Rajt az NBA-ben: Ki törhet borsot az esélyesek orra alá?

A héten elrajtolt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 2021–2022-es szezonja. Ez a kiírás sokak szerint kiegyensúlyozottabb lehet, mint az utóbbi két évtizedben bármikor, mert bár van olyan klub, amelyik kiemelkedik a sztárok számát tekintve, de több csapat is áthidalhatja ezt a hátrányt. Elsőként az öt bajnokesélyest mutattuk be, most pedig azokat a csapatokat vesszük sorra, amelyek optimális esetben akár a legjobbaknak is gondot jelenthetnek. Mivel az ebbe a kategóriába tartozók száma akár nyolc-kilenc is lehetne, néhány együttest ki kellett hagynunk, de a Boston Celtics, Chicago Bulls, New York Knicks vagy éppen a Dallas Mavericks drukkereket vigasztalja a tudat, karácsonyig kiderül, hogy csapataiknak itt lett volna a helye, vagy sem. Mivel Kawhi Leonardról azt gondoljuk, nem fog visszatérni ebben a szezonban, a Los Angeles Clippers nemcsak a bajnoki cím várományosainak listájáról, de a mai, titkos esélyesek közül is kimaradt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Miami Heat: Papíron minden adott

 

 


 

A 2020-as döntő után sokan többet vártak a Miami Heattől az előző szezonra, a csapat azonban kicsit csalódást keltő idényt hozott le. Egy meglehetősen hullámzó alapszakasz után a végül bajnoki címig menetelő Milwaukee Bucks söpörte ki az első körben. Tyler Herro, a Los Angeles Lakers elleni nagydöntőben helyenként villogó fiatal okozta talán a legnagyobb csalódást, de a második idény sokaknál így alakul.

Ha Herro túl tud lépni a „sophomore slump”-on, nemcsak a Heat nyerhet sokat, de ő maga is, mint az év hatodik emberének járó elismerés talán elsőszámú várományosa.

Herrónál is fontosabb láncszem lehet a Toronto Raptorstól érkező Kyle Lowry, aki az NBA analitikusok egyik kedvence, és sokan esküsznek rá, hogy még ha a hírneve nem is, a játékra gyakorolt hatása szinte bárkivel összemérhető. Lowry 35 éves, de posztján ma is ott van a legjobb védők között, ami az elmúlt három évben a védekezésben tizedik hely környékén tanyázó Heatnek kulcsfontosságú lehet. Bam Adebayo és Jimmy Butler már most ajnározzák az irányítót, nem beszélve arról az Eric Spoelstráról, akitől azt várjuk, hogy a 2014 óta legerősebb Miami Heatet rakja fel a pályára.

 

Várható kezdőcsapat és a legfőbb cserék

 


 

Ütőkártyák

– A Kyle Lowry, Jimmy Butler, Bam Adebayo fémjelezte trió ott lesz a liga legjobb védekező ötösei között.

– A fenti hármas Tyler Herróval és Duncan Robinsonnal kiegészülve a pálya mindkét oldalán dominálhatja a meccsvégi pillanatokat.

– Eric Spoelstra sokak szerint a liga legjobb edzője, de abban mindenki egyetért, hogy ott van az öt legjobb taktikus között.

 

Mi szólhat ellene?

– PJ Tucker a döntőben időnként már alig tudott pályán maradni, itt mégis kezdő szerep vár rá.

– Herro után a kispad átlagosnak mondható, KZ Okpalának vagy Caleb Martinnak nagyobb szerep juthat annál, amit elbírnának.

– A Heat tavaly a liga egyik leggyengébben lepattanózó csapata volt, ezt a hiányosságot az igazolások nem fogják tudni megoldani, így szükség lesz az agresszívebb palánk alatti kizárásokra, és arra, hogy a játékosok egyénileg is több felelősséget vállaljanak ezen a fronton.

 

 

Philadelphia 76ers: Joel Embiidet már nem érdekli Ben Simmons

 

 


 

A Philadelphia háza táján jelenleg a legérdekesebb történet természetesen Ben Simmonsé. Aki viszont már egyértelműen unja ezt, az Joel Embiid, a csapat és az NBA egyik legjobb játékosa, aki a minap elmondta, őt már nem érdekli (egykori?) irányítója, és csak a mérkőzésekkel szeretne foglalkozni. Mi nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, ugyanis ahhoz, hogy felmérjük a Philadelphia esélyeit, elsősorban arra kell választ kapnunk, milyen csapat lehet ez Simmons nélkül?

Az ausztrált most már gyakorlatilag egyöntetűen utálják a Philly drukkerei, azt azonban ők is tudják, védekezését és szervezését nehéz lesz pótolni, és valószínűleg több játékosnak kell majd összeraknia azt, amit korábban egyedül adott a csapatnak.

De kik lehetnek ezek? A legnagyobb esélyes kétségkívül Tyrese Maxey. A fiatal kombóhátvéd kiválóan támadja a gyűrűt, és ellentétben Simmonsszal, a büntetőket is remekül dobja. A tripla nála is problematikus játékelem, de ő legalább elvállalja őket, ami időnként zsigeri reakcióra készteti a védőket, akkor is, ha tudják, 30% körül dobja őket. Ha legalább néha kilépnek rá, az helyet teremt neki és a többieknek is, amit az elit triplavető Seth Curry, és a posztján átlag feletti dobó Tobias Harris, Danny Green, sőt Embiid is ki tudnak használni. Maxey-től így elég az is, ha főleg betörés-kiosztás játékkal operál. Apropó Embiid, a kameruni idén újra rá fog menni az MVP-re, és ha egészséges tud maradni – kiváló fizikai formában kezdte az idényt –, zsinórban negyedszerre is nemzetközi játékos nyerhetné a legrangosabb egyéni trófeát.

 

Várható kezdőcsapat és legfőbb cserék

 


 

Ütőkártyák

– Joel Embiid csak azért nem egyértelműen a liga legjobb centere, mert vele párhuzamosan egy másik zseni is játszik ezen a poszton, amikor azonban egészséges, könnyen lehet, hogy az NBA legdominánsabb játékosa, aki a támadó- és védőoldalon is bármikor képes demoralizálni az ellenfél teljes csapatát.

– Tyrese Maxey hihetetlen tehetség, és könnyen lehet, hogy már idén mindenki arról fog beszélni, miért csak a 21. helyen kelt el a 2020-as játékosbörzén.

– Az MVP-jelölt és a minőségi veteránokon (Seth Curry, Danny Green, Tobias Harris) van még a Sixersnek egy Isaiah Joe-ja és Matisse Thybulle-ja is, akikben szintén ott van a komoly fejlődés lehetősége.

– Andre Drummond megosztó játékos, de főleg azért, mert kezdőként minden olyan hiányossága kiütközött, ami a második sorok ellen nem biztos, hogy ki fog, vagy legalábbis nem lesz annyira ártalmas a csapatának.

 

Mi szólhat ellene?

– A Ben Simmons fiaskó. Nemcsak annak a veszélye áll fenn, hogy a dráma elvonja majd a játékosok figyelmét a játékról. Ha meg is történik a csere, semmi garancia nincs arra, hogy megfelelő ellenérték jön majd érte. Daryl Morey egyelőre nagyon köti az ebet a karóhoz, és lenyilatkozta, hogy akár négy évig is kiültetik Simmonst. Ezt azért még neki se hisszük el.

– Ha azt gondolnánk, hogy a Sixersnek jár a karmikus igazságszoltáltatás, hadd emlékeztessünk mindenkit arra, hogy a három dollármilliárdos tulajdonolta csapat nemrég feláldozta a spórolás oltárán régi szertárosát, és leépítette a játékosmegfigyelő részlegét is.

– Joel Embiid szenzációs, de sajnos eléggé sérülékeny, így csak remélni tudjuk, hogy végre összejön számára egy minimum 70 mérkőzéses alapszakasz.

 

Atlanta Hawks: Trae Young és a liga legjobb fiatal magja

 

 


 

Az Atlanta konferenciadöntős szereplése sokakat meglepett, de nem azért, mert nem gondoltuk, hogy ez a gárda elképesztően tehetséges. Az ok inkább az volt, hogy nem vártuk ennyire korán a nagy áttörést, ami persze még nagyobb nyomást jelent az új szezonra.

A keret tagjai azonban úgy fest, hogy keblükre ölelik az elvárásokat, és régi barátként üdvözlik, ami meglehetősen izgatottá teszi szurkolóikat.

A keretet a minőségi veteránok és az ide nekem a világot típusú fiatalok tökéletes elegye jellemzi. A Hawksnak minden posztra vannak minőségi játékosai, és egy klasszisa is Trae Young személyében, akit gyakorlatilag a modern NBA-re találtak ki. A Sólymok kerete az egyik, ha nem a legmélyebb a ligában, a cserepadon is olyan játékosok várnak bevetésre, mint a még sérült Danilo Gallinari, a fiatal hátvéd/kiscsatár Kevin Huerter, vagy a tavaly draftolt Cam Reddish, aki a sérülésektől tarkított, és emiatt is gyengébbre sikerült első két éve ellenére is minőségi triplázó és védőjátékossá válhat.

Young akár Clint Capelával, akár Collinsszal játssza éppen az elzárás-leválásra épülő játékokat, az egész csapat tud belőle építkezni, és szinte állandóan négy kiváló tripladobó lehet a pályán. A védekezés kérdőjelesebb, de De’Andre Hunter, Capela és Reddish köré azért vélhetően fel lehet majd húzni egy legalább közepes védelmet, a tavalyi liga szinten 18. helyről talán fel is tudnak kicsit lépni, ami kiegészülve a tavaly kilencedik helyen végző, de idén akár top ötbe várt támadással, sok mindenre elég lehet majd.

 

Várható kezdőcsapat és legfőbb cserék

 


 

Ütőkártyák

– A Hawks harmadik és negyedik sorában olyan játékosok vannak, mint Onyeka Okongwu vagy Solomon Hill, akik sok csapatban ott lennének a bő rotációban. Ez azonnal rávilágit arra a nehezen vitatható faktorra, amely szerint az Atlanta a liga egyik, ha nem a legmélyebb csapata.

– Trae Young védekezésbéli hiányosságaival együtt is top 20-as játékos, aki ráadásul az egyik legfontosabb poszton játszik, olyan magasemberekkel és dobóhátvéddel, akik tökéletesen kiegészítik az erősségeit, és elfedik gyengeségeit. Kevés fiatal sztárnak adatik ez meg pályafutása elején.

– John Collins már most is jó játékos, de mintha fejben is kezdene beérni, és már nem a 20/10-es meccseket hajszolja, hanem arra törekszik, hogy a pálya mindkét oldalán jó teljesítményt nyújtson, és sokoldalúságban lépjen előre.

 

Mi szólhat ellene?

– A csapat védekezése mindenképpen kérdőjel, és nagy fejlődés kellene ahhoz, hogy már idén komolyan számolhassunk velük. Nem lehetetlen, de nem is erre fogadnánk.

– A már említett mélység vissza is üthet, és megakadályozhatja Nate McMillant abban, hogy Reddish-t még jobban felépítse. Ráadásul Young, Huerter és Collins is megkapták már szerződéseiket, ami a fiatal dobóhátvédet vagy motiválni fogja, vagy megzavarja majd.

– A Hawks a 2020–2021-es szezonban meccsenként csak tíz gyorsíndításból szerzett pontot átlagolt, amivel 28. helyen tanyázott a ligában. Egy ilyen fiatal, atletikus csapatnak többet kéne futnia, ez azonban eléggé eltér McMillan alapelveitől. Meglátjuk, hogy képes lesz-e meglátni a fától az erdőt.


(X) Fogadj 20-as oddson a Ferencváros – MTK mérkőzés három kimenetelére (FTC nyer, döntetlen, MTK nyer)! Kattints ide a részletekért!


 

Denver Nuggets: Az MVP és az MPJ

 

 


 

A Nuggets két viszonylag sikeres szezonon van túl. Bár a 2019–2020-as konferenciadöntős részvétel után idén egy körrel korábban esett ki, ráadásul kisöpörte a későbbi döntős Phoenix Suns, a keresztszalag-szakadással egy évre kieső Jamal Murray nélkül így is ment egy kört, azok után, hogy a szakértők már Damien Lillard Portlandje ellen kiejtették. Amíg Nikola Jokics, az előző idény legértékesebb játékosa pályán tud lenni, szinte bárkivel körbevehetik őt, a rájátszás úgy is garantált.

Szerencsére ennél – még a talán márciusban visszatérő Murray nélkül is – jobb a helyzet, köszönhetően a Nuggets kiváló draftjainak, és a játékosfejlesztő részlegnek, amely Ognjen Stojakovic vezetése alatt mostanra a liga egyik legjobbjának számít.

A legfrissebb ígéret Bones Hyland, aki nem fog mindig pályára kerülni, de amikor igen, felszántja majd a parkettát. Will Barton évek óta kiváló teljesítményre képes, amikor éppen egészséges, Aaron Gordon pedig bár drágán érkezett az Orlando Magictől, nagyon kell Jokicsék mellé. Jeff Green is minőségi csere lehet, Facundo Campazzo pedig, ha többre nem is nagyon, arra mindenképpen jó, hogy egy kis lendületet vigyen a cserék játékába.

Monte Morris keveset hibázó fiatal, de aki a mérleg nyelvét jelentheti, az Michael Porter Jr., a liga egyik legnagyobb tehetsége. A 208 centiméter magas kiscsatár bárhonnan be tudja dobni a labdát, és emellett kiváló lepattanózó is. Védekezése eddig nem volt túl acélos, de labdakezelésének fejlesztése mellett a nyáron állítólag ezen is dolgozott. Ha ténylegesen fel tud javulni ezen a területen is, a határ a csillagos ég lehet számára.

 

Várható kezdőcsapat és a legfőbb cserék

 


 

Ütőkártyák

– Nikola Jokics az MVP, egy korszakos jelenség, aki a (támadó)játék minden elemében kiváló. A liga egyik legjobb tempódobója, gyűrű közeli befejezője és passzjátékosa egy nem túl atletikus, de rendkívül erős testbe gyúrva. Nála mindig a védekezés a kérdőjel, de a tavalyi Denver ezen a téren is fejlődött, és nincs semmi akadálya annak, hogy még tovább javuljon.

– Michael Porter Jr.-tól a legtöbb szakértő olyan szezont vár, amely akár a legtöbbet fejlődött játékos díjának elnyerésére is predesztinálhatja őt.

– Aaron Gordon tavaly még nem tudott tökéletesen beilleszkedni, egy közösen átgürizett nyár után sokkal jobban kellene funkcionálnia a csapatban.

 

Mi szólhat ellene?

– A támadás szinte biztosan elit lesz, de a védekezés még mindig kérdőjeles. Van arra esély, hogy ha nem is domináns, de átlag feletti, vagy akár jó védőcsapat legyen a Nuggets, csak még látnunk kell ahhoz, hogy elhiggyük.

– Michael Porter Jr. kivételes tehetség, de még mindig nem vagyunk meggyőződve arról, hogy nem egy időzített bomba, ami az egészségét illeti. Ha Murray mellett ő is kiesne, a rájátszás még mindig reális lehet, de a nagy menetelés már biztosan nem.

– Mike Malone kissé megosztó edző, képes a fejlődésre, de évről-évre vannak döntései, amelyeket nem nagyon értünk. Fennáll a veszélye annak, hogy idén is meccsek mennek majd el rajta.

 

Golden State Warriors: Steph Curry, akire továbbra sincsenek szavak

 

 


 

Ha nem éppen egy 45 pontos meccset láttunk volna tőle, akkor se találnánk a jelzőket Wardell Stephen Curryre. Minden idők vitathatatlanul legjobb dobója ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, amikor egy a 2016-ossal talán nem összevethető, de még mindig remek szezont futott. Az aranykorszak keretéből ma már csak legfőbb fegyverhordozói vannak ott Draymond Green, a két év után visszatérő Andre Iguodala, valamint Klay Thompson személyében, utóbbi azonban több mint két éve nem játszott, sajnálatos térd- és Achilles-sérülései miatt.

Kiépült azonban közben egy stabil csapat, olyan nem túl tehetséges, de jó teljesítményre képes játékosokkal, mint Kevon Looney vagy Damion Lee, és a 2019–2020-as szezon során érkezett Andrew Wiggins is egészen hasznos lett, főleg védekezésben óriásit előrelépve.

A minimumért érkező Otto Porter Jr. is hatalmas fogás lehet ezért a pénzért, az viszont kérdés, hogy mi lesz a 2020-ban másodikként draftolt James Wisemannel.

Jonathan Kuminga az idei játékosbörzén érkezett, és egészen ígéretesen játszott a holtszezonban, de nem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb a Warriors bedobná őt valamilyen cserébe, talán Wisemannel együtt. Mielőtt ezt meglépnék, elképzelhető, hogy szeretnék látni, milyen formában tér vissza Thompson, ugyanis nem igazán van arra precedens, amin ő átesett (rövid időn belül elszenvedte a két legrosszabb kosárlabda-sérülést).

Steve Kerr, vagyis inkább védekezésre specializálódott segédedzője, Ron Adams, tavaly meglepően jó védőcsapatot épített a Warriorsból, ha ezt meg tudják ismételni, akár a hazai pályáért is versenyben lehetnének.

 

Várható kezdőcsapat és a legfőbb cserék

 

 

Ütőkártyák

– Steph Curry idén újra az MVP-címre törhet, egyáltalán nem lenne tőle meglepő.

– Andrew Wiggins nagy lépéseket tett tavaly, és végre, annyi eltékozolt év után, minőségi csapatemberré változott, aki feláldozta saját statisztikáit a csapat sikereiért.

– Jordan Poole szemmel láthatóan druszája, Jordan Clarkson nyomdokaiba akar lépni, és gátlások nélkül rádob mindent, ami a keze ügyébe kerül. Ha a hatékonysága is úgy fejlődik majd, ahogy Clarksonnal történt, vélhetően senki sem panaszkodna.

 

Mi szólhat ellene?

– James Wiseman kiválasztása még kísérteni fogja a Warriorst, főleg úgy, hogy a tavalyi év újonca, LaMelo Ball egyre jobb. Ő egyébként méretei és szervezőkészsége miatt Curry mellé sem lett volna rossz választás, és ha a Golden State újra draftolhatna, szinte biztosan rá esne a választás.

– Klay Thompson támadásban jó eséllyel meg fogja tudni közelíteni korábbi legjobbját, mivel játéka elsősorban a tempódobásokra épül. Védekezésben azonban komoly visszaesés várható tőle.

– Draymond Green sem az a játékos ma már, aki egykoron volt, ami azért szomorú, mert ő sem annyira öreg még. Curry 33 évesen is ugyanazt a szintet képviseli, mint a bajnoki években, és nem ő az oka annak, hogy az egykor rettegett triótól ma már senki nem fél igazán.

 

A Dallas Mavericks, a Chicago Bulls, a Boston Celtics és a New York Knicks is elgondolkodtatott minket, hogy esetleg felvegyük listánkra, de mindegyik csapatnál vannak olyan tényezők, amelyek hátráltathatják majd őket az 50 győzelem elérésében, amit a fentebb felsorolt riválisaik jó eséllyel elérhetnek.

A Mavericks nem igazán tudott jól építkezni Luka Doncic köré, a Bulls védekezésben, a Knicks pedig támadásban lehet gyengébb, mint kellene, míg a Celtics kerete továbbra is vékony, és nehéz elképzelni a keleti főcsoport élén. A bajnokság szerencsére közben viharsebesen elkezdődött, a karácsonyi szünet alatt pedig újra ránézünk majd csapatainkra.

 

Hány gólt szerez Ryan Mmaee az MTK ellen?

1,76 – 0,5-nél több gólt szerez

5,20 – 1,5-nél több gólt szerez

18,00 – 2,5-nél több gólt szerez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NB I/Ferencváros – MTK útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj magyar bajnokikra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!

 


 

Írj hozzászólást