. 2019 márciusában a Milwaukee meghosszabbította Eric Bledsoe-t, majd az offseasonben elengedték Malcolm Brogdont Indianába. Bledsoe-ról azóta bebizonyosodott, a playoffban nem elég jó arra a szerepre, amit neki szántak, így a Bucksnak szüksége van egy irányítóra/labdakezelőre, aki a rájátszásban terheket vehet le az MVP válláról.

Jon Horst GM-nek nincs túl sok dolga a saját szabadügynökeikkel, mivel Korver, Connaughton és Brown közül talán csak a veterán triplavető számíthat más csapatok jelentősebb érdeklődésére – így az általunk hasznos kiegészítőnek tartott Connaughtont minimális erőfeszítéssel megtarthatja a klub. Ötmillió dollárt garantáló játékosopcióval rendelkezik 2021-re Robin Lopez, amit sikeresen le is mondott, hogy kis szerencsével hosszabb szerződést kaphasson más csapatnál.

Wesley Matthews már sokkal fontosabb kérdés, hiszen alapemberként a szezon összes mérkőzésén kezdőként lépett pályára. Meglepetés volt, mikor tavaly nyáron fillérekért igazolt Milwaukee-ba, de most várhatóan nem a minimum fizetésre hajt, így lemond játékosopciójáról – őt minden bizonnyal az MLE-ből kell majd újraigazolni, de ha távozik, akkor igen fontos lyukat kell betömnie a keretben a vezetőségnek.

A Milwaukee az idei holtszezon egyik legnagyobb nyomás alatt levő egyesülete az NBA-ben. Némi keretalakítgatással könnyen besöpörhetnek egy újabb alapszakaszgyőzelmet, de az már messze nem elég. Giannisnak azt kell megmutatni, hogy a gárda képes bejutni a nagydöntőbe, sőt ott is győzedelmeskedhet, a görög pedig nyugodt szívvel írhatja alá a hosszú távú szerződését a wisconsiniakkal.


bucks szerződések

                                           bucks sapka


Van egy apró gond a Görög új szerződése körül: kétszeres MVP-ként és friss Év Védőjeként már idén jogosult lett egy „szupermax” kontraktusra, ami lényegében a 10 év NBA tapasztalattal rendelkező játékosok számára engedélyezett, a sapka 35%-áról induló fizetést hozza előre az arra érdemes, 8 vagy 9 éve a ligában levő játékosoknak.

Antetokounmpo esetében ez azt jelenti, hogy jövőre, 2021-ben indulhatna el ez a kontraktus, de a szabályok szerint még az idei holtszezon 2020. november 20-i indulása ELŐTT kell aláírnia!

És ez gond, mert addig a csapat értelemszerűen nem tud konkrét eredményeket, rájátszás-sikereket felmutatni, hanem csak a keretalakítási terveket, jobb esetben egy-két fixált játékoscserét vagy igazolást lobogtathat. Azaz várakozásokat és reményeket. Minden attól függ, hogy ezek a fixált üzletek mennyire győzik meg Giannist, kit sikerül megszerezni, akinek a személye esetleg elég lehet egy szignóhoz a pontozott vonalon. Ha ez a határidőig nem következik be, akkor az érintettek kénytelenek lesznek egy egész szezont azzal tölteni, hogy a spekulációkkal kapcsolatos kérdésekre válaszolgatnak – ez önmagában brutális figyelemelterelés tud lenni a meccsekről, a játékról, újabb kétségek közé taszajtva a rájátszásbeli szereplés sikerességét.A luxusadó miatt a Bucks eredetileg csak a mini MLE-vel gazdálkodhatott volna ($5,7M), de Robin Lopez ötmilliójának felszabadulása miatt megnyílt az út a teljes MLE felé ($9,2M), és mint írtuk, van rá esély, hogy ennek minimum egy részét Wesley Matthewsra kell költeniük – viszont ezzel bekapcsolnák a hard capet, azaz semmiképpen nem mehetnének 138 millió dolláros összfizetés fölé. Némi további lélegzetvételt jelenthet Ilyasova elengedése és az ő hétmilliójának felszabadítása, de akkor ő sem lesz cserélhető mozaikdarabka. A komoly erősítési lehetőségek tárháza innentől kezdve gyakorlatilag csak a játékoscserékre korlátozódik.


giannis és bledsoe


CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Giannist el lehet cserélni, mielőtt még ingyen lép le. De a liga krémjébe tartozó játékosokat egész egyszerűen nem lehet úgy elpasszolni, hogy bármilyen remény mutatkozik a megtartásukra. Ergo a következő csere csak akkor jöhet létre, ha a Görög jelzi, semmiképpen nem marad a Bucksban 2021 után. Ha így alakulna, van egy csapat, amelyik egyértelműen a legjobb értéket tudná kínálni a Milwaukee-nak.

Giannis Antetokounmpo ($27,5M) + Ersan Ilyasova ($7M) for Jaylen Brown ($23,9M) + Marcus Smart ($13,45M) + Robert Williams ($2M) + 1/14 + 1/26 + 1/30 + 3 db jövőbeli elsőkörös

Ez az egyik lehetséges csomag. A Bucks mindenképpen kérné Smartot és a Brown/Tatum duó egyikét, legalább egy Williamset, és minél több minél magasabb draft picket. Brown helyett Tatummal is működik a téma, de akkor valószínűleg Hayward és Bledsoe is bele kell hogy kerüljön a fizetések miatt.

A Milwaukee a körülményekhez képest egészen jól léphetne tovább.

A Bostonban Danny Ainge már meglépett egy ehhez hasonló cserét, amikor megszerezte Kevin Garnettet. Annak bajnoki cím lett a vége. Érdekesség, hogy ha Giannist elcserélik, akkor NEM írhat alá szupermaxot, ellenben egy sima, mezei maximális szerződéshosszabbítást igen. Sőt, azt a 2020-21-es szezon során bármikor. Egyébként ugyanez igaz Tatumra is: ha elcserélik, nem kaphatja meg az újoncszerződés utáni, az All-NBA tagság miatti emelt maximumot.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Eric Bledsoe (16,88M) + 1/24 for Spencer Dinwiddie ($11,4M) + Garrett Temple ($5M)

Bledsoe a védekezése miatt brutálisan jó fit Irving mellé, Dinwiddie pedig jobb labdakezelő, így jobb fit a Bucksba. Kár, hogy ez nem fog megtörténni, mert a Brooklyn sztárra vadászik, mert szerintünk ez egy mindenki számára előnyös csere lenne.

 

VALÓSZÍNŰ:

Az a helyzet, hogy az idei 1/24-es draft picken kívül nemigen van cserélhető elsőköröse a Bucksnak, mert a Clevelandnek már tartozik egy 2022-es, top10 védett draftjoggal, ami további két éven keresztül van furcsa védelemmel ellátva. Második körösük is leghamarabb 2022-es és 2023-as van. Bledsoe helyett másik irányítót hozni picit nehézkes, ha a labdakezelés-védekezés-ponterősség szentháromságból mindent szeretnénk látni. Adja magát Rubio, aki talán elhozható a Bledsoe+1/24 csomagért, de őt már minimum három csapathoz ajánlgattuk eddig. Felröppent a pletyka, hogy a Bucks szeretné megszerezni Bogdan Bogdanovicot a Kingsből, de érte olyan bonyolultan lehetne csak cserélni, hogy az egészen biztosan nem a most tárgyalt „valószínű” kategóriába esik (sign and trade miatt hard cap, base year compensation miatt hidegrázós matek, több elsőkörös fejvakarós mozgatása). Middletont elcserélni szerintünk vagy kontraproduktív lenne, vagy közvetlen riválist erősítenénk (pl. Nets).

Ugyanakkor miért akarunk mindenáron megszabadulni Bledsoe-tól?

A védekezés adott, a támadógépezethez kell csak némi olajozás. Azaz nem kell egy komplett motorcsere, csak egy vagy két új alkatrész. Lehetőség szerint egy gyűrűéhes veterán. Ideális esetben egy kisebb volumenű cserében, mondjuk Ilyasova ellenében megszerezhető.

Ersan Ilyasova ($7M) + 1/24 for Derrick Rose ($7,68M)

Egyetlen óriási kérdés marad: ennyivel meggyőzhető Giannis, hogy a Milwaukee minden elképzelhetőt megtett az előrelépésért?


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 14. fejezet – Timberwolves, Bulls

Írj hozzászólást