NFL – Mit tanultunk a nyolcadik héten?

A nyolcadik hetet követően újabb két franchise háza táján néztünk szét, hogy mit is tanulhattunk a mérkőzéseikből. Csonka Péter és Józsa Isti rovata ezúttal a Dolphinsról és a Vikingsről szól.

BRIAN FLORES A LIGA EGYIK LEGJOBB EDZŐJE

 

Nagy szavak ezek, de Brian Flores kisebb csodát visz véghez a Dolphinsnál. Már a tavalyi öt győzelmük is figyelemreméltó volt, mert attól a csapattól nem sokat lehetett várni, idén pedig minden képzeletet felülmúl, ami Miamiban történik. 4-3-mal állnak, a playoff bőven lőtávolban van, a játékosai imádják, a húzásai pedig szinte kivétel nélkül bejönnek. Kell ennél több?

 

SEAN MCVAY KRIPTONITJA

 

Flores már az 53. Super Bowlon is borsot tört az egész liga egyik legnagyobb támadógéniuszaként számontartott Sean McVay orra alá. Az általa irányított védelem mindössze 3 ponton tartotta az addig megállíthatatlannak tartott Ramset. Azt a teljesítményt persze még le lehetett seperni az asztalról, mondván valójában az Bill Belichick gameplanje volt, azonban a Dolphins-defense hétvégi (és az egész szezonban mutatott) teljesítményéért már egyértelműen ő felel.

A Rams 326 yarddal többet szerzett, mint a Dolphins, mégis több, mint két labdabirtoklásnyi különbséggel vesztette el a meccset.

Ez annak köszönhető, hogy ugyan a támadósor teljesítménye jelentősen visszaesett az irányítócsere után (mégis zseniális húzás volt, de erről majd később), de a defense és a speciális egység folyamatosan képes volt nagy játékok végrehajtására. A Miami védelme négy labdát szerzett az első félidőben, és kíméletlenül kihasználta a turnovereket. A 28 pontjukból 21-et a Rams labdavesztéseiből szereztek, míg a negyedik touchdownjuk egy punt returnből született.

A Miami védelmét egész szezonban hatalmas dicséret illeti, már a meccs előtt is övék volt a legjobb mutató a harmadik kísérleteknél, és kevesebb, mint 20 pontot engedtek meccsenként, a vasárnapi teljesítményük csak hab volt a tortán.Ami viszont igazán különlegesség teszi ezt az egységet, az a valódi sztárok hiánya.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 1-2 esetet leszámítva nem a blue-chip játékosok megszerzése a cél, hanem a Flores rendszerébe tökéletesen illeszkedő szürke eminenciásoké. Elég csak megnézni a LB-sort, ahol Kyle Van Noy az egyetlen nagyobb név, mellette pedig olyan játékosokat találunk, mint a hétvégén TD-t szerző Andrew Van Ginkel vagy Elandon Roberts, akik a játék egyik elemében sem kiemelkedők, de sokféleképpen használhatók, ami Flores folyamatosan változó front sevenjében kulcsfontosságú skill. A secondary esetében azért vannak elitnek, de minimum nagyon jónak számító játékosok, mint Byron Jones vagy Xavien Howard.

Ez nem véletlen: a játékrendszer alapja egy elit secondary, ami elég időt ad ahhoz, hogy a séma segítségével nyomást tudjanak generálni. Itt is találunk azonban egy kakukktojást Eric Rowe személyében, aki CB-ként már többször is megbukott, de safetyként új otthonra talált a Dolphinsban, vasárnap pedig már az első interceptionjét is megszerezte. Flores tehát remekül rakta össze ezt a kifejezetten fiatalnak számító védelmet, de a támadósor esetében is hozott egy kiváló döntést.

 

IRÁNYÍTÓKÉRDÉS

 

Miután a Dolphins megszerezte szezonbeli harmadik győzelmét is a New York Jets ellen, kisebb meglepetésre lecserélték az addig remekül játszó Ryan Fitzpatricket az újonc Tua Tagovailoára. Elsőre az tűnt erre logikus magyarázatnak, hogy a fiatal irányító plafonja lényegesen magasabban van, így a playoff eléréséért kockáztattak. A Rams ellen viszont nem úgy tűnt, hogy vele közelebb kerülhetnek a rájátszáshoz, ugyanis Fitzpatrick a játék minden elemében jobbnak tűnt nála.

22 passzkísérletéből 12 lett sikeres, mindössze 93 yardért, és kifejezetten baljós előjelnek számít, hogy a mélységi passzjátékot teljesen hanyagolta. Nehéz elképzelni, hogy a problémák nem jelentkeztek az edzéseken, így pedig felmerül a kérdés, hogy miért volt jó döntés lecserélni Fitzpatricket.

Erre a magyarázatot a Texans háza táján kell keresni, ugyanis a jövő évi elsőkörös választásuk a Dolphinsnál van, és az jelenleg egy elég magas picknek néz ki. Ez lehetőséget adhat arra, hogy megint irányítót válasszanak a draft elején, már ha Tua nem megoldás hosszútávon.

Ennek letesztelésére pedig nincs is jobb módszer, mint megnézni, mit tud élesben.

Idén ráadásul ezt elég könnyen bevállalhatták, hiszen senki nem vár tőlük Super Bowl-győzelmet, de még rájátszást sem feltétlenül. Persze egy meccs alapján semmiképpen sem szeretnénk leírni Tuát, de a bemutatkozása a győzelem ellenére is csalódást keltő volt, és szezon hátralévő részében ennél jóval többet kell mutatnia, hogy ne kapjon maga mellé egy riválist tavasszal.MINNESOTA MIRACLE VAGY TALÁLT VALAMIT A VIKINGS?

 


A szezon előtt nagyon változó volt a megítélése a Minnynek, ami a lényegesen meggyengült védelemnek, valamint Kirk Cousins rapszodikus teljesítményének volt köszönhető. Aztán elkezdődött a szezon és minden lényegi kérdésre választ kaptunk viszonylag hamar – ez a Vikings nemhogy a csoportgyőzelemre, de a playoffra sem esélyes.

A hétvégén azonban a Packers-Vikings összecsapáson sokadjára is bebizonyosodott, hogy a csoportmeccseken nem lehet egyértelmű esélyesről beszélni. Minden jel arra utalt, hogy a wisconsiniak átgázolnak a Minnesotán, azonban ezt máshogy gondolták a lilák, és a futó Dalvin Cook vezetésével legyőzték a sajtfejűeket.

A kérdés, hogy ez egy Cook által lehozott szerencsésen alakult meccs volt, vagy a továbbiakban is érdemes lehet odafigyelni rájuk?

Véleményem szerint sokkal inkább tudható be ez a győzelem annak, hogy egy régóta tartó rivalizálásról van szó és emiatt jobban felpörögtek a játékosok. Ugyan a játék képe jobban nézet ki, mint az eddigiek során, de összességében a győzelem tényleg Cook extrájának volt köszönhető. Cousins korrekt teljesítményt nyújtott, ugyan csak game manager szerep jutott neki a meccsen (konkrétan Cook több yardot futott, mint amennyit az irányító passzolt), de azt remekül megoldotta. Védelem nem igazán tudott fellépni, de ezt már sajnos megszokhatták a Vikes szurkolói. 

HOGYAN JUTOTT IDE A VIKINGS?

 

Ahogy azt már korábbi podcast adásban kiveséztük, két év alatt egy Super Bowl contendernek kinéző csapatból lett egy nem túl jól kinéző gárda. A védelem minden fontosabb tagját elveszítette a csapat és finoman szólva sem sikerült pótolni a távozókat. Pedig nem sajnálták az első körös pickeket a cornerekre – konkrétan a padlás is tele volt velük –, ezt meg is elégelte a Rick Spielman felesége a 2019-es draft előtt, akiről az a hír járta, hogy megmondta férjének, hogy ne menjen haza, ha még egy CB-t húz az első körben.

Másik komoly probléma Kirk Cousins szerződése, különösen, a mostani hosszabbítás.

Gyakorlatilag mind a salary cap tekintetében, mind a pályán is visszahúzza a csapatot. 

MI LEHET A MEGOLDÁS?

 

És akkor itt befejezném a Cousinsszal kapcsolatos gondolatmenetem, ugyanis véleményem szerint az első lépés az irányító elküldése kellene, hogy legyen. A következő pedig mindenképpen a támadófal erősítése, emberemlékezet óta nem volt épkézláb fal Minnesotában és a mai NFL-ben tudnod kell dominálni a LoS-t, ha bajnoki címért akarsz küzdeni. Skill playerek nagyjából rendben vannak, ahogy a fiatalok is, náluk a legnagyobb problémát az áruk fogja okozni a jövőben, nem pedig a játékuk. A védelemben már korábban is említettem, hogy megkezdődött az átalakulás, az idei draftról is érkezett több tehetséges játekos, például a kezdőként szereplő Troy Dye vagy az első körös tehetség Jeff Gladney.Az edzői stáb szerintem nagyjából rendben van, de Mike Zimmer pozíciója egész biztosan nincs veszélyben a nem túl rózsás szereplés ellenére sem.

 

KONKLÚZIÓ

 

A címben szereplő kérdésre a válasz tehát számomra egyértelmű, nem tartom valószínűnek, hogy pálfordulás történt a csapatnál, sokkal inkább tűnik reálisnak, hogy volt egy meccs, ahol minden összejött és ezzel tudtak borsot törni a csoportrivális orra alá. A jövőbe pedig pozitívan tekinthetnek a minnesotai drukkerek, tehetség van bőven a csapatnál és jó kézben is vannak Zimmer stábjánál.

 

Írj hozzászólást