Meddig juthat az előző idény meglepetéscsapata, az Atlanta Hawks?

Az előző szezonban sokakat meglepett, hogy az Atlanta Hawks egészen a keleti főcsoportdöntőig menetelt az NBA-ben, pedig a kerete tele van fiatal, feltörekvő játékosokkal. Ehhez képest a mostani szezon negyedén túl mindenképpen csalódáskeltő a 14-14-es mérleg, de korai még megnyomni a pánikgombot.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A georgiai alakulaton főleg a szezon elején az érződött, hogy rövid volt a szünet, a játékosok nem pihenték ki az előző idényt és nem épültek fel teljesen a sérüléseikből. De ez teljesen érthető, ugyanis a koronavírus-járvány utóhatása, hogy az előző kiírás a szokottnál később ért véget, kiváltképpen a rájátszásban sokáig menetelő csapatok számára – a Hawks például július elején esett ki –, ugyanakkor a mostani évad már a megszokott időpontban rajtolt. Talán nem véletlen, hogy az idei négy főcsoportdöntős közül három is beragadt a rajtnál. A kivételt csak a döntő vesztese, a Phoenix Suns jelentette, de azóta már elkapta a fonalat a címvédő Milwaukee Bucks és a Los Angeles Clippers is.

Az Atlanta ugyan még nem érte utol magát, mint sorstársai, amelyek már 50 százalék fölé küzdötték magukat, de mindenképpen javuló formát mutat. A Hawks 4-3-as kezdés után egy brutális erősségű szériával nézett szembe, amelyre akkor nem állt készen. Sorrendben Brooklyn Nets, Utah Jazz, Phoenix Suns, Golden State Warriors, ismét a Jazz, majd a Denver Nuggets következett, a hat meccsből öt ráadásul idegenben volt. A sorozatban elszenvedett hat vereség nyomán 4-9-re romlott a mérleg, s innen kezdődött a kapaszkodás; november 15-e óta 10-5 a mutató, ami azért már sokkal jobban hangzik. Azt is érdemes a menetrend kapcsán megjegyezni, hogy a Hawks rögtön a szezon első negyedében hat meccset vívott pihenőnap nélkül, ami sosem könnyű, ebből csak kettőt tudott megnyerni.

De nézzük meg, pontosan mi is a probléma a jelenlegi csapattal. Egy biztos, nem Trae Young. A 23 éves játékos negyedik idényére abszolút vezérré nőtte ki magát. Vezeti a pontlistát – pontátlagban harmadik 27-tel –, a távoli, a közeli és a büntetődobások hatékonyságában sosem volt még ilyen jó, gólpasszokban (9,4 meccsenként) is harmadik az egész mezőnyt tekintve. Pazar játéka fényében talán nem meglepő, hogy nem a támadó játéka miatt gyengébb a Hawks, abban abszolút a liga élcsapatai közé tartozik. De nem Young az egyetlen, aki pályafutása eddigi legjobb szezonját futja: John Collins a másik. A gárda egy évvel korábbi első körös választottja nyáron öt évre 125 millió dolláros szerződést kapott, amit most alaposan meghálál. Mezőnyből 50, vonalon túlról 40 százalék felett talál gyűrűbe, korábbi éveinél kevesebb labdaeladás, de több gólpassz jellemzi. Elsősorban nekik köszönhető, hogy az Atlanta 110 pont felett termel meccsenként.

 

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Gondolom, ezek után kitalálható, hogy a védekezés a Hawks jelenlegi gyenge pontja. A védekezés egyik alappillére pedig a center Clint Capela. A 27 éves játékos az előző idény lepattanókirálya lett, de a mostani szezont kifejezetten gyengén, formán kívül kezdte mind támadásban, mind védekezésben. Trae Young klasszisa miatt elsősorban utóbbi fájdalmas igazán a csapatának. Miközben a svájci klasszisnak a Jazzt erősítő Rudy Goberthez hasonló számokat kellene produkálnia, addig most olyan teljesítményt nyújt, mintha hat évet visszarepült volna az időben. Persze még így is a harmadik legtöbb lepattanót szedi Gobert és Nikola Jokics után, de hiányoznak a blokkok, a megszerzett labdák utáni sikeres második kísérletek és persze a jó védekezés a palánk alatt. A Houstonból két éve érkezett Capela közel 4 ponttal, 1,5 lepattanóval és 0,5 blokkal adós egy évvel ezelőtti önmagához képest.

Capela, ha lassan is, de azért az idény előrehaladtával egyre kiegyensúlyozottabb. A Hawksot valószínűleg egy jó Capela választja el attól, hogy ismét domináns együttes benyomását keltse, amely a „labda mindkét oldalán” erős. Persze rajta kívül van más is, aki lassan rázódott bele a ritmusba. Ilyen volt a gárda kevés igazán rutinos játékosainak egyike, a 12. NBA-s évét taposó Danilo Gallinari, de ő mostanra utolérte magát. És természetesen a sérülések is alaposan visszavetették a márciusban kinevezett Nate McMillan vezetőedző tanítványait, a keret mélysége komoly teszt előtt áll. A 2019-ben első körben választott Cam Reddish csuklósérüléssel hagyott ki számos meccset, Bogdan Bogdanovics pedig bokasérüléssel harcképtelen. A kiegészítő emberek közül Soloman Hillt az egész idényre elvesztette a Hawks, a tavalyi első körös választott, Onyeka Okongwu pedig még egy másodpercet sem játszott.

 

 

Összességében keleten több egyértelműen rájátszásra esélyes gárda is hasonló cipőben jár, ilyen a Philadelphia 76ers, a Boston Celtics, de még ennél is gyengébben rajtolt a New York Knincks. Ennek fényében egyáltalán nincs miért pánikolni, türelemmel és a maródi játékosok felépülésével, majd formába lendülésével nehéz elképzelni, hogy ezek a csapatok ne előzzék meg a gyengébb erőkből álló, de váratlanul jól kezdő riválisokat, mint például a Cleveland Cavaliers, vagy a máris egyre inkább kipukkadó Washington Wizards.

Ahhoz, hogy a rájátszásban az ideihez hasonló, vagy még hosszabb menetelést nyújtson a Hawks, egy csúcsformában lévő Capela hiányzik, valamint egészségesebb keret. És egyik sem elképzelhetetlen.

 

 

Ki lesz az idei NBA MVP?

2,25 – Stephen Curry

6,00 – Kevin Durant

6,00 – Giannis Antetokounmpo

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kosárlabda/NBA/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NBA különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek: ESPN

Írj hozzászólást