Az első ortodox zsidó sportoló(k) a profik között?

Az amerikai profi sportligákban a 17 éves Jacob Steinmetz az első, akit ortodox zsidóként draftolt egy klub. A fiatal baseballjátékosnak még bőven van hova fejlődnie, ő azonban máris követendő példa lehet a mélyen vallásos közösség fiataljai számára.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  

 


 

A 2003-ban született dobó a Long Island-i Woodmare-ben nőtt fel, ahol jelentős számú, a zsidó vallás modern ortodox ágát követő közösség él (ők nem összekeverendők a főként magyar származású szatmári ortodoxokkal, akik Brooklyn Williamsburg nevű negyedében élnek). A vallások különböző ágaiba fölösleges is lenne jobban belemenni, hiszen a lényeg a woodmare-iek nevében található: a modern szó. Ez tehette lehetővé Steinmetz számára is, hogy elindulhasson a profi baseball felé.

A 198 centiméter magas játékos 97 mérföld/órás (156 km/h) fastballjával hívta fel magára a scoutok figyelmét, aminek köszönhetően 2021 nyarán Los Angeles két klubjánál, a Dodgersnél és az Angelsnél is járt próbajátékon.

Pedig pár éve még nem sok esélye volt, hogy valaha is profi legyen belőle. A Fordham Egyetem vékony és gyenge testalkatú játékosa nem számított csapata legjobbjának, a COVID miatti lezárások és karanténok azonban az ő életét is alaposan felforgatták 2020-ban. A pincéjükben kezdett el unalmában súlyt emelgetni, majd később csatlakozott a Tread Athleticshez, egy online dobásfejlesztő céghez és egy év alatt plusz 25 kilót szedett magára. 2020 nyarán már 91 mérföld/órás sebességgel ütött, 2021 januárjától pedig minden erőlködés nélkül hozta a 90-es átlagot. Teljesítményének köszönhetően a tavalyi drafton a TOP 200-ba várták, és sokat nem tévedtek vele kapcsolatban a szakírók: az Arizona Diamondbacks a harmadik körben, a 77. helyen választotta ki magának a fiatal tehetséget.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a profi sportot és a zsidó vallás ezen ágát? Steinmetz szerint nem annyira.

A tavaly nyár óta nagy médiafigyelmet kapó dobó többször is elmondta amerikai újságoknak, hogy sem gyerekként, sem pedig tinédzserként nem okozott neki különösebb gondot a kettő összehangolása, annak ellenére, hogy 11 évesen neki is és családjának is voltak fenntartásai ezzel kapcsolatban. Mint minden ortodox zsidó, ő is tartja a szabbatot, például szombatonként nem használ tömegközlekedést, így többször is előfordult már vele, hogy egy-egy mérkőzésére sok-sok kilométert is gyalogolt. A legnagyobb gondot a kóser ételek beszerzése jelenti a számára, főleg akkor, ha idegenben játszik a csapatával, ezért nem ritka, hogy a hotel által kínált fogások helyett saját magának viszi a fogára valót otthonról.

 

forrás: nypost.com


 

A 2021-es drafton egyébként rögtön ketten is történelmet írtak, hiszen két napon belül két hithű zsidó vallású játékos is csapatot talált magának. Ameddig Steinmetzet a Diamondbacks, addig a nála egy évvel idősebb Elie Kligmant a Washington Nationals választotta ki az utolsó, 20. körben. A sokoldalú Kligman az mlb.com szerint játszott már shortstop pozícióban is, de Steinmetzhez hasonlóan ő is hasonló sebességgel dobálta a labdákat pitcherként, miközben jelenleg főleg catcherként számítanak rá. A Las Vegas-i születésű Kligmannek hasonló problémákkal kell megküzdenie a profivá váláshoz, mint évfolyamtársának, egy kivétellel: ameddig Steinmetz vállalta a játékot szombatonként, addig Kligman ezt nem hajlandó megtenni, tartva magát vallásának előírásaihoz. Többek között ezért is váltott posztot és lett catcher, így az egyik legnagyobb fizikai állóképességet igénylő pozícióból könnyebben kaphat egy-egy nap pihenőt; főleg szombaton.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Viszont nem ők az elsők, akik Amerikában próbálnak profikét érvényesülni ortodoxként. Itt van például Tamir Goodman, akit a Sport Illustrated csak „zsidó Jordanként” emlegetett a 2000-es évek elején, az egyik legnagyobb tehetségnek tartották kosárlabdás berkekben.

Goodman azonban Kligmanhez hasonlóan nem kívánt szombatonként pályára lépni, emiatt pedig többször is összetűzésbe keveredett edzőivel, sőt mi több, miután azt állította, hogy korábbi edzője, Michael Hunt bántalmazta is őt egyetemi csapatában, Izraelbe igazolt, ahol szép karriert futott be. Érdekesség egyébként, hogy annak ellenére, hogy mennyi profi játékos fordult meg az összes major ligában az elmúlt 100 évben, kevés közülük a „csak” a zsidó vallást követők száma. Az egyik leghíresebb talán Alan Veingrad, aki 1986 és 1992 között 86 NFL-mérkőzésen lépett pályára a Green Bay Packers és a Dallas Cowboys csapataiban. A tackleként és guardként játszó Veingrad Super Bowl-győzelmet is ünnepelhetett 1993-ban.

A kétszeres World Series-győztes Hank Greenberg még nagyobb karriert befuthatott volna, ha legjobb évei nem esnek a két világháború közé.

A veterán Greenberg nem csak ezzel vívta ki egész Amerika tiszteletét. A Detroit Tigers korábbi remek first basemanje nem lépett pályára a Tigers egyik sorsdöntő meccsén, mert az egybe esett a Jom Kippurral, Greenberg pedig így kívánt tisztelegni. Ugyanezen ok miatt nem volt hajlandó pályára lépni a Dodgers négyszeres World Series-győztes dobója, Sandy Koufax is, aki az 1965-ös, Minnesota Twins elleni döntő első mérkőzését hagyta ki az engesztelés ünnepe miatt.

Vannak kevésbé ismert történetek is, többek között a baseball Hall of Fambe beválasztott, többszörös All Star-catcher, Roy Campanelláé, aki bár keresztény családba született, afroamerikai édesanya és olasz apa gyermekeként, egy, az anyjának tett ígérete értelmében sosem játszott vasárnap a Negro Ligában, ahol már 15 évesen bemutatkozhatott 1937-ben, a Washington Elite Giantsben. Vele ellentétben már vallási okok miatt nem lépett pályára péntek estétől szombat naplementéig a Puerto Ricó-i Edwin Correa. A Chicago White Sox és a Texas Rangers korábbi kezdő dobója az Államokban népszerű egyházhoz, a Hetednapi Adventistákhoz tartozott, és bár nagy gondot nem okozott Correa kikötése csapatainak, többször is fejtörést okozott a kevés dobóval rendelkező Rangers edzői számára. 1987-ben egy sérülés miatt kellett felhagynia profi pályafutásával.

A két tehetséges fiatal előtt remek példaképek állnak, a pályafutásuk első fontos részén, a drafton már túljutottak, innentől kezdve rajtuk áll, hogy sikerül-e történelmet írniuk és ők is példaképek lesznek-e.

 

Melyik csapat nyeri a jövő évi World Seriest?

7,00 – Los Angeles Dodgers

10,00 – Houston Astros

11,00 – Chicago White Sox

11,00 – New York Yankees

11,00 – Tampa Bay Rays

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Baseball/MLB/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj amerikai sportokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást