NFL – Mit tanultunk a tizenegyedik héten?

A tizenegyedik hetet követően most csak egy franchise háza táján nézünk szét, de ezúttal is volt olyan, amiből tanulhattunk a mérkőzésüket látva.

saints taysom hill

A GÉP DOLGOZIK, AZ ALKOTÓ PIHEN – NEW ORLEANS SAINTS

A tizedik játékhéten Drew Brees több bordáját is eltörte, így hosszabb pihenőre kényszerült. Brees ugyan már messze nem azt a formáját mutatta, amit karrierje csúcsán, de a mögötte padozó Jameis Winston-Taysom Hill párosnál mindenképp jobb opció volt, így a forduló legnagyobb kérdése egyértelműen az volt, mihez kezd Sean Payton a Saints irányítóhelyzetével.

 

KEVESEBB HILL-FUTÁS

Payton kisebb meglepetésre az eddig főként gadget playerként számontartott Taysom Hillnek szavazta meg a bizalmat Jameis Winstonnal szemben. Ez a döntés elég sok kritikát váltott ki, de abból a szempontból logikusnak tűnt, hogy Hill legalább egy fokkal jobban vigyáz a labdára, mint Winston, és a mobilitás is mellette szól, ezzel pedig ellensúlyozni tudja az egyébként alacsonyabb plafonját.

Payton számításai nagyjából be is jöttek, Hillnek elvétve volt olyan játéka, ami turnovert eredményezhetett volna, egy esetet leszámítva pedig mindet meg is úszta. Az atletikusságát ugyan kevésbé kreatívan használták ki, mint az előző hetekben (ez várható volt azok után, hogy a csapat kezdőirányítójának nevezték ki), és mindössze három alkalommal használták a „tradicionális” Saints Taysom Hill-szerepben. Ezekből a playekből 19 yardot és egy TD-t szerzett, ehhez pedig 28 yardot és még egy TD-t hozzá tudott tenni a meneküléseivel. Egyedül a fumble-je árnyékolja be a teljesítményét, de az a garbage time-ban született, így érdemben nem befolyásolta a meccs kimenetelét.

 

saints unibet


 

MITŐL MŰKÖDÖTT ILYEN JÓL A PASSZJÁTÉK?

Azt eddig is tudtuk, hogy Hill futásai veszélyes fegyverré teszik, a kérdés inkább az volt, hogy irányítóként is megállja-e a helyét. Erre egyértelmű választ ugyan nem kaptunk, Sean Payton offense-ében viszont biztosan használható irányítónak tűnt.

Payton ugyanis egy nagyon leegyszerűsített, ennek ellenére jól működő passzjátékkal rukkolt elő vasárnap, ezzel újra bebizonyítva, hogy a valaha élt egyik legnagyobb támadóguru.

A gameplan alapvetően arra épült, hogy kivegyék Hill kezéből a labdát, és a playmakereik kezébe adják. Ennek megfelelően rengeteg screennel és slanttel operáltak, és a legtöbb esetben Hillnek nem kellett tovább haladnia az első olvasásnál.

A másik módszer, amivel könnyíteni tudták a dolgát, az a tetemes mennyiségű play action passz, köztük több rollouttal, hogy Hillnek csak a pálya egyik felét kelljen olvasnia. Ez a szezon során egyáltalán nem volt jellemző a Saintsre, a passzaiknak csak 16%-a jött play action után (ez a harmadik legkevesebb volt az egész ligában), míg vasárnap 23 kísérletből 11, ami 47,8%-os arányt jelent. Az elkapók szeparációját is dicséret illeti, hiszen szinte minden esetben az első célpontja kapta a labdát a play action után.

A hatékonyságukat remekül jelzi, hogy Hill 118,8-as passer ratinget hozott össze ezekből a játékokból.

 

ÉRTÉKELÉS

Az tehát egyértelműen kiolvasható, hogy Hill rengeteget profitált az edzői stáb kiváló taktikájából, de fontos megemlíteni, hogy egy új elemet is belevitt a Saints játékába, a hosszú passzokat. Brees karereje idénre eléggé megcsappant, ez pedig a passzai hosszúságán is meglátszott, átlagban 5,8 yardot haladt a levegőben a labda a dobásainál, ami az egész NFL legrosszabb mutatója.

Ehhez képest Hill 6,5 yardos átlaga óriási előrelépés volt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a sok line of scrimmage mögötti passz jelentősen ront ezen a számon. Persze nem csak pozitívumokat lehet találni Hill játékában, akadtak hibák is.

Az előbb említett hosszú passzokat például bevállalta, de rendre aluldobta őket és az elkapói segítették ki. Ilyen eset volt, amikor Emmanuel Sandersnek kellett egy óriási mentést bemutatnia, mert a dobás nagyjából 10 yarddal volt rövidebb a kelleténél.

A zseben belüli mozgása is inkonzisztens volt: bizonyos esetekben elit irányítókat megszégyenítő mozgással tért ki a nyomás elől és dobott meg egy tökéletes passzt, máskor pedig teljesen lefagyott, aminek sack lett az eredménye.

 

KONKLÚZIÓ

A Saints erősségét tehát nem igazán befolyásolja, hogy ki áll a center mögött. Hill-lel is hasonlóan tudnak haladni, mint Brees-zel, így a rájátszásuk egyáltalán nincs veszélyben, sőt még akár pozitív hozadéka is lehet ennek az időszaknak. Az ugyanis már kiderült, hogy Hillt még az eddiginél is változatosabban lehet használni, ahogy az is, hogy ez a leegyszerűsített offense működőképes, és Brees visszatérése után is érdemes lenne használni.


Előző heti tapasztalataink:

NFL – Mit tanultunk a tizedik héten?

Írj hozzászólást