Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 6. Fejezet – Thunder, Heat

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


OKLAHOMA CITY THUNDER

Tavaly nyáron két szupersztár távozott Oklahomából, és megérkezett helyettük Chris Paul, a másodéves Shai Gilgeous-Alexander valamint Danilo Gallinari. Ahelyett, hogy tankolásba kezdtek volna, meg sem álltak 61,1%-os győzelmi mutatóig az alapszakaszban, ami jobb, mint a Westbrook-George érában bármikor. Segítségükre volt Dennis Schröder, aki szintet tudott lépni hatékonyságban – majdnem legjobb hatodik embernek választották –, amire csak CP3 mentorként végzett munkája lehet logikus magyarázat. Gilgeous-Alexander az újoncidényéhez képest megduplázta a pontjait és lepattanóit, miközben a TS%-a is emelkedett.

Az ugrásszerű fejlődését betudhatnánk a korának, illetve az Oklahoma játékosfejlesztéssel foglalkozó részlegének, de melyik fiatal kisembernek ne tenne jót, ha az elmúlt 15 év legjobb irányítója mellett játszhat? A rájátszás is tartogatott meglepetéseket, mikor a 20 éves draftolatlan Luguentz Dort jutott főszerephez a Houston elleni párharcban. Hardenen bemutatott védekezésével mindenkit megdöbbentett, és kis híján továbbjutáshoz segítette a Thundert a hetedik mérkőzésen szerzett 30 pontjával.

A playoffban elért három győzelemre büszkék lehetnek, hiszen ez több, mint amennyit Durant távozása után bármikor is képes volt az OKC felmutatni.

Szerződések szempontjából stabil lábakon áll a gárda, fontos lejárójuk összesen három darab van: Danilo Gallinari, Andre Roberson illetve Nerlens Noel. Gallo egész biztosan távozik, a kérdés csak az vele kapcsolatban, lesz-e „sign and trade” a dologból? Roberson két és fél év kihagyás után a buborékban tért vissza, keveset láttunk belőle, de talán lesz olyan csapat, aki tesz egy próbát vele. Ha mégsem, veterán minimumért valószínűleg szívesen látná viszont a Thunder. Nerlens Noel tökéletes megoldás lehet a legtöbb rájátszást célzó csapatnál a cserecenter szerepére, így nem lesz váratlan, ha távozik.

Hogyan tovább Oklahoma? Hallottunk már olyan teóriát, ami azt pedzegette, mi lenne, ha az OKC hozná el Bealt Washingtonból, és tennének vele kiegészülve egy kísérletet a bajnoki címre. Nem is annyira bolond ötlet, mint elsőre tűnhet, mivel a Wizards hátvédje még csak 27 éves, így köré lehetne építeni a jövő csapatát is.

De azért a legvalószínűbb mégis inkább az, hogy a tavalyra várt „rebuild” most kezdődik el, azaz minden játékost – aki nem a hosszútávú célokat szolgálja – értékre kezdenek váltani.

Schröderre mind játéka, mind vállalható fizetése és 2021-ben lejáró szerződése miatt lesz kereslet, ahogy Chris Paul szintén csapatot válthat a télen – sőt, Paul a sikeres szezonja után immár értékként kezelhető, ellentétben a tavalyi állapotokkal! Steven Adams nehezebb ügy, mert amelyik csapatnak jelenleg centerre van szüksége, az nem biztos, hogy 27,5 milliót szeretne áldozni a hiányposzt megszüntetésére. Azért a Charlotte Hornets felé jelentőségteljes pillantások és telefonhívások indulhatnak el Sam Presti irodájából. SGA, Bazley, Dort, Diallo biztosan maradnak, a többi olcsó játékos viszont adott esetben bekerülhet egy-egy játékoscserébe minimális értékként vagy töltelékként.Ami biztos: a Thunder is sapka feletti csapatként fog tevékenykedni, mert ezerszer több lehetőségük lesz mocorogni, mintha bemennének a sapka alá.

Inkább a luxusadó határára fognak figyelni – egy újjáépülő gárdánál kimondatlan szabály, hogy tilos az adóba becsúszni. Érdekes lehet, hogy kire és hogyan lövik el a Full MLE-t, valamint hogy fel tudják-e használni a 9,3 milliós TPE-jüket egy játékoscserében. Mivel Noel várhatóan távozni fog (bár állítólag nagyon jól érzi magát, és legutóbb is több pénzt utasított vissza máshol, hogy Oklahomában maradhasson), ha Adamset is sikerül elboltolni, akkor mindenképpen szükség lesz inkább több, mint kevesebb magasemberre. Paul és Schröder exodusa esetén irányítót és ballhandlert kell szerezni, Gallinari pótlására pedig részben a csapaton belülről (Bazley), részben kívülről érkezhet megoldás.

Üdvös lenne az olaszt egy sign and trade ügyletben elintegetni, de ehhez általában túl sok szereplőnek kell mindenben egyetértenie (a két résztvevő csapatnak és magának a játékosnak is). Gallo szinte mindenhova jó fit, de a Heat különösen szeretett volna cserélni érte az idény során. Hosszabbítás híján ez az üzlet kútba esett, de elképzelhető, hogy ha kicsit is kiszárad a piac, Gallo hajlandó lesz egy 1 éves szerződést kötni valahol (Miami? Dallas?), ahol sokat játszhat.

És persze ott van a csillió dolláros kérdés: ki örülne Chris Paul játékának annyira, hogy hajlandó legyen átvenni a szerződését?CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Danilo Gallinari (sign and trade, 3 év, 51 millió (17-17-17) + Schröder ($15,5M) for Gordon Hayward ($34,5M) + 2/47

Thunder: gyűjtik a pickeket, ráadásul majd a cserehatáridő előtt el tudják passzolni némi további értékre Haywardot, miután kivirágzott náluk makkegészségesen. Már meg sem lepődnénk, ha így alakulna.

Celtics: Gallo igazából nem kellene nekik évi 17 millióért hosszabb távon, ahogy Schröder sem 15,5-ért… de 2 tökéletes tüzér a padról, az egyik ráadásul labdakezelő, és egész jól bontja a védelmet, kicsit Kemba Light(?).  És ha Gallinari piaca tényleg nem úgy alakul, ahogy tervezi, a sign and trade sztoriban mindenkinek jó lehet, ha csak az első évét garantálják, és 2021-ben visszamehet a piacra. Így viszont ketten már kevesebbe kerülnek, mint Hayward (fontos Celtics-szempont), de lesz egy kis mélység végre. 2021-ben Gallo nem garantált, Schröder lejár, így nem zavarnak be a Tatum-hosszabbításba.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Mike Conley ($32,5M) + 1/23 for Chris Paul ($38,5M)

Ezt a cserét még idén kell meglépniük a feleknek, hogy a Utah ne jövőbeli picket adjon, mert a 2021-est már elcserélték a Memphisbe. VAGY úgy is megy a dolog, ha a draft előtt megegyeznek, ők választanak a Thundernek, és hivatalosan a piac nyitása után megy végbe a csere (az idei és a jövőre érvényes fizetésekkel is rendben van az ügy).

Thunder: gyűjtik a pickeket, ráadásul, majd a cserehatáridő előtt el tudják passzolni némi további értékre Conley-t, miután kivirágzott náluk makkegészségesen. Már meg sem lepődnénk, ha így alakulna.

Jazz: a 2021-es nyárral (amikor Conley lejárt volna, és amikor Mitchellnek NAGY szerződést kell adni) majd foglalkoznak 2021-ben. A franchise új tulajdonosa mutassa meg, mennyire fanatikus! Paullal a cél a bajnoki cím!

 

VALÓSZÍNŰ:

Chris Paul ($38,5M) for Al Horford (28M) + Zhaire Smith ($3,2M) + 1/21

Ezt a cserét viszont tényleg teljes mértékben idén kell lebonyolítani, mert jövőre már nem működne a matek (Horford szerződése csökken, Paulé nő).

Thunder: gyűjtik a pickeket, ráadásul, majd a cserehatáridő előtt el tudják passzolni némi további értékre Horfordot, miután kivirágzott náluk makkegészségesen. Már meg sem lepődnénk, ha így alakulna. Apró adalék, hogy az 1/21-es draftjog eredetileg éppen az OKC sajátja, amit így visszakapnának.

Sixers: valamit muszáj kezdeniük a csapatszerkezettel és főleg a fizetésszerkezettel, mert ez így szemmel láthatóan nem működik. Horfordnak nincs maradása (szerintünk Tobias Harris csak további pickek árán menne el), Paul érkezésével Simmons átmehetne négyes posztra, és kezdene kosárcsapatra hasonlítani a Philly. Mindezért pedig csak egy alig játszó, stagnálni látszó fiatalt, egy középgyenge draft első körének utolsó harmadára szóló picket kell feladni és némi plusz fizetést vállalni? Hol írja alá Morey a papírokat?MIAMI HEAT

A Heat játékosai és szurkolói az elveszített döntőt talán csalódásként élték meg, pedig büszkék lehetnek arra, amit elértek. Főleg a szezont megelőző várakozásokhoz képest – csak a 14. helyre tették a fogadóirodák a Miamit, 1,64% esélyt adva a győzelmüknek. Ez alapján inkább tűntek egy feltörekvő csapatnak, mintsem contendernek.

A legkülönlegesebb tulajdonságuk, ami a legnagyobb erényük is egyben – az erőnléti felkészülés mellett –, hogy egyetlen rotáció játékos sem teljesített a saját képességei, vagy a tőle elvárható szint alatt.

A fiatalok, akikről logikus volt azt feltételezni, visszaveti majd őket a rájátszás hangulata, a tét súlya vagy a felkeményedő védekezés, mind úgy játszottak, mintha sokéves tapasztalattal rendelkező veteránok lennének. Jimmy Butler és Goran Dragic végig igazi vezérként húzták előre az együttest pályán, miközben Bam Adebayo – mindössze 23 évesen – a szemünk láttára vált a liga egyik legjobb centerévé. Sajnálhatjuk, hogy a döntőben a sérülések utolérték a gárdát, ezzel megfosztva minket egy szorosabb eredménytől, de minden bizonnyal lesz még esélye újra bizonyítani a Miaminak.

A Heat nyíltan felvállalt legfontosabb célkitűzése nem 2020-ra, hanem a jövő évre vonatkozik, amikor Giannis Antetokounmpo (és még egy sor másik relatíve nagyobb név, például Victor Oladipo) szabadon igazolható játékos lehet. A jelenlegi szerződéseiket, valamint lehetséges offseason tevékenységüket ennek fényében érdemes vizsgálni. Szabadügynökeik közül Jae Crowder, Goran Dragic valamint Derrick Jones Jr. megtartása célszerű lenne, viszont jó eséllyel egyetlen év időtartamra szólhat csak az új kontraktus. Derrick Jones Jr. iránt már most hallani, hogy több csapat is érdeklődik, ahogy Crowder előző szezonban bemutatott újjászületése is nyitja majd a csekkfüzetet néhány GM-nél.

Meyers Leonard elengedhető, vagy a fenti szempontok szerint visszaigazolható, de az ő sorsa nem tényező a klub szempontjából. Kelly Olynyk játékosopcióval rendelkezik, amiről meglepetés lenne, ha lemondana. Dragicot ellenben még sérülten is meg kell tartani!

Az ő labdakezelése volt a támadójáték egyik alapköve a playoffban, amit az sem pótolna teljesen, ha például Oladipót tudná megszerezni a Miami.A zöld cellák ismét csalókák, mert a Heat a szabadügynökei cap holdjainak köszönhetően a sapka felett van. Rendelkezésre állhatna nekik egy csomó remek eszköz az építkezéshez, idén a Full MLE-vel sok remek rotációs játékos igazolható lesz, és az a 7,5 milliós TPE is adna lehetőséget a mélyítésre. DE!

A Miami számára most egyetlen cél létezik csak: leigazolni Giannist 2021-ben!

Jelen állás szerint lesz is rá és a maximális fizetésére sapka alatti hely, így annak esélye, hogy ezt bármilyen módon elrontsák, gyakorlatilag egyenlő a nullával. Egy nagyon picit bekavarhat, ha Bam Adebayo már most szeretné aláírni a 2021-től érvényes hosszabbítását, mert az 13 millióról várhatóan 30 millió környékére emelné az általa elfoglalt sapka alatti helyet, de szerintünk egyrészt Pat Riley ezt remekül tudja kezelni, másrészt Adebayo is elég értelmes, hogy lássa, ha gyűrűket akar (amiket Riley mutogat neki mindkét kezén), érdemes várnia az aláírással. Így is, úgy is maximumot fog kapni.Idén egyetlen további szempont játszik, bármit is hoz össze a Miami: nem szabad a luxusadóba csúszniuk. De mivel a piac nyitásakor majdnem 50 millióval vannak alatta, bőven belefér a saját fontosabb szabadügynökök kisebb-nagyobb túlfizetése is egyetlen évre.

Várhatóan tehát nem lesz valami sűrű a Heat holtszezonja, de azért van néhány ötletünk…

 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Andre Iguodala ($15M) + KZ Okpala ($900k) + Chris Silva ($466k) + 1/20 for Victor Oladipo ($21M)

Ezt a cserét még idén kellene megejteni, hogy ne legyen jövőbeli a kimenő draft pick. Oladipo elvágyódik, és nagyon szeretne a Heatbe menni. Lejáró szerződése van, ami azt jelenti, nem zavar be a jövő nyári tervekbe, sőt, ha a Giannis-projekt nem lenne sikeres, éppen Oladipo lehetne a következő célpont Miamiban. Az meg sosem baj, ha a kiszemeltedet saját szabadügynököddé tudod tenni egy játékoscserében, így megszerezve a Bird jogait. A feladott csomag és a kapott játékos plafonja közötti különbség simán megéri a Heatnek.

Az Indiana ezzel szemben kicsit két kő közé szorult, mert Oladipoért valahogy nem akaródzik odaadni a fél kincstárat egyik csapat sem. Így valószínűleg az dönthet, hogy ki ad jobb draft picket vagy jobb fiatalt. A Heat csomagja talán egy hajszállal veri a Mavericks által összerakott Hardaway Jr. + 1/18 pakkot.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Ide bármit beírhatnánk, ami tönkrevágná a 2021-es sapka-terveket: egy idei Adebayo-hosszabbítást, többéves szerződést Gallinarinak (akár FA-ként, akár sign and trade-del az OKC-vel), akár más külső szabadügynöknek, sőt, akár Dragicnak/Crowdernek. Az ok rém egyszerű: először a nagyobb értékű játékost próbálod beilleszteni a kirakósba, és csak azután a többit. És Giannis a legnagyobb, akit jövőre illesztgetni lehet.

 

VALÓSZÍNŰ:

A luxusadó szintjéig egészen nyugodtan fel lehet tölteni a keretet 1 éves szerződésekkel akár kívülről, akár belülről. Dragic (1 év, 25 millió) és Crowder (1 év, 16 millió) maradhatnak, Jones valószínűleg hosszabb távú biztonságot szeretne egy többéves szerződéssel, így távozik, Haslem teljes munkaidőben átmegy segédedzőbe, Adebayo pedig türelmesen kivárja a sorát, nem kap hosszabbítást. Hogy mégse legyen ilyen unalmas az élet, a Philadelphiától valószínűleg lehet venni második körös draftjogot készpénzért, mert van nekik 4, a Heatnek meg egy sem. És hátha sikerül még egy Duncan Robinsont összekaparni valahogy.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 5. Fejezet – Warriors, Cavs

Írj hozzászólást