Visszafogott túlreagálás – V. rész: Korai erősorrend

A legtöbb gárda, amelynek menetrendjét nem húzta keresztbe a járvány, a héten maga mögött hagyja a szezon első harmadát. Tornasorba állítottuk a legerősebb nyolc csapatot az eddig látottak alapján, súlyozva az ellenfelek minősége, illetve az alapján, mire számíthatunk tőlük a későbbiekben. Objektív alapokra építkező, de végeredményét tekintve nagyon is szubjektív lista született.

(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt! 


 

A statisztikai adatok és a csapatok mérlege február 4-ei, esti állásokat tükrözi. 

 

1. LOS ANGELES LAKERS (16-6)

 

ORtg: 112.5 (7.)

DRtg: 104.8 (1.)

Netrating: +7.8 (3.)

Pace: 99.32 (23.)

SOS: 51.6% (4.)

Last 10: 7-3

 

Ha csak a pillanatnyi formát vennénk alapul, akkor a két egymást követő vereségnek köszönhetően, valamint látva, hogy abszolút nem ég teljes lángon a Lakers, talán két hellyel is lejjebb kellene hogy kerüljenek, mégis komplexebb és stabilabb csapat képét mutatják, mint bárki más, aki alattuk kapott helyet a listán. Nincsenek kiugró, teljes szezonon keresztül biztosan nem tartható jellemzőik, miközben a jól teljesítő gárdák közül nekik volt a legnehezebb sorsolásuk.

LeBron James ismét meghazudtolja a korát, még mindig egyértelműen ő a csapata legjobb játékosa, és jelenlegi formáját látva, az MVP cím egyik fő esélyese. Az előző szezonhoz képest csak gólpasszainak száma csökkent, de ez a friss érkezők miatt nem is meglepő. (25 pont, 49% mezőnyből, 40.9% kintről, 7.7 lepattanó, 7.5 assziszt)

Annak ellenére, hogy a „3&D” specialista Danny Greent elcserélték Dennis Schröderre, tavalyhoz hasonlóan a Lakers legnagyobb fegyvere a védekezése, aminek köszönhetően azt is képesek elbírni, hogy Anthony Davis eddig hatékonyságban meg sem közelíti a tőle elvárt szintet. Újonc éve óta nem tudott ilyen kevés büntetőt kiharcolni Davis (5.8), ráadásul soha nem dobott ilyen gyengén a vonalról (70.9%). Volt egy hét mérkőzésen át tartó szériája a magasembernek, amikor a festéken kívülről érkező 43 kísérletéből csak hatot tudott értékesíteni. Azóta összekapta magát, és várhatóan több ilyen „mélyrepülése” már nem lesz a szezonban.

Kereshetjük a fogást és a hiányosságokat a Lakers játékán, de úgy birtokolják a ligában a harmadik mérleget, hogy nincsenek még top formában, és látványosan van bennük még tartalék.

power ranking los angeles


2. LOS ANGELES CLIPPERS (17-6)

 

ORtg: 117.3 (2.)

DRtg: 109.5 (12.)

Netrating: +7.8 (2.)

Pace: 97.96 (29.)

SOS: 50.7% (10.)

Last 10: 8-2

 

A legtöbb „power rankings” a Clipperst rangsorolja az első helyre, de a Lakershez képest „könnyebb” sorsolásuk, valamint a tarthatatlanul jó dobóforma miatt nem érdemelték ki a listavezetőnek járó pozíciót nálam.

Az elvárásokhoz képest gyengén kezdtek védekezésben – ráadásul belefutottak a Dallas elleni brutális, 51 pontos vereségbe is –, ezért pillanatnyilag még mindig csak tizenkettedikek defensive rating alapján, ami az ő esetükben kisebb csalódás. Az elmúlt tíz mérkőzésen már a legszűkebb ligaelitbe tartoznak az ellenfelek megállításában, azaz jönnek fel a tőlük elvárt szint közelébe.

Kawhi Leonard és Paul George elképesztő formában teljesít, 22 lejátszott mérkőzés után mindketten az 50-40-90-es álomhatárt ostromolják. Együtt 50.6 pontot tesznek a közösbe, és igazi two-way játékot hoznak minden mérkőzésen. Ennek köszönhetően, amikor a két sztár egyszerre van a parketten, akkor a Clippers 20.8 ponttal jobb az ellenfeleinél. (Viszonyításképpen a Jokic-Murray duó 6.8, a LeBron-Davis 13.6, a Conley-Gobert 16.3, az Embiid-Harris duó pedig 17.1 ponttal múlja „csak” felül az ellent.)

A triplaszázalékot illetően a többi együttes előtt járnak, bár élnék a gyanúperrel, teljességgel tarthatatlan hosszú távon ez az eszméletlen 41,6%-os csapatszintű kinti dobás. (Ezt a hatékonyságot csak egyetlen gárda tudta egy teljes szezonon keresztül fenntartani, a 2015-2016-os GSW az MVP Curry-vel és a „prime” Thompsonnal.)

Nyári igazolásaik eddig mind telitalálatnak látszanak, Serge Ibaka és Nicolas Batum olyan építőkockák, akik nagyon hiányoztak az előző rájátszásban. Ibaka „stretch 5”-ként képes széthúzni a pályát, Batum pedig betölti a mindenes szerepét a keretben, miközben nem igényel sok labdát. Lou Williams sok éve nem látott gödörben van jelenleg, ahogy a négyéves szerződést kapó Luke Kennard sem lendít túl sokat a gárda szekerén. Öröm az ürömben, hogy legalább Reggie Jackson formába lendült az előző héten.

Januári menetrendjük akár könnyűnek is nevezhető, de februárban több erőpróba is vár majd a keretre. Szoros végjátékban bukták el az első ilyen szintfelmérőt a Brooklyn „Big2.5” ellen, de lesz lehetőségük javítani, mert a nehezebb feladatok a hónap második felében várnak csak rájuk.


 

3. UTAH JAZZ 16-5

 

ORtg: 115.0 (5.)

DRtg: 107.6 (5.)

Netrating: +7.4 (4.)

Pace: 98.83 (25.)

SOS: 49.7% (17.)

Last 10: 9-1

 

A Jazz brutális formában van, a liga legjobb csapata a mérleget és a teljes januárt figyelembe véve is. Még Donovan Mitchell rövid kiválását is két győzelemmel abszolválták, bár visszatérésekor egy sima vereségbe szaladtak bele a Nuggets ellen, ezzel megszakítva a tizenegy mérkőzésen át tartó veretlenségi szériát. Quinn Snydert választották a hónap edzőjének nyugaton, amit maximálisan megérdemel a stílust váltó, és ennek köszönhetően megtáltosodó Jazz mestereként.

Megítélésük kapcsán a rájuk váró néhány hét vízválasztó lehet, hiszen sorra játsszák majd a rangadókat olyan ellenfelek ellen, mint a Bucks, a Sixers, a Clippers, a Lakers, vagy éppen a Boston. Február végérére jócskán letisztulhat a kép, hogy a Jazz csak egy remek formában lévő, borzasztóan szimpatikus csapat vagy igazi bajnokaspiráns. Részletesen írtunk a Jazzről a Visszafogott túlreagálás III. részében.

power ranking - utah phily


 

4. PHILADELPHIA 76ERS (16-6)

 

ORtg: 111.3 (12.)

DRtg: 106.9 (3.)

Netrating: +4.5 (6.)

Pace: 102.08 (7.)

SOS: 46.9% (30.)

Last 10: 8-2

 

Kelet eddig legjobbja, akik annak ellenére állnak a főcsoport első helyén, hogy a top csapatok közül egyedül őket érintette komolyabban a koronavírus. Múlt héten megverték a Los Angeles Lakerst, reálisan még sincs helyük ezen a listán feljebb. Miért?

A 76ers teljesítményét mérlegre téve az egyik oldalon szerepel az az elképesztő adat, hogy idén, amikor a teljes kezdő rendelkezésre állt, akkor még nem kaptak ki, azaz 12-0-val állnak. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott van a Joel Embiid nélkül eddig felmutatott 1-4-es eredmény, illetve a leggyengébb menetrend a teljes NBA-t figyelembe véve. Doc Rivers elnyerte a hónap edzője címet a keleti főcsoportban, de épp azzal a felfogással, amivel ütőképessé tette a Philadelphiát, azzal váltak igazán sebezhetővé. Hiába Tobias Harris kiváló formája, és az általa termelt 20.6 pont kimagaslóan jó százalékokkal, Embiid a csapat alfája és omegája. Támadásban és védekezésben egyaránt a center a kulcs, így mikor kénytelen mérkőzést kihagyni – és ez elég gyakran előfordul –, akkor az előző évekkel ellentétesen, nem védekezésben, hanem támadásban zuhan össze teljesen az együttes.

Joel Embiid az eddig lejátszott 21 mérkőzés alapján a liga MVP-je, csak Nikola Jokic képes vele felvenni a versenyt. 28.6 pontot, 11.1 lepattanót átlagol 67.4 TS%-kal, miközben On/Off statisztikája szintén magáért beszél: A Philadelphia 100 támadásra vetítve vele a pályán 13.5 ponttal jobb, nélküle viszont 4.8 ponttal rosszabb az ellenfeleinél.

A Sixers-t eddig egyetlen teljes kerettel felálló elit alakulat ellen láthattuk csak megmérkőzni (A Celtics elleni „covid-dupla” során Tatum hiányzott), így az eddig elért eredmények maximum bizakodásra adhatnak okot velük kapcsolatban, de semmiképpen sem mértékadóak. Amíg a top csapatok ellen nem bizonyítják rátermettségüket, ezen a képzeletbeli listán csak lejjebb csúszhatnak, de feljebb semmiképp. Sixers bemutatónkat a szezon hajnaláról itt olvashatjátok.

 


Az Unibet oddsai alapján a Los Angeles Lakers és a Brooklyn Nets csapata a legesélyesebb a döntőben való részvételre. További tippekért kattins ide!


 

5. BROOKLYN NETS (14-9)

 

ORtg: 117.1 (3.)

DRtg: 113.0 (26.)

Netrating: +4.1 (7.)

Pace: 102.47 (4.)

SOS: 49.3% (21.)

Last 10: 7-3

 

A három héttel ezelőtt a Brooklyn és a Houston között létrejött csere eredményeként, mindent, amit azt megelőzően a Nets-ről gondoltunk, felejthettük is el. Nem látszott tisztán, hogy mi lehet a “BIG2,5” összeállásának következménye, jut-e majd elég labda mindenkinek, valamint mire lesznek képesek védekezésben?

Látva James Harden szellemiségét, azt a felfogást, amelyben megérkezett új csapatához, talán elhihetjük, ebből még valami jó is kisülhet. A pontkirályi címeket sorra begyűjtő ex-MVP eddig kevesebb kísérletet vállal, mint houstoni pályafutása alatt bármikor, miközben 12,0 asszisztot kiosztva szervezi a játékot. Nagyon úgy tűnik, sikerült megtalálniuk az egyetlen opciót, amivel mindhárman maximalizálhatják képességeiket.

Kyrie Irving kisebb kitérőt követően ismét a kosárlabdával van elfoglalva, és magához képest is remekül teljesít. Jelenleg nem az elit „50-40-90 klub”-ba próbál belépőt kiharcolni magának, hanem az „55-45-95 klub” „megnyitásával” kacérkodik. Kevin Durant továbbra sem lassít, egyszerűen hihetetlen, hogy egy Achilles-ín szakadás után képes volt ilyen formában visszatérni. 30.8 pont, 7.5 lepattanó, 5.2 assziszt, 1.4 blokk mérkőzésenként, pályafutása legjobb hatékonysága (66,4 TS%) mellett. Őket egészíti ki a mesterlövész Joe Harris, aki a közel 7 triplakísérletét majdnem 50%-os pontossággal értékesíti estéről estére.

Mióta „Szakáll” csatlakozott a kerethez, a Brooklyn a liga legjobb támadó csapata 121.0 offensive ratinggel, viszont a negyedik leggyengébb „defense” is az övék 118.2-es mutatóval. Ezért nem egyszemélyben Harden a felelős, hanem az, hogy az érkezésével teljesen felfordult a Nets rotációja, és a kiürülő keret érezteti negatív hatásait. Jarrett Allen személyében egy potens védőt veszítettek a festékből, aki a lepattanózásban is kulcsszerepet töltött be, így nem csoda, hogy agyonverik őket a gyűrű közelében. Második esélyből 14.5 pontot kapnak átlagban, valamint alig jutnak lepattanóhoz az ellenfél gyűrűje alatt.  

Az idény során gyűjtöttek már be komoly skalpokat, győztesen hagyták el a parkettet a Bucks, a Jazz, a Sixers, a Nuggets és a Clippers ellen is, így könnyű beléjük látni a döntőbe kerülés reális esélyét, még annak ellenére is, hogy egyelőre teljesen kiszámíthatatlanok. A Harden csere részleteivel szintén foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben.

power ranking - nets denver


 

6. DENVER NUGGETS (12-8)

 

ORtg: 115.8 (4.)

DRtg: 110.9 (18.)

Netrating: +4.9 (5.)

Pace: 98.14 (28.)

SOS: 51.5% (6.)

Last 10: 7-3

 

A Nuggets annyira borzasztó védekezéssel kezdte az idényt, amelyet még Nikola Jokic elképesztő játéka sem volt képes ellensúlyozni eleinte. Hamar visszataláltak a győzelem útjára, és a januárt már 11-5-s eredménnyel tudták le, amivel visszakapaszkodtak a kaotikus nyugat negyedik helyére.

A Denver motorja, az MVP cím egyik várományosa Nikola Jokic, aki idén sokkal agresszívabb pontszerzővé is vált, mint ezelőtt bármikor. Karriercsúcsot átlagol minden fontosabb statisztikai mutatóban, sokáig az is felmerült, vajon képes lehet-e centerként tripladuplát átlagolni? 26.8 pont, 11.8 lepattanó, 8.6 assziszt, 1.8 labdaszerzés érkezik tőle a közösbe, és minden fejlett támadó statisztikában a legszűkebb elithez tartozik. A Utah Jazz veretlenségi szériájának szinte egymaga vetett végett a minap egy 47 pontos teljesítménnyel.

A csapattársak formáját illetően már sokkal kevésbé fényes a helyzet. Jamal Murray pontosan ugyanazokat a számokat produkálja, és épp olyan hullámzóan, mint az azt előző években megszokhattuk. Will Barton önmagához képest nagyon gyengén teljesít, ahogy Gary Harris védekezése is messze elmaradt az előző idényhez képest. Az offseasonben igazolt JaMychal Green viszont hatalmas telitalálatnak tűnik az eddig lejátszott mérkőzések alapján. Kiválóan egészíti ki játékával a társakat, akkor is ha a kezdőkkel, vagy ha a cserékkel van egyszerre a pályán.

A Nuggets plafonját nehéz megjósolni, de azzal, hogy képesek voltak stabilizálni a védekezésüket a jelenlegi közepes szinten, biztosították maguknak az esélyt, hogy hazai pályáért küzdhessenek nyugaton.


 

7. MILWAUKEE BUCKS (12-8)

 

power ranking bucksORtg: 118.6 (1.)

DRtg: 109.6 (16.)

Netrating: +9 (1.)

Pace: 102.19 (7.)

SOS: 47.2% (27.)

Last 10: 6-4

 

A Philadelphia kapcsán kiemeltem a gyenge sorsolást és a valódi ellenfelek hiányát, de a Bucks esetében ez még sokkal inkább igaz. Giannis Antetokounmpoék ebben a szezonban összesen háromszor nyertek olyan együttes ellen, akik jelenleg 50% feletti mérleggel büszkélkedhetnek, ráadásul ezek a csapatok mind megtizedelt kerettel álltak fel aznap. A Milwaukee-nak ugyan volt néhány komolyabb ellenfele (Boston, Utah, Brooklyn, Lakers), de ezeket az összecsapásokat rendre elveszítették, pedig a Bucks-t sem sérülések, sem a járvány okozta karantén-kényszer nem hátráltatta.

Fő probléma az előző szezonhoz képest a védekezés. A buborékban is voltak jelek a Bucks stratégiájának gyengepontjaira, mikor ők lettek az első csapat az NBA történetében, akik három egymást követő mérkőzésen is minimum 20 hárompontost kaptak. Ezt múlt héten sikerült megismételniük a Raptors, a Hornets és a Pelicans ellen. Kiemelném azt az érdekességet, hogy a keret leggyengébb védője Bryn Forbes, aki ugyan nem játszik sokat, de még a regnáló DPOY Antetokounmpoval egyszerre a parketten is képes – 176 perc alapján – 119.5-es defensive ratinget összehozni. (Giannis Forbes nélkül 103.9 DRtg) 

Hiába a megnyerő egyéni statisztikák, az impozáns netrating és a remek mérleg, a szezon ezen szakaszában még nem bizonyítottak semmi érdemlegeset azon kívül, hogy a gyengébb ellenfeleket nagyon simán meg tudják verni, így az általam felállított szubjektív listán sem kerülhettek be a legjobbak közé. Sokkal több van bennük, de látszólag kell még idő Mike Budenholzernek, hogy megtalálja a megfelelő ötösöket, mert eddig csak a kezdő működik rendesen.

power ranking boston


 

8. BOSTON CELTICS 11-9

 

power ranking bosORtg: 111.8 (10.)

DRtg: 109.2 (10.)

Netrating: +2.5 (9.)

Pace: 100.03 (20.)

SOS: 49.3% (19.)

Last 10: 4-6

 

A lista legszerencsétlenebb csapata biztosan a Boston Celtics. Nem csak a koronavírus okozott számukra eddig jelentős gondokat, de kisebb sérülések is hátráltatják a gárdát. Jayson Tatumra nem számíthattak öt mérkőzésen keresztül, és a keret több tagja is volt karanténban addigra, mire Kemba Walker végre visszatért a sérüléséből. Az irányító ráadásul iszonyúan nem találja a játékát, egyelőre csak árnyéka önmagának. 36.6%-kal a mezőnyből termel 15 pontot, ami tragikus. A draftról kiválasztott, és azonnal remekül beilleszkedő Payton Pritchard térd-, majd Marcus Smart vádlisérülés miatt került oldalvonalra több hétre.

Jaylen Brown és Jayson Tatum már-már a George-Leonard duóra emlékeztetnek, ami igencsak jó jel a Boston szurkolók számára. Ketten együtt 53.4 pontot (26.6 és 26.8) átlagolnak, mindketten 43%-kal dobják a triplákat, és nem csak a támadásból, de a védekezésből is kiveszik a részüket.

Kisebb csoda – még a két fiatal sztár játékának ellenére is –, hogy a viszontagságok ellenére is képes volt a Celtics tartani a lépést a keleti élmenőkkel. Úgy állnak kelet negyedik helyén, hogy a valós erejüket, még egyetlen percig sem láthattuk, így ezzel a nyolcadik hellyel megelőlegeztem számukra a bizalmat.


Képek: Basketball Reference

Írj hozzászólást