Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 14. fejezet – Timberwolves, Bulls

Az NBA-idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


MINNESOTA TIMBERWOLVES

A Timberwolves a szezon derekán belátta, a Wiggins-Towns duó teljesen alkalmatlan a franchise felvirágoztatására, ezért a 2021-es elsőkörös draftjogukat beáldozva elcserélték az örök ígéretnek számító kiscsatárt D’Angelo Russellre. Fontos faktor volt a cserében, hogy Russell kiváló kapcsolatot ápol a csapat sztárjával, Townsszal, így egy lépésben tették boldoggá a magasembert, valamint kitakarították Wigginst is. Ezt követően egy négy csapatot érintő csere keretein belül Robert Covington költözhetett Houstonba, Malik Beasley és Juan Hernangómez pedig érkezett Minnesotába.

A jelenlegi keret a rájátszást jelentő nyolcadik pozícióért menne, de a nyugati főcsoportban eszméletlen vérengzés várható. A T-Wolves jövő évi elsőköröse a Golden State birtokában van top3 védettséggel, és a jelenlegi sorsolási rendszerben túl nagy a kockázata, hogy a szezont végigtankolva is át kell adni a picket a Warriorsnak. (A leggyengébb mérleggel rendelkező csapatnak is csak 52.1% esélye van arra, hogy az első háromban választhasson.) Nem marad tehát más út, mint erősíteni kell amennyire csak lehet.

Szerződésekkel be van betonozva a Wolves.

A denverből érkező fiatalok cap holdja, illetve James Johnson 16 milliós játékosopciója miatt számottevő sapka alatti helyük nem lehet – az 100%-ig biztos, hogy Johnson nem fog lemondani a számára 16 millió dollárt garantáló utolsó évről, amikor ennek csak a töredékéért játszhatna máshol.Malik Beasley és Juancho Hernangomez is korlátozott szabadügynök lesz az offseasonben, és minden bizonnyal lesz rájuk kereslet bőven, mivel a Minnesotában lejátszott 14 mérkőzésükön egyaránt kimagaslóan teljesítettek. Utólag visszanézve a Minny saját magát hozta nehéz helyzetbe azzal, hogy év végén alapemberként futtatta meg az előző csapataikban csak kiegészítő szerepben használt fiatalokat, ezzel felfokozta irántuk az érdeklődést, így súlyos milliókat drágított a leendő szerződéseiken. Szép munka! A Wolves minden olyan ajánlatot meccselhet, amit a játékosok a piacról kapnak, de a csapat jövőjét nézve nagyon nem mindegy, mennyi lesz a végösszeg a nap végére. (Bár Beasley az ellene folyó rendőrségi ügyek révén épp azon munkálkodik, hogy a lehető legkisebb szerződést kapja.)

Evan Turner szerződése lejárt, semmi értelme marasztalni. Bár védekezésben nem teljesen haszontalan, támadásban viszont totális fekete lyuk a veterán hátvéd-kiscsatár.

A „nyár” legfontosabb kérdése a Farkasok szempontjából, hogy mihez kezdenek a draft első választásának jogával.

Nincs olyan kiemelkedő tehetség a drafton, aki egyértelműen meghatározó játékossá válhat, potenciált tekintve pedig épp két olyan játékos (Ball és Wiseman) a legfelkapottabb, akikre az égvilágon semmi szüksége a gárdának: a két legnagyobb sztár, Towns és Russell posztján játszanak. Várható tehát, hogy Gersson Rosas óriási ködösítések közepette elcseréli a draftjogot, akár hátsóbb pickre és fiatalra, akár veterán, azonnal segítséget jelentő játékosra.Ahogy már írtuk, ez a zöld sem zöld itt: Beasley és Juancho, valamint a kivételek a sapka fölé viszik a bérlistát.

Johnson szerencsére(!) lehívja a játékosopcióját, és ezzel megkönnyíti a gárda dolgát, mert cserélhetővé teszi magát. Townson és Russellen kívül tulajdonképpen mindenkinek cserélhetőnek kellene lennie, de a Minny betonbiztos építőkockának tekinti Josh Okogie-t (jogosan), illetve hasznos kiegészítőnek Jake Laymant (megint csak jogosan: tavaly a Wolves Laymannel a fedélzeten pozitív mérleget produkált, nélküle viszont csont nélkül ligautolsók lettek volna). Jarrett Culver, a tavalyi elsőkörösük értéke pedig a béka hátsója alatt van, ami konzisztens az eddigi teljesítményével, érte tehát ezért nem fognak kapkodni.

Fognak viszont Hernangomezért, aki négy évre 40-60 millió környékén számíthat ajánlatokra, és ha Beasley rendbe tudja szedni a jogi ügyeit, ő is hasonló pénzt várhat. Ha nem sikerül neki úrrá lenni a problémán, akkor egyéves, olcsó opcióként maradhat a csapatnál. Vagy csak simán lecsukják, és pár év múlva talán visszatérhet a ligába.

A nagy kérdés: ki és mit adhat az 1/1-ért?CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Mindenki tudja, hogy az 1/1-es pick elérhető. És eddigi elméletünk szerint legalább két csapat van, amely rá akar menni Wisemanre: a 2. helyen választó Warriors és a 3. helyen álló Hornets.

Igazából a Minnesota úgy mehet biztosra, hogy Rosas közli mindkét rivális vezetőségével, hogy a másikkal az asztalon van a deal, és aki előbb csörög, azé az 1/1 és Wiseman. Ki fog először pislogni? Ki az elszántabb? Ki hajlandó megfizetni Wiseman árát?

Ezt akár a drafton is eljátszhatja a Wolves, miután ledraftolta Wisemant, hiszen addigra már nagyjából lehet majd tudni, valójában ki kit nézett ki, érdeklődik-e a két következő csapat Wisemanért, vagy a Warriors más felhasználást talált ki a 2. picknek. Bár azt mi is látjuk, hogy ez azért már erősen orosz rulett lenne.

Ajánlat a Warriorsnak: 1/1 + 2/33 for 1/2 + ’21 MIN elsőkörös

Mindenki visszakapja a saját pickjét, a Dubs legalábbis kb. olyat kap a második körben, amilyen az övék volt (2/31, ami Dallasnál van). A Warriorsnak óriási prémiumot kell fizetnie, ha biztosra akar menni, hogy a Minny nem húzza meg a Charlotte-tal a lenti cserét. A Minnesota a 2. pickkel akár elhozhatja Avdiját is, ott kisebb arcvesztés lenne, mint 1/1-en, de lejjebb is cserélhet, vagy kihúzhat mást is.

Ajánlat a Hornetsnek: 1/1 + 1/17 + Omari Spellman ($1,99M) + Jaylen Nowell vagy Jarred Vanderbilt részben garantálva ($259 363) for 1/3 + 2/32 + Miles Bridges ($3,9M)

A Charlotte bemegy Wisemanért, nekik óriási szükségük van rá. Feladják Bridgest, de kapnak egy körközepi picket is, amivel azonnal pótolhatják. Megy a rebuild.

A Minny lejjebb megy, és iszonyúan bízik benne, hogy a Dubs nem viszi el a 2. helyen a kiszemeltjüket. Ha elviszi, nincs üzlet a Hornetsszel, és ugrás az első verzióra. Megy a retool.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

A Minnesotának tetszik LaMelo Ball. De a Hornets NAGYON akarja Wisemant, és mivel az 1/2-vel a Warriors tutira nem húzza ki Ballt a 3. helyen álló csapat elől, a Minny beadja a derekát a Charlotte-nak:

1/1 + 1/17 + Omari Spellman ($1,99M) + Jaylen Nowell vagy Jarred Vanderbilt részben garantálva ($259 363) for 1/3 + 2/32 + Miles Bridges ($3,9M)

A Charlotte boldogan draftolja Wisemant.

A Minnesotának még mindig tetszik LaMelo Ball.

De a Bullsnak is, ezért cserélnek érte!

1/4 + Wendell Carter ($5,45M) for 1/2 + ’21 GSW elsőkörös + 2/48

(A Warriors a TPE-vel simán befogadja Cartert.)

A Chicago kihúzza Ballt.

A Minnesota dühöng, mert túljártak az eszén. Rosas nem akarja Anthony Edwardsot. Így lejjebb cserél, hátha Patrick Williams még ott lesz később, vagy egy veteránnal tudja megoldani a PF posztot.

Ha Williamsre megy:

1/3 + James Johnson ($16M) for 1/7 + Tony Snell ($12,2M) + Derrick Rose ($7,62M)

Ha nem feltétlenül Williamsre megy:

1/3 + James Johnson ($16M) +2/32 for 1/15 + Aaron Gordon ($18,1M)

Összességében: 1/1 + 1/17 + Johnson + filler (Powell/Vanderbilt) = Miles Bridges + Derrick Rose + Tony Snell + 1/7 + 2/32 VAGY Miles Bridges + Aaron Gordon + 1/15

 

VALÓSZÍNŰ:

Kihúzzák Ballt, és röhögnek a markukba. Miközben az egész liga röhög a markába… mert még ebből a gyenge 1/1-ből is ki lehetett volna hozni sokkal jobb értéket. Lásd az előbbi összesítést.CHICAGO BULLS

Joggal számítottak előrelépésre a szebb napokat is megélt Chicago Bullsnál az előző szezonban, azonban azt a kevés extra győzelmet leszámítva, amit az egy évvel korábbiakhoz képest szereztek, a mutatott játék pont olyan tragikus maradt, mint eddig. Lauri Markkanen továbbra sem tudott szintet lépni, Wendell Carter Jr. pedig az egészségét nem tudta tartósan megőrizni. Az újonc Coby White-nak voltak eszméletlen mérkőzései, de vele kapcsolatban még sok a kérdőjel. White-ot irányítóként draftolták, de játéka alapján inkább dobóhátvédnek néz ki, ráadásul nagyon nyers és inkonzisztens a dobása. Van benne támadópotenciál bőven, de egyelőre nem várható el tőle, hogy győzelmeket szállítson a klubnak.

Zach LaVine-t leszámítva a Bulls veteránjai mind az elvárások alatt teljesítettek. Otto Porter – a csapat legdrágább játékosa – összesen 14 mérkőzést tudott játszani sérülés miatt, Thad Young sem tudta az Indianában tapasztalt hasznosságát átmenteni Chicagóba, valamint bebizonyosodott, hogy Tomas Satoransky szerződtetése nettó felesleges volt. Ezeket a gondokat némileg orvosolhatja a friss vezetőedző, Billy Donovan, aki minden tekintetben szintugrás Jim Boylenhez képest.

A Chicago legnagyobb hiányossága, hogy még mindig nem találták meg a csapat következő „franchise player”-ét, akire építhetnék a jövőt.

A november 18-i drafton a negyedik választással erre sok esélyük ismét nem lesz, de a hírek szerint szeretnének feljebb cserélni. (Azzal kapcsolatban vannak kétségeink, hogy Wiseman vagy Ball lehet-e egyáltalán egy jó csapat első számú vezére a jövőben, azaz megéri-e felcserélni értük.)

A szabadügynökei közül a Bulls kizárólag Kris Dunnra kell, hogy koncentráljon. (Denzel Valentine is megérne egy misét, ha nem töltötte volna sérülten az elmúlt évet, és ha közepesnél csak egy kicsit jobbat tudna a játék bármely elemében.) Dunn támadásban nem tudja átlépni a saját árnyékát, szinte teljesen használhatatlan, de annyira kimagaslóan jó védő a posztján – ami LaVine vagy White mellett úgy kell, mint egy falat kenyér –, hogy valószínűleg meg fogja tartani a gárda.

Otto Porter játékosopciója olyannyira betonbiztosan kerül lehívásra, hogy arra a komplett Sears Towert, Chicago egyik legendás felhőkarcolóját fel lehetne állítani.

Egy tuti: csak egy irány létezik, mégpedig előre! Azaz, ha lesz rájátszás, ha nem, csapatni kell, tankolás kizárva!A Bullsnál is az a helyzet, mint sok más csapatnál: HA az a bizonyos sokat kereső játékos lemondana a játékosopciójáról, akkor lenne sapka alatti hely, de így esélytelen. Szóval maradnak a kivételek és a játékoscserék.

Ha azon filozofálunk egy kicsit, hogy kik is lehetnek mozdíthatatlanok ebben a keretben, elég felemás érzéssel juthatunk a következtetésre, miszerint a Bullsnál egy IGAZI franchise playerért gyakorlatilag mindenki cserélhető. Igen, még White is. És Carter is. Sőt, Markkanen is. Együtt is! De mivel ilyen játékost nem fognak tudni szerezni, maradjunk inkább abban, hogy ettől a triótól azért tényleg nehezen válna meg a Chicago.

Mindenki más jobb, ha összepakolt bőrönddel kezdi meg a draft-stream megtekintését: a Bulls nagyon nagy valószínűséggel vagy felfelé mozog, vagy lefelé, vagy plusz picket szerez, vagy csapatszerkezetet módosít. Vagy mindezt együtt.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Amennyiben a Suns tényleg elhappolja Chris Pault, akkor Rubiót megszerezhetné a Chicago, hogy a Thunder azonnal kapjon érte valamilyen értéket.

Tomas Satoransky ($10M) + Luke Kornet ($2,25M) + 2022 CHI elsőkörös (top10 védettséggel) for Ricky Rubio ($17M)

A Bullsban minden fiatalnak jót tenne egy rendes irányító! A Thunder meg kaphatna egy stabil, de olcsóbb játékost, akinek ráadásul csak 5 milliója garantált 2021-ben, tehát még idén továbbadható egy spórolni akaró csapatnak. Kornet megér egy próbálkozást, a pick pedig kötelező elem minden Sam Prestivel folytatott telefonhívásban.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

1/4 + Thaddeus Young ($13,55M) + Kris Dunn (sign and trade 3 év, 24M, 7,45M induló) + 2/44 for 1/1 + James Johnson ($16M)

Ha a Minnesotának nem sikerül sem a Hornetset, sem a Warriorst rábeszélnie az 1/1-re, akkor a Bulls SOKKAL olcsóbban ugorhat fel a pickért, mint bárki más. Young a Wolves számára épp hiányposztra érkezne, Dunn ezzel a szerződéssel még pont reális lenne, és Russellék mellé nem is kell ecsetelni, mekkora fit lenne a védekezése, és a 4. helyen még simán elhozhatnák akár Patrick Williamset, akár Deni Avdiját, akár bárkit, akit a top3-on kívül kinéztek. A 2/44 pedig egy olyan érték, amivel feljebb cserélhetnek az 1/17-ről.

A Bulls meg Carter feladása, sőt tulajdonképpen egyetlen egy jelentős érték feláldozása nélkül mehetne fel az 1/1-ért, és hozhatná el azt, akit akar.

 

VALÓSZÍNŰ:

Eszünkbe jutott egy ilyen:

Otto Porter ($28,5M) for 1/2 + Andrew Wiggins ($29,5M)

Amilyen remek fit lenne Porter a Warriorsba, annyira borzasztó lenne LaVine és Wiggins együtt a Bullsban. Főleg, ha még érkezik LaMelo Ball is! Szóval LaVine-nak azonnal új otthont lehetne találni:

Zach LaVine ($19,5M) for Evan Fournier ($17,15M)

A Bulls kapna egy higgadt csapatjátékost (LaVine-hoz képest mindenképp), a Magic meg örülne egy remek tripladobónak. Mindketten lejárók, így a 2021-es kérdéseket ugyanolyan mértékben befolyásolják.

Tudjuk azonban, hogy ha egy mód van rá, Wigginst nem akarná átvenni a Chicago – még ha ez azt is jelenti, hogy fel kell adniuk az 1/2-ért Wendell Cartert.

1/4 + Wendell Carter ($5,45M) for 1/2 + ’21 GSW elsőkörös + 2/48

Ezzel eljutottunk arra a pontra, hogy egy cikken belül egyetlen trade két különböző valószínűségi kategóriába esik. De amíg a Minnesotánál sok tényezőnek klappolnia kell, a Chicago szempontjából ez egy önmagában is értelmezhető ügylet. Ha Carter egészségében nemigen bíznak, ugyanakkor nagyon akarják LaMelo Ball franchise player potenciálját és a vele járó (nem feltétlenül 100%-ban hasznos) médiafigyelmet… egy ilyen ajánlatra szerintünk a Warriors örömmel mondana igent. Az 1/2-es picken húzható 9 milliós újonchoz képest olcsón, a szerkezetbe könnyen illeszthető játékossal töltenék be a center posztot, és még mindig húzhatnának egy top5-ös fiatalt. A jövő évi elsőkörösüket úgyis a 25. draftpozíció utánra tervezik…


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 13. Fejezet – Pelicans, 76ers

Írj hozzászólást