Ki lesz az NBA-szezon MVP-je? Itt az öt legnagyobb esélyes

Évről évre az NBA-szezon egyik legérdekesebb kérdése az, vajon ki nyerheti meg a legértékesebb játékosnak odaítélt Maurice Podoloff-trófeát, azaz ki lesz az MVP?. Ez a liga legértékesebb egyéni elismerése, hiszen ellentétben például a döntő legjobb játékosának járó díjjal, gyakorlatilag azonnal, önmagában garantálja a belépőt a Hírességek Csarnokába. Bár a díj definíciója szerint bárki elnyerhetné azt, aki csapata számára pótolhatatlan értéket képvisel, a döntéshozók szinte mindig figyelembe veszik a csapatmérleget is, olyan esetekben pedig, amikor a legtöbb mérkőzést nyerő csapatot egy egyértelmű szupersztár vezeti, a végeredményt viszonylag könnyű megjósolni. Ez a szezon is ilyennek ígérkezik, de mielőtt felfednénk ennek az élmenőnek a kilétét, vessünk egy pillantást a másik négy jelöltünkre, akik természetesen egytől egyig jövőbeni Hall of Fame-erek.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

5. Chris Paul, a másodvirágzását élő generális

 


 

Sokan elfelejtik, de a 2018-2019-es szezon alatt úgy tűnt, hogy CP3 visszafordíthatatlanul megindul a lejtőn lefelé. Akkor már betöltötte a 33. életévét, ráadásul nem csak arról volt szó, hogy a sérülések miatt nem tudott sokat a pályán lenni, hanem amikor játszott, akkor sem volt az igazi. A 41,9%-os mezőnymutató, amit akkor produkált, magasan karrierje leggyengébbje, beleértve a 43%-os újonc szezonját is.

Amikor az Oklahoma City Thunderbe (OKC) cserélték, arról kezdett beszélni a NBA-világ, vajon övé-e a liga legrosszabb szerződése.

Mi történt azóta? Az OKC-vel bejutott a rájátszásba, amit gyakorlatilag senki nem várt a 2019-2020-as szezon előtt, és ez azt eredményezte, hogy az egyébként az egész liga történetében is szinte példátlan újjáépítésbe kezdő Sam Presti még értéket is tudott belőle csinálni a Phoenix Sunsszal leboltolt csere keretében. Paul egyből döntőbe is jutott az új csapatával, ahol fő fegyverhordozója az a Devin Booker, aki a most futó szezonra sem tudta egyértelműsíteni, hogy akkor CP3 vagy ő a Suns legértékesebb játékosa, ami, tekintve, hogy Booker egyébként kiváló játékos, inkább az „öregre” nézve bók.

Az már most egyértelmű, hogy sem ő, sem pedig Booker nem lesznek MVP-k, akkor sem, ha a Suns a legjobb mérleggel végez, de mivel jelenleg – a Warriorsszal holtversenyben – ők a legjobb csapat, megérdemelték, hogy valamelyikük nyithassa listánkat. És ez a valaki most a 36 évesen élete egyik, ha nem a legjobb passzoló szezonját hozó Chris Paul lett.

 

4. Kevin Durant, akinek egy Achilles-sérülés sem probléma

 

 


 

Ha Paulnál megemlítettük, hogy nem voltunk abban biztosak, mi lesz a karrierjével, Kevin Durantra ez hatványozottan igaz. A 2019-es döntő ötödik mérkőzésén az Achilles-ínját elszakító csatár-istenség olyan sérülésből tért vissza a gyakorlatilag korábban tőle megszokott szintre, ami a legtöbb esetben karriereket tesz tönkre. Az NBA történetében a több tucat esetből ő mindössze a második, akinek ez sikerült (a szintén nagyszerű Dominique Wilkins után), mindenki más gyengébb hatékonysággal vagy korábbi önmagának teljes árnyékaként tért vissza. (Reméljük, Klay Thompson visszatérése lesz majd a harmadik sikertörténet.)

Amiért KD erre képes lehetett, az egyben korábbi sikereinek is a receptje, a különleges fizikai adottságok és a készség őrült találkozása.

Azért kell ezt a jelzőt használnunk, mert ha van játékos, aki megismételhetetlenül egyedi, az bizony Kevin Durant. 210 centis, de relatíve könnyű, és így mindig gyors tudott maradni. Hihetetlenül hosszú karjai vannak, amik azt is lehetővé teszik számára, hogy akár centert játsszon, de közben úgy kezeli a labdát, mint egy dobóhátvéd, és akkor még nem is szóltunk a dobásáról!

Az NBA örökranglistájának viszonylatában Durant vélhetően már nem lesz top 5-ös játékos (top 10-es még lehet), de ha az a kérdés, hogy ki minden idők legjobb, legsokoldalúbb pontszerzője, lehet, hogy ebben ő Michael Jordan legnagyobb kihívója. A Brooklyn Nets egyébként idén mintha félgőzzel játszana – a Kyrie Irving szituáció sem segít, az irányító többször is jelezte nemtetszését a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos intézkedésekkel szemben, majd nem vette fel az oltást, amelyet a ligában szereplő játékosok 95%-a már megkapott –, de így is vezetik Keletet, és nagyon valószínű, hogy az alapszakasz végelszámolásánál is ott lesznek a top 2-ben. Durant remek, de a dobogóra egyelőre nem fér fel.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

3. Nikola Jokics, a címvédő

 

 


 

Nikola Jokics ott folytatta, ahol abbahagyta, sőt, még arra is rátett egy lapáttal. Ha csapata jobb mérleggel állna, akár második, sőt első is lehetne a listánkon, így azonban – űrstatisztikák ide vagy oda – csak a dobogó legalsó fokára lehetett esélye. Amikor Jokics a pályán van, a Denver Nuggets a legjobb net ratinggel rendelkező csapat a ligában, amikor kiül, a legrosszabb. Ez akár még jól is hangozhatna az esélyeit illetően, de mivel a Denver nélküle sokszor egy középiskolás alakulatra emlékeztet, a csapatmérleg egyelőre pocsék, ami Jokics fő problémája lesz majd, amikor a címvédés elmaradásának okait vesézzük ki. Ötven százalék alatti csapatmérleggel még Russell Westbrook sem lett volna MVP, így Jokicsnak sem lesz esélye rá. A Nuggetsnek el kell kezdeni nagyüzemben nyerni a mérkőzéseket.

A szerb egyébként pontszerzőként egy kisebb, védőként pedig meglehetősen nagy lépést tett erre a szezonra, aktívabban jön ki az elzárás-leválások ellen, jobban marad ott a kisemberek előtt lábbal, és mintha ő lenne végre a hangadó is.

Magára vette a vezérszerepet, de jelenleg a Nuggets hat legjobb játékosából három is sérüléssel bajlódik, így pedig nagyon nehéz megváltani a világot, még egy olyan, mára már egyértelműen top 5-ös játékos számára is, mint amilyen Nikola Jokics.

 

2. Giannis, a bajnok

 

 


 

Giannis Antetokounmpo megérkezett az idénybe. A saját, hihetetlenül magas elvárásaihoz képest viszonylag gyengébb szezonkezdet után újra MVP-formában teljesít a görög, a Milwaukee Bucks megnyerte az utolsó kilenc olyan meccsét, ahol ő is pályára tudott lépni. A tripladobás még mindig nem az erőssége (mára virradóra mondjuk háromból hármat bevert), de ez sem hátráltatja abban, hogy a pálya mindkét oldalán domináljon, listánkról talán egyedüliként. Ez persze valahol el is várható tőle, hiszen most van pályafutása fizikai csúcsán, és ahogyan sok nagyságnak előtte, a 27., 28. életévében lejátszott szezonja lehet majd az, amelyet később külön elemzésre is előveszünk.

Érdekesség egyébként, hogy az említett Presti kivételével már minden olyan GM-et kirúgtak, aki bennhagyta a görögöt a 2013-as drafton.

Giannis, aki a hatodik és hetedik szezonjában már elnyerte az MVP-díjat, az NBA történetének kilencedik triplázója lehetne, olyan nevekhez csatlakozva, mint Larry Bird, Magic Johnson vagy Moses Malone. Ez persze akár azt is jelenthetné, hogy karrierje befejeztével minden idők 10 legjobb játékosa közé is odaférjen, amit senki nem gondolt volna pár éve. Már akkor látszott, hogy Giannis egy sokoldalú sztár lesz, de abban nem voltunk, nem lehettünk biztosak, hogy egy bajnokcsapat első számú opciójává tud majd válni, ami a fent említett fegyvertényhez alapkövetelmény. A nyáron kikezdhetetlen cáfolatot láttunk tőle erre vonatkozóan, és az új szezonban is hasonló szintet képvisel. Van azonban valaki, aki jelenleg még nála is egyértelműbb választás.

 

1. Steph, az etalon

 

 


 

Steph Curry idén 123 bedobott triplánál jár, ami meccsenként 5,3 értékesített kinti dobást jelent. Hősünk a 2015-2016-os szezonban meccsenként „csak” 5,08 hármast átlagolt, mégis, 402 bedobott triplával semmisítette meg a korábbi, 286-os rekordot. Azt is ő tartotta. Az NBA történetének legjobb 10 tripladobó szezonjából öt már most Curryé, és az idei év után ez a szám szinte biztosan hatra fog nőni. És ha már növekvő számok, Giannis mellett Curry is csatlakozhat a triplázó MVP-k klubjához, sőt, erre a görögnél is jobb esélye van. Az MVP-trófea elnyerésénél nagyon fontos a narratíva, a sztori, amit a játékos, a szurkolók és a sportsajtó tulajdonképpen együtt raknak össze, változó munkamegosztásban. Amikor a játékos úgymond beleköthetetlen érveket sorakoztat fel a játékával, mint tette azt például Jokics az előző évadban, akkor főként ő maga írja a narratíváját, tehát kvázi a saját kezébe veszi a sorsát.

Van az a szint, ahol egyszerűen nem lehet elvenni valakitől a trófeát, és ezekben a szezonokban az adott játékos általában korán elkezdi kiépíteni azt az előnyt, amivel utána – hacsak nem jön egy sérülés – kényelmesen be tud futni a célba. Idén is ez történik. Curry odarakja a teljesítményt, a Golden State Warriors holtversenyben a legjobb csapat, ő maga pedig újra rekordokra tör, ami egy olyan szintű kombinációt eredményez, amit valószínűleg nem lehet majd felülmúlni. Teszi mindezt ráadásul egy olyan kerettel, amelyet elég sokan leírtak, és amelynek valószínűleg tényleg nem 20-4-re kellene állnia. Klay Thompson, Curry egyik eredeti muskétása még vissza sem tért, de közben a Harcosok új játékosok garmadáját építették be, akik – nyilván nem véletlenül – Curry mellett nyújtják karrierjük eddigi legjobb teljesítményét.

Andrew Wiggins vagy Jordan Poole nyilvánvalóan nélküle is NBA-játékos lenne, de valószínűleg meg sem közelítené azt a szintet, amit mellette el tudnak, tudtak érni.

A Séf puszta jelenléte olyan mértékű figyelmet követel, ami például arra készteti a csapatokat, hogy az üres sarok triplából karrier szinten 45%-kal dobó Otto Portert adjanak fel ott, mert még az is jobb, mint hagyni Curryt, hogy bemelegedjen. Belegondolni is félelmetes, hogy Thompson remélhetőleg sikeres visszatérése után milyen szintekre juthat el az idei Warriors, amivel az is járna, hogy Steph elszaladjon az idei MVP-trófeával.

 

Ki lesz az idei NBA MVP?

2,25 – Stephen Curry

6,00 – Kevin Durant

6,00 – Giannis Antetokounmpo

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kosárlabda/NBA/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek: ESPN

Írj hozzászólást