NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 3. fejezet – Nuggets, Wizards

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


DENVER NUGGETS

Vidámparki élményekben gazdag szezont tudhat maga mögött a coloradói együttes, mivel több szempontból is hullámvasúton érezhették magukat a játékosok és a szurkolók egyaránt. A szezon kezdetén a védekezésük meglepően hatékonyan működött, de a támadójáték akadozni látszott, majd 180 fokos fordulatot véve, a hátrafelé játékuk visszacsúszott a középmezőnybe, a már jól megszokott elit ponttermelés pedig visszatért a Pepsi Center falai közé. A rájátszás hasonló tendenciákat mutatott, annyi különbséggel, hogy mindig akkor tudtak igazán felkapcsolni, valamint játékukat stabilizálni, amikor égett a ház, azaz a kiesés szélére sodródtak. Ugyan bajnoki álmaikat a Los Angeles Lakers a főcsoportdöntőben szertefoszlatta, mégis felemelt fejjel távozhattak az orlandói buborékból, hiszen megmutatták a bennük rejlő tehetséget és hihetetlen mentális erőt.

A csapat alapemberei élő szerződéssel rendelkeznek, ami egy kiváló helyzet is lehetne a közeledő offseasonra nézve, viszont a kiegészítők szinte kivétel nélkül mind lejárnak, vagy kiléphetnek jelenlegi kontraktusukból. Hiába rukkolt elő Michael Porter Jr. kitűnő támadójátékkal a buborékban, védekezésben még nagyon sokat kell fejlődnie, ezért kellenek köré olyan játékosok, akik ebben ki tudják segíteni a parketten.

A Millsap – Plumlee – Grant trió tagjai mind szabadon igazolhatóak lesznek, kollektív elvesztésük pedig olyan károkat okozna a magasember-rotációban, amit szinte lehetetlen lenne helyreállítani, mivel számottevő sapka alatti helyük még a három játékos távozása esetén sincs. Valójában ez a legrosszabb forgatókönyv, de megtörténhet, ezért készülniük kell rá.

Emiatt elsődleges feladatuk nem az, hogy egy harmadik sztárt szerezzenek Jokic és Murray mellé, hanem az, hogy megtartsák a játékosaikat – de legalább kettőt a háromból –, lehetőleg minél jobb áron. Ha összesen évi 30-35 millió dollár környékén meg tudnának egyezni a trióval, az lenne az ideális az együttes számára. Amennyiben a magasember-rotációra leselkedő „veszélyt” elhárították, elkezdhetnek olyan lehetőségeket számba venni, melyben tovább erősítenék a csapatot. Jrue Holiday, Bradley Beal és Victor Oladipo mind lehetséges célpontok, akik közül egyértelműen a Pelicans hátvédje a legjobb fit Jamal Murray mellé.


 


A Nuggets egyértelműen a sapka felett fog tevékenykedni, mert Jerami Grant Bird-jogairól nem fognak lemondani. Az idei holtszezon egyik érdekessége az MLE használata lehet: sok playoff-várományos csapatnál ez a 9,7 millió lesz a maximum, amennyit külső szabadügynököknek ajánlani tudnak (a Nuggetsnél is!), mert jelentős szabad pénze csak néhány, de várhatóan a tabella alja felé tendáló gárdának lesz (kivéve talán az Atlanta, akik nagy lóvén csücsülnek, és egyértelműen a rájátszás lesz a céljuk). Emiatt sok veterán játékos előtt két út merül majd fel: vagy az MLE-ért mennek máshova, vagy nagyon hasonló (értsd: csak minimálisan magasabb) pénzért maradnak a jelenlegi csapatuknál.

Millsap és Plumlee abszolút ebbe a kategóriába esnek, éppen ezért félő, hogy távoznak. Grant viszont alanyi jogon az idei FA-piac egyik legkeresettebb játékosa lesz, nála nem lehet 12-13 milliós éves bérrel számolni, sokkal reálisabb a 16-24 milliós sáv. Vele kell először megegyezni, és gyorsan aláírni. Ha ez megvan, muszáj vagy Millsappel, vagy Plumlee-vel, esetleg mindkettővel dűlőre jutni, de itt már számolgatni kell majd a luxusadó vészesen közelítő határával is – a Full MLE használatával gyakorlatilag az apront, azaz a hard capet karcolgatná a Denver.

Ha a három magasból kettő távozik, akkor lesz hely a full MLE-vel pótlást hozni, leginkább védőspecialistát.

Ennyiért igazi 3&D játékos biztosan nem érkezik majd. Ha véletlenül sikerülne mindhárom FA-t megtartani, ÉS a luxusadó is relatív messze lenne, kötelező jelleggel valamilyen alulértékelt és/vagy öreg, de még feltüzelhető 3&D winget kéne célozni. És ha mindez tisztázódott, rá lehet fordulni a cserepiacra, és egy Harris/Barton/kiegészítők/pickek csomaggal rárepülni bármelyik fent felsorolt célpontra, de még ekkor is el kell dönteni, hogy luxusadóba kíván-e menni a gárda, vagy sem. Ha pedig nem sikerül cserélni senkiért, akkor sincs gond, „mindössze” a belső fejlődést kell propagálni nagy erőkkel. 

CSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Gary Harris ($19,16M) + Monte Morris ($1,72M) + Vlatko Cancar ($1,5M) + 1/24 for Jrue Holiday ($26,26M)

Holiday védekezése, labdakezelése és megbízható pontjai ebben a fontossági sorrendben jönnének jól a Denvernek. Jamal Murray ideális játszótársa lehetne az alacsony posztokon, és igencsak élvezné Jokic asszisztjait is. A Pelicans pedig vagy most válik meg tőle, és jelentős értéket kap, vagy azt reszkírozza, hogy Jrue jövőre lelép, esetleg, hogy marad, és 30 éves kora után kell megkínálni egy túl drága és/vagy túl hosszú szerződéssel. A pick és Morris lenne a két fő érték, de ha Harris önbizalmát újra felépíthetnék, nemcsak védekezésben tudná pótolni Holidayt, hanem valamennyire pontszerzésben is. De ez az a csere, ami nem fog megvalósulni, mert Jruet le fogja nyúlni a Nuggets elől a Brooklyn vagy a Golden State

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Gary Harris ($19,16M) + Will Barton ($13,7M) + 1/24 + 2022 1st (top3 védett) for Bradley Beal ($28,75M)

Bealnek van egy masszív 15%-os trade kickere, ami miatt 15 extra milliót kéne neki fizetni 2020-21-re. Azaz a teljes hátralevő szerződésének ekkora hányadát kapja meg pluszban akkor, amikor elcserélik – de e pénz egy részéről vagy egészéről lemondhat. Ez egy csöppet bonyolítja az ő elcserélését, de van az a csapat, amiért elengedi ezt az összeget (elvégre a következő három évben 100 millió dolcsi üti a markát).

Beal nem a legjobb fit Murray mellé, mert nem elit védő, de ha véletlenül azt jelezné, hogy szívesen játszana Denverben, a Nuggetsnek nem lenne ellenvetése. A draft után már tudják adni a 2021-es picket a 2022-es helyett, ha muszáj (bomba draft lesz jövőre, ugye!).

A Washington meg pókerarccal tudna tolni egy retoolt, és a kapott játékosokkal akár még a rájátszásra is rámehetnének Keleten.

 

VALÓSZÍNŰ:

Szerintünk Grantet megtartja a Nuggets, akár egy kis túlfizetés árán is – 4 év, 70 millió, azaz évi 17,5 millió körül reális is lehet. Millsapet elképzelésünk szerint szintén meg lehet győzni a maradásról, 2 év, 21 millió lehet a célérték (ami pár dollárral több, mint a többi csapat által ajánlható Full MLE). Ekkor valahol 127-128 millió környékén járnának összesen, azaz még lenne némi mozgástér egy normális wingre: akár a teljes 9,7 milliós MLE-t felhasználva lehetne rárepülni Kris Dunnra vagy Mo Harklessre, ideális esetben pedig a 9,7 millió elég is lenne egyikükre ÉS JaMychal Greenre (ha Green nem kérné a játékosopcióját LA-ben).

A legvalószínűbb tehát, hogy minden marad úgy, ahogy eddig. És ez nem feltétlenül lenne baj.WASHINGTON WIZARDS

Annak ellenére végzett a keleti konferencia kilencedik helyén a Washington, hogy a keret összetétele, valamint az alkalmazott játékfelfogás alapján ez sokkal inkább egy tankoló csapat, mintsem „playoff-contender”. Scott Brooks vezetőedző a szezonban bedobta a gyeplőt a lovak közé, és szabadon engedte a Wizards játékosait. Játékos-alapanyag hiányában a védekezést meg sem próbálták erőltetni, csak a támadójáték volt előtérben, ami eredményesség szempontjából nem túl hatékony hozzáállás, de szórakoztató és látványos kosárlabdát eredményezett.

A csapat sztárja, Bradley Beal lubickolt a vezér szerepében, és olyan meccseket is megnyert a fővárosi együttesnek, amiket a draft sorsolás napjáról visszanézve biztosan szívesen elfelejtett volna a klub vezetése.

Kilencediknek lenni talán a legrosszabb, ami egy csapattal történhet, hiszen playoff szereplés még nincs, valódi esélyek egy top draftjogra pedig már nincsenek. Bradley Beal úgy termelt 30,5 pontot és osztott ki 6,2 gólpasszt mérkőzésenként, hogy rajta kívül maximum Davis Bertansra kellett komolyabb figyelmet szentelnie védekezésben az ellenfélnek. Apropó, Bertans! A lett származású erőcsatárról már a San Antonióban megtudtuk, hogy veszélyes a triplavonal mögül, de amit Washingtonban művelt, az egy teljesen más szint. A 40%-os határt nála több kísérletből csak Damian Lillard tudta átlépni a 2019-20-as szezonban, senki más.

Rui Hachimura, Thomas Bryant, valamint Troy Brown Jr. alkotják a Wizards ígéretesnek tűnő fiatal magját, de mellettük még négy 23 év alatti csemete is a keretük tagja. Mindegyiküket újoncszerződés köti az együtteshez, így az ő megtartásukkal nem, csak fejlesztésükkel van feladata a vezetésnek. Lejáró szerződéseik közül Napiert és Mahinmit marasztalhatják minimum közeli ajánlattal, viszont egyetlen komolyabb szabadügynökük, Bertans, bőven okozhat fejfájást számukra, mivel értéke jócskán megugrott a hihetetlen triplázásának köszönhetően. Biztosan az ő megtartása lesz az offseason legfontosabb feladata, bárhogy alakuljon is Beal washingtoni jövője.

Több csapat készen áll komoly ajánlatokat az asztalra tenni az All-Star hátvédért, ami döntően befolyásolhatja a Wizards következő évre/évekre vonatkozó stratégiáját. Amennyiben nem érkezik visszautasíthatatlan ajánlat a liga egyik pontjából sem, úgy megvan a lehetőségük, hogy megnézzék, a hosszú sérülésből visszatérő John Wall-lal kiegészülve mire képes a jelenlegi állomány. Ha nem versenyképesek – ami valljuk be, reális forgatókönyv a keret összetétele alapján –, akkor az All-Star gála előtt is ráérnek Bealt elcserélni.

Ha a kihagyhatatlan ajánlat egy fiatalokból vagy erős pickekből álló csomag formájában megérkezik, akkor a Washington számára csak az újjáépülés, a tankolás marad, mint járható út.

Bertanst ebben az esetben is fontos magukhoz kötniük, ha más célból nem is, legalább a későbbiekben érte is „asset”-eket kaphatnak majd. John Wall számára is megpróbálhatnak új otthont találni, de „szupermax” szerződéséből – és sérüléseiből – adódóan, ez halva született ötletnek tűnik jelenleg.Lassan kezdek eljutni a megállapításra, hogy nem a nettó, hanem a bruttó helyzetet kéne jeleznem a sapka alatti hely meghatározásánál, mert tulajdonképpen a csapatok zöme a saját szabadügynökeik és az MLE-BAE beszámítása miatt igazából a sapka felett van. Ez a helyzet itt is. Ha mindenkit elküldene a Wizards, Bertanst, a többi nem-tényező FA-t, és lemondanának a nem garantált embereikről is, akkor lehetne 15 milliónyi helyük a sapka alatt. De minek? Úgyhogy maradnak szépen a sapka felett ők is, és megpróbálják felmérni a piacot Bealért. Közben pedig egyezkednek Bertansszal.

Ha a nyolc szabadügynökük közül csak lett triplagyáros marad, és csak egy frissen draftolt játékos érkezik, máris szinte tele lesz a keret, ami bonyolíthatja a lehetséges Beal-cserében érkezők számát (mert mindenkit be kell tudni fogadni a 15-ös rosterbe, aki trade útján jön a csapathoz). És mivel ennyi játékos már itt figyel, az igazi kérdés az, hogy kik érkezhetnek Bealért – mert ez döntően befolyásolhatja, hogy milyen posztra keres szabadügynököt a Wizards, ha egyáltalán. Az mindenesetre megállapítható, hogy akár All-Star szinten tér vissza Wall, akár nem, akár marad Bertans, akár nem, a védekezésen klasszisokat kell emelni már ahhoz is, hogy ne levágott fejű csirke módjára rohangáljanak a washingtoni játékosok az ellenfél spílerei után.

Fű alatti tipp: ha komolyan gondolják ezt a „védekezzünk jobban”-dolgot, Thomas Bryant elmozdítása is benne kell, hogy legyen a pakliban. 

CSEREÖTLETEK

 

SZERENCSÉRE NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Sose told fullba a kretént? Fogd meg a söröm! Irány a bajnoki cím!

A jelenlegi kerettel, különösebb módosítások nélkül? Biztos.

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Bradley Beal ($28,75M) for Andrew Wiggins ($29,5M) + 1/2 + Minnesota ’21 elsőkörös + 2db jövőbeli elsőkörös

Ha a Warriors komolyan gondolja a bajnoki ablak maximális kihasználását (azaz addig mennek a trófeákra, amíg Curry egészséges), Beal olyan célpontjuk lehet, aki gyönyörűen illeszkedhet be a gépezetbe – ha a Curry-Klay duó egyike sérült. De ha mindenki egyben van, akkor felmerül a kérdés, lesz-e elég labda mindenkinek. Igen, Duranttel is volt elég. De Beal nem tud KD szinten és posztján védekezni. Szóval megannyi kérdés van, csak az nem kérdés, hogy Wigginsnél minden szempontból klasszisokkal jobb játékos érkezne, ÉS a Dubs változatlanul, évekre előre be lenne betonozva a luxusadóba.

Ja, hogy most a Wizards a téma… hát, ők ennyi pickre azonnal igent mondanak, főleg, ha az eddig lyukas 3-as posztjukat betöltheti a legjobb tank-commander Wiggins, illetve érkezhet a jobb védekezés első alapköve, Wiseman az 1/2vel.

De ez a csere nem fog megvalósulni, túl szép is lenne.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Bradley Beal ($28,75M) for Caris LeVert ($16,2M) + Spencer Dinwiddie ($11,4M) + 1/19 + 1 db jövőbeli elsőkörös

A Nets nagyon mondja, hogy rámegy egy harmadik sztárra, és Beal érkezése nagyon adja magát. Ha Jarrett Allent nem kell bedobni, a Brooklyn örül.

Wizards szempontból ez nem egy „tankolós újjáépülős” csere lenne, ezért inkább ezt választják, mint az előzőt, még Allen nélkül is.

VALÓSZÍNŰ:

Bradley Beal ($28,75M) for Gary Harris ($19,16M) + Michael Porter Jr. ($3,55M) + Philip Dozier/Keita Bates-Diop ($1,7M) + 1 db elsőkörös

A Denver túl hangosan mondja, hogy MPJ nem eladó, pont olyan hangosan, mint a Wizards mondja, hogy Beal nincs a piacon. Túlságosan tagad mindkét fél! És mivel ez a Washington szempontjából a leginkább kérdéses értékű csere a három ötletünkből… akár az is előfordulhat, hogy bejön!


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

NBA: Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 2. fejezet

Írj hozzászólást