Christian Barmore a legjobb újonc védő

A New England Patriots négymeccses győzelmi szériában van, a sikerek ráadásul egyre magabiztosabbak. Ennek több oka is van, ilyen például a támadófal összeállása, Mac Jones egyre jobb formája, ezáltal pedig az offense folyamatos javulása, de a védelem még náluk is meggyőzőbb, ebben pedig elévülhetetlen érdemei vannak az újonc defensive tackle-nek, Christian Barmore-nak. Nézzük, mit tanultunk a tizedik játékhéten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Barmore tehetsége soha nem volt kérdéses, már az Alabamánál is megmutatta, mire képes, ha elkapja a fonalat, de folyamatosan nagyon ritkán tudta ezt hozni. Az utolsó egyetemi mérkőzésein aztán minden összeállt, és szinte megállíthatatlanná vált, ezt a formát pedig fent tudta tartani az NFL-ben is. Sőt, hétről-hétre javul a játéka, a tizedik hétre pedig a Patriots védelmének egyik legfontosabb játékosává vált. és a védőfalban már senki nem tölt nála több időt a pályán.

Ez nagyban köszönhető a robbanékonyságának, ami kiváló pass rusherré teszi. Idén már 28 nyomásgyakorlásnál jár, ez csapaton belül a második legtöbb a fantasztikus formában játszó Matthew Judon mögött és az újoncok között is csak Odafe Oweh előzi meg 29-cel. Barmore viszont Oweh-vel ellentétben a fal közepén játszik, ahonnan lényegesen nehezebb nyomást generálni, és többet is ér az onnan érkező siettetés, hiszen sokkal kellemetlenebb az irányítók számára. Erről beszélgetett Peyton Manning és Phillip Rivers a Monday Night Football Manningcast közvetítésében, és példát is láttunk rá vasárnap, amikor Barmore középről érkező nyomása egy interceptiont eredményező döntésbe kergette bele Baker Mayfieldet.

 

 

 

Nem csak a nyomás számít

Erre a dominanciára az egész liga felfigyelt, ugyanis Barmore a nyomásgeneráláson kívül abban is jeleskedik, hogy esélyt teremtsen a körülötte játszók számára. A liga összes defensive tackle-je közül ő kapja a legtöbb double teamet, igen, még Aaron Donaldnál is többet. A játékok közel 70%-ában fordul elő, hogy ketten őrzik, ami a csapat többi pass rushere számára rengeteg egy az egy elleni szituációt teremt. Ennél a playnél is azt látjuk, hogy a stuntnál Barmore-t felveszi a center és a baloldali guard, míg Dont’a Hightower egyedül marad a jobboldali guarddal, Judon pedig a jobb tackle-lel szemben. Barmore ezután Case Keenum közelébe tud érni, akit a zsebbe fellépve már vár az emberét megverő Judon–Hightower páros.

 

 

 

Barmore akkor sincs gondban, ha nem sikerül megnyernie a párharcát, mert a játékra más módon is hatással tud lenni, amit a kilencedik játékhéten a Carolina Panthers ellen mutatott be. A baloldali guard tökéletesen hatástalanította a bull rusht, így Sam Darnoldnak elég ideje volt végigmenni a célpontjain, és meg is találta a Hightowert megverő Christian McCaffrey-t. Barmore azonban tökéletes ütemben tette fel a kezét, és nyúlt bele a passzba, így jó eséllyel egy touchdowntól mentette meg a Patriotsot.

 

 

 

Persze nem minden a passzjátékok megállítása, egy jó DT-nek futás ellen is bőven van dolga. Barmore a játék ezen elemében kissé még hullámzó maradt, azonban egyre több olyan momentumot találunk a játékában, ami bizakodásra adhat okot. Ebben a playben a kimagasló funkcionális erejét kihasználva akadályozza meg, hogy a RT elmozdítsa a helyéről, ezzel befelé terelve a futást.

 

 

 

Miben fejlődhet még?

Bár kétségtelen, hogy Barmore eddigi teljesítménye megsüvegelendő, főleg úgy, hogy egy újoncról van szó, azonban a játéka még területen is javítható. A már korábban is említett double teamek ellen például még messze elmarad a hatékonysága az igazán kiemelkedő belső falemberekétől. Az ESPN pass rush win rate statisztikája szerint az ilyen párharcoknak jelenleg kevesebb, mint 10%-át tudja megnyerni, ami maximum átlagosnak nevezhető.

Szintén fejlesztésre szorulnak a befejezései, ami már az egyetemi pályafutása során is okozott gondokat. Az idei 28 nyomásgyakorlásra csak egy sacket szerzett, ennek okára pedig remekül rávilágított a Cleveland Browns elleni meccs alábbi játéka. Barmore könnyedén veri meg az emberét, oda is ér a backfieldre, Keenum azonban el tud hajolni, így a sack elmarad.

 

 

 

Összegzés

Újoncoktól nagyon ritkán látunk ennyire domináns teljesítményt, mint amit Barmore mutat, ennek ellenére az ünneplés egyelőre elmarad, és csak ritkán említik őt, mint az év újonc védője cím várományosát. Ennek két oka van. Az egyik a sackjeinek a száma, ami bár egy rendkívül túlértékelt statisztika, amíg ennyire alacsony, a mainstream média könnyen elsiklik felette. A másik ok a labda túloldalán keresendő, és úgy hívják, Mac Jones. A legtöbb szem ugyanis Barmore egyetemi csapattársára szegeződik, így róla egy kicsit megfeledkeznek, pedig legalább annyira megérdemelné a rivaldafényt, mint a fiatal irányító.

 

Ki lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

3,50 – Josh Allen

5,00 – Tom Brady

7,00 – Dak Prescott

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást