A Vasapáca 91 évesen sem vonul vissza – úgy véli, isteni küldetése van

Madonna Buder üde színfoltnak számít a sport világában. A triatlonos szerzetesnővér kitartására és teljesítményére nincsenek jelzők: már elmúlt nyolcvanéves, amikor – immár világcsúcstartóként – célba ért egy Ironman-versenyen, és tíz évvel később is azon töri a fejét, melyik eseményen álljon rajthoz legközelebb, közben pedig rendületlenül edz. Úgy gondolja, azért képes erre, mert égi segítséget kap. Íme, a Vasapáca lebilincselő története.

Fotó: TriSport Magazin


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Madonna Buder nővér tinédzserkorában nagy sikereket ért el a lovasként, de amikor huszonhárom évesen belépett egy zárdába, a sport háttérbe szorult nála – mint később kiderült, csak egy ideig.

Huszonöt év múlva azonban életét megváltoztató beszélgetést folytatott egy pappal, aki úgy gondolta, hogy a futásnak több előnye van, többek között az elme, a lélek és a test harmonizálásában is segít.

 

„Ez a nézőpont nagyon vonzó volt számomra”

mesélte később. A nővér számára a futás egy teljesen új műfaj volt, mivel korábban soha nem űzte ezt a sportot, a már említett pappal való beszélgetés hatására azonban egyre nagyobb távolságokat teljesített az edzéseken – az első alkalommal még futócipője sem volt, ezért egy olyan lábbeliben futott, ami fájdalmassá tette számára az öt perc alatt teljesített fél mérföldet.

Később is akadtak nehézségek: a többi nővér egyáltalán nem nézte jó szemmel az új szenvedélyét, úgy gondolták, hogy a futás „nem illik egy apácához”. Emiatt átment egy másik rendbe, ahol szabadságot biztosítanak neki az életmódját illetően – az edzéseit el tudta végezni a börtönökben és a nehéz sorsú gyerekek körében töltött szolgálat mellett is.

 


A futásban rohamosan fejlődött: öt héttel az első tréninget követően már egy 8,2 mérföldes versenyen indult, és végül a Boston Marathon lefutása sem jelentett neki akadályt.

Néhány év múlva viszont megunta a futást, ekkor egy sporttárs javaslatára a triatlonra váltott.

A nehézségek az új sportágában sem kerülték el: korábban szegénységi fogadalmat tett, viszont a felszerelések, a nevezési díjak és az utazás mind-mind költségeket jelentettek számára. Ezt figyelembe véve sok versenyen nem kellett fizetnie a részvételért, adományokkal látták el a sporteszköz- és sportruházat-gyártók, sokszor pedig barátoknál vagy sporttársaknál szállt meg az utazások során – hite szerint a „feljebbvalója” gondviselésének köszönhetően részesült ilyen segítségekben.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Fél Ironman az első triatlonversenyen

Az első triatlonversenye egy fél Ironman volt, ami meglehetősen merész húzásnak bizonyult, hiszen 1,9 km úszás, 90 km kerékpározás és egy félmaratoni táv (21,1 km) lefutása várt rá – megszakítás nélkül. A megméretést sikeresen teljesítette, és nem sokkal később már a teljes távú Ironmant (3,8 km úszás, 180 km kerékpár és 42,2 km futás – a maratoni táv) is abszolválta.

Teljesítményére a média is felfigyelt, és akkor nevezte el Iron Nunnak, azaz Vasapácának.

A sportok közül tehát a triatlon lett a nővér nagy szerelme: eddig összesen 400 triatlonversenyt teljesített, köztük 45 Ironmant. Világcsúcstartónak is mondhatja magát, jelenleg ő a legidősebb nő, aki valaha befejezett egy Ironmant – 82 évesen érte el ezt a hihetetlen bravúrt.

Madonna Buder nővér már a 91. életévét is betöltötte, de esze ágában sincs abbahagyni a sportolást, ámulatba ejtő kitartásával újra és újra sporttörténelmet ír – egy tavalyi triatlonversenyen például miatta nyitottak meg egy új korcsoportot – a 90+ évesek részére. Hihetetlen akaraterejével még egy komoly baleset után is fel tudott épülni, majd folytatni a triatlont: fél évvel ezelőtt kerékpározás közben eltört a válla, a kulcscsontja és néhány bordája is, de néhány hónappal később már újra edzett. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni: mindezt már szépkorúként tette.

 


,,Isten akaratát szeretném cselekedni”

Alkalmanként viszont elgondolkodik azon, hogy vajon eljött-e az idő már arra, hogy szögre akassza a triatlonos ruháját – ilyenkor saját elmondása szerint „kísértésbe esik”, amit az segít számára leküzdeni, hogy a példája ösztönzően hat sokakra. Úgy véli, hogy isteni küldetése van a sport által:

 „Soha nem fogom megérteni, hogy egy kicsi, idős hölgy hogy lehet inspiráló akárki számára is, de nem is szükséges megértenem, mert Isten akaratát szeretném cselekedni.

Márpedig ha Istennek az a célja velem, hogy bátorítsam az előrehaladott életkorúakat, akkor én azt elfogadom”nyilatkozta egy róla készült kisfilmben.


 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

5,00 – Gerwyn Price

5,50 – Michael van Gerwen

7,00 – Peter Wright

8,00 – Jonny Clayton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.

 

 

Írj hozzászólást