Női kézilabda-vb: Reális cél lehet a legjobb nyolc közé jutás

Ma elrajtol a női kézilabda-világbajnokság, a spanyol–argentin nyitómeccset követően csütörtökön már a magyar válogatott is pályára lép, mégpedig Szlovákia ellen. A szövetség hivatalos elvárása a csapat felé a legjobb nyolc közé jutás, szerintünk ez sikerülhet is, könnyű dolga azonban nem lesz Golovin Vlagyimir csapatának.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Pár szót ejtsünk magáról a tornáról, ugyanis ez lesz az első olyan női világbajnokság, melyet 32 csapat részvételével rendeznek meg. A nemzetközi szövetséget (IHF) sok kritika is érte ezzel kapcsolatban, és hát valóban, a csoportkörben igen érdekes párosítások jöhetnek össze. Kazahsztán például összecsap majd Iránnal (sőt, ebben a csoportban van Norvégia is, akiket szinte elképzelni sem lehet ezek ellen a csapatok ellen), de Puerto Rico–Üzbegisztán meccs is lesz. Az aggodalmak tehát jogosnak tűnnek, a kezdeményezés, hogy minél több országban váljon népszerűvé a kézilabda, üdvözlendő, ám félő, hogy ezek a csapatok egyelőre nincsenek olyan szinten, hogy komolyan vehető mérkőzéseket játszanak.

 

A magyar válogatottról

No de beszéljünk Golovin Vlagyimir csapatáról, ugyanis sok tényező miatt is joggal várhatják nagy várakozásokkal a szurkolók ezt a világbajnokságot. A kapitány kinevezéséről több cikkben írtunk, nem igazán van olyan, aki ne adott volna esélyt az ő munkájának, hiszen korábban nagy sikereket ért el az utánpótlás-csapatokkal, a mostani válogatott játékosok jelentős része pedig dolgozott már vele. A kapitány rögtön elmondta, hogy földindulásszerű változásokat nem tervez a csapat játékában, finomhangolások, esetleges személyi cserék viszont természetesen lesznek. Golovinnak nem volt sok ideje összeszoknia a csapattal, hiszen mindössze két selejtező mérkőzéssel kellett ráfordulnia a világbajnoki felkészülésre. Az első két mérkőzésen bár összejött a győzelem, jól látszódott néhány probléma. A védekezés és támadás közötti cserék lassították a támadásokat, nehezítették a visszarendeződést, a középső területeken történő védekezés pedig továbbra is nagy hiányosságnak tűnt.

 

 

Ha már ennél a problémánál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül amellett, ami talán mindenkit hidegzuhanyként ért, Tomori Zsuzsanna nagyjából két héttel a torna kezdete előtt jelezte, nem tart a csapattal, lemondja a válogatottságot. Azért lehetett ez nagy érvágás, mert Tomori jelenleg a legstabilabb magyar védőjátékos, aki emellett támadásban is képes részfeladatokat hatékonyan végrehajtani. Lábjegyzetként annyit azért annyit hadd jegyezzek meg, hogy megint nem éreztem korrektnek a felek kommunikációját. „Sajnáljuk, hogy Zsuzsa éppen két héttel a torna rajtja előtt jutott erre az elhatározásra, reméljük, nyomós oka van rá” – szólt a szövetség szűkszavú kommünikéje, és Tomori részéről sem jött semmilyen magyarázat, nyilatkozat. Ennél minden bizonnyal többet érdemelnének a szurkolók.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

De térjünk vissza a tárgyhoz, hiszen Tomori hiányában is össze kellett állítani egy keretet. Szokásunkhoz híven menjünk végig posztról posztra a csapaton, miközben persze az egész csapatot érintő kérdésekre is igyekszünk felhívni a figyelmet.

A kapuban rögtön érdekes helyzet áll elő, hiszen Janurik Kingának pozitív lett a koronavírus-tesztje, cikkünk megírásának pillanatában pedig még nem lehet tudni, hogy végül csatlakozhat-e a csapathoz. Így jelenleg a Bíró Blanka, Szikora Melinda, Szemerey Zsófi hármas áll a szakmai stáb rendelkezésére. Szemerey bekerülése egyáltalán nem meglepő, hiszen korábban is volt már a válogatott közelében, ráadásul az NB I egyik legstabilabb teljesítményt nyújtó kapusa. Ettől függetlenül azonban – ha ez a hármas marad – Bíró és Szikora kap majd több lehetőséget, akik továbbra is nagyon működőképes duót alkotnak, hiszen két eltérő stílusú kapusról van szó.

Évek óta azt állapíthatjuk meg, hogy talán a szélen van a legjobb helyzetben a magyar válogatott. Ez most is így van, egy apró különbség azonban látható a két oldal között, hiszen a bal szélen Márton Gréta és Schatzl Nadine egyenrangú párost alkot, míg jobb oldalon azért egyértelműen Lukács Viktória az első számú opció – poszttársa, Kovács Anett kiegészítő feladatokat kaphat. Balszélen felvetődhetett Fodor Csenge neve is, aki támadásban valóban stabil teljesítményt nyújtott az őszi szezonban, azonban védekezésben nincs azon a szinten, mint a keretbe kerülő két játékos.

 

 

Érdekes továbbá a beállók helyzete. A korábbiakhoz képest Kisfaludy Anett egyértelműen partvonalra került, és úgy tűnik, hiába a junior sikerek, Tóvizi Petra sem szerepel Golovin Vlagyimir elsődleges tevei között, legalábbis a felkészülési meccseken kevesebbet játszott. Szabó Laura és Bordás Réka kaphat majd több lehetőséget, utóbbi játéka, főként elöl kifejezetten biztató volt a franciák ellen.

Irányító poszton két opció közül választhat majd a kapitány, hiszen Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó hosszú sérüléseik miatt nem jöhettek számításba. Tóth Eszter mozgása még mindig kicsit idegen ebben a csapatban, nem az egyéni kvalitásaival van a gond, de meggyőződésem, hogy túl későn kezdődött el az ő beépítése a válogatottba. Az első számú irányító Vámos Petra lehet majd, akin óriási lesz a nyomás, hiszen ilyen fiatalon kell majd fazont szabnia a csapatnak, ráadásul kettesként is fontos feladatok hárulhatnak rá.

Szöllősi-Zácsik Szandra is késve csatlakozik majd a csapathoz, de egyértelmű lesz, hogy neki kell majd leginkább a külső zónákból szállítani a gólokat, sőt, szükség esetén irányítóként is bevethető, ahogy láttuk a Ferencvárosban is. Planéta Szimonettára hármasként hárulhat majd igazán fontos feladat, támadásban – legalábbis a két franciák elleni meccs alapján – nem számít rá a kapitány, Albek Anna és Kácsor Gréta beválogatása pedig egyelőre nagyon korainak tűnik. És hát a két fiatal, akiről sokat beszéltünk az elmúlt időszakban, Háfra Noémi és Klujber Katrin. Háfra valóban nem játszott sokat Győrben, főleg nem a saját posztján, így arra lehet számítani, hogy ezúttal a válogatottban is kiegészítő ember lesz. Klujber az utóbbi hetekben jobb formába lendült, és most már a válogatottban is védekezik kettest, a franciák ellen egyébként kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, szép góljai voltak, és hátul is sokkal agresszívabb volt, mint korábban. Ettől függetlenül van abban kockázat, ha a legjobb támadósor marad fent védekezésben.

 

 

Az esélyekről

A magyar válogatott a csoportban Szlovákia, Csehország és Németország ellen lép pályára. Az első két meccsen papíron kötelező lenne a győzelem, ez azonban nem lesz olyan egyszerű. A szlovák válogatott valóban nem játszott jól a felkészülési mérkőzéseken, a „legjobb” eredményük egy hétgólos, németek elleni vereség volt. Így talán ellenük lesz könnyebb begyűjteni a két pontot, a cseh válogatott azonban az elmúlt években is okozott már meglepetést a magyar csapatnak. A hivatalos célkitűzés, a legjobb nyolc közé jutás minden bizonnyal a németek elleni meccsen múlik majd, hiszen a középdöntőben a Dánia, Dél-Korea, Tunézia hármas jöhet majd, a dánok pedig úgy tűnik, könnyen hozhatják majd ezt az ágat.


Képek forrása: Magyar kézilabda-válogatott Facebook oldala

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,10 – Norvégia

6,00 – Franciaország

9,00 – Hollandia

18,00 – Magyarország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást