Mit tanultunk a második héten? – Soha ne fizesd meg a futókat!

A Dallas Cowboys kapcsán hosszú éveken át vita tárgyát képezte az, kinek köszönhetők inkább az offense sikerei, Dak Prescottnak vagy Ezekiel „Zeke” Elliottnak. Bár mindketten kétségtelenül nagy szerepet játszottak abban, hogy jól működött a támadósor, mára csak Prescott igazán meghatározó tagja az egységnek. Ez nem jelenti azt, hogy Elliott ne lenne továbbra is jó játékos, viszont a teljesítménye jelentősen visszaesett, főleg a hatalmas szerződéséhez mérten, miközben a neki kifizetett pénz töredékéért folyamatosan túlszárnyalja őt a harmadéves futó, Tony Pollard. Adódik tehát a kérdés, hogyan tovább a Cowboys backfieldjén.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Látványos formahanyatlás komoly kihívóval

Elliott az évek során rengeteget veszített a korábbi sebességéből és fürgeségéből, viszont ennek ellenére továbbra is egy bőven használható running backről van szó, mert a passzblokkolása még mindig az egyik legjobb a futók között, ami egy olyan passzorientált csapat esetében, mint a 2021-es Cowboys, egyáltalán nem egy elhanyagolható szempont és a két tackle között is egészen jónak számít, bár ott erőteljesen hagyatkoznia kell a támadófalra. Ezzel pedig elérkeztünk Elliott legfőbb problémájához: kevés az, amire önerőből képes, ugyanis a kontakt utáni yardjai az elmúlt három évben folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. Amíg 2019-ben kísérletenként 3,23 yardot hozott kontakt után, addig 2020-ban már csak 2,82-t, idénre pedig 2,3-ra esett vissza ez a szám. Hasonló visszaesés figyelhető meg a szerzett yardok átlagában is: 2019-ben még 4,5 yardot szerzett futásonként, idén ez a mutatója két meccs után 3,9, ami nagyban köszönhető a nagy játékok hiányának, hiszen 27 futási kísérletből csak három volt olyan, ami elérte a tíz yardot, cserébe pedig hat olyan próbálkozása is volt, ami egy vagy kevesebb yardot ért.

 

 

Itt kerül képbe Tony Pollard, aki Eliott-tal ellentétben remekül mutat a Dallas támadósorában, és vele a földön is képesek folyamatos haladásra. Sokkal dinamikusabb a mozgása, gyorsabbak az irányváltásai, ebből adódóan nincs beskatulyázva a tackle-ök közötti futásokra és lényegesen kevésbé van rászorulva a támadófalra is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy futásonként félelmetesen magas 7,7 yardot átlagol, és a játékában folyamatosan benne van a nagy playek veszélye, ugyanis minden negyedik próbálkozása tíz yard feletti, valamint nagyjából minden ötödik kísérletnél sikerül elrontott szerelést kiharcolnia, amik után átlagosan 3,5 yardot tesz meg. Ha ez nem lenne elég, a passzjátékba is elég jól bevonható, hiszen idén eddig hét labda repült felé, ő pedig mindet el is kapta, és 60 yardot szerzett belőlük.

Ha pedig ezekhez a számokhoz hozzátesszük azt is, hogy Pollard sokkal jobban vigyáz a labdára, még ennél is egyértelműbbé válik, kit kell favorizálnia a Cowboysnak. Elliott fő gyengesége ugyanis egész NFL pályafutása alatt a sok fumble-je volt. Öt szezon alatt 21 alkalommal hagyta el a labdát, amit el lehetett neki nézni, mert cserébe a yardokat és a touchdownokat is szép számmal termelte, azonban ahogy esik vissza a teljesítménye, ezek a labdavesztések egyre fájdalmasabbá válnak. Ezzel szemben Pollard neve mellé kétéves profi karrierje során mindössze egy fumble került be, az is az újoncévében. Persze itt jogosan merül fel a kérdés, hogy ki hány labdacipelésből hozta össze ezeket a számokat, de ha így vizsgáljuk, akkor is egyértelműen Pollard felé billen a mérleg nyelve: amíg neki 203 labdacipelésből jött össze az az egy, addig Elliott minden 68. futásra hagyja el a labdát.

 

 

Ár-érték arány

Van még egy szempont a két játékos összevetésében, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, a szerződésük. Elliottnak idén járt volna le az újonc kontraktusa, de még korábban aláírt egy hatéves, 90 millió dolláros hosszabbítást 2027-ig. Az évi 15 millió hatalmas pénz egy folyamatosan hanyatló futónak, idén azonban még nincs olyan rossz helyzetben a Cowboys, mert mindössze 6,8 milliót foglal a fizetési keretből, jövőre viszont ez az összeg 18 millióra ugrik. Ehhez képest Pollard idei és jövő évi fizetése összesen kicsit több, mint kétmillió dollár egy lényegesen jobb teljesítményért cserébe. Bár a 2022-es szezon végén súlyos következmények nélkül tudnak kiszállni Elliott szerződéséből, Pollard is abban az évben válik szabadügynökké, a kérdés már csak az, újra elkövetik-e azt a hibát, mint legutóbb, azaz marasztalják-e a running backjüket.

 

Összegzés

Nem kérdés, hogy nem árt, ha van egy olyan stílusú futója egy csapatnak, mint Elliott, de nem ennyi pénzért, azonban ez már jó eséllyel nem fog megváltozni, hiszen egy ilyen szerződéssel esélytelen az elcserélése, a kivágásával pedig többet buknának, mint amennyit nyernének. A Cowboys számára így az a legjobb megoldás, hogy mindkét futójukat használják, méghozzá úgy, hogy Pollardé a főszerep, Zeke pedig a szerződése ellenére maximum tehermentesíteni, vagy esetleg passzblokkoláshoz érkezik a pályára. Ha ezt a forgatókönyvet követik, a következő két évben a liga egyik legjobb backfieldje lehet az övék, ami a kimagasló passzjátékkal kiegészülve egy borzasztó látványos offense-t eredményezhet.


Képek forrása: Getty Images

 

Melyik csapat nyeri a 2021-2022-es NFL Super Bowlt?

5,75 – Kansas City Chiefs

7,50 – Tampa Bay Buccaneers

12,00 – Buffalo Bills

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást