Nézők nélkül nincs meg a hazai pálya előnye a Premier League-ben

Nagyon nehéz meghatározni, hogy mit is jelent pontosan a hazai pálya előnye, ha ezt át akarjuk ültetni a számok nyelvére. Az előző Premier League idényben a szurkolók hiányában történelmi adatokat produkáltak a csapatok idegenben. Most, hogy visszatért az élet a stadionokba, már az első forduló során kijött az a fajta plusz, ami nagy mintán nézve már valódi faktor a múlt alapján.

Premier League

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A koronavírus-járvány hatásai miatt a labdarúgás olyan időszakot tudhat (részben?) maga mögött, amilyenre korábban még nem volt példa. A legnagyobb színpadnak számító Premier League utóbbi szezonja néhány meccs kivételével teljes egészében zárt kapuk mögött zajlott, ez pedig alapjaiban változtatta meg a sokéves trendeket. A csapatok – kis túlzással – elveszítették a hazai pálya előnyét, amit a saját közönségük biztosított számukra, ezt pedig a számok is tökéletesen igazolják. A Twitteren Constantinos Chappas készítette el az angol élvonal elmúlt 25 évének hazai és vendég pontátlagait szezonális szinten, amely bizonyos mértékű fluktuáció mellett összességében megmutatja, hogy odahaza sikeresebbek a csapatok. A hazai pályán átlagosan 1,65 pont begyűjtése mellett idegenben ez a szám csak 1,09. A legrosszabb esetben sem volt 1,5 alatt a saját stadionban elért pontok átlaga egészen az előző idényig mikor ez a szám lezuhant 1,36-ra. Ezzel szemben a vendégségben elért pontszám korábban sosem lépte át az 1,2-et, a legutóbbi kiírásban azonban egészen 1,43-ig felszökött.

 

 

A fenti képen jól látható a korábbiaktól teljes mértékben eltérő adatpár, amit ugyanilyen jól visszaad az elmúlt tíz idény hazai és idegenbeli győzelmeinek százalékos lebontása. A pontátlaghoz hasonló eredmény látszódik itt is, ami történelmi módon rúgta fel a korábbi, kis kilengéssel történő ingadozást. A behúzott trendvonalon jól látszik az idegenbeli sikereknél, hogy micsoda meredekséget mutat az előző idénynek köszönhetően, ahol 40% felett volt a vendégségben elért győzelmek száma. Ennek az egy idénynek köszönhetően a 25% környékéről 35% magaslatába emelkedett az évtizedes átlag, miközben ezzel egyidejűleg a hazai oldalon ez csaknem öt százalékot esett lejjebb.

 

Premier League H-A

 

Ha kibontjuk fordulókra ezeket az adatokat, akkor sem kapunk más képet. Noha itt a sorsolás szeszélye és az aktuális forma is sokat tud befolyásolni, de a hosszú évek mintája itt is jól visszaadja, mennyire kivételes eset volt ez a nézők nélküli szezon. A 38 kör során mindössze két alkalommal fordult elő, hogy hét hazai győzelem jött volna össze, erre a 4. és az utolsó játékhéten volt példa, miközben a korábbi szezonok során mindig legalább négy vagy több alkalommal megtörtént ez. Két olyan forduló volt – a 15. és a 32. – amikor egyetlen vendégcsapat tudott három pontot begyűjteni, pedig a múltban ez a szám sosem volt még három alatt. Ugyanez a kép jelenik meg az idegenbeli perspektívából nézve a számokat, mert az 1. és a 22. fordulóban hét együttes is kapitulált hazai környezetben – ilyenből az elmúlt öt szezon során összesen háromszor volt példa –, illetve az 5. és a 20. játékhéten csak egyetlen csapat tudott odahaza nyerni, amire szintén három alkalmat lehet felsorolni az elmúlt öt idényből.

 

Az a kis apróság pedig már nem okozhat meglepetést, hogy a 380 mérkőzés során szerzett 1024 gól 514-510-es eloszlást mutat, vagyis csak +4 a gólkülönbség a hazai pálya javára. Ezzel szemben az elmúlt tíz szezont figyelembe véve sosem volt ez a szám száznál alacsonyabb, de volt kereken százötven – kétszer is.

 

Még csak éppen belekóstoltunk a Premier League 2021-22-es kiírásába, a nyitófordulóban máris hét hazai győzelmet ünnepelhettek a csapatok. Egyetlen játékhét után semmilyen következtetést nem szabad levonni, viszont megjegyzendő, hogy amiből az előző szezonban csak kettő volt 38 alkalomból, az most egy per eggyel nyitott. Ez még annak fényében is figyelemre méltó, hogy három helyen is meglepetés született a fogadóirodák előzetes várakozásaihoz képest.

 

Melyik csapat nyeri a Premier League 2021-2022-es szezonját?

2,20 – Manchester City

4,25 – Chelsea

5,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást