Az ideális klub Szoboszlai Dominik számára – Lehetőségek, érvek, ellenérvek

Szoboszlai Dominik nem lassít, a magyar labdarúgás jelenlegi legértékesebb játékosa a St. Pölten csapata ellen szerzett mesterhármasával immár 8 gólnál és 9 gólpassznál jár az őszi szezonban. A nemzetközi játékosmegfigyelők jegyzetfüzeteibe már tinédzser évei közepén bekerülő, de az utóbbi öt hónapban túlzás nélkül Európa-klasszissá váló középpályás kegyeiért legalább öt klub verseng. Azoknak, akik követik őt a közösségi médiában, az is szemet szúrhatott, hogy már teljes szurkolói csoportok udvarolnak neki a világhálón, valósággal könyörögve, hogy Dominik kedvenc csapatukban folytassa pályafutását.

Idei teljesítménye, életkora, és a benne rejlő potenciál alapján a több forrás által is megerősített 25 millió eurós kivásárlási ár egyáltalán nem tűnik irreálisnak, még a Covid-19 miatt kissé limitált európai átigazolási piacon sem. Amerikai edzője, Jesse Marsch november 19-én adott nyilatkozatában már kis túlzással elbúcsúzott tőle, ami nekünk is zöld utat ad arra, hogy – jó ideig talán utoljára – spekuláljunk következő célállomásáról. Fontos, hogy a listánkon található három csapat nem találomra lett kiválasztva, hanem olyan alakulatok ezek, amelyeknek régóta tartó érdeklődését a legfontosabb európai labdarúgással foglalkozó orgánumok és a játékos menedzsere, Eszterházy Mátyás egyaránt megerősítette.

 

DOMINIK VÁLLAIRA PAKOLJUK A TERHET

A lista szubjektív, és nem elsősorban, de legalábbis nem kizárólag szakmai alapokon nyugszik. A labdarúgásról itthon mindenkinek van véleménye, és amikor az internetet böngésszük Szoboszlai esetleges klubváltásával kapcsolatban, visszaköszönni látjuk a magyar futballszurkoló általános keserűségét, kishitűségét, de legvadabb álmait is! Az Izland elleni, drámaira sikeredett Eb-pótselejtező után viszont most talán azok is elkezdtek hinni, akik már többször elfordultak a labdarúgástól.

A szinte skizoid állapot egyébként teljességgel érthető: ez a sport az, amely bár már oly sokszor csalódást okozott nekünk, egyszerűen nem tud érdektelenné válni számunkra! Ez a szenvedély az, ami szinte beleüldöz minket az érzelmi elköteleződésbe, aminek persze megvan a negatív oldala is. Amikor feltűnik egy magyar futballtehetség, hajlamosak vagyunk hatalmas terheket pakolni rá, függetlenül attól, hogy az illető készen áll-e rá, vagy sem. Szoboszlai úgy tűnik igen, de amikor nem jönnek majd így a sikerek, vajon képesek leszünk türelemmel elviselni?

Amit ilyenkor tenni kéne, hogy mi, a kollektív futballszurkolói társadalom hátra lépünk egyet, veszünk egy mély levegőt, és hagyjuk fejlődni a tehetségünket, ahelyett, hogy közelről üvöltenénk az arcába: „benned van minden bizadalmunk!”

Ez elméletben jól is hangzik, de ezzel a sráccal tényleg az a probléma, hogy teljesítményével megnehezíti a racionális gondolkodást, az ötéves tervet pedig legszívesebben azonnal kihajítanánk. Dominik ugyanis olyan jó lett, és olyan rövid idő alatt, hogy az eget is megugratnánk vele, már 2021-ben. Izgatottságunk érthető: belegondolni is félelmetes, mit jelentene ennek az országnak, ha lenne egy nemzetközi szinten is kiemelkedő focistánk, a modern labdarúgás korában először. Rúgótechnikája, tehetsége, hozzáállása alapján nem lehetetlen vállalkozás, és ha az elmúlt másfél év volt az első lépés a csúcs felé vezető úton, a második minden bizonnyal egy januári, a négy topliga valamelyikébe történő költözés lesz.


 

3. BRONZÉRMESÜNK – AZ ÁGYÚSOK 

A 2016 óta a dobogóról mindig lemaradó, sőt legutóbb már csak a 8. helyen végző, és jelenleg is pocsékul álló Arsenalnak zsinórban negyedszer sikerült kimaradni a Bajnokok Ligája mezőnyéből, a szebb napokat látott szurkolók pedig egyre türelmetlenebbé válnak. A sokat kritizált, többek között a Denver Nuggets, Colorado Avalanche és Los Angeles Rams csapatait is tulajdonló Stan Kroenke idén mindössze 80 millió fontot költött a gárda megerősítésére, állítólag azt sem saját zsebből. Bár az ezt megelőző szezonban ez az összeg 152 millióra rúgott, a két év summája is jelentősen elmarad a költés tekintetében szinte minden évben top 3-at alkotó Manchester City-Manchester United-Chelsea trió mögött. Az Ágyúsok tehát nem hollywoodi büdzsével dolgoznak, de a csapat visszazárkózásának megkezdéséhez a jelenlegi is elég kellene, hogy legyen, amennyiben jól költik el azt.

 

MIÉRT IGEN?

Megváltónak lenni nem könnyű feladat, de ha sikeres, különleges élmény egy sportoló számára. Az Arsenal legutóbbi igazi sikerkorszakát az 1990-es évek vége és a 2000-es évek közepe között élte, de még mindig globálisan jegyzett klubnak számít, és jelenleg pontosan egy olyan játékos hiányzik a kezdőből, mint amilyen Szoboszlai Dominik. A támadások kiszámíthatóak, a csapat az idei bajnokságban 10 mérkőzésen mindössze 10 gólt szerzett, de a tavalyi 56 góljuk is messze elmaradt a legjobb alakulatok teljesítményétől.

Az Ágyúsok akkor voltak a legsikeresebbek, amikor olyan technikás, de fizikailag is impozáns játékosok alkották a középpályát, mint Patrick Viera vagy Gilberto Silva, elöl pedig a Freddie Ljungberg-Dennis Bergkamp-Robert Pires-Thierry Henry négyes rohamozhatott. Könnyű lenne annyival lezárni, hogy a jelenlegi keret egyszerűen sokkal gyengébb, és ez nyilván igaz is, de azt még a legvérmesebb Arsenal-drukkerek is elismerik, a csapat legnagyobb problémája, hogy bár a sebesség és C rendelkezésre áll, hiányzik a finesz, a technikai készség.

Egy olyan játékos, aki amellett, hogy összefogná a társaságot, képes emelni is a többiek produktumán.

Dominik pontosan ilyen labdarúgóvá érik a szemünk előtt (ha már most nem az), de egyébként védekezésben is alulértékelt, mert bár nem loholja végig dinamóként a mérkőzéseket, játékintelligenciáját ott is kamatoztatni tudja, remek helyezkedéssel segítve a mögötte játszókat. Jelenléte remek hatással lehetne Lacazette-re, akinek eddigi angliai karrierje meglehetősen hullámzó, de a hatalmas tehetségnek számító, általában egy sorral hátrébb játszó Bukayo Saka előrejátéka is jobban kinyílhatna egy olyan passzkészséggel megáldott szervező mellett, mint honfitársunk.

 

MIÉRT NEM?

Mikael Arteta rendszere nem biztos, hogy tökéletesen feküdne a magyar tehetségnek. Szoboszlai elsősorban 4-2-2-2-es sémában játszik a Salzburgban, amely formáció a csatárok mögötti középpályások sokoldalúságára épül. Arteta eleinte 4-3-2-1-et játszatott csapatával, hogy Mesut Özilből a lehető legtöbbet ki tudja hozni, a szezon újraindulása után azonban visszatért a 3-4-3-as felálláshoz, a török pedig mostanra kegyvesztetté vált.

A spanyol edző azóta is sokszor ezt a felállást erőlteti, amely bár hozott némi stabilitást a védekezésbe, több bennfentes szerint a támadóoldalon jelentősen korlátozza a csapatban rejlő potenciált, ezért nem vagyunk benne biztosak, hogy Dominik igazi erényeit rendszeresen meg tudná csillogtatni.

 


(X) Unibet-odds Szoboszlai Arsenalba szerződésére: 5,00


 

2. EZÜSTÖS VÖRÖS-FEKETÉK

A pénzügyi fair play megszegése miatt az elmúlt években az UEFA által többször is megbüntetett, és az Arsenalhoz hasonlóan a szűk európai elitbe visszavágyó AC Milan nem biztos, hogy túl tudná licitálni a listánkon szereplő másik két csapatot, de a kivásárlási záradék miatt nem is kell majd. A jelenleg főleg csapategységre, mintsem szupersztárokra építő – a fiatalság titkát megfejtő Zlatan Ibrahimovic talán kivétel – lombardiaiak kétszer is közel álltak honfitársunk megszerzéséhez, de a hírek szerint harmadszorra is megpróbálhatják.

 

MIÉRT IGEN?

A Milan tradicionálisan jól használja a Szoboszlaihoz hasonló stílusú középpályásokat. Zvonimir Boban, Rui Costa, vagy éppen a klubbal aranylabdát nyerő Kaká csak néhány azon kreatív fazonszabászok közül, akik nemzetközileg is rendkívül sikeres éveket töltöttek el a csapatnál. Azon lamentálni, hogy ez megugorható szint-e Dominiknak, teljesen felesleges, azt az idő majd úgyis eldönti, de az egyértelmű, hogy a hétszeres BEK/BL-győztes legsikeresebb érái nemcsak a játékot legmagasabb szinten művelő védőkről maradtak emlékezetesek, hanem az elit támadóközéppályásokról és csatárokról is, akik közül egyébként többen is még nem kész játékosként érkeztek a klubhoz (Kakát mindössze 8,5 millió euróért vásárolták meg 2003-ban, és bár nem volt ismeretlen nemzetközi szinten, korántsem lehetett bombabiztos jövőbeni sztárként tekinteni rá).

Amit teljes bizonyossággal kijelenthetünk, a 39 éves Ibrán kívül jelenleg nincs Szoboszlaihoz hasonló technikai képzettséggel rendelkező játékos a keretben.

Az a Calhanoglu sem az, aki Dominikhoz hasonlóan szabadrúgásairól lett híres, de ezen a fronton bizony évek óta nem túl hatékony, ellentétben honfitársunkkal, aki pár hónapja pont a török szeme láttára rúgott egy akkora dugót, amire azóta sem tudtunk ráunni. Ahogy a tengerentúlon mondják: „Anything you can do, I can do better!”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Calhanoglu olyan fizetési igényekkel állt elő, amit a jelenlegi AC Milan nem tud, és valószínűleg nem is akar majd megadni neki, lelki szemeink előtt már látjuk is fiunkat a töröktől megörökölt tízes mezben kifutni a San Siro gyepére. A mezre varrandó betűk közötti távolság kimérésével ráadásul nem is lenne munka, tekintve, hogy Calhanogluéhoz hasonlóan a Szoboszlai családnév is tízbetűs.

 

MIÉRT NEM?

Sokszor, sokan hozakodnak elő a negatív példákkal, magyar játékostemetőnek titulálva a Serie A-t. Az igazság az, hogy Tőzsér Dániel, Filkor Attila vagy éppen Koman Vladimir esetében nem elsősorban Olaszországban kell hibát keresnünk, hanem sokkal inkább konstatálnunk a tényt: egyszerűen hiányzott belőlük az a kvalitás, amelynek köszönhetően megragadhattak volna a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Szoboszlai esetében ez a képesség egyértelműen jelen van, ráadásul a csapat taktikája és kerete is feküdne neki, az ok, ami miatt talán mégsem az olasz óriás a legideálisabb célpont: a vélhetően ólomsúlyú teher.

Bár az AC Milan előző évtizede talán fennállásuk leggyengébbjére sikeredett, az elvárások mit sem csökkentek. Aki ebben a csapatban játszik, és főleg top igazolásként, annak világklasszissá kell válnia, szurkolóiknál pedig már csak az olasz sajtó kíméletlenebb.

 


(X) Unibet-odds Szoboszlai AC Milanba szerződésére: 7,00


 

1. ARANYÉRMES RB LEIPZIG

A RasenBallsport Leipzig, vagy ahogy mindenki ismeri őket, az RB Leipzig, a 2010-es évek egyik legnagyobb futball-sikertörténete. 2009-ben alakultak, majd viharos sebességgel kezdték el mászni a szamárlétrát, hogy első Bundesliga szezonjukban teljes elképedésre rögtön második helyen végezzenek a Bayern München mögött. A csapat azóta is az elmezőnyhöz tartozik, és bár a németországi trón ledöntésére – ellentétben például a 2018/2019-es Borussia Dortmunddal – eleddig nem volt reális esélyük, a Bajnokok Ligájában tavaly elődöntőig jutottak, ahol a Paris Saint-Germain állította meg őket. A Lipcse az egyik legtudatosabban építkező klub Európában, amelyik ráadásul majdnem olyan jól ismeri Szoboszlait, mint jelenlegi kenyéradója.

 

MIÉRT IGEN?

Az FC Liefering a Red Bull Salzburg fiókcsapata, és bár ugyanez a kijelentés az utóbbira technikailag nem igaz a Lipcse vonatkozásában, „félhivatalosan” azért mindenképpen megállja a helyét. A két klubot összekötő, bizonyára sportjogászok számára is hihetetlenül érdekes gordiuszi csomót 2017 őszére kellett feloldani, amikor mindkét csapat kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába. Az UEFA szabályzatának ötös cikkelye bár azt nem mondja ki, hogy egy cég nem tulajdonolhat több klubot (a Red Bull ma is mindkét csapat fő tulajdonosa), azt igen, hogy a játék tisztaságának a védelme csak akkor valósulhat meg, ha minden együttes saját, szuverén hierarchiával rendelkezik. Az UEFA 2017-ben mintegy egy hónapon át tartó nyomozása végül azt a következtetést hozta meg, hogy a tulajdonló által eszközölt személyi változtatások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy kimondják: a két sportklub két különálló entitás, és nincs olyan köztes személy vagy szerv, amely veszélyeztetné a csapatok szakmai függetlenségét.

 

MIÉRT IGEN?

A Lipcse játékosmegfigyelői már a Lieferingben eltöltött idők óta tökéletesen ismerik Dominikot.

Ha ők úgy döntenek, hogy kell nekik a magyar játékos, nemcsak egy feltörekvő, most már nemzetközileg is egyre nevesebb klubba kerül majd, hanem egy olyan helyre, ahol már az első naptól minden információ rendelkezésre áll, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni szupertechnikás középpályásunkból.

A Lipcse eddig nem kevesebb, mint tíz játékost „vett át” a Salzburgtól, és közülük öten ma is a német csapatot erősítik. Gulácsi Péter, Konrad Laimer, és az a Dayot Upamecano is a húzóemberek között van, aki 22 éves kora ellenére már a világbajnok francia válogatottban is stabil kerettaggá vált, és akit többek között a Real Madrid és a Manchester United is figyel. A nyáron érkezett Hee-chan Hwang egyelőre nem zörgette meg a hálót Bundesliga meccsen, de tehetségéből kiindulva csak idő kérdése, ráadásul mostanában Amadou Haidara is kezdi megtalálni önmagát, pont Laimert helyettesítve a jobb bekk pozicióban. A jelenleg Borussia Mönchengladbach-nak kölcsönadott Hannes Wolfot sem írnánk le ráadásul, míg Naby Keita a Liverpoolba igazolásával azt is meg tudta mutatni, a Salzburg-Leipzig útvonal után egy még magasabb szint sem elképzelhetetlen.

Nem elhanyagolható szempont az sem – nekünk magyaroknak semmiképpen –, hogy Dominik a Lipcsében tengelyt alkothatna két válogatottbeli társával is, az utóbbi években a világon top 20-as kapussá váló Gulácsi Péter, és középhátvédünk Willi Orbán személyében. Egy ilyen helyzet az egyre kiegyensúlyozottabbá váló nemzeti csapat számára akár a különbséget is jelenthetné egy sikeresen megvívott, vagy egy rosszul sikerült vb-selejtező között.

 

MIÉRT NEM?

Az egyetlen dolog, ami a Lipcse ellen szól,

hogy nemzetközileg sokkal kevésbé elismert klub, mint az AC Milan vagy az Arsenal, amelyek még ma is világhíres brandnek számítanak.

Ha a Lipcsében játszana, teljesítményétől függetlenül, valószínűleg nem szólna annyiszor róla a világsajtó, de ez feltétlenül akkora baj lenne? Ha a szívünkre tesszük a kezünket, be kell látnunk, a Lipcse mindent egybevetve a jelenlegi legjobb, és mindenképpen legbiztonságosabb lépcsőfok Dominik számára.

 


(X) Unibet-odds Szoboszlai AC Milanba szerződésére: 3,50


 

 

Írj hozzászólást