Kviddics? Flonkerton? Fiktív sportok a kedvenc filmjeinkben és könyveinkben

Számtalan olyan kiváló film készült, amelynek középpontjában valamilyen módon a sport áll (jó néhányat ezek közül már itt, a Büntetőn is bemutattunk), ám ez alkalommal fordítsuk meg a vizsgálódást. Tekintsük át azokat a sportokat, amelyek valamilyen fikciós alkotásban tűntek fel, és adott esetben saját szabályrendszerrel, történelemmel rendelkeznek. Az összes ilyen sportágat persze nem tudjuk megemlíteni egy listában, ám a legismertebbeket, legizgalmasabbakat igyekszünk bemutatni.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

Kviddics (Harry Potter)

Kihagyhatatlan a listáról a Harry Potter-sorozat látványos versengése, a kviddics. Ezzel nagyon könnyű dolgunk van, hiszen az eredeti művekben is sokat megtudunk a sportágról, később J. K. Rowling pedig A kviddics évszázadai címmel külön művet is szentelt a bemutatására. A meccseket 7-7 fős csapatok (egy őrző, két terelő, három hajtó, egy fogó) játsszák egymás ellen, a pálya ellipszis alakú, 55×152 méteres. A pontszerző zónák a pálya két végében vannak, négy labda vesz részt a játékban, egy kvaff, két gurkó és a legértékesebb, az aranycikesz. A kviddics gyökerei az (elképzelt) univerzumban egészen a 10. századig nyúlnak vissza, a sportot az egész világon űzik. Sőt világkupát is rendeznek, ahogy azt láthattuk is A tűz serlege alcímű epizódban, ahol Harry és a Weasley-család az 1994-es seregszemle döntőjét látogatja meg. A kviddicset megpróbálták a valóságban is reprodukálni, az egyik ilyen kísérlet a mugli kviddics nevet kapta.

 

Fogatverseny (Star Wars)

A Star Wars rajongói igen gyakran és szenvedélyesen vitáznak, abban azonban egyetértés van közöttük, hogy a történet szerinti első részt, a Baljós árnyakat tartják a széria leggyengébb epizódjának. Ezen minden bizonnyal keveset segít, hogy ebben a részben láthattuk a kis Anakin Skywalkert fogatversenyezni. A fogatverseny igencsak hasonlít arra, amit mi autósportnak hívunk, ráadásul még abban is párhuzamot fedezhetünk fel, hogy a konstrukciók minősége mellett a pilóták egyéni kvalitása is igen fontos szempont, hiszen Anakin különleges képességeit mutatja az is, hogy a fogatversenyben ilyen fiatalon ennyire tehetséges. Különbség azonban a sebességet tekintve mindenképpen van, hiszen a fogatversenyzők akár 900 km/h-s sebességgel is haladhatnak. Fogatversenyeket leginkább a Külső Perem bolygóin tartottak.

 

Tap Ball (Simpson család)

Homer Simpson minden sportot unalmasnak tartott, így létrehozott egy sajátot. Igaz, ennek a labdajátéknak rajta kívül senki sem érti a szabályrendszerét. Néhány tételt azért említsünk meg: egy hárompontos kísérlet ötöt ér, az utolsó egy perc pedig mindig döntetlenről indul, alakuljon bárhogy is az eredmény. Ja és a legfontosabb: alkalomhoz illő öltözetben kell megjelenni!

 

Flonkerton (A hivatal)

A hivatal című sorozat (annak angol és amerikai változata is) az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb sitcomja, amely gyakran figurázta ki a különböző sztereotípiákat. A Flonkertont például Izlandhoz kötődő sportágként említik a sorozatban, amely rettentően egyszerű, a résztvevőknek papírral teli dobozzal a lábukon kell futniuk. A sorozatban ez egyébként Phyllisnek sikerült a legjobban.

 

Német krikett (A Titán szirénjei)

Kurt Vonnegut a 20. századi amerikai irodalom egyik legkedveltebb, legtöbbet idézett alkotója, A Titán szirénjei című művében pedig egy különös sportág is feltűnik, a német krikett, mely a Mars hadseregének legfőbb sportja. A baseballhoz hasonló játékban három bázis van, és a játékosok a dinnye nagyságú labdával próbálják eltalálni éppen futó társukat. Ez Winston Niles Rumfoord, a regény egyik fontos szereplőjének kedvenc sportága.

 

Elektromágneses golf (Szép új világ)

Aldous Huxley 1932-ben jelentette meg a huszadik századi sci-fi irodalom egyik klasszikusát, a Szép új világot. A könyv a 26. századi Londonban játszódik, egy disztópikus (negatív jövőképű) új világot bemutatva. Ennek egyik érintőleges mozzanata az elektromágneses golf, a mű éppen csak megemlíti a sportágat, mint a szórakozás egy formáját. A mű nem részletezi ezt a játékot, így jórészt a befogadóra van bízva, hogyan is nézhet ez ki az író képzeletében.

 

Piramis (Csillagközi romboló)

A Csillagközi romboló című sci-fi az emberek és a cylonok harcát mutatja be, a széria során pedig egy különös labdajátékot is említenek. A piramis a baseball és a rögbi különös keveréke, amelyet egy háromszög alakú pályán játszanak, a cél pedig, hogy a pálya tetején lévő kosárba juttassák a labdát.

 

Anbo-jitsu (Star Trek)

Minden idők egyik legsikeresebb sci-fije is a listára kívánkozik, mégpedig egy igen érdekes sportággal. A legenda szerint az Anbo-jitsut (angolosan Anbo-jyutsu) 2168-ban találták fel. Egy külön erre tervezett arénában vívott küzdősportról van szó, mely esetén a harcosok teljes arcukat fedő maszkban küzdenek, így többi érzékükre kell hagyatkozniuk, épp ezért nagyon nehéz, nagyon kifinomult harci mozgásra van szükség. Az érzékelésben a fegyverük is segítségükre van az egyes harcosoknak.

 

Gyűjtésünk alapjául az alábbi lista szolgált:
List of Fictional Sports (topendsports.com)

 

 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

4,50 – Gerwyn Price

5,00 – Michael van Gerwen

7,50 – Jonny Clayton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a darts világajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást