Az Indiánok elássák a csatabárdot

A Cleveland Indians vezetősége december 14-én nyilvánosságra hozta, hogy követni szándékoznak az NFL-ben játszó Washington Redskins példáját, és 105 esztendő után megváltoztatják csapatuk nevét, logóját és kabalafiguráját. A döntéssel elérkeztünk egy rendkívül megosztó, de egyértelműen konszenzus felé közelítő vita újabb mérföldkövéhez.

KI KELL HANGSÚLYOZNI, MEGALAPOZOTT DÖNTÉS SZÜLETETT

 

Paul Dolan, a klub tulajdonosa többhónapos egyeztetés után hozta meg a döntést. A megbeszélések alatt nemcsak szponzoraikkal, a régió üzlettulajdonosaival és a csapat szurkolóival, de az amerikai őslakók kultúráját kutató szakértőkkel is asztalhoz ültek, a végkövetkeztetés pedig nem lehetett más:

Az Indiánok új érába lépnek, hátrahagyva nevüket, a csapat jelképét, és természetesen kabalafigurájukat is.

A döntést keserédes szájízzel élték meg, de abban mindenki egyetért, hogy egy fontos és szükségszerű lépés volt. Dolan azt is elismerte, hogy egyben egy korszak lezárását is jelképezi majd, ami már soha nem tér vissza. Danny Wirtz, a Chicago Blackhawks CEO-ja egyébként a hírre reagálva újfent megerősítette, bár megsüvegelik a clevelandi csapat döntését, az ő helyzetük teljesen más, mivel nevük és jelképük egy valós személy, „Black Hawk”, ősi amerikai vezető előtt tiszteleg.


EGY ŐSZINTE KEZDEMÉNYEZÉS, DE A KEZDETEKTŐL KÖVETNÜNK KELL A PÉNZ ÚTJÁT

 

Ellentétben a közhiedelemmel, az amerikai sportcsapatok névadásával és jelképhasználatával kapcsolatos vita nem újkeletű, és semmiképpen sem a jelenlegi politikai klíma szülte (bár sokan kétségkívül hasznot húznak belőle).

Az amerikai őslakó jelképek és nevek felhasználása, illetve annak etikai háttere több mint 60 éve releváns kérdéskör Észak-Amerikában.

Az őslakó civil mozgalmak az 1960-as évek elejétől aktívan kampányolnak a jelenség ellen, ami az amerikai középiskolákban és egyetemeken már az 1970-es évektől meghozta a hatását, a major sportokban azonban (NBA, NHL, NFL, MLB), ahol sokszor dollárszázmilliókat a csapatba ölve, évtizedek alatt építenek fel egy franchise-t, a kép a kezdetektől sokkal árnyaltabbak.

 


Már a legelső példa, az Akron Indians esete is megmutatja miért válhatott alapigazsággá a „follow the money” frázis a tengerentúlon.

Ez lett az az amerikaifutball csapat ugyanis – a major ligákból elsőként –, amely afféle úttörőként, 1921-ben leváltotta az őslakos amerikaiakra utaló nevét az Akron Pros csapatnévre.

Döntésüket nem a társadalmi igazságosság inspirálta, sokkal inkább az új liga, az APFA (American Professional Football Association) zászlóshajójává kívántak válni a kezdeményezés nevét beépítő brand váltással. A csapat egyébként pár évre rá – a név visszaváltoztatása után – a megszűnés sorsára jutott.

 

Névváltoztató történelem

 

A nagy ligák egyesületei közül a Philadelphia Warriors (a név ősi indián harcosokra utal) lett az első olyan gárda, amelyik részben már a társadalmi igazságosságra is gondolva váltott nevet.

Ők az 1962-es, Phildelphiából San Franciscóba történő költözésükkor cserélték le az eredeti jelképet. 

A harci díszekbe öltözött, labdát pattogtató, de kissé sztereotip külsejű indiánról egy fokkal „polkorrektebb” fejdíszre váltottak. Bár attól kezdve természetesen San Francisco Warriors-ként tartották számon őket, csapatuk becenevét nem voltak hajlandóak megváltoztatni. Nem úgy a fejdísz logót, amelyet 1969-ben – azzal végleg hátrahagyva az indián motívumokat – a Bay hidat ábrázolva terveztek újra. A csapat 1971-től már Golden State Warriors-ként ismert, és azóta sem tért vissza az ősi amerikai motívumokhoz, bár becenevéhez a mai napig ragaszkodik.


A sorban ezután egy NHL csapat következett, az 1976-ban nevet – és várost – váltó Kansas City Scouts-ból lett Colorado Rockies, amely az egyszerűség kedvéért ma már New Jersey Devils-ként ismert. Tőlük a Buffalo Braves vette át a stafétabotot, amiről ma már talán kevesen tudják, hogy egy az NBA-ben játszó kosárlabdacsapat voltak, és a Warriors-ra is ráemeltek, amikor 1978-ban, a San Diegóba történő költözés után a logó mellett elhagyták a „Braves” becenevet, és Clippers-re váltottak. A ma már Los Angelesben székelő csapatot azóta is csak így ismerjük.

A Braves után 42 évet kellett várnunk a következő jelentkezőre, a Washington Redskins gárdájára, amelyet ebben az évben „Washington Football Team” néven találunk meg a tabellán. Az új név még nem ismert, de az szinte bizonyos, hogy a 2021/2022-es idény kezdetéig megszületik a döntés. A Cleveland Indians mintakövetése senkit sem sokkolt, mivel már a Redskins bejelentése után jelezték, ők is megfontolják majd a változtatást. Véletlen lenne, hogy 42 év szünet után, ilyen rövid időn belül két csapat is dönt a változtatásról? Természetesen nem.

 

NEM AZ SZÁMÍT MIT MONDANAK, HANEM AZ, HOGY KI MONDJA

 

Az Indians névváltoztatása egyenes követkeménye a Washington Redskins nyári döntésének, és ahhoz, hogy megértsük, piacként kell vizsgálnunk a ligákat.

Az amerikai sportokban a jövedelmezőség szinte mindig az elsődleges szempont, ahhoz pedig, hogy érdemi változás történjen egy társadalmilag fontos kérdésben, két összetevő kell.

Az első, hogy ez a társadalmi probléma valós veszélyt jelentsen a csapat vagy liga jövedelmezőségére, akár közvetetten, akár közvetlenül. A másik hozzávaló egy külső nyomás, amely egyébként jöhet akár egy megfelelően magas státusszal rendelkező játékostól is, de még jobb, ha egy piaci entitástól érkezik. Amikor ez a nyomás egy olyan multinacionális vállalattól jön, amilyen a FedEx, és amely egyben a Redskins stadionjának a névadó szponzora is, nem sok kérdés marad, bele kell állni a dologba.


HA LIBERÁLIS, AKKOR NEO-LIBERÁLIS TALÁLMÁNY

 

Olyan időkben élünk, amikor a társadalmi igazságosság piacbefolyásoló tényezővé vált.

Ha egy társadalmi csoport változást szeretne látni, érdemes olyan módon megvívnia a harcát, hogy annak piaci következményei legyenek, így kikényszerítve a számára előnyös végkimenetelt.

Amit látunk, az nem az őslakos amerikaiak nyomása, akik néhány kivételtől eltekintve ma is kis porszemek a politikai és társadalmi gépezetben, sokkal inkább az érzékenyebb, és talán helyenként túlérzékeny össztársadalomé, és azé a piacé, amelynek ezt a társadalmat idegesen figyelnie kell, és amely egyébként most nem biztos, hogy hibázott.

A Redskins és Indians csapatainak névváltoztatása ugyanis egy olyan folyamat lezárása, amely nemes céllal és tiszta motivációval indult el a 60-as évek elején, és pontosan ezért nem érdemes bánkódnunk amiatt, hogy ez a mozgalom 60 évvel később célba érni látszik, akkor sem, ha jól tudjuk, végül a piac kényszerítette ki a döntést.

Ez a piac ugyanis az a piac is, amelyik a szórakozásunkat megteremti, és ha szeretjük az amerikai major ligákat, talán nem érdemes most szurkolói identitásról, logókról, vagy kabalaállatokról beszélnünk, mert pontosan ebbe a piac-uralta sportközegbe szerettünk bele, és ennek köszönhetjük azt, hogy ezen négy liga csapatai sportjukon belül az abszolút és vitatathatatlan csúcsot képviselhetik, minden nap odaszögezve minket a képernyőkre.


 

 

Írj hozzászólást