Amerikába jöttem, avagy magyarok az NFL-ben, II. rész

A ’70-es évek amerikai futball ikonja, minden idők egyik legkeményebb játékosa, a valaha volt legsikeresebb edző. Mi a közös bennük? Mind magyarok voltak, akik rengeteget tettek az NFL fejlődéséért. Cikksorozatunk második része pedig többek közt az ő életüket és pályafutásukat mutatja be.

Bernie Kosar


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amerikába jöttem, avagy magyarok az NFL-ben (I. rész)


 

NEW YORK SZTÁRJA, BROADWAY JOE

Joe Namath két magyar szülő gyermekeként, de már az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot 1943-ban, 42 évvel azután, hogy a nagyapja kivándorolt az Osztrák-Magyar Monarchia területéről, majd 1920-ban a családja többi tagját, köztük Joe apját is kiutaztatta. A családnevüket is ezután változtatták meg Némethről a könnyebb kiejtés érdekében.

Joe már a középiskolában kiemelkedő sportoló volt, az amerikai futball mellett kosarazott és baseballozott is, utóbbiban annyira sikeres volt, hogy a gimnázium elvégzése után több MLB-csapat is szerződést ajánlott neki. Ő azonban édesanyja hatására maradt a tojáslabdánál, és beiratkozott az Alabama egyetemre, ahol a végzős évében bajnoki címet is nyert.

Az ottani edzője, Paul „Bear” Bryant később úgy nyilatkozott róla, hogy az ösztöndíj, amit neki adott, karrierje legjobb döntése volt, Namath pedig minden idők legjobb sportolója. Namath utolsó szezonja azért is volt különleges, mert az év nagy részében sérült térddel játszott. A sérülése súlyosságát jól mutatja, hogy amiatt nem sorozták be, hogy részt vegyen a vietnámi háborúban.

Az amerikai hadseregnek ugyan nem kellett, a csapatok viszont sorban álltak érte, mind az NFL-be, mind az AFL-be az első körben draftolták, ő azonban az utóbbit választotta, ahol a Jets az 1/1-gyel szerezte meg a játékjogát. Nem is fukarkodtak a szerződésével, három évre akkor rekordnak számító 427 ezer dollárt és egy vadonatúj Lincoln Continentalt kapott. Namath körül már újoncként hatalmas volt a felhajtás, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy már a szezon előtt a Sports Illustrated címlapjára került a háttérben a Broadway-jel.

 


Abban az időben nem volt szokás, hogy egy rookie címlapot kapjon, így a csapattársai ezt nem nézték túl jó szemmel, kivéve Sherman Plunkettet, aki ráaggatta a Broadway Joe becenevet, ami a mai napig rajta is maradt. A hype nem volt véletlen, Namath 1965-ben az év újonca lett az AFL-ben, 1967-ben pedig az első irányító lett, aki átlépte a 4000 passzolt yardos álomhatárt.

Karrierje csúcsát 1969-ben érte el, amikor a III. Super Bowlon a Jets az ő vezetésével győzte le a Baltimore Coltsot, ezzel az AFL első Super Bowl-sikerét aratva. Namath ráadásul azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a meccs előtt garantálta az újságíróknak az underdognak számító Jets győzelmét.

Ezután viszont a pályája lejtmenetbe került, folyamatosan jöttek a sérülések, a következő négy szezonban a meccsek több, mint felét kihagyta. A Jets 1977-ben felbontotta a szerződését, ő pedig a Los Angeles Ramshez igazolt, ahol néhány meccs után a kispadra került, a szezon végén pedig visszavonult. Bár a karrierje második fele csalódást keltő volt, és a statisztikái alapján sem feltétlenül volt ott a helye, de 1985-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a sportág népszerűségének növekedésében elvitathatatlan a szerepe, hiszen egy igazi showman volt. Reklámokban, filmekben szerepelt, night clubot nyitott New Yorkban és egy évad erejéig még saját televíziós műsora is volt. Gyakran tűnt fel a pálya szélén szőrmekabátban, ami idővel úgy hozzánőtt, mint a Broadway Joe becenév, és a mai napig legtöbbször ebben a viseletben jelenik meg a nyilvánosság előtt. Visszavonulása után még megpróbálkozott a színészettel, de ott nem tudott befutni.

 


KÉT MAGYAR MINDEN IDŐK LEGJOBB CSAPATÁBAN

Az 1972-es Miami Dolphinst nem túlzás minden idők legjobb csapatának nevezni, hiszen sem előttük, sem utánuk nem sikerült senkinek veretlenül Super Bowlt nyerni. Ebben a kivételes eredményben pedig két magyar is kulcsszerepet játszott: Don Shula vezetőedző és a csapat kezdő running backje, Larry Csonka. Shula Ohióban született 1930-ban, édesanyja és édesapja is magyar származású volt, mindketten gyerekként hagyták el az országot. Nem volt ügyetlen középiskolai játékos, de 1947-ben nem sikerült egyetemi ösztöndíjat kapnia, mert a frontról hazatérő katonák közül rengetegen pályáztak egy sportösztöndíjra. Egy évvel később viszont bekerült a clevelandi John Carroll egyetemre, ahol viszonylag hamar a csapat kezdő halfbackjévé tudott válni. Az NFL-ben is maradt Clevelandben, azonban a Brownsnál már defensive backként számoltak vele. Később megfordult még a Baltimore Coltsnál és a Washington Redskinsnél is, mielőtt 1957-ben visszavonult, és megkezdte edzői pályafutását.

Bár közel sem számított rossz játékosnak, maradandót nem tudott alkotni, edzőként azonban a legnagyobbak közé került. Mindössze 5 szezont töltött el pozíciós edzőként, majd később védőkoordinátorként tevékenykedett, mielőtt 33 évesen megkapta korábbi csapata, a Baltimore Colts kispadját, ezzel az addigi legfiatalabb vezetőedzővé vált.

Egészen az 1969-es szezon végéig töltötte be ezt a szerepet, addigra viszont elmérgesedett a viszony közte és a tulajdonos között, amit főleg a Jets elleni Super Bowl elvesztése, és a bajnoki címek hiánya okozott. Shula eredményei azonban magukért beszéltek, a Miami Dolphins pedig azonnal be is jelentkezett érte. Nemcsak edzői állást, de general manageri pozíciót és 10%-os tulajdonjogot felajánlva. Shula természetesen elfogadta az ajánlatot, és egészen 1995-ig dolgozott a Dolphinsnál.

 


(X) Vegyél részt az ingyenes nyerő széria tippjátékban! Válaszolj helyesen naponta az olimpiával feltett kérdésekre és nyerj ingyenes pörgetéseket és ingyenes fogadásokat!


 

Az érkezése előtt a csapat az AFL pofozógépének számított, öt meccsnél többet soha nem tudtak nyerni egy szezonban, ami nem sok jót vetített előre, tekintve, hogy akkor történt meg az NFL-AFL egyesülés. Vele azonban a győzelmek is elkezdtek jönni, az első szezonjában rögtön 10-4-es mérleggel zártak. Az igazán nagy sikert az 1972-es szezon hozta el, amikor veretlenül tudták megnyerni a Super Bowlt, ami a mai napig nem sikerült senki másnak (legközelebb a 2007-es Patriots járt hozzá, ők egyetlen alkalommal, a döntőben maradtak alul a Giants-cel szemben).

A következő évben megvédték a címüket, ezután viszont Shula nem örülhetett több bajnoki trófeának. Ennek ellenére nehéz lenne kudarcként tekinteni edzői karrierjére. 33 éves vezetőedzői pályafutása alatt mindössze kétszer zárt negatív mérleggel, a 347 győzelme pedig a mai napig NFL-rekord, és a közeljövőben csak Bill Belichicknek van esélye megdönteni, de még ő is 36 sikerrel van ettől elmaradva. Teljesítménye elismeréséül 1996-ban a Dolphins Hírességek Csarnokába választották be, majd 1997-ben az NFL-ébe is, a Dolphins stadionja előtt pedig egy Shulát is ábrázoló szobor látható.

 


Szintén fontos tagja volt a tökéletes szezonnak Larry Csonka, aki Shulához hasonlóan ohiói magyar család sarja. Középiskolában még defensive endként szerepelt, csak azért lett belőle később running back, mert egy kickoff során hozzá pattant a labda, ő pedig könnyedén rohant át mindenkin. Az egyetemi karrierjét ennek ellenére LB-ként kezdte meg a Syracuse-on, majd az első szezonja után a csapat kezdő fullbackjévé vált, és sorra döntötte a rekordokat.

Az 1968-as AFL drafton aztán a Dolphins 1/8-ra választotta ki, azonban Don Shula megérkezéséig nem igazán sikerült jól a karrierje, az új vezetőedzőnek a pletykák szerint meg kellett tanítania, hogyan fusson helyesen. A megfelelő technika Csonka keménységével társulva megállíthatatlan kombinációt alkotott, ami elengedhetetlen volt mind az 1972-es, mind az 1973-as bajnoki címhez, utóbbi alkalommal a Super Bowl MVP-címet is megszerezte.

Csonka 1974-ig maradt a Dolphins játékosa, ekkor igazolt el a frissen alakult WFL-be, de egy szezon után inkább visszatért az NFL-be, viszont nem a Miamit, hanem a Giantset választotta. A korábbi sikereit már nem tudta megismételni. Az 1979-es szezonra még aláírt a Dolphinshoz, majd a szezon végén visszavonult, és Namath-hez hasonlóan ő is a szórakoztatóipar felé vette az irányt. Korábban szerepelt már egy színdarabban, ezúttal viszont filmes szerepeket vállalt, de horgász- és vadászműsorokat is vezetett. Legutóbb az HBO Ballers című sorozatában tűnt fel a Dolphins vezetőedzőjeként. 1987-ben került be a Hírességek Csarnokába, 1996-ban pedig minden idők tizedik legkeményebb játékosának választották.

 


 

TEHETSÉGES IRÁNYÍTÓK, SÉRÜLÉSEKKEL

Mind Joe Theismann, mind Bernie Kosar igazán jó irányítónak számított a maga idejében, mégsem e miatt emlékszünk rájuk elsősorban, hanem a sérüléseik miatt. Theismann a profi pályafutását a kanadai ligában kezdte el, miután nem tudtak megállapodni a szerződés feltételeiről az őt draftoló Dolphinsszal. Három év kanadai kitérő után 1974-ben a Redskinshez került a játékjoga, ahol végül 1978-ban kapta meg a kezdő pozíciót. 1982-ben aztán Super Bowl-győzelemig vezette a csapatot Don Shula Dolphinsa ellen, majd egy évvel később ismét döntőbe jutottak, ott viszont elvéreztek. Ebben a szezonban pedig a liga MVP-jének is megválasztották. Karrierje mégis inkább annak végéről maradt emlékezetes, 1985-ben ugyanis egy Giants elleni meccsen Lawrence Taylor és Harry Carson sackjének következtében eltört a síp- és szárkapocscsontja is. Később ezek a csontok rosszul forrtak össze, és a jobb lába rövidebb lett, mint a bal, így 36 évesen vissza kellett vonulnia.

 

Joe Theismann

Kosart sem kerülték el a sérülések, bár nála nem egy nagyról, inkább sok apróbbról lehet beszélni. A Miami egyetemen kiválóan játszó irányítónak számító játékos remekül kezdte az NFL-beli pályafutását, négy év alatt háromszor is a playoffba vezette a Brownst, azonban később a sérülései miatt rendkívül hullámzóvá vált a teljesítménye. Ezt végül Bill Belichick elégelte meg, és 1993-ban elküldte a csapattól. Kosart szerződtette a Cowboys, ahol Troy Aikman cseréje lett, a szezon végén pedig Super Bowl-győzelmet ünnepelhetett. Ezután még a Dolphinsnál ténykedett Dan Marino cseréjeként, majd 1996-ban lezárta 12 éves pályafutását.

 

Ki lesz az NFL következő bajnoka?

5,75 – Kansas City Chiefs

7,50 – Tampa Bay Buccaneers 

13,00 – Buffalo Bills

13,00 – Green Bay Packers

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai Futball/Végső fogadások/NFL Championships 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

NEM NAGY NEVEK, DE MEGJÁRTÁK AZ NFL-T

Eddig főleg Hall of Famerekkel és olyan játékosokkal foglalkoztunk, akikről hősköltemények szólnak, most ejtsünk szót azokról is, akik kisebb sikereket értek el! Kezdjük mindjárt Andy Farkassal, akinek a neve a legtöbb ember számára ismeretlen, pedig ő volt az első játékos, aki fekete csíkokat festett a szeme alá, hogy elkerülje a visszatükröződést. Szintén említésre méltó Don Shula két fia, Dave és Mike, akik közül Mike jelenleg is a ligában van a Broncos irányítóedzőjeként, míg Dave 1982 és 1996 között dolgozott az NFL-ben, ebből az utolsó 4 évben a Bengals vezetőedzőjeként, ahol csúnyán megbukott, a kirúgása után pedig vissza is vonult. Kétezer-tizennyolcban, 22 év kihagyás után tért vissza a sportághoz, a Dartmouth egyetem elkapóedzőjeként.

Talán a legismertebb magyar a ligában az a Meskó Zoltán, aki Erdélyben született, és a családjával egy zöldkártya-program keretein belül került ki az Egyesült Államokba. Ott aztán egy csillár lerúgásával hívta fel magára a figyelmet, és bekerült a helyi csapatba punterként, majd egészen az NFL-ig jutott, a Patriots-cal pedig Super Bowlt is játszott. Megfordult még a Bengalsban és a Steelersben is, mielőtt 2013-ban visszavonult.

Mike Shulán kívül jelenleg egyetlen magyar felmenőkkel rendelkező személy van a ligában, a Dolphins safetyje és kiváló special teamere, Clayton Fejedelem, akinek családfájáról pontos információink nincsenek, azonban a washingtoni Magyar Nagykövetség is a híres magyarok között említi.

 

Hallgasd meg Spotify-n NFL podcastünk legújabb részét:

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást