A darts-világbajnokság eddigi tanulságai

A végéhez közeledik a PDC-világbajnokság második köre, vagyis itt a karácsony. Cikkünk megírásakor még a teljes szerdai játéknap, avagy nyolc mérkőzés hátra volt, de ideje számot vetni az elmúlt bő egy hét eseményeiről.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Legjobb teljesítmény

106,32-os körátlag, 117,80-os első kilencnyíl, 75%-os kiszállózás. Ezen statisztikai mutatók ugyanahhoz a játékoshoz tartoznak, Michael Smith-hez. Amennyiben bármelyik másik top 10 környéki dartsos kezdte volna így a tornát, azonnal a legnagyobb esélyesek között emlegetnénk, de a „Bully Boy” annyiszor rúgta már rá az ajtót a többiekre, majd távozott dicstelenül a hátsó kijáraton, hogy akarva-akaratlanul azt várja mindenki, hogy melyik banánhéj lesz az, amin elcsúszik.

 

Legrosszabb teljesítmény

Lisa Ashton úgy érkezett az Alexandra Palace-ba, hogy az egyetlen esélye a Q-School elkerülésére, ha karácsony után is versenyben lesz. Ehhez egy verhető ellenfélen, Ron Meulenkampon, azután pedig Michael Smith-en kellett volna magát átrágnia, de már az első akadályon elbotlott.

A 73,99-os átlag nem csak a világbajnokság legalacsonyabbja, hanem Lisa Ashton idei leggyengébb teljesítménye a Pro Tour és major versenyeket vizsgálva.

Az igazsághoz hozzátartozik, a négyszeres női világbajnok a Grand Slam után egy hónapra „eltűnt”, ezalatt átesett a koronavíruson és könyökproblémákkal küzdött.

 

Legjobb mérkőzés és rekorddöntés

Bár nincs túl nagy merítés a legjobb találkozókat taglalva, de a Clayton–Barry összecsapás mindenképpen az élre kívánkozik. Az ír visszafogott első körös teljesítményét látva egy könnyű bemutatkozásnak ígérkezett a walesi számára, de a „Dynamite” végre a színpadon is megmutatta a benne rejlő potenciált. Amíg Clayton riválisainak csak időnként kellett egy fokozattal feljebb kapcsolnia, addig a „Ferret”-nek az egész mérkőzés során a gázon kellett állni, hogy ne búcsúzzon már az ünnepek előtt. Ebből pedig egy hosszú ideig emlékezetes összecsapás kerekedett, ahol egy 12 éves rekordot adtak át a múltnak, amikor 10 darab 100+-os kiszállót hajtottak végre. A korábbi rekord ötszettes mérkőzéseket tekintve Colin Osborne és Simon Whitlock nevéhez fűződött 7 darabbal, és a tavaly Price, illetve Bunting révén felállított 13 darabos abszolút rekord sem volt messze.

 

Fotó: BBC


 

Legszórakoztatóbb mérkőzés

Két olyan dartsos derbije pályázik erre a címre, akik a pályafutásuk elején gyakran túl motiváltak és ebből adódóan görcsösek voltak játék közben, amikor igazán jelentős versenyen vehettek részt, de mára ezt mindketten levetkőzték, sőt sikerült átesniük a túloldalra. Dirk van Duijvenbode és Borisz Kolcov találkozója nem fog bevonulni a sporttörténelembe, sőt még a torna legjobb mérkőzései közé sem, de a két dartsos tempója, közönséghez való hozzáállása és kémiája miatt még szetteken át el lehetett volna nézni, ahogy gyűrik egymást.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Legrosszabb mérkőzés

A torna eddigi legrosszabb összecsapása a Lim–Murnan találkozó volt, ahol a szingapúri legenda jól kezdett, de utána a közönség támogatása is kellett, hogy egyáltalán döntő szettre kényszerítse riválisát. Murnan a nézői reakciókra félig viccesen meg is jegyezte, hogy ezek után ő már nem akar Gerwyn Price lenni.

A meccs sokszor a nem túl szép emlékű Mickey Mansell–Jim Long meccset idézte, mind tempóban, mind színvonal terén, de legalább megágyazott az idei világbajnokság legnagyobb történetének.

 

A torna sztorija és momentuma

Az előbb taglalt kínszenvedés után érkezett a Bradley Brooks, William Borland duó, akiknek a mérkőzése során eluralkodott a futballhangulat, ami nem is csoda az Angliában elmaradó sportesemények és a beutazási nehézségek miatt az elmúlt éveknél homogénebb közönség révén. Hogy ez mennyire jó egy darts-világbajnokságon, az még a játékosokat és a helyszínen dolgozókat is megosztja. Borland komoly ellenszélben, hatalmas füttykoncert és Skócia folyamatos gyalázása közepette egy kiváló mérkőzést tudott le Brooksszal az oldalán, ahol az utolsó leg idejére már a publikum is elfelejtette, hogy ki honnan jött.

A PDC történetében major tornán még sosem dobtak meccsnyerő tökéletes kört. A darts históriáiban is csak egyszer volt ilyenre példa, John Walton a 2007-es Winmau World Masters során, ami viszont a legfontosabb, hogy Bradley Brooks a vereségével kiszorult a legjobb 64-ből az Order of Meriten, így mint a Brit-szigetek Development Tourjának győztese jogosult a profik közötti versenyzésre. Ennek köszönhetően a sorozatban mögötte végzett Nathan Rafferty hoppon maradt, aki különben William Borland egyik legjobb barátja.

 

Fotó: NSO


 

A torna kiszállója

Kevesebb, mint 24 órán belül született még egy kilencnyilas, ami az egyik legváratlanabb az eddig esettek közül. A Labanauskas–De Decker mérkőzés csak csordogált, a litván 77,94-os, míg a belga 78,96-os átlagon állt, a szurkolók, pedig csöndben figyelték az eseményeket, már ha éppen nem mentek ki a büfébe. Ekkor vette kezdetét a negyedik leg, ahol „Lucky D” három triplás körrel nyitott, majd egy maximummal folytatta és végül az első dupla 18-on befejezett világbajnoki kilencnyilassal zárta le az első szettet.

 

Legnagyobb meglepetés

Biztos volt, hogy Dimitri Van den Berghre nehéz feladat vár függetlenül az ellenfelétől, de hogy nem csak megszorongatni tudja Hempel, hanem le is győzi az 5. kiemeltet, az a torna eddigi legnagyobb meglepetése.

Az egykori kézilabdás négy év alatt a nulláról eljutott odáig, hogy jelenleg a világranglistán a második számú német, ami egy jövő évi World Cup of Darts debütálást sejtet. A megnövekedett médiafigyelem során rendre Price-hoz hasonlítják az életpályájuk és a gyors karrierépítésük okán. A PDC örülne a legjobban, ha a német piacot végre teljesen meghódíthatnák a kölni dartsos révén.

 

Legnagyobb csalódás

A szervezetet több kritika is érte a mezőny 96 főre bővítésekor, de a 2020-as világbajnokság alkalmával úgy tűnt, a kétkedők választ kaptak, ugyanis először fordult elő, hogy nem született 80 alatti átlag az egész tornán. A tavalyi gyengébb színvonalat lehetett fogni a rendkívüli körülményekre és az amatőr darts teljes leállására, de az idei 7-essel kezdődő körátlagok esetében nyolcból öt alkalommal is Pro Tour-kártyás a tettes. A mérkőzések éppen csak több, mint a negyedén (15/56) érte el mindkét versenyző a 90-es átlagot, így nem meglepetés, hogy a tornaátlag jelenleg csak 89,54. Természetesen ezen a végjáték mérkőzései kozmetikázni fognak, de aligha úgy fog bevonulni az idei világbajnokság a történelembe, mint a valaha volt legszínvonalasabb.

 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

4,50 – Gerwyn Price

5,00 – Michael van Gerwen

7,50 – Jonny Clayton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a darts világajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást