A tight end, akire 2013 óta várnak Green Bayben – Robert Tonyan portré

Hétfő esti életkép: Tonyan két védővel a nyakán vetődik be az endzone-ba

Aaron Rodgers újra régi fényében pompázik, és megint az MVP-cím fő várományosai között beszélhetünk róla. Annyiszor hangoztatták a különböző címeket nyerő játékosok, hogy lassan közhellyé válik (bár lehet, már az), de ebben az esetben tényleg igaz: nem menne társak nélkül. A Falcons elleni hétfő esti rangadón viszont a két legmegbízhatóbb célpontja nem volt bevethető, de a legváratlanabb helyről érkezett a segítség Robert Tonyan személyében.

ANYA CSAK EGY VAN

„Bocsánat, vissza kell írnom anyukámnak!” – kezdte a sajtótájékoztatóját Robert Tonyan, a Falcons-Packers meccs hőse. Azt is elmondta, hogy állandóan csörög a telefonja, mindenki gratulálni akar, még a 49ers sztárja, George Kittle is írt neki, de egyértelmű volt, hogy az édesanyjának válaszol először. Nélküle egészen biztosan nem jutott volna el idáig, ugyanis ő volt az, aki folyamatosan bombázta az egyetemi csapatokat az akkor még irányítóként játszó Tonyan középiskolai meccsfelvételeivel. Ha csak a számait nézzük, mondhatnánk, hogy erre nem volt szükség, hiszen a McHenry Community High School történetének legtöbb yardját passzolta, de még így sem volt magasan rangsorolt recruit, a nem éppen acélos gimnáziumi csapata miatt. Pár ajánlat azért érkezett az első osztályból, de olyan csapat nem volt, ahol Tonyan jelentős játékidőt kaphatott volna. A másodosztályú Indiana State viszont felkeltette az érdeklődését, így végül az ő ösztöndíjukat fogadta el.

IRÁNYÍTÓBÓL ELKAPÓ

Az Indiana State egyetem neve nem cseng ismerősen az NFL-rajongók számára, ez nem véletlen. Elenyésző számú játékost adtak a profi ligának, ráadásul igazán emlékezetes karriert egyikőjük sem tudott összehozni (ellenben ide járt az NBA-legenda Larry Bird). Tonyan redshirtöt kapott 2012-ben, a második szezonjában viszont már 11 meccsen léphetett pályára, ebből háromszor kezdőirányítóként. A teljesítménye viszont túl hullámzó volt, de ezen a szinten igencsak atletikusnak számított, szóval az ilyenkor megszokott módszerhez nyúltak: elkapót csináltak belőle – ez a döntés végül megmentette Tonyan karrierjét, mert esélyt adott számára, hogy bekerüljön az NFL-be. Végül az egyetem történetének második legtöbb elkapott yardjával zárta a pályafutását és az Indiana State történetének legtöbb touchdown elkapása is az övé. A scoutok figyelmét viszont az keltette fel, hogy csapata sima vereségei ellenére


Tonyan meg sem állt 3 TD-ig a Minnesota ellen, ezzel felkeltve a scoutok érdeklődését

ÚJABB POSZTVÁLTÁS

Az alacsonyabb osztályból érkező játékosok számára csak igazán domináns egyetemi teljesítménnyel van esély az NFL-be jutásra, ami Tonyan esetében meg is volt, csakhogy akadt egy probléma: a csapatok vezetői nem elkapóként számoltak vele, hanem tight endként (TE). A méretei és a készségei alapján teljesen logikus lépés volt. Mind a magassága, mind a súlya (196 cm, 105 kg) alkalmassá tette a tight end pozícióra, ahogy az 50-50 labdák behúzása is az erősségei közé tartozott. Utóbbira már csak azért is szüksége volt, mert az atletikusabb cornerbackek (CB) ellen gondjai akadtak az elszakadással, elsősorban a sebessége (vagy inkább annak hiánya) miatt, ahogy az elég merev csípője sem segített ezen. Ha a tight endeket vizsgáljuk, akkor viszont kifejezetten erősnek számított a 4,58 másodperces 40 yardos sprintje és a 7,12 másodperc alatt teljesített 3-cone drillje is bőven az élmezőnybe repítette. Az új pozíció kapcsán két fontos kérdés merült fel. Az egyik, hogy mennyire tudja majd segíteni a futójátékot. Az egyetemen elkapóként rendre CB-k blokkolását kellett megoldania, ami az ő méreteivel nem volt túl nagy kihívás. Tight endként viszont főleg linebackerekkel és defensive endekkel kell felvennie a versenyt, ott pedig már egyáltalán nincs erőfölényben. A másik kérdés az volt, hogy képes lesz-e egy újabb pozícióváltásra, ráadásul az egyik legnehezebb elsajátítására. Persze volt irányítóként olyan rálátása volt a játékra, amellyel nem sok egyetemi elkapó rendelkezik, ennek ellenére ez az átállás egyáltalán nem egyszerű feladat. Sokan gondolják úgy, hogy egy nagyobb elkapót minden probléma nélkül lehet TE-ként is használni, de ez elég távol áll az igazságtól. A TE-nél talán csak az irányítók tanulási folyamata hosszabb az NFL-ben a rengeteg feldolgozandó információ miatt. Még az olyan sztárok, mint Rob Gronkowski, Travis Kelce vagy George Kittle sem tudtak azonnal meghatározó tagjai lenni csapatuk támadósorának. Nem véletlen, hogy ilyen posztváltás nem igazán fordul elő az NFL-ben. Tonyan mégis bevállalta, ami nagyon sokat elárul a mentalitásáról és a munkamoráljáról.

A MECCS, AMIN BEÉRETT HÁROM ÉV MUNKÁJA

Hétfő esti életkép: Tonyan két védővel a nyakán vetődik be az endzone-ba

Tonyan profi pályafutása egyáltalán nem indult egyszerűen. Draftolatlan újoncként a Lionstől kapott ugyan egy szerződést, a szezon előtt elküldték, és az év nagy részében szabadügynökként várta, hogy valaki leigazolja. A Packers ezt meg is tette, de az előző két szezonban egy-egy villanáson kívül nem jutott neki több Green Bayben. Idén viszont minden adott volt Tonyan számára, hogy berobbanjon a kezdőcsapatba. Jimmy Grahamre nem tartottak igényt, így maradt a sok csatát megélt, de már kiöregedőfélben lévő Marcedes Lewis, a korábbi harmadik körös választás Jace Sternberger, aki egyelőre nem tudott felnőni az elvárásokhoz – és persze Tonyan. Az első héten nem is nézett felé Rodgers, utána viszont folyamatosan egyre többet keresték a labdával. A második és a harmadik fordulóban is szerzett 1-1 touchdownt, az igazi áttörés azonban a negyedik héten történt meg. A Falcons elleni hétfő esti rangadón nem állt rendelkezésre Rodgers két legmegbízhatóbb elkapója, Davante Adams és Allen Lazard, így Tonyan szerepe jelentősen felértékelődött. Ennek meg is lett az eredménye: 6 elkapás, 98 yard és 3 TD szerepelt a neve mellett, mikor az eredményjelző órája 0:00-t mutatott. A 98 yard mindössze kettővel kevesebb, mint amennyit 2019-ben összesen szerzett, de a touchdownjai számát is kis híján megduplázta. A statisztikáknál is meggyőzőbb volt, hogy a Falconst nem érte meglepetésként, hogy ő lesz Rodgers fő célpontja, de egyszerűen képtelenek voltak megállítani. Teljesen mindegy volt, ki védekezik rajta, esetleg duplázzák-e, folyamatosan képes volt üresre játszani magát. Talán a lenti videóban látható play foglalja össze legjobban, mennyire domináns volt hétfő este. Hiába rántotta le a Falcons védője, még így is sikerült touchdownt szereznie. Tonyan a meccs után csak annyit mondott a szituációról, hogy nem nehéz ehhez hasonló dolgokat csinálni, ha az ember heti kétszer jógázik.

VAN MÉG FELJEBB

Az NFL-ben találunk pár olyan játékost, akik posztot váltottak az egyetemről kikerülve, de egyáltalán nem számít tendenciának, ráadásul ezek a játékosok ritkán jutnak messzebb a hasznos csere szerepkörénél. Tonyan esete pedig kuriózumnak számít, mert ha elő is fordul, hogy valakit kétszer is átképeznek, nem nagyon tudnak megragadni a ligában. Tonyan viszont nemhogy megragadt, de egyelőre úgy tűnik, hosszútávon is meghatározó játékosa lehet a Packers támadósorának (főleg a passzjátéknak), amiben jelentős szerepe van a más posztokon szerzett tapasztalatának. Az elkapó múltjának köszönhetően remek útvonalfutó, és ezt kihasználva könnyedén tud elszakadni a kevésbé atletikus linebackerektől. Az irányítóként szerzett tapasztalatait is remekül tudja kamatoztatni, nagyon jól átlátja a védelmek felállásait, és pontosan tudja, mikor hol kell lennie, ezzel segítve Rodgers dolgát. A posztváltásainak egy igazán negatív hatása van: elkapóként nem alakult ki a megfelelő blokkolási technikája, ezt pedig nem tudja kellően ellensúlyozni a lelkesedésével. A futójáték segítése tehát nem tartozik az erősségei közé. Azonban a védelmek olvasása, amit még irányítóként sajátított el, itt is kapóra jön. A különböző formációkból következtetni tud a playhívásokra, ami segíthet a technikai hiányosságok elrejtésében. Ez a skill a fizikai adottságaival és a munkamoráljával ötvözve alkalmassá teszi arra, hogy a jövőben a liga legjobban blokkoló tight endjei közé soroljuk. Ha ez a fejlődés megvalósulna, és nem csak a passzjátékban jelentene veszélyt a védelmek számára, akkor Tonyan azonnal egy polcra kerülne a már korábban is említett Kelce-vel és Kittle-lel.

Írj hozzászólást