Visszafogott túlreagálás – I. rész

Kezdetét vette a világ legerősebb profi kosárlabda-bajnokságának 2020-21-es idénye, melynek során rendszeresen előveszünk majd egy-egy csapatot, akik az adott időszak legforróbb témáit szolgáltatták pozitív, vagy negatív teljesítményeikkel, esetleg valami olyat tettek le a parkettre, ami mellett nem mehettünk el szó nélkül.

ORLANDO MAGIC

A szezon első nyolc napjának eseményei visszatükrözik mindazt a kaotikus kiszámíthatatlanságot, amit a hétköznapi életben mi is mindannyian megéltünk 2020-ban. Megjósolhatatlan eredményekkel, hatalmas pofonokkal, feje tetejére állt tabellával és elképesztő rekordok születésével köszöntött be a karácsonyi hangulatba az NBA.

31 éves fennállása során az Orlando Magic még azokban az években sem volt képes négy győztes mérkőzéssel szezonrajtot venni, mikor vérmes reményeket táplált a bajnoki címre, most mégis sikerült nekik ez a bravúr, miközben a keleti erősorrendben maximum a 7-8. hely környékére tette őket minden előzetes jóslat. A Magic az előző szezonban a liga harmadik leglassabban játszó alakulata volt, de az új szezonra – a csekély minta alapján – felpörgették a támadójátékot, amely lényegesen jobban áll Markelle Fultz-nak, akinek így lehetősége nyílt rohanni. Átlagban 18,3 pontot és 5,8 gólpasszt termel eddig, jellemzően csak a gyűrűt támadja, ami jót tett az eredményességének.

 

orlando fultz
Markelle Fultz idei shotchartja.

 

A keretben nem történtek komolyabb változások, amelyek „szerkezetileg” indokolnák a tempó felgyorsulását, hiszen friss érkező csak Dwayne Bacon, valamint a draftról kiválasztott Cole Anthony.

Az újonc irányító azonnal be tudott illeszkedni, és épp ott képes segítséget nyújtani, ahol arra igazán szüksége volt a csapatnak; helyzetet tud teremteni a többieknek. Pontszerzésben egyelőre nagyon harmatos, dobószázalékait jobb nem megemlíteni, de 17 percnyi játékidő alatt a padról beszállva 4,3 gólpasszt oszt ki, amely időarányosan nézve azonnal a keret legjobb kreátorává teszi. Egy 20 éves sráctól, aki majdnem kicsúszott a lottery-ből is a drafton, ennél azonnal „többet-jobbat” egyetlen szurkoló sem várhatott el.

A Magic igazi sikerkovácsa a Vucevic-Fournier-Ross trió, akik legjobb önmagukat idézve nyitották a szezont, hárman közel 60 pontot tesznek be a közösbe ligaelit hatékonysággal. Terrence Ross volt az Orlando padjának pontfelelőse az elmúlt években, viszont sosem tartozott a hatékony scorerek, vagy az elit tripladobók közé, most mégis hihetetlen számokat produkál: Mérkőzésenként 5,8 triplát vállal 43,5%-os pontossággal, miközben a kétpontosokat 57,6%-kal értékesíti. Nikola Vucevic igazán csak a hárompontos vonalon kívülről nyújt olyat, amit eddig tőle nem láthattunk, mialatt Evan Fournier „csak” folytatja azt, amit tavaly elkezdett. Az OKC elleni győzelem alkalmával nem csak a hibátlan szezon-rajt jelentett orlandoi franchise-rekordot, de „Vuc” lett a csapat történetének legtöbb bedobott mezőnykosarát jegyző játékos is.

Nagyon szimpatikus kiscsapat benyomását kelti az Orlando, évek óta igazi franchise-player nélkül, a védekezésükre építve próbáltak eredményeket elérni, de igazi kreátor és elit pontszerzők hiányában a támadás mindig hiányzott. Sajnos még mindig nem jött el az a szezon, amikor ez tartósan megváltozhat, még ha szemmel látható is, hogy némileg más irányba állította az offense-t Steve Clifford vezetőedző.

Az Orlando eddig látott legnagyobb fegyvere, a magasabb sebességi fokozat ellenére eladott kevés labda, illetve az említett trió extrém támadóhatékonysága. A szezon során érdemi javulást egyénileg csak Aaron Gordontól, valamint Anthony-tól remélhetnek a jelenlegi állapothoz képest, de a pontgyáros-trió gyengébb játéka már csak az erősebb ellenfelek okán is biztosra vehető.


 

Az ellenfelek várhatóan erősödő védekezésének a gyengébb dobóformával alkotott kombinációja magában hordozza a „varázslat” elmúlásának veszélyét, és hosszabb távon a középszerűség felé történő elmozdulás realitását. Sorsolásuk az egyik legkönnyebb a szezon első szakaszában, ami hozzájárult a 4-0-s induláshoz is masszívan, hiszen eddig játszottak a Miamival, az OKC-vel és a Washingtonnal kétszer. A Heat a védekezését egyelőre a buborékban felejtette, a Wizards minden tekintetben borzasztó, a szétcserélt Thunder legyőzése pedig idén minden csapatnak kötelező, aki playoffba szeretne jutni. A kérdés csak az, meddig lehet elég a lendület, amit a könnyebb ellenfelek ellen megszereztek? Következik négy mérkőzés hazai pályán, melyből a legnagyobb kihívást az idegenben mindig verhető Philly jelenti majd, így a varázslat folytatódhat, sőt az sem kizárt, hogy az Orlando meg sem áll 8-0-ig, de erre azért még a legbátrabbak is csak óvatosan fogadjanak, mert az 5-3 ugyanennyire reális kimenetel.   

DENVER NUGGETS

Nagy fejtörést okozott számomra, hogy a várakozásokhoz képest gyengébb startot produkáló csapatok közül melyiket is emeljem ki. A Toronto Raptors a 0-3-as mérleg okán adta volna magát, de keletről érkezett az Orlando is. A Golden State Warriors mutatott játéka, valamint az előzetes jóslatok köszönőviszonyban sincsenek egymással egyelőre, de mégiscsak nyertek kettőt.

Nikola Jokic elképesztő teljesítményeire viszont árnyékot vet a Denver meglepően alakuló 1-3-as idénykezdete, ami pozitív és negatív oldalról egyaránt érdekes, így megérdemel néhány gondolatot.

A főcsoportdöntő elvesztése után a szabadügynökpiac okozott fejfájást a Nuggets számára. Ahogy az lenni szokott, a rájátszásban megvillanó Jerami Grantet elrabolta a Detroit Pistons egy hároméves 60 millió dollárt garantáló szerződéssel. Érezte a Denver vezetése, hogy szükségük van a fiatal csatárra, de hiába kínálták be ugyanezt az összeget, Grant a nagyobb szerep reményében inkább a távozás mellett döntött. A Pistons nem ült az elkölthető sapka alatti dollárjain, és egy szintén hároméves 25 milliós ajánlattal Mason Plumlee-t is keletre csábították a Mile High City-ből. Alapvetően ez nem olyan mértékű probléma, amit a piacról ne tudott volna pótolni a coloradói alakulat, érkezett is a megüresedett magasember-rotációba JaMychal Green, illetve Isaiah Hartenstein. Már ettől a „downgrade”-től várható volt, hogy a védekezés nem lesz ugyanaz, mint tavaly, de ezt tetőzi, hogy Green sérülés miatt még nem is léphetett pályára.

A Denver támadójátéka az első négy mérkőzés alapján szinte oktatófilmbe illő.

Amit Nikola Jokic művel „pointcenter”-ként, azt oktatni felesleges is, mivel ezt megtanulni lehetetlen, erre születni kell.  Ha csak annyit említenénk meg, hogy 213 cm-es magassága ellenére tripladuplát átlagolt az elmúlt négy mérkőzésen már az is hihetetlenül extrának hangzik még az ő képességei ellenére is, de láttunk már tőle csodákat. Ha ezt kibővítjük azzal, hogy a csapaton belüli rangsort vezeti játszott percekben (38), szerzett pontokban (24,5), mezőnyszázalékban (62,5%), büntetőkísérletben (7,5), lepattanóban (11,8), labdaszerzésben (1,5) és gólpasszok tekintetében a teljes ligában ő az első (13,5), miközben ő még mindig egy center; az már a nem normális/hihetetlen kategória.Wilt Chamberlain óta Nikola Jokic az első középjátékos, aki 18 gólpasszt osztott ki egyetlen mérkőzés alatt. Alapvetően a tripladupla nem meghatározó tényező egy játékos csapatra gyakorolt hatását tekintve, elég csak arra visszaemlékeznünk, Russell Westbrook hiába érte el ezt a bűvös statisztikai határt szezonokon keresztül, az az OKC nem volt igazán jó támadásban soha. Ehhez képest Joker egy ligaelit offense Alfája és Omegája, még annak ellenére is, hogy ezen a négy meccsen Will Barton és Gary Harris is képességeihez mérve mélyen alulteljesített a dobások értékesítésében. A szerb klasszissal a pályán 31,7 ponttal többet szerez a Nuggets 100 támadásra vetítve, mint addig amíg ő pihen. Segítségére van ebben az a Michael Porter Jr., aki kezdőcsapatba kerülését eddig átlagosan 19,5 ponttal hálálja meg 69%-os TS mellett, ami hosszú távon még a benne rejlő szupersztár-potenciál ellenére sem tartható hatékonyság.

 

Michael Porte Jr. eddigi shotchartja.

 

A támadójáték tehát úgyis szárnyal, hogy két alapember nincs igazán formában, illetve könyök fájdalom miatt egy mérkőzést Jamal Murray is kénytelen volt már kihagyni. A probléma egyértelműen a védekezés, ami az elit offense tökéletes ellentéte. A Nuggets a liga egyik leglassabb csapata, mégis övék eddig a leggyengébb védekezés, ami sosem jó jel. (Statisztikailag a Houston ugyan előzi őket, de a kilenc darab játékossal felálló Rockets, akik közül kettő draftolatlan újonc, egy pedig Bruno Caboclo, nem igazán ad korrekt viszonyítási alapot senkivel szemben, főleg figyelembe véve, hogy épp a Denver és a Portland ellen játszották mérkőzéseiket.) Előre borítékolható volt, hogy Grant távozása – és MPJ térnyerése – negatívan hat majd a Denver hátrafelé játékára, mégis furcsa, hogy ennyire nem működik, pedig kétszer „csak” a Sacramento volt az ellenfél.

Négy mérkőzés nem releváns minta, maximum intő jelnek elégséges, így nincs itt az ideje és helye annak, hogy temessük a Nuggets esélyeit.

Valószínűleg az is elég, ha Will Barton és Gary Harris formába lendül, hiszen védekezésben – illetve támadásban is – van tartalék mindkettőjükben, amellyel ellensúlyozhatják az MPJ tapasztalatlanságából adódó hiányosságokat, de Michael Porter Jr.-nak is el kell végre indulnia azon az úton, amelyen képes a pontszerzés mellett az ellenfél megállítására is hatékonyan használni fizikai adottságait, mert amíg más csapatok bármit megadnának egy hozzá hasonló fiatal scorer-tehetségért, addig a Denvernek a pálya mindkét oldalán van rá szüksége. JaMychal Green visszatérése szintén égetően fontos, hiszen Hartenstein nem jelent megoldást még azokra a percekre sem, amíg Joker pihen, ráadásul ebben a sűrű menetrendben veszélyes a legfontosabb játékost kényszerből 38 percet pályán tartani. Érdemes lesz figyelni a szezon során, mit talál ki Mike Malone vezetőedző a „defense” feljavítására, valamint izgalmas lesz látni, hol lehet a Jokic-Murray-Porter hármas maximuma támadásban. Képes lehet a friss csúcstartó Dallas-t megközelíteni offensive rating-ben, esetleg rekord döntést látunk ismét? A potenciál bennük van, ez nem kérdés.

Írj hozzászólást