Lemaradtunk róla – Vallomásos nekrológ

Vannak emberek, akiknek azért sajnálod a halálát, mert nem tapasztalhattad meg a valódi énjüket. Valamilyen oknál fogva a haláluk után döbbensz rá igazán az általuk akár akaratlanul is hátrahagyott hatásukra. Pont így vagyok Diego Maradonával és az ő zsenijével.

(X) FOGADJ INGYEN A FERENCVÁROS BL-MECCSEIRE 3500 FORINT ÉRTÉKIG!


 

 

Személyes hangvételű cikk szerzőnktől, Tokics Tamástól Diego Armando Maradona emlékére.

 

Soha nem láthattam játszani és ezt nagyon sajnálom. Nagyon sajnálom, hogy nem láthattam az 1986-os világbajnokságon. Nagyon sajnálom, hogy nem láthattam az angolok elleni csodagólját. Nagyon sajnálom, hogy nem láthattam, ahogy Nápolyban Isteni Diegóvá emelkedik. Nagyon sajnálom, hogy láthattam, ahogy a 2018-as világbajnokságon sokak szemében lerombolja a nimbuszát és nagyon sajnálom, hogy nem érthettem meg az ő páratlan tehetségét, amivel nem legjobb, nem legeslegjobb, nem legenda, nem minden idők legjobbja, hanem Diego Armando Maradona lett.

 


 

A mi generációnknak van Lionel Messije, van Cristiano Ronaldója, de van Diego Maradonája? Ha egy korombelinek felteszik a kérdést, hogy ki volt Diego Maradona, valószínűleg az oroszországi világbajnokság jut eszébe, amikor a VIP-páholyban szédeleg, alszik, őrjöng, táncol. Hogy Fernando Signorinit, korábbi személyi edzőjét idézzem, ő Maradona volt. Ha a szüleinek teszik fel a kérdést, akkor az angolok ellen kézzel szerzett találata, majd a négy perccel később született „évszázad gólja” fog beugrani és az a Diego, aki már korábban mennybe ment, mielőtt örökre lehunyta volna a szemeit. Sigorinit idézve, ő Diego volt. Szörnyen bánt, hogy Maradonaként kellett megismernünk, erre a részre kellett megszületnünk.

A mi generációnk kinevette Maradonát, pedig sírnunk kellett volna azon, hogy mivé lett Diegóból. Kinevettük, mert szétesett, kinevettük, mert élvezte. Megfordítom a kérdést. A mi generációnk merne nevetni Lionel Messin vagy Cristiano Ronaldón, ha így látnánk 20-30 év múlva őket?

Alázat, érzelmek és a labdarúgás iránti szeretet, ezt látom a videókon, amin feltűnik akár játékosként, akár edzőként, akár nézőként. Most kezdem csak kapiskálni, mit jelentett ő az embereknek – az argentinoknak, a nápolyiaknak és minden futballt szeretőnek – azonban megérteni sosem fogom. Hiába hallom, hiába írják le azt a tehetséget és szintet, amit képviselt, nem láthattam és ez pont elég. Bánni fogom életem végéig, hogy nem élhettem át a varázslatos Diego Maradona hódítását, pedig még meg sem születtem.

Az életét, ha egy videóban össze lehetne foglalni, akkor a Bayern München elleni UEFA-kupa elődöntőre való bemelegítést választanám. A lazaság, az elegancia, és nem utolsó sorban a stadion hangosbemondóján hallható zene, az Opus zenekartól, a Life is Life teszi teljessé a képet. Élt-halt a futballért és élt-halt az életért, ő volt Diego, ő volt Maradona.

Diego hatása, az a légies könnyedség, amit a pályán mutatott, unikális a mai labdarúgás patikamérlegen kimért taktikai háborúihoz képest.

Kevés olyan futballistát tudok felsorolni az általam csodáltak közül, akik hasonlóan mertek mások lenni, főleg az elmúlt 10 évben. (Talán Ronaldinho állt a legközelebb a „diegói” magassághoz.) Maradona pedig tett arról, hogy elrettentő példa legyen a dacolós, vakmerő, rocksztár életmódjával, amelynek köszönhetően láttuk, ahogy láttuk.

Sajnos lemaradtunk róla, ő azonban lemaradt arról az utóhatásról, ami karrierje után övezte. Élte az életet, de nem élte át az őt övező szeretetet, amire utolsó vele készült interjújában utalt is.

Emiatt lehetünk és legyünk egy kicsit dühösek Maradonára. Nem tudta a zsenialitását hitelesen átadni nekünk, fiataloknak. Legyen hálás, ki elkapott akár egy kis szeletet, Diego Maradona zsenijéből, amit megmutatott vagy engedett megmutatni magából. Visszakapta Isten a bal kezét, a mi generációnk pedig reménykedjen, hogy a „második eljövetelekor” fogja még látni Diegót, vagy akit küld maga helyett fentről.

 


A főkép forrása: Getty Images.


Üres a trón – Nekrológ

Írj hozzászólást