NBA PlayOff – Söprés után…

Kezdődik a második kör, azon belül is, az a párharc, ahol a két csapat a lehető leghamarabb letudta a feladatát. Egy Keleti finálénak is beillő párosítás, ahol eldől, hogy a címvédő Toronto Raptorsnak vagy az elmúlt négy évben háromszor is főcsoportdöntőt játszó Boston Celticsnek marad meg az esélye, hogy idén bajnoki címet ünnepeljen Orlandóban.


Melyik csapat jut tovább a konferencia döntőbe?


Toronto Raptors (2.) – Boston Celtics (3.)

Alapszakasz mérleg: 1-3

 

Az év edzőjének frissen megválasztott Nick Nurse ellentmondást nem tűrően vezette csapatát 4-0 arányú győzelemre a Brooklyn Nets fiatalokból álló kerete ellen. Az első kör alapján a Raptors a rájátszás eddigi legjobb csapata. (Elsők lepattanózásban, gólpasszokban és netrating-et tekintve is; valamint másodikak támadásban, védekezésben, mezőnyszázalékban, illetve triplaszázalékban.)
A negyedik mérkőzésen franchise rekordot jelentő 150 pontot szereztek, amiből a cserék 100 pontot szorgoskodtak össze, és ezzel felállítottak egy új playoff rekordot. Fontos kérdés, hogy a széria alatt mutatott lehengerlő teljesítményben mekkora szerepe volt az ellenfélnek, azaz kitarthat-e ez a forma a Netsnél sokkal szervezettebb, tapasztaltabb és jobb játékosokból álló Celtics ellen is?A Boston szintén söpréssel jutott túl a Philadelphia 76ers-en, amire talán még saját szurkolóik sem számítottak. Brad Stevens csapatának a kiegyensúlyozottság hozta meg a korai továbbjutást, hiszen – a Phillyvel ellentétben – nem volt olyan a 16 lejátszott negyed alatt, mikor elvesztették volna a kontrollt a játék felett. Kihasználták az ellenfél hiányosságait – amit Brett Brown ezüst tálcán kínált -, és folyamatosan keresték a jó dobások lehetőségét. Embiid rendre behúzódott a 2-2-k ellen védekezésben, amit a Boston könnyű kettesekkel vagy üres triplákkal büntetett. Védekezésben váltásokkal és rengeteg mozgással elérték, hogy az ellenfél ne jusson üres triplakísérletekhez, és nehéz dobásokat vállaljon.Az alapszakaszban lejátszott 4 meccsből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket a párharc végkimenetelével kapcsolatban. Az első találkozót a szezon legelején játszották, a másodikon nem játszott Siakam, Gasol és Powell, a harmadik és negyedik mérkőzéseken a teljes keretek találkoztak, és totál ellentétes eredmények születtek.


Az Atlanti Divízió két rivális csapata most először találkozik egymással a playoffban. A Boston legfontosabb hiányzója Gordon Hayward lesz, akinek bokája a Sixers elleni első meccsen ment ki egy lepattanóért folytatott harcban. Felépülése minimum 4 hetet vesz igénybe, ezért haza utazott a buborékból, és otthon folytatja a felépülést. Kyle Lowry állapota – szintén boka – kérdőjeles a torontói oldalon. A széria nyitó meccsén – a jelenlegi információk szerint – játéka „kérdéses” státuszban van.
A kanadaiak kerete a bővebb, mégis úgy gondolkodhatunk, számukra legalább akkora érvágás lenne kezdő irányítójuk elvesztése, mint Gordon kiválása a másik oldalon. Hayward a bostoni támadójátékban betöltött szerepe miatt, Lowry pedig védekezésben hiányozhat majd főként. A kiscsatár sérülésével Marcus Smart került a kezdőbe, aminek következtében pikáns csatát ígér a Kemba Walker – Marcus Smart vs. Kyle Lowry – Fred VanVleet duók párharca.
VanVleet ihletett formában játszik eddig, csapata legjobb pontszerzője és a legtöbb gólpasszt is ő jegyzi. Hatékonysága annyira extrém magas (71,5 TS%), hogy ez egészen biztosan tarthatatlan. Kemba fokozatosan javult az első körben, és az utolsó meccsen nagyon fontos pillanatokban szerzett kosaraival biztosította be a továbbjutást. Smart dobóformája hullámzó ugyan – és most épp „paul george-i” mélységben van -, viszont pióca védekezése és a remekül kiharcolt támadóhibák az egyik legkellemetlenebb ellenféllé teszik a guardok közt, így biztosan okoz majd nehéz időszakokat VanVleet és Lowry számára. Kemba szintén kevésbé érezheti magát komfortosan, ha Lowry – Smarthoz hasonló – védekezése áll vele szemben.
Élesedik a helyzet mindkét csapatnál a wing pozíciókban, mivel két kiváló védekezésben erős fiatal találkozik egymással OG Anunoby és Jaylen Brown személyében, valamint a csereként remek játékot produkáló Normann Powell is komolyabb kihívással néz szembe, mint a Brooklyn ellen.
A kelták legnagyobb hiányosságának a szezont megelőzően a center poszt kiüresedése tűnt. Kanter érkezése és Theis nagyobb szerepvállalása ezt a hiányt kiválóan elfedte eddig, de a tavalyi bajnok ellen ez gondot jelenthet, mivel Gasol és Ibaka is remek formában várja a találkozást.
A széria csúcspárharca Jayson Tatum és Pascal Siakam közt zajlik majd. A két feltörekvő fiatal más státuszban érkezett a ligába: Tatum top tehetségként és szupersztár potenciállal 3. kiválasztottként került Bostonba, addig Siakamban csak a Raptors látta meg a lehetőséget, és 27.-ként szerezték meg. Mégis ebben a szezonban kettejük pályaíve párhuzamos pályára állt. Mindketten megkapták a vezérszerepet, és teljesítményükkel kiérdemelték első All-star szereplésüket is. Siakam ugyan az első körben csendesebb volt, mint Tatum (aki a harmadik meccs kivételével szupersztár számokat hozott), viszont védekezését tekintve előbbre tart, mint bostoni ellenfele. Ennek köszönhetően tökéletesen kiegyenlítődhet, és meccsről-meccsre, vagy akár negyedről-negyedre is változhat a verseny állása kettejük közt. Nem egymáson fognak valószínűleg védekezni, hiszen várhatóan Tatumot Anunoby állítja majd feladat elé, Siakam megállítására pedig az alapszakaszban játszott 4 meccs során is Brown kapta a legtöbb lehetőséget Brad Stevenstől. A legtöbb figyelem biztosan őket övezi majd, döntőfaktor lehet, hogy bármelyikük annyira a másik fölé tud kerekedni, hogy a továbbjutás rajtuk dőljön el.A Raptors védekezése komplexebb és gyorsabb, mint amit a Celtics az első körben tapasztalt, persze ez fordítva is igaz. A Toronto alapszakaszban szerzett pontjainak több mint 21%-a érkezett transitionból, tehát a játékuk egyik alapja ez.
A Boston az egyik legjobb ezen fajta támadások levédekezésében (ahogy a Raptors is), és nagyon keveset is adják el a labdát. A tulajdonságok kiolthatják egymást, és mindkét csapat pontszerzési hatékonyságát leronthatják. Ahogy az utóbbi években már alapvetéssé vált, az egyik legfontosabb fegyver a továbbjutás szempontjából a tripladobás kérdése.
A Toronto elit triplázó csapat, és az egyik legjobb védekezés is az övék a festékben, azaz a kinti dobásokban mindenképp javulnia kell a Celticsnek, ha szeretnének továbbjutni. Mindezt a fejlődést úgy kell meglépniük, hogy a minőségi dobóhelyzetek kialakításában nehezebb dolguk lesz, mint a 76ers ellen volt.
A Raptors előnyben van a pályára küldhető szerkezetek variálásának tekintetében is, hiszen játszhat akár többféle smallball-t, de akár statikusabb kétcenteres felállásban is. A fehér-zöld alakulat padja Hayward kiválásával végképp megrövidült, Stevens lehetőségei nagyon korlátozottak Nurse-höz képest, ennek ellenére a két kiváló edző küzdelme biztosan rengeteg csemegét tartogat majd, és akciót instant reakció fog követni.
Egyik csapat sem fog könnyű helyzeteket engedni a másiknak, így nem várhatunk reálisan sok pontos dobópárbajokat. A kezdősorok közel egálra hozhatják majd a párharcot, és a Raptors hosszabb padja, és Nurse nagyobb mozgástere lehet a döntő faktor a címvédő javára.

Írj hozzászólást