NFL – Mit tanultunk a tizedik héten?

A tizedik hetet követően újabb két franchise háza táján nézünk szét Csonka Péter és Józsa Isti írásának segítségével, amelyből kiderül, mit is tanulhattunk a mérkőzéseikből.

Alex Smith

BALTIMORE RAVENS – MÉGIS IGAZA LÉSZ A KÁROGÓKNAK!?

A draftot megelőzően sokan nem hittek abban, hogy Lamar Jacksonból valaha is jó irányító lesz – pontosabban jól passzoló irányító lesz. Az előző szezonban igazából rácáfolt mindenkire IS, toronymagasan nyerte az MVP címet. Ezzel szemben idén messze elmarad a tavaly nyújtott teljesítményétől. Azt vizsgáljuk a következőben, hogy minek is köszönhető ez a visszaesés, mi is lehet a regnáló MVP és csapata sorsa a jövőben.


Lamar Jackson


Két alapvető problémát lehet felfedezni, ami könnyedén vezethet ehhez a komoly formahanyatláshoz. Az egyik, hogy Jackson játéka kiismerhető. Ugyan tavaly nem feltétlen volt ez észrevehető, hiszen mind a hat csoportmeccsen jól játszott Lamar, de idén messze az tűnik a legkomolyabb problémának, hogy pontosan tudják a közvetlen riválisok, hogy mire is számíthatnak Greg Roman egységétől. Természetesen mivel Jackson játéka köré épül az egész gameplan, ezért nem csak a QB, hanem az egész támadóegység olyan érzetet kelt, mintha nem tudnának megújulni.

Itt szükséges egy kis kiegészítés, ami csak részben kötődik a témához, ugyanis az utolsó kijelentésemmel elékeztünk egy átfogóbb kérdéshez, mégpedig ahhoz, hogy mindez mennyiben köszönhető annak, hogy futáscentrikus a Ravens offense.

Alapvetően az is egy nyomós érv valószínűleg abban, hogy a liga passzorientálttá vált, hogy sokkal nagyobb variációs lehetőségei vannak az edzőknek, ha passzjátékra épül a támadósor. Gyakorlatilag végtelen sok route kombinációt lehet felrajzolni, míg futásoknál sokkal jobban le van korlátozva az offense, hiszen ott nem igazán van idő olvasni a játékot, hogy mi is történik a pályán. Ha egyszer már valaki a labdával előre mozgott, az a szabályok értelmében az egyedüli játékossá válik, aki yardokat szerezhet, ezért az egész védelem rá tud koncentrálni.

Passzjáték esetén mindez úgy néz ki, hogy a snap után van minimum három célpontja az irányítónak, akiket célba vehet. A védők mozgásától függően terület nyílhat előtte arra is, hogy megiramodjon a labdával – és akkor arról még nem beszéltünk, hogy tökéletes védekezés esetén az irányító kidobhatja az oldalvonalon túlra a labdát.

 

Visszatérve a marylandiekre, nem volt rossz elgondolás a tavalyi szezon során futásra építeni két okból sem:
  • minden adott volt támadó oldalról, a remek fal, a jó futósor, Lamar pedig a liga legjobban futó irányítója, ez pedig azért adott némi plusz teret a futásra alapozó offense kialakítására.
  • mivel az liga a passzjáték felé tolódott, ezért a védelmeknél így nagyobb hangsúlyt fektetnek ennek a levédekezésre. A pass rushra és a secondaryre sokkal jobban figyeltek, sőt a line backereknél is fontos szemponttá vált, hogy coverage-ban is jó teljesítményt nyújtsanak.

A Ravens idénye akkor szólt volna igazán nagyot, ha Super Bowlig mennek, azonban – mint azt bizonyára minden olvasónk tudja –, ez nem jött össze. Idén kicsit olyan érzése lehet az embernek, mintha minden puskaporukat ellőtték volna tavaly, és mikor a passzolni kéne, akkor Jackson minden gyengesége előjön.

Sok probléma van a passzaival, többnyire csak a kedvenc játszótársai – Mark Andrews és Hollywood Brown – felé dobál.

Emellett elég pontatlan, többször is előfordult már vele, hogy 50% környékén zárta a meccset, mindezt úgy, hogy elég rövid passzokat vállal be többnyire, amit mutatnak a gyenge yard számai is. Nem véletlen volt tavaly igencsak gyakran használt szójárás vele kapcsolatban a ,,not bad for a running back”, vagyis ,,nem rossz egy futótól”.

A csapat háza táján ennél azért lényegesen több probléma van, mint csupán Lamar Jackson gyengélkedése. Orlando Brown és Tyre Philips inkonzisztens teljesítményt nyújtanak, vagyis az OLine meg két fontos tagja, meg sem közelíti az előző szezon szintjét. Persze, Stanley kiválása óriási érvágás a csapatnak, de ez nem szabadna, hogy ennyire megrogyassza az egész egységet. Csak, hogy valami pozitívumot is olvashassanak a Ravens-szurkolók, a védelem egész pofásan néz ki és ez némi bizakodásra ad okot a jövőre nézve.

Jacksonnak egyetlen egy nagyon fontos feladata van a hátralévő karrierjét figyelembe véve: TANULJON MEG PASSZOLNI!WASHINGTON FOOTBALL TEAM – ALEX SMITH AZ ÉV VISSZATÉRŐJE

2018. november 18. után először futott ki a pályára kezdőként Alex Smith. Ez az előzményeket ismerve önmagában is elég lett volna, hogy őt válasszák meg a legnagyobb visszatérőnek, azonban ő még rátett egy lapáttal, és élete (egyik) legjobb meccsét játszotta le, így nem is lehetett kérdés, hogy ő lett az eheti cikkünk egyik főszereplője.


Alex Smith


728 NAP UTÁN ÚJRA A KEZDŐBEN

728 nap telt el Alex Smith sérülése óta, ami kísértetiesen hasonlított Joe Theismann esetére. Utóbbinak nem is sikerült visszatérnie belőle, Smith esete azonban még súlyosabb volt. A felesége szerint a kórházba szállítása után az orvosok azt mondták neki, hogy először mindent megtesznek, hogy életben maradjon, majd a lábát is megpróbálják megmenteni, de ezen kívül minden csodának számítana. 

Tizenhét műtét és két év kihagyás után megtörtént a csoda: Smith újra pályára léphetett, majd a kezdőbe is bekerült.

Nem túlzás azt állítani, hogy minden NFL-rajongó szimpátiáját kivívta, ugyanakkor mindenki aggódott az egészségéért. Hasonlóan gondolkozhattak a Football Team edzői is: nem akartak rá túl nagy nyomást helyezni, ezért főleg a rövid passzokra és futásokra épülő drive-ok jellemezték a játékukat, amik viszont 1-1 egyéni hibának köszönhetően rendre megakadtak. Ez vezetett odáig, hogy a harmadik negyed közepére már 24-3-ra vezetett a Lions, amikor már nem volt mit tenni: Smith kezébe kellett adni a meccs sorsát.

Utólag joggal merül fel a kérdés, hogy miért kellett félteni az egyébként bombaformában játszó irányítójukat, ugyanis Smith második félidei játékán egyáltalán nem volt nyoma a sérülésének, sőt karrierje legszebb időszakát idézte.

Ezt jelzi, hogy amikor ő állt az offense középpontjában, minden támadásuknak pontszerzés lett a vége. 55 passzkísérletéből 38 volt sikeres, 390 yardot passzolt (ez mind karriercsúcs), igaz touchdownja nem volt, de ezt azért érdemes a helyén kezelni, ugyanis hiába született a Washington összes hatpontosa a földön, ezek 2, 5 és 2 yardosak voltak, odáig pedig főleg a levegőben jutottak el. 16 másodperccel a vége előtt egy mezőnygóllal sikerült is egyenlíteni, és úgy nézett ki, összejön a hosszabbítás, ám Chase Young tipikusan újonchibájának köszönhetően a Lions még egyszer field goal távolságba tudott jutni, Matt Prater pedig nem hibázott. Szomorú véget ért tehát Smith nagy visszatérése, de a játéka bőven ad okot a bizakodásra, igaz kérdések is merülnek fel.

SMITH MÁR NEM A JÖVŐ

Smith sérülése előtt 6-3-as mérleggel állt a csapat, míg a kidőlése után 6-26-os mutatót (ezt csak a Bengals múlta alul 5-26-1-gyel) tudtak felmutatni, ráadásul most is bebizonyította, hogy még mindig NFL-szintű kezdőirányító. Ezek alapján logikusnak tűnhet, hogy továbbra is rá támaszkodjanak, hiszen ő adja a legnagyobb esélyt a győzelemre, és az NFC Eastet elnézve egyáltalán nem lehetetlen a divízió megnyerése.

Azt viszont látni kell, hogy Smith hosszútávon nem jelent megoldást, és még annak a veszélye is fennáll, hogy túl sok meccset nyer nekik, és lemaradnak a 2021-es draft legjobb irányítóiról. Ezzel együtt is hiba lenne őt leültetni, ugyanis mentorként is kiválóan funkcionál, elég csak meghallgatni, hogyan beszél róla Patrick Mahomes.

Legjobban talán azzal járnának, ha maximum 1-2 győzelem után ki tudnák húzni a potenciális franchise irányítójukat, akinek rengeteg segítséget tudna nyújtani, amíg nem veszi fel a liga ritmusát, sőt abban az esetben, ha az újonc nem alkalmas arra, hogy kezdő legyen, Smith-szel sem lenne esélytelen egy jól összerakott csapat.

Akármi is történjen a szezon hátralévő részében, egy dolog biztos: Alex Smith az év visszatérője, de még az is lehet, hogy a valaha volt legnagyobb visszatérés az övé, így érdemes elgondolkozni akár a díj átnevezésén is.


Előző heti tapasztalataink:

NFL – Mit tanultunk a kilencedik héten?

Írj hozzászólást