Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 5. Fejezet – Warriors, Cavs

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


GOLDEN STATE WARRIORS

A Warriors előző szezonját egyszerűen összefoglalhatjuk: Klay Thompson kapott másfél évet a felépülésre, Stephen Curry egy teljes szezont regenerálódhatott, Draymond Green játszott, de nem erőltette meg magát, és ezzel „összepihenték” maguknak a draft második választásának jogát.

13 fős keret mellett is – amiből nyolc szerződés is minimum közeli, hat pedig nem garantált – úsznak a luxusadóban, ráadásul a keret szerkezeti felépítése is messze áll az optimálistól. Wiggins a pozíciójából adódóan eggyel jobb fit, mint DeAngelo Russell volt, viszont harmatos védekezése és 29,5 millió dolláros fizetése miatt nem passzol a Warriors jövőképébe.

Az idei második pick, illetve a jövő évi Minnesota elsőkörös a liga összes csapatát tekintve is az egyik legpotensebb cserepartnerré teheti Curry-éket a piacon.

A Warriors opciói kimeríthetetlennek tűnnek. Építkezhetnének a jövőt szem előtt tartva, de Curry kora miatt reálisabb az azonnali előrelépés szándéka. A drafton húzhatnak, vagy lejjebb cserélve szerezhetnek már bevált játékost és fiatal tehetséget egyszerre. Rámozdulhatnak minden elérhetővé váló sztárra (Jrue Holiday? Bradley Beal?), vagy ha nem céljuk egy negyedik hatalmas fizetést is maguknál tudni, Wigginst szerződését feldarabolva a kiegészítő személyzetet is újra felépíthetik a „Big3” köré.

És extrém esetben persze fel is cserélhetnek James Wisemanért. Hogy a 2019-20-as szezonban sokat játszó kiegészítő emberekkel mi lesz? Gyakorlatilag mindegy. Majd elválik, ha a legnagyobb kérdésre megvan a válasz: hogy alakul Wiggins és az idei második draftjog sorsa?

 A Warriors esetében nem az a kérdés, hogy a sapka alatt vagy felett lesznek, hanem hogy mennyivel lesznek a luxusadó felett.

Ha marad a 132 milliós adóhatár, ami felett minden dollárnyi fizetés után pluszban fizetni kell a liga pénztárába, a Dubsnál nem milliók, hanem tízmilliók fognak repkedni! Ráadásnak, a draft után egy pár nappal jár le a korábbi Iguodala-csere során szerzett 17 milliós TPE-jük, amivel kimenő fizetés nélkül tudnak befogadni játékos(oka)t. Az adó feletti élet velejárója továbbá, hogy a majdnem 10 milliós Full MLE helyett az alig valamivel 5 millió felett fizető adófizető MLE, más néven Mini MLE áll rendelkezésükre külső szabadügynökök igazolására.

Chriss szerződésének garantálása gyakorlatilag biztos, de rajta kívül a csapatszerkezetbe nagyon kell még valamilyen magas ember, legyen az Wiseman, vagy más (pl. Aron Baynes, Tristan Thompson, Derrick Favors közül akinek elég a mini MLE).

A további nem garantált emberek közül Mulder és Toscano-Anderson valószínűleg csomagolhat, sőt a szezon során Bowman és Lee is csapatot válthat: ha értük minimális ellenértéket kaphat a gárda, mondjuk erősen védett második körös picket, vagy némi készpénzt, akkor a szerződésük kitakarításával 10+ milliónyi adót takaríthat meg a csapat. Pótlásukra 10 napos szerződéssel, vagy a szezon végén, fillérekért igazolt játékosok érkezhetnek. A nagy kérdés továbbra is: mi történik az 1/2-vel és Wigginsszel, és mikor? 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

GSW kapja: Gary Harris ($19,16M) + Will Barton ($13,7M)

Denver kapja: Bradley Beal ($28,75M)

Washington kapja: 1/2 + 1/22 + 2022 Denver elsőkörös (top3 védett) + 2022 GSW elsőkörös + Andrew Wiggins ($29,5M)

GSW: Kevesebb szükségük van fit szempontból Bealre, mint a 2 fenti úriemberre, plusz szabadulnak Wigginstől.

Denver: a hőn áhított első opció érkezik Beal személyében, de hogy védekezni ki fog, azt egyelőre nem tudjuk. Majd a nyugdíjas Millsapet visszaigazolják, és megoldja Granttel.

Wizards: Hiába mondják nagyon, hogy Beal nem eladó, de egy ilyen pickcunami szerintünk ellenállhatatlan lenne – még a 2021-es Minnesota pick nélkül is!

 

TALÁN LEHETSÉGES:

1/10 + Mikal Bridges ($4,36M) + Baynes (sign and trade, 1-2 évre, évi 7-8 millióig) for 1/2 (+Iggy-TPE)

A Golden State-be egy remek wing és egy stretch center érkezne, ráadásnak a 10. pick kevesebb, mint a felét keresi a 2. pick fizetésének. DE! És ez a világ egyik legnagyobb DE-je:

azzal, hogy Baynes sign and trade ügyletben érkezne, a Dubs azonnal hard capelné magát, azaz a luxusadó határa felett kb. 6 millióval levő apron, más néven hard cap, azaz a kemény sapka lenne rájuk érvényes.

És azt semmilyen körülmények között nem lehet átlépni! (Itt jegyeznénk meg, hogy a kétéves kivétel használatával is aktiválná a hard capet a gárda, így azt már fel sem tüntettük a fenti táblázatban a rendelkezésre álló eszközök között!)

A 138 milliós apronhoz a Dubs 158 milliós fizetési listájáról Wigginsnek úgy lenne MUSZÁJ helyet találni egy másik csapatnál, hogy visszafelé az ő 30 milliója helyett csak 10 millió érkezik. Erre egyetlen megoldásnak az Atlanta látszik, ha Looney ($5M) is bekerül a cserébe, és Dedmon ($11M) jön Kaliforniába. Persze ezt az Atlanta csak az 1/2-ért, a Minnesota-pickért és talán még valamiért csinálná. De mivel az 1/2 már a Sunsnál lenne, a Warriors nem tudná az Atlantának IS odaadni.

Mindenképpen akartunk hozni egy sign and trade ügyletet, hogy lehessen látni, milyen bonyodalmakat okoz.

VISZONT ez a csere működhet Baynes nélkül is(!!), egy plusz draft pickkel a Sunstól. Azzal már 3 olyan érték lenne a Dubs kezében, amivel a télen kitakaríthatná a keretből Wigginst. A rizikó az, ha Baynes nem meggyőzhető a Mini MLE-vel (és más minőségibb veterán magas sem).

A Suns szempontjából Mikal nagyon jó, de a csapatba kellene még valaki, aki extra, akiben sztár-potenciál rejlik. Ha az 1/2 a cél, oda nem feltétlenül lesz elég egy Oubre az 1/10-es pick mellé. Baynes elvesztése fájó lehet, de 34 éves lesz, olyant szeretne a helyére a Suns, aki 2-3-4 év múlva is segítség lehet.

 

VALÓSZÍNŰ:

1/2 for Kelly Oubre Jr. ($14,3M) + 1/10

Három sorral feljebb leírtuk, Oubre nem feltétlenül lehet elég az 1/10 mellé az 1/2-ért… mi van, ha mégis?

Ez az az eset, amiről korábban azt mondtuk, hogy egy 15 milliós játékos a luxusadóval együtt 60 millióba kerülne. Viszont ez LEHET az az eset is, amikor nem lenne muszáj Wigginst azonnal elpaterolni a spóroláshoz, inkább fel lehetne építeni az értékét, és a szezon során elcserélni. A Curry-Klay-Oubre-Green-Looney-Wiggins hatosfogat, plusz az 1/10-en draftolt újonc (4M), a fejenként 1,5-2 milliót kereső minimumosok (6-7 fő, szumma 11M körül), mindenestül laza 161 milliót kóstálnának.

DE! A luxusadót a szezon végén számolják, addig pedig sok minden megeshet!

Például, el lehet adni Wigginst a Minnesota pickkel és két saját jövőbeli elsőkörössel kb. 10 millióval kisebb fizetésre. És akkor 78,5 millió helyett “csak” 42,5 millió lesz az adó.

Arról nem is beszélve, hogy mivel az 1/2-ről lemozgott a gárda az 1/10-es pickre, az itt draftolt újonc fizetése 9 millió helyett csak 4 millió, ez a különbség pedig önmagában 20 millió körüli spórolást jelent!

Nem azt mondjuk, hogy ez a legvalószínűbb kimenetel, hanem azt, hogy a Warriorsnak nem kell azonnal elcserélnie Wigginst, a TPE használata sokkal sürgősebb, mert lejár! Sőt, a TPE-be befogadott bármely játékos is tovább cserélhető a szezon során, ha úgy alakul a sors.

De persze minden fenti verziót borít, ha a Golden State egyszerűen csak ledraftolja Wisemant. 

CLEVELAND CAVALIERS

A keleti sereghajtó Cleveland Cavaliers ismételten 19 győzelmet szerzett, de ehhez most elég volt 65 mérkőzés a 82 helyett.

A fejlődésre való igény megvan, nem véletlenül cseréltek a kétszeres All-Star és egyszeres All-NBA csapattag Andre Drummondért, mégis hibásnak tűnik a teljes jelenlegi koncepció.

Drummond a mai ligában egy „súlytalan” center, ami a játékra gyakorolt hatását illeti. Kevin Love több bajnokesélyes csapatnál is hasznos játékos lehetne, pontszerzésben, lepattanózásban és passzjátékban még mindig elit tud lenni, de valószínűleg mindenhol centerként számítanának rá.

Ehhez képest Clevelandben Drummonddal párban egyszerűen katasztrofálisak voltak védekezésben. További súlyosbító körülmény: a Cavs két legnagyobb tehetsége, Darius Garland és Collin Sexton nem csak labdadominánsak, és ezzel egymás elől szívják el a levegőt, de korukból és méretükből adódóan egyaránt gyengék hátrafelé-játékban. Sexton azért másodévesként megvillantotta a benne rejlő támadópotenciált, 20 pont felett átlagot 56 TS% mellett, ami egy kis reményt adhat a Cavs szurkolók számára. A draft sorsoláson hátrébb csúsztak a másodikról az ötödik helyre, amivel épp elvesztették a számukra ideálisnak tűnő Wiseman kiválasztásának lehetőségét.

Lejáró szerződéssel rendelkezik Tristan Thompson és Matthew Dellavedova, akik közül TT szinte biztosra vehető, hogy máshol próbál majd szerencsét. Andre Drummonddal a hírek szerint szeretne hosszú távú szerződést kötni a Cavaliers – csak azt nem tudja senki, hogy annak mi értelme lenne –, de a center bérigénye és a csapat elképzelései távol állnak egymástól. A „gyengébbik AD” 28,7 milliós játékosopcióval rendelkezik 2020-21-re, aminél többet a piacon nem tudna kicsikarni, ezért elég jó eséllyel fogadhatunk rá, a következő szezont is clevelandi mezben kezdi meg a játékos.

A Cavs meg akarja szerezni a csapat következő „franchise player”-ét és arcát, akire építheti a keret többi elemét, amire a következő holtszezonban nyílhat a legnagyobb esélyük. ó

Addig pedig nincs mese, bele kell állni a tankba, és a fiatalokat (a már említett duón kívül Kevin Portert, a néha egészséges Dante Exumot, a kipukkadni látszó Cedi Osmant és a keret egyik legjobb passzolóját, a magasember Larry Nance-t) játszatni orrvérzésig.

Ha Drummondból esetleg valamilyen értéket lehet csinálni (legalább azt visszakapni, amit februárban érte adtak: lejárók és egy második körös draftjog), már nem állnának rosszul. Egy Love-csere pedig csak hab lenne a tortán.
Van egy minimális esély, hogy a Cavs a sapka alá kerül, de ehhez Drummondnak le kell mondania a játékosopciójáról. Ergo jelen esetben is sapka feletti csapatról beszélhetünk, Full MLE-vel, BAE-vel és néhány TPE-vel felszerelkezve. Tekintve, hogy Ante Zizic már távozott, Jordan Bell nagyjából az utolsó esélyét ette meg, Drummond és Love hosszú távú jövője pedig bizonytalan, elsősorban centert kéne vadászni, de azt leginkább a draftról lehet. Wisemanért fel kellene cserélni, de ehhez valószínűleg Sexton vagy Garland feladása lenne szükséges, szóval esélyesebb mást kinézni. A keretbe nagyon kéne veterán mentor bármilyen posztra, de a játszani még tudók (pl. Teague, Millsap, Favors, stb.) inkább playoff-esélyesekhez akarnak majd igazolni, tehát maradnak a karrierjüket lezárni készülők. Az egy szem Dellavedova (ha itt marad) nem lesz elég egyedül.

Egyébként pedig további fiatalokat kell hozni tonnaszám, hátha valaki beválik.

És persze készülni a 2021-es holtszezonra, hátha egy akkori magas draft pickkel és sok-sok dollármillióval a sapka alatt ide lehetne csábítani. 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Andre Drummond ($28,75M) for Nicolas Batum ($27,13M) + 1db bármilyen második körös (CLE/BOS)

HA a Cleveland és Drummond nem tud megegyezni egy értelmezhető összegű hosszabbításban, ÉS a Golden State elviszi a drafton a Hornets által kinézett Wisemant, MERT a Charlotte nem cserél fel a Warriors elé… akkor érkezhet Batum, aki még mindig jobb védő, mint bárki a Cavs periméterén. És kőprofi veterán vezető. Végre kezdhet Larry Nance, aki egész jó Love mellett (legalábbis jobb, mint Drummond vagy Tristan Thompson, mert Nance lehet négyes poszton, hogy Love bemozogjon ötösbe). Illetve jöhet az a bizonyos második körös Drummondért – és mivel a Hornetsnél éppen a Cavs saját pickje van, az lenne ideális, ha visszajönne. De ha „csak” a Bostoné eladó Drummondért, akkor az is megteszi.

A Charlotte centert akar, és ha a drafton rá is repülnek egyre, Drummond „üres statisztikák”-jellegű játéka segítheti őket egy további magas pickhez a 2021-es drafton.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Kevin Love ($31,26M) for Al Horford ($27,13M) + Zhaire Smith ($3,2M) + 2/34 + 2/58

Ezt a cserét már egy hónapja ízlelgetjük, beszélgetünk róla, alakítgatjuk, és egyre reálisabbnak tűnt. Csak aztán a Phillybe megérkezett Daryl Morey, és most valahogy nem látjuk magunk előtt, hogy meglépné ezt a cserét – sokkal inkább a Chris Paul-vonalat erőltetheti egy Horford köré épülő csomaggal.

Pedig ez a biznisz nagyjából tökéletes lehetett volna a Cavsnek, érkezett volna veterán vezér, aki ráadásul magas is, egy fiatal tehetség, és a Sixers idei 4 darab második köröséből a legjobb és a legrosszabb. Love pedig egy fiatalabb, kicsit rosszabbul védekező, de sokkal jobban pattanózó és triplázó Horford lehetett volna Philadelphiában.

 

VALÓSZÍNŰ:

Drummond marad hosszabbítás nélkül, Love marad, a fiatalok maradnak, Thompson megy, Dellavedova marad minimumon, és év közben próbálja értékre váltani Drummondot a Cavs. Ezen a ponton egy régi ismerőst szeretnénk a Cleveland figyelmébe ajánlani (ha addig még mindig a Warriors kötelékében marad):

Andre Drummond ($28,75M) for Andrew Wiggins ($29,5M) + 2022 GSW elsőkörös

A Love-ért anno odaadott Wiggins visszatér egykori sikerei színhelyére! A sapka alatti szituáció tulajdonképpen mindegy a Cavsnek, 2021-ben úgysem igazolnának sztárt, így viszont egyrészt Wiggins is kap egy esélyt feltornászni az ázsióját, másrészt Drummondot magasabb értékű pickért adja el a Cleveland, mint amiért megszerezte!

A Dubs Drummondot használni is tudja, hiszen nem lenne más szerepe, csak annyi, amit tud: ugrálni és pattanózni, jó esetben picit védekezni is. És mivel „AD light” lejáró, sokkal könnyebben és kevesebb draftjogot feladva passzolhatja el a Warriors, HA KELL, mint Wigginst!


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 4. fejezet

3 thoughts on “Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 5. Fejezet – Warriors, Cavs

  1. Sziasztok,

    Van valahol egy cikk, amiben a szakkifejezéseket értelmezik? Mle, Hard cap, early bird, cap hold, tpe stb.
    Nagyjából képben vagyok, de így is élveztem 5 mondat után a fonalat.
    Köszi!

Írj hozzászólást