A Coltsra oda kell figyelni!

Az Indianapolis Colts nagyon rosszul kezdte a szezont, hiszen öt forduló után 1-4-es mérleggel állt, és úgy nézett ki, a playoff-esélyeik is elszálltak. Azóta viszont hatból öt meccset megnyert a csapat, és az egyetlen vereségét is csak hosszabbításban szenvedte el. Az AFC a szezon felén túl is teljesen nyitott, tehát a lehető legjobbkor lendült formába a Colts, a Buffalo Bills elleni győzelemmel pedig bizonyította, hogy ideje komolyan venni. Nézzük, mit tanultunk a 11. héten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Colts támadósora a hatodik hét óta a liga legjobbjai közé tartozik, ebben pedig hatalmas szerepe van a kiválóan működő futójátéknak. Ezt támasztja alá a rendkívül magas 9,5%-os rushing DVOA mutató (csak a Cleveland Browns előzi meg), ami azt mutatja meg, mennyivel hatékonyabb a futójáték, mint egy átlagos play. Ugyanebben a mutatóban a legjobb három között volt a Buffalo védelme is a forduló előtt, szóval úgy nézett ki, valódi teszt elé lesz állítva a Colts. Vasárnap aztán ebből semmi nem valósult meg, az indianapolisiak esélyt sem hagytak a Billsnek, ami egyrészt bizonyítja, hogy a defense statisztikákat erősen befolyásolja az ellenfelek erőssége, másrészt az is kiderült, hogy a Colts futójátéka tényleg elit.

Hogy mi ennek az oka? Kezdjük a legegyértelműbbel: Jonathan Taylor az NFL egyik legjobb futója, és azon kevés running backek közé tartozik, akik tényleg nagy szerepet játszanak csapatuk sikerességében. A földön nehéz nála jobbat találni, és a támadófal által biztosított lehetőségeken felül is bőven képes yardokat szerezni. A Bills ellen az NFL Next Gen statisztikái szerint 47 yarddal szerzett többet a várhatónál, amivel 322-re növelte a szezonban termelt extra yardjait, és toronymagasan vezeti a ligát ebben a mutatóban.

 

forrás: https://nextgenstats.nfl.com/

 

Ahhoz, hogy valaki igazán kiváló futó legyen 2021-ben, muszáj kivennie a részét csapata passzjátékából, Taylor pedig ebben is remekel. Kiváló route runner, magabiztosan kap el, amit az is bizonyít, hogy idén 37 felé szálló labdából 32 a kezében landolt, és a passzblokkolása is bőven az NFL élmezőnyéhez tartozik.

Taylor teljesítménye megsüvegelendő, de a Colts fantasztikusan működő támadófala nélkül nem sok sót enne meg. A Bills ellen 11 olyan kísérlete volt, amikor a buffalóiak legalább nyolc védőt állítottak fel a boxba, az ilyen szituációkból pedig 54 yardot tudott hozni. A közel ötyardos átlag ennél kevésbé töltött boxok ellen is igen magasnak számítana, így viszont szinte földöntúli. A Colts OL munkájának minőségét az alábbi tökéletesen kivitelezett wham koncepció (ezzel egyébként egész meccsen nem tudott mihez kezdeni a Bills védelme) mutatja be a legjobban. Óriási lyukat nyitnak, Taylornak pedig csak egy nagyon rossz szögből érkező defensive tackle-t kell megvernie ahhoz, hogy üres területre érjen, és ebből nagy játék legyen, ami az ő képességeivel gyerekjáték.

 

 

Nagyon jól néz ki tehát a Colts futójátéka, és kétségtelenül a csapat egyik legnagyobb erőssége, azért az egyértelműen látszik, hogy a modern futballban ez önmagában nem elég a sikerhez. Hiába vezetik a futásonkénti EPA-rangsort, és hiába másodikak DVOA-ben, ez összehasonlítva a ligaátlag passzjátékkal, még mindig elenyésző. Egészen pontosan 19 olyan csapat van, amelyik magasabb passz EPA/playjel, valamint 20 olyan, amelyik magasabb passz DVOA-vel rendelkezik.

 

A védelem igazi turnovergyár

A Colts nagy menetelésének másik fő letéteményese a labdaszerzésekben jeleskedő védelme. Játékosai a szezon eddigi összes meccsén tudtak turnovert kiharcolni, a Bills ellen például három interceptionnel zártak, és még egy fumble-t is kiharcoltak, azt viszont nem sikerült összeszedni. A mostani labdaszerzésekkel már 25-nél járnak, amivel vezetik az NFL vonatkozó listáját. Ha ezt kombináljuk a játékszerre különösen vigyázó támadósorral (mindössze tízszer adták el a labdát), egyáltalán nem meglepő, hogy a szezonban a legjobb turnover-különbség is a Coltsé. Az offense nemcsak ebben a formában egészíti ki a védelmet, a megszerzett labdákkal is remekül bánik, hiszen idén már 98 pontot szerzett a turnoverekből, ami szintén ligaelső.

 

Versenyben lehet a Colts?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre magabiztosan válaszolhassunk igennel, még pár hetet mindenképp várni kell. Amennyiben ezt a formát képes lesz fenntartani, és a Bills ellenihez hasonló skalpokat begyűjteni, akkor a jelenlegi rendkívül kiegyenlített AFC-ben minden esélye megvan rá, hogy szép karácsonya legyen.

 


Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

5,00 – Josh Allen

5,00 – Tom Brady

5,50 – Kyler Murray

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást