A klubvezetés állította: egy boszorkány átka miatt szerepel sikertelenül a csapatuk – a Quilmes története

A babonák és a hiedelmek ősidők óta részei az emberi kultúrának, és azok, akik hisznek bennük, úgy gondolják, hogy az életük minden területére hatással vannak – még a futballra is. Egy argentin klub, a Quilmes képviselői is bíztak a természetfölötti erőkben – huszonhét éve úgy gondolták, hogy mágiát vetnek be álmuk, az első osztályba való feljutás elérése érdekében.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

1994 májusában az együttes vezetői elutaztak a több, mint száz kilométerre lakó Dora nevű boszorkányhoz, hogy közbenjárását kérjék a feljutásért folyó küzdelemben. Fotókat is vittek magukkal mind a saját klubjuk, mind az ellenfél játékosairól. Dora, miután végzett a mágiával, ismertette a jóslatát: a Quilmes legyőzi a Deportivo Morónt, a Gimnasia de Jujuy pedig 3-0-s vereséget szenved a Douglas Haig csapatától, ezzel előnyös helyzetbe hozza a Quilmest.

A klub május 28-ig ki is fizette a megbízási díj felét, Dora pedig az ígérete első részét teljesítette is: a Gimnasia–Douglas Haig párharc valóban 3-0-s vendéggyőzelemmel zárult.

A Quilmes–Deportivo Morón mérkőzés viszont nem a megbeszélt módon zajlott le: egy lelátóról dobott petárda eltalálta a hazaiak védőjét, Enrique Cuenca Zaldivart.

A játékost hordágyon kellett levinni a pályáról, a mérkőzést pedig félbeszakították, amikor a Quilmes 2-1-re vezetett. A mérkőzés után Dora elment a klub irodájába a fizetsége második részéért, de a vezetőség úgy gondolta, hogy nem végezte el rendesen a rá bízott feladatot, ezért a megállapodásban lefektetett négyezer peso második felét már nem kapta meg:

 

„Ez megváltoztatta a vezetők terveit, akik nem akarták kifizetni a boszorkánynak a teljes összeg második felét, azzal az érveléssel, hogy mivel a mérkőzést még nem játszották le végig, nem bizonyított a munkájának hatékonysága”

 

– írja egy összefoglaló a témában. Dora természetesen nem örült ennek, a saját eszközeivel meg akarta bosszulni a klub inkorrektnek vélt lépését: megátkozta a csapatot, hogy sikertelenül szerepeljen.

 

 


 

Néhány nappal később folytatódott a Morón elleni mérkőzés, amin a csapat meglepő vereséget szenvedett: 3-2-re kikapott az akkor a tabella közepén szerénykedő ellenfelétől úgy, hogy egy büntetőt is elhibázott. Ezzel az eredménnyel egy, a Quilmest a feljutástól eltávolító rossz sorozat vette kezdetét: a következő fordulóban újabb vereség következett, méghozzá a kiesési zónától éppen menekülő Laferrere együttesétől, majd két, a papírforma alapján szintén meglepő döntetlen az Instituto és az Atlético de Rafaela csapataitól. A rájátszás negyeddöntőjén még túljutott a Quilmes, de utána az elődöntőben elvérzett a már említett Instituto csapata ellen (6-3-ra nyertek a córdobaiak) – a feljutásról szőtt álmokat tehát végleg el kellett engedniük.

A következő szezonokban újabb fájó pofonokat kapott a csapat: három, a feljutásért lejátszott döntőt is elvesztett, méghozzá a Huracán, a Los Andes és a Belgrano csapatai ellen. Ezek után a klubvezetőség végleg meggyőződött arról, hogy az átok valóban hatott a csapat teljesítményére. Kétségbeestek az együttes jövője miatt, és úgy döntöttek, megkeresik a boszorkányt, és kifizetik a négyezer peso második részét is – de akkorra Dora már elhunyt.

Sokat gondolkodtak a szurkolókkal együtt, hogy lehetne megtörni a csapat életét immár évek óta megkeserítő átkot. Először virágot akartak tenni Dora sírjára, de mint kiderült, azon nem szerepel a neve, ezért egy névtelen sírra helyezték a csokrot.

A Quilmes kikapott az aktuális rájátszás elődöntőjében, tehát a szereplést illetően nem történt semmilyen pozitív irányú változás – mint később kiderült, nem Dora nyughelyére tették a virágot.

 A klub egyik szurkolójának lett egy ötlete, amely szerinte véget vethet az átoknak. Megfogadta, hogy a középső lányát Dorának nevezi el, így hátha végre megnyugszik a boszorkány lelke, és feloldja a csapatra tett rontást. Így is lett: a szurkoló az egészségesen született csecsemőjének a boszorkány nevét adta. Úgy tűnt, hogy sikerült a kiengesztelés: a Quilmes 8 hónapig veretlen maradt hazai pályán, majd az Argentinos Juniors legyőzésével feljutott a Primera Divisionba. Sőt, a következő években a nemzetközi porondon is megmérették magukat: először a Copa Sudamericanába (a második legrangosabb dél-amerikai kontinentális torna), majd a Libertadores-kupába jutottak.

A vezetőség és a szurkolók hite szerint az átok véget ért, Dora megbocsátott nekik. Viszont a csapat szereplésében ismét egy rosszabb periódus következett: a 2010-es években az első és a másodosztály között „liftezett” a Quilmes, jelenleg a Primera B Nacionalban szerepel – de ennek okát már nem Dorában látják.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást