Martial arts hazánkban – JM Self-Protection

Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a modern oktatási programra és színvonalas képzésekre alapuló önvédelmi rendszerek. Az újpesti Ke2 GYM edzőközpontban látogatható a Jonas Method – Self Protection tréning, amelynek hatékonyságáról Jónás Atilla vezető oktatóval, a rendszer megalkotójával beszélgetünk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

– Mit takar a Jonas Method önvédelmi rendszer és oktatási program? 

– A Jonas Method húsz év alatt felhalmozott szakmai és oktatási tapasztaltra épült önvédelmi rendszer és edukációs program. A JM a tanítványokat hat különböző szinten keresztül képzi a természetes reakcióik és egyéni kondícióik alapján. Elsődleges célja az, hogy kiépítsen a képzésen résztvevő számára egy megfelelő önvédelmi mechanizmust, valamint biztonságot és magabiztosságot sugározzon a tanítványai számára. A képzést végzők jobban reagálnak majd egyes stresszhelyzetekre, döntéshozó- és problémamegoldó képességeik, valamint a gyakorlatoknak köszönhetően fizikai és mentális kondícióik, valamint kitartásuk is javul és gyorsabban regenerálódnak. A rendszer arra tanít, hogy a gyors és egyszerű válasz az egyetlen hatékony megoldás az adott stresszhelyzetben.

 

– Korábban a IKMF Krav Maga magyarországi oktatója voltál. Hogyan lettél Krav Maga oktató? És egyáltalán, mi az a Krav Maga?

– A Krav Magát egy budapesti születésű magyar ember, Imi Lichtenfeld nevéhez fűzik, aki az 1940-es évektől kezdve az izraeli védelmi erőknél a közelharcképzés vezető oktatója volt közel húsz éven keresztül. Általa született meg az az önvédelmi rendszer, amit ma Krav Magának nevezünk. Ezt a rendszert hadseregeken belül, fegyveres csapatoknak és civileknek egyaránt oktatják a mai napig. Elég sok mindent kipróbáltam az elmúlt húsz évben: gyakoroltam kung-fut, kyokushin karatét, judot (közel nyolc évig), csak hogy a legfontosabbakat említsem. 2002-ben találkoztam a Krav Magával, ami idehaza egy teljesen új dolog volt, kuriózumnak számított. A híre azonban megelőzte, hiszen nem a tradicionális oktatási formára épül: egyszerű, praktikus és problémaorientált. Alapelve az, hogy juss haza épségben. Az oktatóképzésen megszereztem a tanításhoz szükséges kvalifikációt, később specifikus továbbképzéseken és kurzusokon fejlesztettem a tudásom.

 

– Hogyan jutottál el a Krav Magától  Jonas Methodig?

– A két dolog összefügg. A mai napig meggyőződésem és sok év tapasztalata bizonyítja, hogy a Krav Maga taktikai és technikai repertoárja egyedülálló az önvédelem területén. A gondolkodásmód, amit elsajátíthatsz, nem hasonlít egyetlen harcművészeti vonalra sem. Ez egy dolog. Az, hogy ezt hogyan tudod megtanítani, hogyan tudod testre szabni különböző kondíciókkal induló embereknek, az már egy másik dolog.

 

Pedagógia, emberismeret, alkalmazkodó képesség, személyre szabott program – a JM-ben ez a plusz. Különböző emberek különböző képességei és készségei gyakorlati szinten is visszahatnak a rendszerre, ez rugalmasságot követel mindkét oldalról úgy, hogy közben az alapvető koncepció ne változzon. Ez nagyon fontos.

 

 

– Mekkora hangsúlyt fektettek a fizikális felkészültségre a Jonas Methodnál?

– Akárki akármit mond, a fizikai kondíció, a fizikai adottságok számítanak, ezt nem lehet technikával helyettesíteni. Ugyanakkor a tréningen keresztül megismered a saját korlátaidat és a képességeidet is! Az előbbi kitolható, az utóbbi fejleszthető. Mindenki potenciális ellenfél tud lenni, mindkét oldalon, a kérdés csak az, ki akar inkább hazajutni?

 

– Hogyan tudod kezelni azt, hogy nálatok egyszerre járnak kezdők és haladók egyetlen csoportba?

– Mindenki volt kezdő, én is, az első lépést kell csak megtenni. A cél nem az, hogy mindenkiből supermaneket képezzünk, hanem hogy kihozzuk belőlük azokat a tartalékokat, amik bennük rejtőznek. A tréning lendülete mindenkit benntart. Profi oktatási tematika, figyelem, és persze a csoportszellem a kulcs. Az edzőteremben csak lehetőségek vannak, az egyetlen akadály az ember egója lehet, amit magával hoz. Ha azt kint hagyja az ajtó előtt, akkor egészen biztosan fejlődni fog.

 

– Gyakorlatban hogyan tudom használni azt a tudást, amit megtanultam nálad?

– Az emberekben zavaros kép él: azt látják, hogy Bruce Lee vagy a többiek hármat ugranak, és húszan fekszenek a földön.

 

Az önvédelemben a pusztakezes harc csak a legvégső fázis, amit megelőz több lépcsőfok. Az első az, hogy megtanulod elkerülni a bajt: legyen egy figyelem, ami éberen tart és megadja azt az érzést, hogy te vagy a főnök a saját életedben.

 

Azt kívánjuk, hogy soha senkinek ne legyen szüksége az itt tanultakra, ami a harckészséget illeti, ha bajba kerülsz, akkor viszont te kerülj ki győztesen a párbajból. A gyakorláson keresztül megszerzett önbizalmat, kitartást, szellemi- és fizikai gyorsaságot, mozgáskoordinációs és egyéb képességeket a mindennapokban is kamatoztatod. Szokták mondani: „az igazság erő nélkül csak tehetetlenség”.

 

– A nőkkel miben bánsz másképp, amikor tanítod őket?

– Érzik, hogy szükségük van valamire, mégis bátortalanul közelítenek. Mondják, hogy nem szeretnek verekedni. Erre szoktuk azt válaszolni, hogy mi sem, de tudunk. Aki bántani akar egy nőt, nem fogja érdekelni, hogy éppen mi a véleménye az agresszióról, vagy hogy jó napja volt-e. Az edzéseken a nők is hihetetlen teljesítményre képesek. Itt jön képbe a módszer, ami megadja a gyakorlónak azt az inputot, ami ahhoz kell, hogy átlépje a tanuláshoz és az ismeretek bevésődéséhez szükséges pontot.

 

– Az edzéseiteket bő egy évtizede az újpesti Ke2 Gymben tartjátok. Mit lehet tudni az edzőkomplexumról és milyen további szolgáltatásokra, tanfolyamokra tudnak az érdeklődők jelentkezni?

– A jelenlegi helyzetben online tartjuk a kapcsolatot a tanulóinkkal. Amint a lehetőségek engedik, folytatjuk a tréningeket. Minden friss infó elérhető a GYM Facebook-oldalán.

 

A JM Self-Protection hivatalos oldala:

https://jmcombat.com/

Írj hozzászólást