A rossz csapatok rossz döntéseket hoznak

Lezárult az NFL alapszakasza, és bár óriási izgalmakat hozott az utolsó forduló, a legérdekesebb témát mégis a playofftól már a múlt héten elbúcsúzó Miami Dolphins szolgáltatta. A csapat ugyanis a szezont követő első napon, a fekete hétfőn megvált vezetőedzőjétől, Brian Florestól. Nézzük, mit tanultunk a 18. héten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Brian Flores három szezont töltött el Miamiban a Dolphins vezetőedzőjeként, ezalatt 24-25-ös mérleget tud felmutatni, ami csak 1 győzelemmel jobb, mint az elődje, Adam Gase mutatója, ez alapján pedig még akár jogosnak is nevezhetnénk az elküldését. Van azonban egy óriási különbség a két edző ténykedése között: Gase középcsapatként vette át a Dolphinst, amit az első évében ugyan a rájátszásba juttatott, utána viszont 2 év alatt sikerült teljesen szétvernie azt. Az általa hagyott romokat kellett Floresnak feltakarítania, ebben pedig kifejezetten sikeres volt. Az első szezonjában a mindenki által az egész NFL legrosszabbnak tartott csapatával ért el 5 győzelmet, majd egymás után két évben sikerült pozitív mérleggel zárnia (erre legutóbb közel 20 éve volt képes a Miami), a rájátszás pedig csak a balszerencsének köszönhetően nem jött össze, miközben a játékosállományuk egyáltalán nem predesztinálta őket ilyen teljesítményre.

Flores munkája tehát egyáltalán nem indokolta ezt a döntést, tehát más irányban kell kutakodnunk.

A csapathoz közeli források szerint Flores menesztésére azért volt szükség, mert nehezen jött ki a csapat general managerével, Chris Grierrel, és a szezon végére egyértelművé vált, hogy legalább az egyikőjüknek távoznia kell.

A konfliktusaik fő forrása valószínűleg Tua Tagovailoa és az irányítókérdés volt. Tagovailoa egyértelműen Grier embere volt, Flores részéről viszont nem volt meg a bizalom a másodéves irányító felé, szeretett volna valaki mást a center mögé, és olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy Deshaun Watson számára kifejezetten az ő személye miatt vonzó a Dolphins. Flores ezen kívül a csapat draftjogainak felhasználását is nehezményezte, és úgy érezte, sokkal jobb játékosokra is el lehetett volna lőni azokat a pickeket. Ebben, valljuk be, bőven van igazság. Végül ezek a nézeteltérések odáig fajultak, hogy a tulajdonosnak, Stephen Rossnak döntést kellett hoznia, ő pedig Grier mellett tette le a garast.

 

SENKI NEM ÉRTI

A címből már elég nyilvánvaló, de ez mindennek tűnik, csak okos lépésnek nem. Flores az elmúlt három évben masszívan felülteljesített, ligaszerte óriási tiszteletnek örvend és a játékosai is imádták. Grier ezzel szemben a Dolphins elmúlt 20 évének egyetlen állandó szereplője – a tulajdonos mellett –, ebben az időszakban pedig nem sok jó dolog történt a Miamival. 2016-os general managerré válása óta sem javult a helyzet, hiszen már a második vezetőedzőjét „fogyasztotta el” hat év alatt, a csapat pedig folyamatos újjáépülésben van, és egyre inkább úgy néz ki, ez a rebuild a semmibe tart. Hogy mekkora hiba volt őt megtartani Flores helyett, remekül jelzi, hogy a játékosok és az elemzők sorra szólalnak fel a Twitteren kiállva a volt vezetőedző mellett, és egyöntetű vélemény, hogy ő jelenleg a legjobb elérhető edző a piacon, így nem igazán találunk olyan forgatókönyvet, amiben a Dolphins jól jönne ki ebből a helyzetből.

 


 

MI LESZ FLORES SORSA?

Ahogy nehéz elképzelni a Dolphins számára előnyös forgatókönyvet, úgy arra sem mutatkozik sok esély, hogy Flores huzamosabb ideig csapat nélkül marad. A legtöbb jelentkezővel szemben neki már van sikeres vezetőedzői múltja, még akkor is, ha Miamiban ezt máshogy gondolják, aminek köszönhetően legalább egy lépéssel előttük jár. A jó koordinátori munka ugyanis még nem jelent semmit, számos példát láttunk már rá, hogy kiváló playcallerekből pocsék vezetőedző lett.

Flores viszont nem zsákbamacska, az a franchise, amelyik esélyt ad neki, pontosan tudja, mit kap tőle: agresszív védelmet, győztes kultúrát és egy olyan edzőt, aki vonzóvá teszi a csapatot a szabadügynökök számára.

Persze bőven akadnak hiányosságai is, például nehezen találja meg a stábja megfelelő összetételét, különösen offense oldalon, ugyanakkor még mindig rendkívül fiatal és az ő mentalitásával nehéz elképzelni, hogy nem fejlődik majd ezen a téren is. És hogy hol köthet ki? Nagyjából bármelyik edzőt kereső csapatnál. A Bears már el is hívta interjúra, de valószínű, hogy rajtuk kívül is lesznek még érdeklődők, ha pedig valamiért mégsem kap vezetőedzői állást, a védőkoordinátori szolgáltatásaiért minden bizonnyal sorban fognak állni a csapatok.

 

Ki nyeri a Super Bowlt 2022-ben?

4,50 – Green Bay Packers

5,25 – Kansas City Chiefs

9,00 – Buffalo Bills

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai Futball/Végső fogadások/NFL Championships 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást