Max McGee, az NFL történetének legérdekesebb játékosa

A történelem első Super Bowljának első touchdownját egy irgalmatlanul másnapos játékos szerezte. A sztori, amelyet már sokan, sok helyen leírtak, a sport magyar szerelmesei számára talán még nem annyira ismert, a mögötte lévő ember pedig valószínűleg még kevésbé. Max McGee sportkarrierjénél pedig már csak az élete érdekesebb. Következzen Max McGee, az NFL játékos, drónpilóta, étterem- és kaszinótulajdonos, playboy, de mindenekfelett apa portréja.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

William Max McGee 1932-ben született, Texas északkeleti részén, a Dallastól mintegy 200 kilométerre fekvő White Oak városában. Négy fiú- és egy lánytestvére közül a legfiatalabb volt, a családban pedig mindenki sportolt. A kicsi Max így is kiemelkedett, a White Oak-i középiskolában több rekordot is megdöntött, nemcsak helyi, de országos viszonylatban is. A Nemzeti Középiskolák Szervezetének statisztikái szerint ő volt az amerikai futball történetének első középiskolása, aki 3000 futott yard fölé került egy szezonban. A Tulane Egyetemről kapott ösztöndíjat, ahol futóként, elkapóként, visszahordóként és punterként is játszott. Zsinórban három évben volt a csapat legjobb futója, ráadásul 34 elkapást is be tudott tenni a közösbe. Max az egyetemen találkozott feleségével, Marcia Priebével, akivel 1953-ban össze is házasodtak, és hamarosan megszületett első gyermekük, Maria.

 

NFL-draft és egy rövid drónpilóta karrier

McGee-t a Green Bay Packers választotta ki az 1954-es drafton, amelynek kötelékében egy évet játszott, mielőtt jelentkezett az Egyesült Államok Légierejénél, ahol a korai drónprogram egyik pilótája lett. A vadászgép orrában ülve kormányozta a mellettük repülő drónt, míg társa mögötte ülve irányította a repülőgépet. Egyik pilótatársa az a Zeke Bratkowski volt, aki maga is sikeres NFL-karriert futott később, ráadásul nemcsak játékosként, hanem edzőként is. McGee két évet töltött a légierő kötelékében, mielőtt visszatért a Green Bayhez. Feleségével megszületett második lányuk, Mona, a házasság azonban olyannyira megromlott, hogy még abban az évben el is váltak. Marcia visszaköltözött Minneapolisba, hogy felnevelje gyermekeiket.

 

A Packers rossz, majd legendás évei

McGee a következő 11 évet a Packersnél töltötte, az első két idényben azonban nem voltak túl sikeresek csapatával, mindössze négy mérkőzést nyertek. Az azt követő kilenc év ellenben minden idők egyik, ha nem a legsikeresebb időszaka volt. A Vince Lombardi fémjelezte dinasztia öt bajnoki címet nyert, közte a történelem első és második Super Bowlját. Az 1959 és 1964 közötti szezonokban McGee 238 elkapást és 31 touchdownt könyvelhetett el. McGee egyébként a maga 191 centiméteres magasságával és 92 kilogrammos testsúlyával az akkori liga fizikailag legerősebb játékosai közé tartozott, akinek ráadásul vérében voltak a nagy játékok.

 

 

Hogy csapattársai mennyire tisztelték, azt is mutatta, hogy rendszeresen kivonta magát az úgynevezett „diótörő” nevű gyakorlatból, amikor két játékos teljes lendülettel egymásnak ütközik. McGee hajlamos volt az agyrázkódásokra, így megkérte Lombardit, hogy neki ne kelljen csinálnia ezt a feladatot. Az edző azt mondta neki, ha a többiek nem szólnak, részéről rendben. Nem szóltak, mivel a csapat kiváló humorérzékkel megáldott motorjáról, Max McGee-ről volt szó.

 

Az elhíresült sztori

Az első Super Bowl afféle kísérleti mérkőzés volt, az NFL és a nem sokkal korábban elrajtoló AFL bajnokai között. Utóbbi átcsábított – egyesek szerint inkább ellopott – jó néhány játékost a saját draftján keresztül, de addig a pontig nem kapta meg az esélyt, hogy NFL csapatok ellen versenyeztethesse sajátjait. A mérkőzést egy napsütéses délutánon rendezték a régi Los Angeles Coliseumban, és két országos televízió is közvetítette párhuzamosan. Lombardi megszállott módjára akarta megőrizni az NFL becsületét. McGee ekkor már pályafutása vége felé járt, és főleg Boyd Dowler cseréjeként számítottak rá, illetve elkapóként, amikor előbbit átrakták tight endbe.

 

Nem számolva azzal, hogy esetleg pályára léphet, ahogy a csapat Kaliforniába érkezett, McGee eszeveszett tivornyázásba kezdett. A meccs előtti éjszaka tilos volt elhagyni a szállodát, Max azonban kilógott a 23 órai takarodó után, hogy két légiutaskísérővel bulizhasson. Legközelebb reggel fél hétkor hallatott magáról, amikor megkérdezte csapattársát, hogy ellenőrizték-e őket miután kiszökött. Szerencséjére nem. McGee a meccs előtt Dowler lelkére kötötte, hogy ne merészeljen megsérülni, és amikor az elkapó megkérdezte, miért, előbbi őszintén megvallotta, hogy még életében nem érezte magát annyira másnaposnak.

A mérkőzés első támadásánál Lombardi zsinórban három futójátékot hívott, az utolsónál Dowlernek kellett blokkolnia. Annak rendje és módja szerint le is ütközött Johnny Robinsonnal, a vállában lévő kalciumlerakódás pedig azonnal letört, óriási fájdalmat okozva a játékosnak. Nem volt mese, McGee-nek be kellett szállnia. Már ez sem volt egyszerű, ugyanis nem találta a sisakját, így végül az egyik falember hatalmas méretű felszerelését kellett a másnaposságtól lüktető fejére húznia. McGee a zavaró körülmények ellenére szenzációsan szállt be, és a kulcsjáték, amely máig a Super Bowlok történetének egyik legszebb elkapása, egyben első touchdownja is lett.

Hihetetlen elkapás volt ez egy olyan játékostól, aki a mérkőzést megelőző éjszaka alig aludt, és ezzel még nem volt vége! Nemsokára következett a második hat pontot érő elkapása is, amivel a Packers már 28-10-re vezetett a harmadik negyedben.

 

A felvételen 1:39 perctől látható a második TD-t érő elkapás

 

A mérkőzést végül 35-10-re nyerte a Green Bay, megszerezve ezzel első Super Bowlját. Rá egy évre ismételni tudott a csapat, egy 33-14-es Oakland Raiders elleni győzelemmel, amelyből McGee már sokkal kevésbé vette ki a részét, de azért így is jó volt egy értékes és később TD-hez vezető, 35 yardos elkapásra. Ez volt utolsó profi mérkőzése.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Az étterem és kaszinó mágnás

Nem sokkal visszavonulása után, McGee volt csapattársával, Fuzzy Thurstonnel állt össze, hogy éttermet alapítsanak, amelyet nem sokkal később haszonnal tudtak továbbadni. 1975-ben jött a következő állomás, a Chi-Chi nevű mexikói étterem, amelyet Marno McDermott-tal üzemeltetett, és amely az első mexikói étteremláncok egyike lett az Egyesült Államokban. McGee és partnere sikerre vezették a brandet, és az 1980-as évek végén akkor szálltak ki az üzletből, amikorra már 250 városban voltak jelen, természetesen busás haszonra szert téve. Az étteremlánc egyébként 2003-ban dőlt be, egy kólibaktérium okozta fertőzés miatt, amiből már sose tudtak visszajönni.

McGee valahogy mindig jó időben szállt ki a dolgokból, ráadásul arra is ráérzett, hogy mikor érdemes új dologba vágnia. Így jöttek az indián rezervátumokban épült kaszinók is, ahol befektetőként tovább folytatta sikereit. Amikor egyszer egy korábbi csapattársa, Jerry Kramer megkérdezte tőle, hogy megy az üzlet, a következő párbeszéd zajlott le.

 

– Hogy megy az üzlet, Max? – kérdezte Kramer.

– Nagy bajban vagyunk – válaszolta McGee.

– Milyen bajban?

– Nem tudunk elég nagy pénzszállító autót találni” – mondta mosolyogva McGee.

 

Újra a foci, második család, és egy tragikus pillanat

McGee az eszének és ösztöneinek köszönhette üzleti sikereit, de a futballtól soha nem tudott végleg elszakadni. Az 1970-es évektől majdnem 2000-ig dolgozott a Packers rádiós stábjában, mint időszakos szakkommentátor, és természetesen többször is bajba került a rá jellemző őszinte stílusa miatt, amivel időnként túllőtt a célon. Közben másodjára is megnősült, és új házasságából két fia született, akik mellett életének utolsó nagy, de legfontosabb szerepét is betölthette, megtanulta, milyen szerető apának lenni.

 

 

Amikor egyik fia cukorbeteg lett, egymillió dolláros alappal létrehozta a fiatalkori cukorbetegség kutatását célzó alapítványát. Nem a Super Bowl-győzelmeket, a milliókat érő étteremláncot vagy kaszinókat tartotta élete legfontosabb sikerének, hanem ezt az alapítványt, amely egy nap talán az olyan gyerekeken segíthet majd, mint az övé.

McGee-nél 2002-ben diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, de mindennapi teendőinek köszönhetően még öt évig jó állapotban maradt, régi és új családja pedig egymást is megismerte, ami nagyon sokat jelentett neki. McGee végül 75 éves korában, 2007-ben vesztette életét, amikor az otthoni munkálatok közepette leesett a tetőről. Mint később kiderült, már korábban félrerakott 50 000 dollárt erre az esetre, ráadásul egy pontos ütemtervet is mellékelt. Nem egy temetésre szánta a pénzt, amiket életében is már annyira utált, hanem egy össznépi bulira, ahol barátai, valamint régi és új családja együtt ünnepelhették meg az életét. Azt az életet, amelybe ennyi szerep, ilyen sok siker, s ennyi emlék fért bele.


Képek forrása: Sports Illustrated

 

Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

4,50 – Josh Allen

5,00 –Kyler Murray

7,50 – Justin Herbert

8,00 –Tom Brady

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást