Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 11. fejezet – Rockets, Hawks

Az NBA-idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


HOUSTON ROCKETS

Új edző, új general manager, új szezon, új esély? A Harden-Westbrook duó, valamint az ultra alacsony szerkezet az alapszakasz bizonyos időszakaiban működni látszott, de a rájátszásban – ahol igazán számít – végül csúnyán elbuktak. Mentegethetjük a Rockets koncepcióját, hogy Russell Westbrook nem csak saját rosszabbik arcát vette elő, de sérülésből visszatérve még formán kívül is játszott, de az eredményen ez mit sem változtat.

Szerződések tekintetében a Houston Rockets nem rakétára, sokkal inkább süllyedő hajóra emlékeztet, amelyről a kapitányok (Morey és D’Antoni) távoztak elsőként.

Hét érdemi játékosuk van a keretben összesen közel 125 milliós fizetéssel, de egyetlen center sincs köztük. Jeff Green szerződése is lejárt, ráadásul ő sem igazi center, sokkal inkább erőcsatár. Talán lehet esélye megtartani a gárdának, viszont akkor is szükség van egy magasemberre a kezdőcsapatba.

Ha a szabadügynökök közül próbálnak centert halászni, az sem lesz egyszerű, mert a luxusadó-fizető MLE kevés használható játékosnak lehet csak elég. Talán Nerlens Noel az egyetlen, aki stabil pont lehetne védekezésben, és TALÁN elég lehet a mini-MLE számára. Próbálkozhatnak minimum szerződéses játékosokkal, de egy bajnoki címre vágyó csapat nem alapozhat ilyen bizonytalan alapokra.

Lejáróik – Greenen kívül – mind pótolhatóak, egyikük elengedése sem jelent gondot, ahogy a játékosopcióval rendelkező Austin Rivers esetleges távozása sem okozna fejfájást senkinek.

A Rockets erőteljesen bele van kényszerítve, hogy cserével/cserékkel próbálja orvosolni a keret hiányosságait.

Westbrook piaci értéke a rájátszásban mutatott teljesítményének és a 41 milliós fizetésének következtében a tenger mélyére süllyedt, így csak akkor várható a cseréje, ha a tulajdonos szorgalmazza azt. Harden mellett a legnagyobb érték a keretben Robert Covington, aki viszont annyira tökéletes fit „Szakáll” mellé, hogy őt nem engedhetik el. Hasonló a helyzet PJ Tuckerrel is. Danuel House szintén jól illik a szupersztárok mellé, de a buborékban történt, eltiltással járó „incidens” jó eséllyel lezárta houstoni karrierjét. Ha mindenki egészséges a keretben, akkor Eric Gordonra nem sok szüksége van a Rocketsnek. Őt megpróbálhatják elcserélni, bár kora és fizetése miatt ebben az esetben sem számíthatnak komoly ellenértékre.Ezt a szöveget már láttuk korábban a Jazz kapcsán: a Rockets a sapka felett, de az adótól nem messze tengődik, így esélyesebb a full MLE helyett az 5,7 milliós mini MLE használata – hogy ne „kapcsolják be” a hard capet, ami a luxusadó határa felett kb. 6 millióval van, 138 millió körül. Ez máris beszűkíti a lehetséges célpontokat a szabadügynökpiacon.

Jeff Greent remek lenne megtartani, de a non-Bird jogai miatt, vagy csak 2 millió alatt (a veterán minimum körül) tudnak ajánlani, vagy bele kell nyúlni az MLE-be – még tovább szűkítve a lehetőségeket.

Muszáj centert hozni valahogy, amire 3 út van: nagyobb cserében (Gordon, esetleg Westbrook?), kisebb cserében (House helyett? – ekkor csak House fizetésének 175%-át plusz 100k dollárt fogadhat be a Rockets, azaz 6,6 millió dollárt!), esetleg FA igazolásként. Utóbbi esetben, akiket eredetileg kinézhetnének (Aaron Baynes, Derrick Favors, Mason Plumlee neve villanhat be) szinte biztosan a Houston pénztárcáján túl lennének, így szerintünk az olyan nevek közül „válogathatnak”, mint Noah Vonleh, Harry Giles vagy Skal Labissiere. Nagyjából ebben a sorrendben.


Rockets pacsi

 


CSEREÖTLETEK

 

VALÓSZÍNŰ:

Danuel House ($3,7M) for Robin Lopez ($5M) + 1db random második körös

Danuel House ($3,7M) for Kevon Looney ($5M) + 1db random második körös

House ellenértékeként nagyjából ez a kategória elérhető: valójában cserecenterek, akik a Rocketsben kezdő szerepre lennének kárhoztatva. Finoman szólva sem életbiztosítás, mégis egy ilyen üzlet tűnik a legvalószínűbbnek.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Eric Gordon ($16,87M) + Danuel House ($3,7M) + ??? for Al Horford ($27,5M) + 1/21

EG+DH összesen 20,5M, nagyjából 2 milliónyi fizetés kell még ehhez az üzlethez, ez a „töltelék” ember pedig simán lehet Austin Rivers a maga 2,3 milliójával, ha rábeszélik a játékosopcióra. Így ő a Phillyben ismét játszhatna apuci keze alatt. Az időzítés ebben az esetben különösen érdekes, mert a Rocketsnek a teljes piacot fel kell mérnie még Rivers opciójának felvétele előtt, és ezek után kell arra a következtetésre jutnia, hogy nincs más lehetőség minőségi magast szerezni! Összességében azonban ez a csere NAGYON kontraproduktív lenne a Rocketsnek, ha létrejönne, mert 3 rotációs wing játékosért kapnának egyetlen magast, és igaz, jönne a pick is, de a távozó mélységet pótolni kb. csak a maradék mini MLE-vel és minimum szerződésekkel tudnák – az ennek megfelelő minőségben.

A Sixers természetesen háromszorosan is örülne: kapna két és fél triplázót, kitakarítaná Horfordot, és még spórolna is. Morey első nagy varázslata éppen a volt csapata ellenében sülne.

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

A Rockets-Knicks „házasság” annyira egyértelműen az egyetlen sansznak tűnik egy Westbrook-cserére, amennyire csak lehetséges. A New York él-hal egy épkézláb sztárért, akiért megőrülhet a Madison Square Garden közönsége, aki hosszú idő után ismét identitást adhatna a gárdának, a Rocketsben éppen van ilyen játékos, és a Knicks pont olyan építőkockákat tudna adni, amilyenekre a texasiaknak szükségük van. Magasembereket. Sokat. Meg pickeket. Sokat. Meg sapka alatti helyet. Sokat. Tehát akár létrejöhetne egy ilyen csere is:

Russell Westbrook ($41,3M) for Julius Randle ($18,9M) + Reggie Bullock ($4,2M) + Taj Gibson ($9,45M) + 2021 DAL elsőkörös + 2023 DAL elsőkörös (top10 védett)

 

Igen ám, de rájöttünk, hogy ugyan a Houston a fél karját és a tulaj fél pénztárcáját is odaadta tavaly Westbrookért, maradt némi védelem azon a 2021-es elsőkörösön, amivel az Oklahomának tartoznak.

Egészen pontosan top4 védett, azaz, ha a Rockets kellően rossz lenne egyetlen szezon erejéig, és valami csoda folytán besorsolnák az első 4 hely valamelyikére egy olyan drafton, ahol klasszisokkal erősebb lesz a felhozatal a mostaninál… akkor már csak elő kellene idézni azt a csodát valahogy! (Ráadásnak a 2022-es és 2023-as elsőkörös sincs még eladva. Csak apró infó.)

Ennek első lépése közölni James Hardennel, hogy egyáltalán felmerült ez az ötlet. Ha neki tetszik, és hajlandó kiülni a fél szezont a bal fülének elgörbülése vagy a kislábujjkörme benövése miatt, akkor már csak rá kell játszani kicsit arra, hogy a jelenlegi keret „Szakáll” nélkül csodálatosan alkalmatlan a kosárlabda nevű játék magas szintű űzésére. El kell cserélni az egyetlen olyan elemet, aki egymaga képes meccseket nyerni (Westbrook), hátra kell dőlni a székben, és nézni, ahogy a teljes nyugati konferencia elhúz a tabellán, és reménykedni, hogy a Detroiton kívül senki más nem esik be alánk keletről sem.

Na de mi van, ha Harden bemondja, hogy neki nincs egy teljes éve várni egy kockázatos játék eredményére, ráadásul nem is sikerül megerősíteni a keretet ***reális*** bajnokesélyesi szintre? Akkor jöhet egy HARDEN-CSERE!!!

Hangsúlyozzuk, ehhez annyi mindennek kell klappolnia, hogy belegondolni is sok! De Szakáll” értéke egyértelműen sokkal magasabb most, mint egy év múlva, Covingtoné szintén, Tuckeré nemkülönben. Csak felvetnénk néhány ötletet, ki mit adhatna Hardenért idén:

Brooklyn: Harden + Covington + Tucker + House + Nwaba for LeVert + Dinwiddie + Prince + J. Allen + Temple + N. Claxton + ’21, ’23, ’25 elsőkörösök + ’22, ’24, ’26 pickcsere-jogok

A Nets így állna fel: Irving-Harden-Harris-Durant-Jordan, a padon Covington, Tucker, House, Musa, Luwawu-Cabarrot, Nwaba. A luxusadót nem mertem kiszámolni…

New York: a fenti Westbrook-csomag plusz ’21, ’23, ’25 NYK elsőkörösök

Atlanta: Harden for Trae Young… vagyis a köré épülő csomag pickekkel és fiatalokkal. 

És ha már Trae Young, rá is térhetünk a csapatára.ATLANTA HAWKS

A Hawks az NBA legfiatalabb csapata, ahol a kezdőcsapat átlagéletkora még a 23 évet sem éri majd el a karácsonyi szezonkezdetkor. Az előző szezon hajnalán látszott, két újonccal (DeAndre Hunter és Cam Reddish) valamint Trae Younggal a kezdőben lehetetlen NBA szintű védekezést összerakni, idő kell, amíg beletanulnak a profi ligába. Ebből kifolyólag a szurkolóknak nem az elért eredmény, hanem a gyenge támadójáték okozta az igazi csalódást. A következő idényben el kell kezdeniük győzelmeket szerezni, ezzel megteremteni a győztes a kultúrát a csapaton belül, amihez elég lehet a belső fejlődés, valamint az sem elhanyagolható tényező, hogy Clint Capela személyében végre kezdőszintű center játszik majd a palánkok alatt.

Szerződések tekintetében érdekes a helyzet, hiszen a csapat magja még újoncszerződését tölti, rajtuk kívül csak Clint Capela és Dewayne Dedmon rendelkezik többéves kontraktussal.

Jeff Teague az egyik legjobb megoldás a csereirányító szerepre a ligában, de megtartása nem lesz egyszerű feladat, mert a klub és a játékos céljai merőben más pályán mozoghatnak. A maradék négy lejáró közül egyedül DeAndre’ Bembry marasztalása valószínűsíthető, mert ugyan egydimenziós játékos – aki támadásban szinte emberhátrányt jelent –, ha meg tudják tanítani triplát dobni, olcsó és hasznos kiegészítője lehet a keretnek, de ha úgy alakul, tőle is nyugodt szívvel fognak megválni.A liga legnagyobb sapka alatti helyével rendelkező csapata az Atlanta, ráadásnak tele vannak ígéretes fiatallal, és rá akarnak menni a playoffra. A cseresznye a habon, hogy náluk van az első kör 6. pickje a drafton – bármilyen gyengének is ígérkezik ez a draft, a 6. helyen már nem vár igazán nagy sztárt az ember, de egy használható NBA játékost mindenképpen. A fő kérdés az, hogy ezen a nem túl erős piacon el tudják-e költeni ideális módon a rendelkezésükre álló keretet, hiszen a kezdőötös elméletileg készen van. A fejlődéshez veterán jelenlétre van szükség, nem csak az öltözőben, hanem a parketten is: minden adott, hogy akár cseréljenek, akár szabadügynökként igazoljanak tapasztalt játékosokat, akik megmutathatják a fiataloknak, hogy is kell ezt a nyerés dolgot csinálni a ligában.

A posztok képlékenyek, de az az egy biztos, hogy csereirányítóra nagy szükség van, mégpedig olyanra, aki védekezni is tud. Ideális esetben Tyus Jones-típusú játékos érkezne, de ha igazán nagyot akar álmodni a Hawks, akkor bizonyos Chris Paul is elérhetőnek tűnik. Véletlenül pont van annyi hely a sapka alatt Atlantában, hogy beférjen…

A saját szabadügynökök közül tulajdonképpen senki nem kritikus, hogy maradjon. Teague minden bizonnyal biztosabb alapokon nyugvó playoff-reményeket fog hajszolni, Labissiere és Bembry pedig újjáépülő csapatoknál hajhászhat több játékidőt, mint amennyit itt kapna.

Egyedül Vince Carter fog hiányozni, de ő nem csak a Hawks szurkolóknak.


Bevonul a Hawks


CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Phoenix kapja: Chris Paul ($41,3M) + 2022 LAC elsőkörös (az OKC-től)

Oklahoma City kapja: Kelly Oubre Jr. ($14,3M) + Frank Kaminsky ($5M) + 2022 ATL elsőkörös + 2022 OKC elsőkörös (top14 védettséggel volt az Atlantánál)

Atlanta kapja: Ricky Rubio ($17M)

A korábban tárgyalt, és a legfrissebb pletykák szerint asztalon levő „Chris Paul megy Phoenixbe”-történetet kibővítettük, hogy Rubióért azonnal kapjon egy elsőköröst az Oklahoma City, és ezzel pótolja a kimenő Clippers-elsőköröst. Bónusznak visszakapják a saját elsőkörösüket az Atlantától, amit valószínűleg úgysem kellett volna átadniuk, de így meg biztosan náluk marad.

A Suns szempontjait már leírtuk, a Hawks pedig megszerzi a szegény ember Chris Paulját Rubio személyében, aki veterán is, védekezni is tud, és tud labdadomináns hátvédtárs mellett játszani, ahogy azt a Jazzben és a Sunsban is megmutatta. Young pedig élvezheti, hogy nem neki kell mindent megoldania támadásban, hanem ő is kaphat asszisztokat a triplavonal mögött.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Jeff Teague 1 év, 10-12 millió sign and trade + Dewayne Dedmon ($13,3M) + Kevin Huerter ($2,76M) + 1/6 for Gordon Hayward ($34,19M) + Enes Kanter ($5M) + 1/14

A Hawks szerez egy kvázi-sztár veteránt egy cserecenterért és a legnélkülözhetőbbnek tűnő fiataljáért, akit egyébként azonnal pótolhat a drafton egy kisebb lemozgás után.

A Boston gyakorlatilag minden kívánsága azonnal teljesül. Érkezik némi mélység két kritikus poszton, csereirányítóban és cserecenterben, ráadásnak sem Teague, sem Dedmon nem túrja szét a 2021-es terveket, mert előbbi lejár, utóbbinak meg csak 1 millió garantáltja van 2021-22-re. Jön egy ideálisnak tűnő és 2021-ben is relatíve olcsó (4,5M) fiatal tüzér a padra, és még spórolnak is annyit idén, hogy a sign and trade miatt aktivált hard cap se zavarjon be. Ha ez utóbbi miatt nagyon aggódni kellene, akkor a Hawksnak annyi helye van a sapka alatt, hogy Teague nélkül és Kanter helyett Vincent Poirier-val is működik a csere.

 

VALÓSZÍNŰ:

A Hawks igazából lejjebb akar cserélni a drafton, de ha ez nem sikerül, akkor nagyon nyers, fejlesztendő játékost is kihúzhatnak, a legnagyobb potenciálra mehetnek bármilyen poszton. Idén nem a draft lesz az elsődleges erősítési eszközük.

Rengeteg pénz áll rendelkezésre 1 évre túlfizetni Rajon Rondót, esetleg Jae Crowdert, netán Danilo Gallinarit, hogy a padnak stabilitást adjanak, és veterán jelenléttel lehessen mixelni a fiatalokat a pályán – a lényeg, hogy védekezni tudó és akaró játékosok jöjjenek, hogy azt is meg tudják mutatni a fiataloknak az edzéseken. Gallinari pont nem tartozik ebbe a kategóriába persze, de arra számítunk, hogy neki nem alakul majd úgy a piac, ahogy szeretné, és akár ide is jöhet egy évre sok pénzért. Andre Roberson szintén kifejezetten megérne itt egy misét.

Alternatíva, hogy a sok sapka alatti hellyel átvesznek valakit draft pickért, de mivel a Hawks idén már deklaráltan nyerni akar (illetve a rájátszásba jutni), erre most kevesebb esélyt adunk.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 10. Fejezet – Jazz, Nets

Írj hozzászólást