NFL – Mit tanultunk a kilencedik héten?

A kilencedik hetet követően újabb két franchise háza táján nézünk szét Csonka Péter és Józsa Isti írásának segítségével, amelyből kiderül, mit is tanulhattunk a mérkőzéseikből.

MI IS A HELYZET SEATTLE-BEN?

 

A szezon előtt minden Seattle drukker vegyes érzelmekkel tekinthetett az idei évre, mert összességében nem gyengült a keret, de a várt erősítések sem történtek meg. Ennek ellenére jól kezdte a csapat a szezont, azonban az 5-0-s kezdést követően voltak olyan érzéseink, hogy az eredmények nem feltétlen mutatják a játék valódi képét. Aztán a legutóbbi három fordulóban két meccsen is vereséget szenvedtek, és a Bills ellen gyakorlatilag minden gyengesége kijött a csapatnak.

Véleményünk szerint a hétvégi meccs tökéletesen rámutatott:

Komolyan kell venni a Seattle-t, mert egy meccsen bárkit megverhetnek, de van jó pár hiányossága a csapatnak.

A védelem egész évben gyengén muzsikált, most azonban emellé még fegyelmezetlenek is voltak, jöttek felesleges büntetések kulcshelyzetekben. A O-line is talán most nézett ki a legrosszabbul, ha a meccs egész képét nézzük. Játékhívásra is lehet némi panasz, bár a legszembetűnőbb hibák már akkor voltak, amikor már eldőlt a meccs. És igen… nem szabad elmenni Wilson gyenge játéka mellett sem, messze ez volt a legrosszabb meccse idén.

 

MI IS A LÉNYEGI PROBLÉMA A SEAHAWKSSZAL?

 

A legkomolyabb gond egyértelműen a pass rush-sal van, gyakorlatilag kivétel nélkül annyi időt adtak idén az ellenfél irányítójának, amennyire szüksége volt. A defense másik része, a secondary is elég inkonzisztens játékot mutat. Jamal Adams az egyedüli, akit ki lehetne emelni, de a sérülése miatt őt is nehéz egyelőre értékelni. A többi defensive back pedig teljesen átlagosan játszik, meccsről-meccsre egyre inkább az az érzésem támad, hogy két CB2-je van a csapatnak. Tavaly cseréltek ugyan Quinton Dunbarért, de ő sem tudott első számú cornerré előlépni, Shaq Griffinről pedig már korábban kiderült, hogy nem is lesz soha első számú CB.

Támadó oldalon pedig a fal ad okot aggodalomra, a szezon egészét tekintve ugyan előre léptek a korábbi évekhez képest, de azért még mindig bőven lenne min csiszolni.A futójáték viszont nagyon visszaesett, bár ez valószínűleg nagyrészt az edzői szemléletváltásnak köszönhető. Ami pedig a passzjátékot illeti, egy rossz meccstől nem kell kétségbe esni Lockett-Metcalf duó zseni idén, a kiegészítő játékosok pedig többnyire megbízhatóak, ha éppen a fent említett két úriemberen jól védekezik az ellenfél.

 

MINDEZEK ELLENÉRE VAN ESÉLY A SUPER BOWLRA?

 

Természetesen van, nem a pánikkeltés volt cikkünk elsődleges célja, sokkal inkább az, hogy rámutassunk arra, hogy az, ha egy csapat jó mérleggel áll az nem feltétlen egyenlő azzal, hogy minden szép és jó a csapat háza táján. Természetesen ennek a fordítottja is igaz, ha egy csapat nagyon gyenge eredményeket hoz, az nem azt jelenti, hogy rossz is, erre a legjobb példa idén a Chargers, amelyik minden meccsét kevesebb, mint hét ponttal, azaz egy labdabirtoklással bukta el.

Nem nagyon van olyan csapat most az NFC-ben, amelyre nyugodt szívvel rá mernénk tenni a házat.

A Saints, Packers duó áll a legközelebb ehhez és utánuk jön a Seahawks. Wilson miatt nincs csapat, aki ellen ne lenne reális esélyük, azonban ehhez kell segítség a többi csapatrésztől is, mert különben olyan katasztrófa lesz a vége, mint a hétvégi buffalói találkozón.A COLTS AKÁR CONTENDER IS LEHETNE

 

Az idei szezon egyik legkiszámíthatatlanabb csapata az Indianapolis Colts. Meccsről meccsre, sőt negyedről negyedre változik, melyik arcukat mutatják. Ennek ellenére nem szabad őket teljesen leírni, ezt vasárnap is bebizonyították a Ravens ellen.

 

A LIGA EGYIK LEGJOBB VÉDELME

Chris Ballard general manager évek óta kiváló munkát végez, idénre pedig szinte minden összeállt. Ha ránézünk a Colts keretére, nem sok lyukat találunk, de ami még ennél is fontosabb: mindenhol van megfelelő mélység is. Elég csak a futó posztra gondolni, ahol Marlon Mack már az első héten kidőlt az egész szezonra, de Jonathan Taylor és Nyheim Hines remekül tudja pótolni. Az igazi csodát mégsem az offense-ben kell keresni, sokkal inkább a line of scrimmage másik oldalán. A Colts védelme ugyanis a Ravens ellen szinte teljesen kikapcsolta a liga legjobb futójátékát. A Baltimore 38 kísérletből 110 yardot tudott futni, ami 2,9-es átlagot jelent. Ez már önmagában is kiváló statisztika lenne, de a Ravens korábbi teljesítményeivel összevetve szinte földöntúli: Lamar Jacksonék korábban 5,5 yardot átlagoltak futásonként. A Ravens játékának ilyen mértékű kikapcsolása még akkor is meglepő, ha egyébként a Colts védelmét nem túlzás a liga (egyik) legjobbjának tartani.

Playenként mindössze 4,8 yardot engednek az ellenfeleiknek, ezen a listán csak a Rams előzi meg őket, igaz csak 0,1 yarddal.

Ez annak köszönhető, hogy mind futás, mind passz ellen az élmezőnyben helyezkednek el. Futásonként 3,3 yardot engednek, amivel holtversenyben vezetik a rangsort a Buccaneersszel. A modern futballban viszont nem elég csak a futást megfogni, jó passzvédekezés nélkül nem sokat ér egy csapat. A Colts itt is kiemelkedően teljesít: az ellenfél irányítói 78,5-ös passer ratinggel dobálnak ellenük, ami a legjobb az egész ligában. Ez a mutató nem csak az egyébként jó nevekből álló secondary munkájának az eredménye. A front seven a futójátékok megállításán kívül a nyomásgyakorlásban is jeleskedik: a 23,4%-os pressure mutatóval rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a playek közel negyedében nyomást gyakorolnak az ellenfél irányítójára, ez pedig a hatodik legjobb az egész ligában, és egyedül a Steelersszel szemben van komoly lemaradásuk. Az látszik tehát, hogy a Colts defense egy remekül felépített egység, ami ráadásul nagyon ritkán hibázik, ugyanis messze nekik van a legkevesebb elrontott szerelésük az idei szezonban. Ha viszont a védelem ennyire kimagasló, adódik a kérdés, hogy miért is nem contender a Colts. Erre keressük a választ a továbbiakban.HULLÁMZÓ OFFENSE

 

Elsősorban a támadósor inkonzisztens teljesítménye akadályozza meg, hogy igazi Super Bowl-esélyesként beszéljünk róluk. Akár meccseken belül is képesek két teljesen különböző csapat benyomását kelteni, ahogy ezt vasárnap a Ravens ellen is bemutatták. A hullámzó teljesítmény legfőbb oka Philip Rivers kiszámíthatatlan játéka, ami végigkísérte az egész karrierjét. Egyik pillanatban elit irányítónak néz ki, majd olyan döntéseket hoz, ami még újoncoktól sem nézne ki jól. Tekintsük át az előző három hét statisztikáit: A Lions és a Bengals ellen (fontos megjegyezni, hogy gyengébb védelemmel rendelkeznek, mint a Ravens) 77 passzából 52 volt sikeres (67,5%), 633 yardot szerzett, 6 TD-vel és 1 interceptionnel, ez 113,2-es QB ratinghez volt elég. A Ravens ellen ehhez képest mindössze 58,1%-os passzpontosságot tudott felmutatni 227 yarddal, TD nélkül, 1 interceptionnel, ami 62,8-as QB ratinget eredményezett.

A különbség egyértelmű, ahogy az is, hogy Rivers rosszabb napjain igazi középcsapat, míg a jobb napjain contender a Colts.

Vagyis csak lehetne, ugyanis nemcsak a kiszámíthatatlan irányító okoz gondokat. Frank Reich vezetőedző játékhívásai idén bőven hagynak kívánni valót maguk után, ami nem könnyíti meg a ritmust nem találó offense dolgát. Ez a jelenség leginkább a harmadik kísérletekben csúcsosodik ki, ahol a Colts a 28. helyen áll az egész ligában 38%-os mutatóval. A Ravens elleni meccset például 12-ből mindössze 2 harmadik kísérletet sikerült megcsinálniuk. Itt bizakodásra adhat okot, hogy tavaly a legjobb 10-ben zárták a szezont egy gyengébb játékosállománnyal, ráadásul már idén is voltak olyan meccsek, ahol képesek voltak jó arányban first downra váltani a harmadik kísérleteket, így meglepő lenne, ha nem javulnának fel.

 

MIRE SZÁMÍTHATUNK?

 

A Colts azt már megmutatta, hogy helyük van a playoffban, és akár az igazi nagycsapatokkal is képesek felvenni a versenyt.

Legalábbis egy ideig. Ahhoz viszont, hogy az idei szezon ne egy one and done-nal érjen véget mindenképp szükség lesz az offense playhívás javulására és egy sokkal kiegyensúlyozottabb játékra. Utóbbi viszont nem biztos, hogy sikerülhet Philip Riversszel a kormánynál.


Előző heti tapasztalataink:

NFL – Mit tanultunk a nyolcadik héten?

 

Írj hozzászólást