Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 12. fejezet – Lakers, Knicks

Az NBA-idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


 

LOS ANGELES LAKERS

A Los Angeles Lakers előző szezonját mindenki ismeri, komolyabb fennakadások és hullámvölgyek nélkül verekedték át magukat mindenkin, aki a playoffban szembejött, ezzel megszerezték a klub történetének 17. bajnoki címét. Minden olyan gárda, amely jó eredményt ér el a rájátszásban, és több kiegészítője is lejáró szerződéssel rendelkezik, kénytelen szembenézni egy komoly problémával az offseasonben. Két opció létezik: az egyikben a játékos jól érzi magát a csapatnál, boldog az elért eredménytől, szeretne tovább menni a megkezdett úton, ezért maradni akar, akár azon az áron is, hogy kevesebbet keres, mint amennyit máshol kaphatna. A másik forgatókönyv, hogy a kosaras az eredményből azt szűri le, ő többet ér – hiszen sikerekhez segítette a gárdát –, szeretné meglovagolni a figyelmet, ami rá irányul, így célja a minél nagyobb és hosszabb kontraktus megszerzése bárhol.

A Lakers esetében valószínűsíthető, hogy többen is a második kategóriába sorolandók, azaz megfelelő ajánlat esetén szívesen új városba költöznek. Nézzük csak sorban, kik is ők!

Anthony Davis egészen biztosan kilép a kontraktusából – ahogy arra számítani lehetett –, de vele kapcsolatban nem kell aggódnia a Lakers szurkolóinak. Csak azért teszi ezt meg, hogy aláírja a számára adható maximum szerződést – ha hosszban nem is, dollárban biztosan. Ha Davis bármin vacillálhatott volna eddig, az a fizetési sapka lehetséges alakulása a következő években: komoly esély volt rá, hogy a sapka a jelenlegi szinten marad, sőt csökken. De a frissített Kollektív Szerződés szerint idényenként 2-10%-os emelkedéssel lehet számolni a 2022-es holtszezonig, amikor is Davis eléri a 10 évnyi NBA tapasztalatot, és a sapka 35%-áról induló maximum szerződést írhat majd alá. Véleményünk szerint egy 1+1 vagy egy 2+1 éves, játékosopciós kontraktust fog preferálni a most aláírható 5 éves, de „csak” 30%-ról induló megoldás helyett, hogy 2022-ben ismét szabadügynök lehessen.

Kentavious Caldwell-Pope szintén deklarálta már, hogy játékosopciójával nem fog élni, azaz szabadügynökként várja a piac november 20-i nyitását. KCP rájátszásban mutatott játéka több klub figyelmét is felkelthette, ami erősen kihathat a Lakers esélyeire, mivel a bajnok nem csak címvédésre rendezkedne be, de egy harmadik sztár reményében fél szemmel a 2021-es FA-piacot is figyeli. Amennyiben KCP jól fizető, többéves ajánlatot kap egy másik csapattól, a Lakers kénytelen lesz pótlás után nézni.

Dwight Howard mind mentalitásával, mind játékával pozitív meglepetést okozott a ,,vájtszemű” szurkolóknak az előző szezonban. Az ő elveszítése okozná talán a legkisebb gondot a rotációban, de épp az ő megtartása lehet a legkönnyebb, mivel „non-shooter” klasszikus centerre kevés csapatnál van szükség.

Rajon Rondo helyzete a Lakers szempontjából a fenti esetek egyvelege. Neki az aranysárga-lilák az Early Bird státusza miatt maximum 4,4 millióról induló fizetést kínálhatnak, vagy az MLE-ből kell megoldaniuk a bérét – utóbbi döntéskényszerbe taszítaná a Lakerst Rondo és más leigazolható játékosok között. Rondo nem igazán számíthat többéves szerződésre, viszont egyetlen idényre próbát tehet vele a fél liga úgy, hogy túlfizeti, még ha két különböző arcát is mutatta tavaly.

A playoffban látott Rondo egy irányítógondokkal küzdő csapatnak megérhet akár 6-8 millió körüli összeget is, miközben az „alapszakasz-Rondo”-ért már a veterán minimum is felesleges pénzkidobásnak tűnik.

Markieff Morris számára a non-Bird státusz miatt csak 2,1 milliót ajánlhat a Los Angeles, vagy Rondóhoz hasonlóan az MLE-ből oldhatja meg az igazolást. Elég valószínű azonban, hogy ennél lesz jobb ajánlat Morris asztalán az offseasonben.

Davisen és kisebb mértékben Caldwell Pope-on kívül a fenti játékosok elvesztése alapvetően nem lenne tragédia, mert a gyűrű lehetősége és LeBron James is veterán-mágnesként működhet akár minimum fizetésért is. Ha viszont ez nem jön össze, akkor kifejezetten fejvakarós feladat vár Rob Pelinkára. A játékoscsere-lehetőségei is erősen korlátozottak a GM-nek, mert komoly értékek vagy draftjogok nincsenek a birtokában.Na itt aztán hazudnak a színek, mert nemhogy a sapka alatt van a Los Angeles, hanem a szezon végére a luxusadó határát fogják (feltehetően alulról) karcolgatni. Ennek oka rém egyszerű: a bérlistában nem szerepel Anthony Davis, aki ugye a maximumért fog aláírni a Lakersnél. Ez a maximum pedig 33 millió dollárnál kezdődik, amivel máris eltűnt a 25 milliós hely (Davis majdnem ugyanennyit foglal a sapkából az aláírás előtt is). Meg kéne még tartani KCP-t, el lehetne még költeni az MLE-t és a BAE-t, és nemhogy látótávolságon belül, de szinte a gárda orra előtt lesz a luxusadó-határ.

Ami kevés cserélhető dolog maradt, az elsősorban az idei 1/28-as draftpick, másodsorban Kyle Kuzma, harmadrészt Talen Horton-Tucker vagy Alex Caruso (bár őt mi majdnem mindenáron tartanánk), és végül a Danny Green/Avery Bradley páros, akik leginkább lejáró szerződésként kalkulálhatók az egyenletbe.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Avery Bradley ($5,005M) + Quinn Cook ($3M) + 1/28 for JJ Redick ($13,013M)

Itt azért írtuk ki ennyire pontosan a fizetéseket, mert a 8 milliónyi kimenő pénzzel az 5 milliós cserebere-sávban vagyunk, tehát 13 millió dollárt fogadhat be Pelinka. A bejövő összeg viszont írd és mondd, 8000 azaz nyolcezer dollárral több, mint a megengedett. Tehát ezt a cserét úgy tudja lebonyolítani a két fél, hogy a drafton a Lakers a Pelicansnek húz, alá is ír a játékossal, majd kivárja az egyhónapos türelmi időt, amíg a frissen szerződtetett újonc cserélhetővé válik. Akkor már az ő pénze is beleszámít a cserébe. És abban biztosak lehetünk, hogy 8000 dollárnál többet fog keresni.

James tapsikolva örül, hogy két nem használt játékosért kapnak egy komoly triplavetőt (azaz gyakorlatilag a pickért), Zionék pedig kapnak egy bulldognak kikiáltott, de azóta igen sokat gyengült védőt, egy draft picket és egy olcsó lejárót Redickért.

TALÁN LEHETSÉGES:

Danny Green ($15M) + Kyle Kuzma ($3,56M) + 1/28 for Victor Oladipo ($21M)

Oladipo értéke egészen addig meglehetősen alacsonyan lesz, amíg nem játszik le mondjuk másfél hónapot egyhuzamban sérülés nélkül. Egy késői elsőkörös és egy fiatal vajon jobb csomagnak számít, mint amit a Mavs vagy a Heat tud kínálni? Szerintünk nem. Tehát egy másik irányt javaslunk:

Kyle Kuzma ($3,56M) + Quinn Cook ($3M) for Nemanja Bjelica ($7M)

Lakers: Bjelicának egynél több dimenziója van: tud védekezni is és triplázni is. Lejáró. Kuzmát 2021-ben meg kellene fizetni.

Kings: Bjelica nem szerepel a hosszú távú tervekben, de Kuzma fiatal, akár meg is találhatja itt a helyét/szerepét.

VALÓSZÍNŰ:

Danny Green ($15M) + 1/28 for Tony Snell ($12,2M) + Derrick Rose ($7,7M)

Szerintünk Green azért kapott tavaly kétéves szerződést, hogy idén el lehessen cserélni valami fiatalabb, konzisztensebb verzióra. 20 milliónyi fizetés jöhet be érte egymagában, a detroiti csomag 19,9 milliója parádésan befér a keretbe. Snell egy kicsit alacsonyabb és fiatalabb kiadású Green, Rose viszont igazi erősítés lehet másodlagos labdakezelőként James mellett, és persze tolhatja a pick and rollokat Davisszel, amikor a Király pihen. A Detroit pedig köszöni szépen, hogy elsőköröst kap Rose-ért.

  

 

NEW YORK KNICKS

Az NBA legértékesebb klubja 4,6 milliárd dolláros becsült értékével az a New York Knicks, amely hét éve nem jutott be a rájátszásba, ráadásul az újjáépülés sem a várt ütemterv szerint halad. Egyet lépnek előre (Porzingis), aztán kettőt hátra, ezért jelenleg csupán kettő igazán ígéretes fiatallal rendelkeznek, Mitchell Robinsonnal és RJ Barrettel. Kevin Knox, Dennis Smith Jr., valamint Frank Ntilikina ugyan még nagyon-nagyon fiatalok – azaz nem szabad teljesen leírni őket –, de amit eddig a profik között tőlük láttunk, az alapján nem ők fogják felemelni a romokban heverő gárdát.

Miután az előző szezonban kiderült, hogy a Durant-Irving páros inkább New York másik csapatát választotta, a Knicks vezetősége 1+1 éves szerződéseket osztott ki a pénzügyi rugalmasság megőrzése érdekében. Ennek köszönhetően az idei offseasonre akár 43 millió dollárnyi sapka alatti helyet is felszabadíthatnak, ha szükségesnek ítélik meg. Bobby Portis, Wayne Ellington, Elfrid Payton illetve Taj Gibson csapatopciójával abban az esetben logikus élniük, ha jobb játékosokat nem tudnak igazolni a piacról helyettük, vagy ha csereüzletben vanrájuk szükség. Az idei FA-piac nem bővelkedik sztárokban, így a tavaly már bevált módszer kifizetődő lehet: 1+1 éves szerződésekkel – túlfizetéssel – elcsábítani a hasznos kiegészítőket más csapatok elől, majd a deadline idején piacra dobni a játékosokat, draftjogért vagy tehetségért cserébe. Bár természetesen vannak kiszemeltjeink, akik jól mutatnának kék-narancs mezben.

A Knicks célja a következő szezonban ismét csak a tankolás, illetve a fiatalok fejlesztése lehet, bármennyire furcsán is hangzik ez egy Tom Thibodeau által edzett gárdánál.

Az idei offseason alatt nem tudják magukat olyan helyzetbe hozni, hogy azonnal reális esélyük lehessen a rájátszásra, de ettől függetlenül még megpróbálhatják, akár veterán sztárok (Griffin, Westbrook, Paul, Derozan), akár fiatalabb, de a plafonjukat még nem elért játékosok (Wood, Grant, VanVleet) megszerzésével.Szóval van némi hely a sapka alatt, de mennyi is az annyi?

Alapesetben majdnem 9 millióról indulnak, de Portis és Pinson csapatopciójának lemondásával azonnal 25 millióra ugrana a capspace, ami már bőven elég egyetlen kiszemelt szabadügynök megszerzésére. Ha további játékosoknak is nagy pénzt akarnak beajánlani, akkor a Gibson-Payton-Ellington-Bullock kvartett 1-1 millió dolláros garantált pénze mellett is előkaphatnak még 23 milliónyi mozgásteret (azért nem többet, mert az így felszabaduló helyekre a játékoskeretben egy minimális technikai összeget kell számolni). Az a 48 millió már azt jelenti, hogy a második legtöbb elkölthető pénz állhat a Knicks rendelkezésére, ha úgy akarják. És abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy Barretten és Robinsonon kívül tényleg mindenki cserélhető.CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Frank Ntilikina ($6,2M) + Wayne Ellington ($8M) + 1/8 for James Johnson ($16M) + 1/1

A Knicks felcserél az 1/1-re, és csak két kiegészítő embert kell feladnia. És tovább gyűjti a négyes posztos játékosokat Johnsonnal.

A Wolves lejjebb cserél és egy fiatal, védekezni tudó, valamint egy elit triplázásra képes kiegészítőt szerez.

TALÁN LEHETSÉGES:

Ebbe a kategóriába nem tudunk mást írni, mint a korábban már felvetett Westbrook-cserét:

Julius Randle ($18,9M) + Reggie Bullock ($4,2M) + Taj Gibson ($9,45M) + 2021 DAL elsőkörös + 2023 DAL elsőkörös (top10 védett) for Russell Westbrook ($41,3M)

Amit írtunk, fenntartjuk: a Rockets-Knicks „házasság” annyira egyértelműen az egyetlen sansznak tűnik egy Westbrook-cserére, amennyire csak lehetséges.

A New York él-hal egy épkézláb sztárért, akiért megőrülhet a Madison Square Garden közönsége, aki hosszú idő után ismét identitást adhatna a gárdának,

a Rocketsben éppen van ilyen játékos, és a Knicks pont olyan építőkockákat tudna adni, amilyenekre a texasiaknak szükségük van. Magasembereket. Sokat. Meg pickeket. Sokat. Meg sapka alatti helyet. Sokat.

Ami külön pikantériát ad a dolognak, az az, hogy a legfrissebb pletyka szerint Westbrook távozni akar Houstonból! Vajon ez az ügy mégiscsak „Valószínű” kategória?

VALÓSZÍNŰ:

Ha Westbrook megszerzése nem sikerül, akkor talán elengedik Portist, Gibsont, Paytont, Ellingtont, és a 40+ milliónyi helyükre a fiatalabb generációból szemeznek: a Christian Wood / Jerami Grant / Davis Bertans trió egyikét és Fred VanVleetet vizionáljuk hozzájuk. Mindegyik kiszemelt esetében megteheti a New York, hogy egy magasan induló, de évente csökkenő összegű szerződéssel „golyózza ki” az inkumbens csapatokat – vagy a licitből, vagy a piacról. VanVleet esetében ez 25 millió feletti induló fizetést jelenthet, ami már „csak” 23 milliót hagyna a többiekre, de ez pont az az összeg, amivel a saját csapataik már nemigen tudnának versenyezni vagy a luxusadó, vagy a 2021-es tervek megborítása nélkül.

Annyi bizonyos, hogy egy VanVleet-Barrett-Wood vagy Grant vagy Bertans-Robinson gerinc már sokkal szimpatikusabb lenne a szurkolóknak, mint az eddigi keret!


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 11. fejezet – Rockets, Hawks

Írj hozzászólást