A hét, amikor felélednek az évszázados viszályok

Elérkezett az egyetemi amerikai futball-bajnokság legfontosabb hete. Ez az a hét, amikor a csapatok leggyűlöltebb ellenfelükkel találkoznak, és csak egy cél lebeg a szemük előtt: leszámolni az ősi riválissal. A helyi közösségek és a játékosok számára ez nem csupán egy futballmeccs, sokkal inkább piros betűs ünnep. Kétrészes cikksorozatunk első részében három állami rivalizáláson keresztül mutatjuk be, miről is szól a rivalry week.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

EGG BOWL: OLE MISS-MISSISSIPPI STATE

Essünk túl a legfontosabb kérdésen, mégis mi köze van a rivalizálásnak a tojáshoz? Ahhoz, hogy ezt megértsük, egészen 1926-ig kell visszamennünk az időben, amikor is a két csapat már a 25. egymás elleni összecsapására készült. Hálaadáshoz méltóan meghitt hangulatban zajlott le a meccs, ugyanis a játékosok már a kezdőrúgás előtt összeverekedtek, majd hasonlóan tettek a szurkolók a lefújás után. Ennek oka az volt, hogy az Ole Miss hallgatói a pályára rohantak, miután csapatuk egy 13 éves nyeretlenségi szériát tudott megtörni, és megpróbálták felborítani a kapukat. Ez azonban nem meglepő módon nem nyerte el a tetszését – az akkor még Mississippi A&M Aggies néven futó – Mississippi State-fanatikusoknak, ezért székekkel kezdték el dobálni őket, majd a pályára jutva ököllel is nekiestek a vendégeknek.

Elkerülve az ilyen ünnepléseket, a két egyetem diákjai megegyeztek egy labdát ábrázoló kupa létrehozásában, ez pedig nagyon hasonlít egy tojásra, így az összecsapás megkapta a „harc a tojásért” nevet.

Ez így maradt 1979-ig, amikor a The Clarion Ledger újságírója, Tom Patterson Egg Bowlként hivatkozott a párharcra, mivel egyik csapatnak sem volt esélye bowl-meccset játszani, így a szezonban ekkor játszottak utoljára.

 


A kupa létrehozása azért nem változtatta meg teljesen a két csapat viszonyát, 2018-ban ugyanis tömegverekedés tört ki a pályán. A.J. Brown touchdownt szerzett, majd a play után lökdösődés alakult ki, pár másodperccel később pedig már az összes játékos a pályán volt. Az összetűzés eredménye 1-1 unsportsmanlike conduct büntetés lett az összes résztvevőnek, de 7 kiállítást is kiosztottak. A meccs később Egg Brawl néven vonult be a folklórba.

 


A legemlékezetesebb Egg Bowl mégsem a 2018-as, hanem a két fél egy évvel későbbi meccse. Kilenc másodperc volt hátra, mikor 21-14-es Bulldogs-vezetésnél támadhatott a Rebels (azaz az Ole Miss), Matt Corrall pedig kiosztott egy TD-passzt Elijah Moore-nak. Az igazi dráma viszont csak ezután következett:

Moore korábbi csapattársát, D.K. Metcalfot utánozva (aki egyébként Odell Beckham Jr.-tól kölcsönözte a mozdulatot) azzal ünnepelte meg a touchdownját, hogy egy vizelő kutyát imitált az end zone-ban.

Egy nagy különbség azért akadt: amikor ezt Metcalf előadta a Bulldogs ellen 2017-ben, 23-6-ra vezettek, szóval közel sem volt akkora felelőtlenség. Természetesen járt is érte a 15 yardos büntetés, Luke Logan pedig mellé rúgta az extra pontot, ami 15 yarddal közelebbről sikeres lett volna, így a Mississippi State megszerezte hatodik győzelmét és a lehetőséget egy bowl-meccsre.

 


Az esetnek nemcsak erre a meccsre volt hatása, mint utólag kiderült, nagyjából 300 edző élete változott meg Moore ünneplése által. Azt senki nem tudja megmondani, kinek a száját hagyta el a mondat, de az Ole Miss összes akkori edzője esküszik rá, hogy a sárga zászló bedobását valaki az alábbi mondattal reagálta le a rádióban:

„Úristen, mind ki leszünk rúgva.”

Akárki is állapította ezt meg, igaza lett, a teljes stábot elzavarták a szezon végén. A Mississippi State edzői sem jártak jobban, a bowl-meccsükön hatalmas verésbe szaladtak bele, így az ő munkájukat is megköszönték, ez pedig hatalmas edzőkeringőt indított el az egyetemi bajnokság minden szintjén.

 


(X) Kövesd az Unibet TV-n az összes NFL-, NBA-, NHL- vagy MLB-mérkőzést élőben és fogadj!


 

IRON BOWL: ALABAMA-AUBURN

Az Iron Bowlnál nehéz nagyobb rivalizálást találni az egyetemi bajnokságban, ami nem is meglepő, tekintve, hogy története még az Egg Bowlnál is régebbre nyúlik vissza. Az első meccset 1893-ban játszották le az alabamai Birminghamben, amit az Auburn nyert meg 32-22-re. 1907-ig aztán minden évben találkoztak egymással, utána viszont egy 40 éves szünet következett, aminek mind a pályán, mind a pályán kívül történtekhez köze volt. Egyrészt az Alabama akkori vezetőedzője, Doc Pollard egy addig soha nem látott snap előtti mozgást kezdett el alkalmazni, ami az Auburn szerint szabálytalan volt, és azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben ezt nem tiltják be, ők soha többé nem játszanak az Alabama ellen. Másrészt benne volt a pakliban, hogy a jelenlegi Auburn egyetemet elköltöztetik Birminghambe. 1908-ban azért még megpróbáltak leszervezni egy meccset, de nem sikerült megegyezni a megfelelő időpontban, így ez elmaradt.

1944-ben történt meg az első kísérlet a rivalizálás újraindítására, amit az Auburn kezdeményezett, de az Alabama elutasította, mondván túl nagy szerepet kapna ezáltal a futball az államban, de olyan pletykák is felröppentek, hogy bekebelezik riválisukat, szóval teljesen felesleges lenne feltámasztani ezt az ellenségeskedést. 1947-ben aztán csak összejött egy megállapodás, miután az állami kongresszus megfenyegette őket, hogy amíg nem játszanak egymással, addig csökkentik a támogatásukat, azóta pedig minden évben találkoznak. 1988-ig a csak névben semleges birminghami Legion Field (az Alabama a hazai meccseit itt játszotta) adott otthont az Iron Bowlnak, azóta pedig évente cserélődik, ki játszik hazai pályán.

Az Iron Bowl elnevezés egyfajta tisztelgés Birmingham előtt, ugyanis a város meghatározó szerepet játszott az amerikai acéliparban. Először 1964-ben hangzott el ez az elnevezés, amikor az Auburn akkori vezetőedzője, Shug Jordan az alábbi nyilatkozattal konstatálta, hogy nem sikerült elég győzelmet összeszedniük egy bowl-meccshez:

„Minden évben van bowl-meccsünk, az Iron Bowl Birminghamben.”

A párharc nyertese a dicsőség mellett minden évben hazaviheti egy évre a James Foy ODK trófeát, amit a két egyetem következő, győztesnél rendezett kosármeccsén adnak át, majd a ceremónia végén a vesztes csapat atlétikai igazgatójának el kell énekelnie a másik indulóját.

Ez a rivalizálás azonban sokkal többről szól, mint egy kupa, a két csapat valósággal gyűlöli egymást, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az Auburn 2010-es bajnoki címe után egy Harvey Updyke nevű Alabama-szurkoló megmérgezte az auburni Toomer’s Cornernél található tölgyfákat, amelyek tövében a Tigers-fanatikusok a győzelmeket szokták ünnepelni.

Updyke-ot végül fél év börtönre és öt év próbaidőre ítélték, cselekedetét pedig azzal magyarázta, hogy „túl sok Bama van a vérében”.

 


Rengeteg emlékezetes összecsapást köszönhetünk ennek a rivalizálásnak, de a 2013-as Kick Six néven emlegetett meccset semmi nem tudja felülmúlni. Fél perccel a vége előtt egyenlített az Auburn, de még az Alabamának volt egy lehetősége legalább field goal távolságig jutni. Nagyon úgy nézett ki, hogy ez nem jön össze, mert T.J. Yeldon későn lépett ki a pályáról, így nem maradt idő, azonban a visszajátszás után kiderült, még van egy másodpercük. Meg is próbálták az 57 yardos field goalt a győzelemért, a Tigersnél viszont számítottak arra, hogy rövid lesz a rúgás, és odaállították Chris Davist, a punt returnerüket a kapu elé. Ami ezután történt, ahhoz nem sok mindent lehet hozzáfűzni, beszéljen inkább ez a videó az Auburn rádiós közvetítésével.

 


És hogy milyen hatást váltott ki ez a touchdown?

A meccs végén egy kisebb földrengést mértek Alabamában, a pályára özönlő szurkolók közül valaki ellopta az Auburn-edző, Gus Malzahn napellenzőjét, de a legmeghökkentőbb sztori egyértelműen az, hogy valaki szétszórta a pályán egy halott rokona hamvait.

 

COMMONWEALTH CUP: VIRGINIA TECH-VIRGINIA

Kicsit kakukktojás ez a meccs a listán, hiszen a két csapat az első meccsét már 1895-ben lejátszotta egymás ellen, de csak a huszadik század végén került át a párharc a rivalizálások hetére, és a kupát is csak 1996-ban hozták létre. Korábban a Virginia legnagyobb ellenfelének a North Carolina számított, ezt a meccset tartották a „Dél Legősibb Rivalizálásának”. Kezdetben nem is sok sikerélménnyel gazdagodott a Virginia Tech, amely amolyan kistestvére volt a Cavaliersnek, az első győzelmüket csak 1905-ben a két csapat kilencedik találkozóján tudták megszerezni. Később aztán megfordították a párharc állását, miután a Virginia futballprogramja szinte teljesen leépült.

 


De térjünk vissza az 1905-ös meccsre, ugyanis a párharc történetének egyik legizgalmasabb története is kapcsolódik hozzá. A később az egyetemi halhatatlanok közé is beválasztott Hunter Carpenter 1898-ban iratkozott be a Virginia Tech-re, igaz álnéven, mert apja megtiltotta neki, hogy focizzon. Carpenter annyira gyűlölte a Virginiát, hogy mindössze egy célja volt az életében: legyőzni őket. Egészen 1903-ig volt a Virginia Tech hallgatója, de egyszer sem sikerült nyerniük, így miután elvégezte az egyetemet, megpróbálkozott a már fent említett North Carolinánál is, de az 1904-es szezonban 12-11-es vereséget szenvedtek a Cavaliers ellen. 1905-ben aztán visszatért a Virginia Techre, de ekkor már elég kevesen hitték el, hogy valaki ennyire fanatikus lehet, a Virginia egyetem napilapja, a The Daily Cavalier például azzal vádolta, hogy pénzt kap az egyetemtől, ezt a feltételezést végül egy írásos esküvel kellett cáfolnia. Ebben az évben végül elérte a célját, nyerni tudott a Hokies, de Carpenter nem volt ott a pályán a győzelem pillanatában, mert már a meccs elején kiállították, miután hozzávágta a labdát az ellenfél egyik játékosához. A győzelem után sem volt vége a történetnek, mert Carpenter megfenyegette a Virginiát, hogy beperli őket hamis információk terjesztése miatt.

A per végül elmaradt, de Carpenter annyit azért elért, hogy a két csapat közti viszony olyan mértékben megromlott, hogy 18 évig nem voltak hajlandóak újabb meccset leszervezni.

A közelmúltban is volt emlékezetes meccsük, 2019-ben mindkét csapat 8-3-as mérleggel állt az utolsó forduló előtt, holtversenyben az ACC Coastal divíziójának élén, ráadásul a Cavaliersnek bőven akadt törlesztenivalója, mert 2003 óta nem tudtak nyerni. Végül 39-30-ra győzött a Virginia, a szurkolók pedig azonnal elözönlötték a pályát.

 


Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

7,00 – Josh Allen

3,50 – Tom Brady

11,00 – Patrick Mahomes

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást