Josh Uche, a Patriots védelmének ékköve

Túlzás lenne azt állítani, hogy Joshua Uche meghatározó tagja volt a New England Patriots 2020-as védelmének, ugyanis a snapek mindössze 17,5%-át töltötte a pályán, de mindezt remek hatékonysággal tette. Ebből fakadóan a bizalom is hatalmas felé, és 2021-ben jóval nagyobb szerepet szánnak neki Foxborough-ban. Ha a tavalyi teljesítményét a megnövekedett játékidő mellett is képes lesz fenntartani, vagy akár tovább fejlődik, a szezon végére posztja egyik legjobb játékosává nőheti ki magát az NFL-ben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Josh Uche 2020-ban limitált játéklehetőséget kapott, amit több tényező is befolyásolt. Először is rendkívül rutintalanul érkezett meg az NFL-be, hiszen a Michigan Egyetem csapatában a hatalmas potenciálja, és a folyamatos jó játéka ellenére is csak epizódszerepeket kapott. Ezt még fokozta az is, hogy a járványhelyzetnek köszönhetően a teljes előszezon elmaradt, így az újoncoknak mindössze az edzőtáborokban volt lehetőségük tapasztalatot gyűjteniük.

Ezen kívül Uche még egy kisebb sérülést is összeszedett, ami miatt az alapszakaszban is kellett meccseket kihagynia. A bemutatkozása után aztán – pont, mint az egyetemen – elsősorban szituációs pass rusherként számítottak rá. Ez kissé limitált snapszámot eredményezett, azonban remekül tudott élni a lehetőségeivel, és a PFF-nél mind összértékelésben, mind pass rush mutatóban második volt az újonc edge rusherek között, csak az év újonc védőjének választott Chase Young tudta őt megelőzni.

 

 

A szezon során nemcsak a pályán villantott, hanem az edzésen is rendkívül hasznos munkát végzett, a Baltimore Ravens elleni meccs előtt például ő szimulálta Matthew Judont. Ez már csak azért is érdekes, mert Uche próbálja Judonról mintázni a játékát, ráadásul azóta csapattársak lettek a Patriotsban, szóval már testközelből lesheti el a technikákat. Judon többször le is nyilatkozta az offseason során, hogy folyamatosan kérdésekkel zaklatja őt, Dont’a Hightower pedig csak mini Judonnak nevezi a másodéves játékost. Uche a kérdéseken túl is próbálta fejleszteni a játékát, és részt vett Von Miller irányítósiettetőknek tartott táborában, ahol kiválóan teljesített. A sok befektetett munka meg is hozta a gyümölcsét, már a tavaszi edzéseken is szinte blokkolhatatlan volt, bár ekkor még főleg a cserék ellen dominált, majd az edzőtábor során nem volt olyan nap, ahol nem került volna be a hírekbe legalább egy, de inkább több nagy játékkal. Sorra szerezte a sackeket, harcolta ki a holdingokat, de volt olyan nap, amikor labdaszerzése is volt.

 

Prototípus Patriots edge rusher

Várható volt, hogy amint kellő rutint szerez, a folyamatos jó játék sem marad el, mert Uche minden olyan képességgel rendelkezik, ami az elit pass rusherekre jellemző. Ilyen például a robbanékonysága, és a félelmetesen gyors első lépése. Ezeknek köszönhetően az egyszerű speed rush az egyik leghatékonyabb fegyvere, az edzőtáborokban és az előszezonban is ezzel tudta a legnagyobb nehézséget okozni a tackle-öknek. Ez a sebesség egészül ki a poszthoz elengedhetetlen erővel, technikával és pass rush repertoárral, ugyanis Uche nincs elveszve akkor sem, ha nem tudja pusztán sebességből megnyerni a párharcát. Az alábbi videó tökéletesen mutatja be, hogy mennyire sokoldalú játékosról van szó. Az első lépésével máris előnybe kerül, a sebességét remekül alakítja át erővé, végül pedig egy tökéletes mozdulattal leüti a tackle kezeit. Sack végül csak azért nem lesz belőle, mert Justin Herbert az utolsó pillanatban el tudja dobni a labdát, de a sikeres offense playt így is megakadályozta.

 

 

Ebből a playből tehát nem szerzett sacket, de három héttel korábban a Ravens ellen földre tudta vinni Lamar Jacksont, megszerezve ezzel élete első, és (eddig) egyetlen sackjét a ligában. A módszer itt is hasonló: a sebességével kerül igazán előnyös helyzetbe, majd egy tökéletesen kivitelezett hesitation rip mozdulattal veri meg az emberét, itt pedig a befejezésbe sem lehet belekötni, még akkor sem, ha kétségtelenül segítette, hogy rajta kívül még két védő szinte azonnal a backfieldre ért.

 

 

A sackek száma bár fontos mutató egy pass rusher megítélésében, nem érdemes csak arra hagyatkozni, ugyanis a teljes összképet nem mutatja meg. Az irányítósiettetések és a QB hitek legalább annyira számítanak, mint az, hányszor sikerül földre vinni a QB-t. Uche tavaly inkább az előbbi kategóriákban jeleskedett: 178 snap alatt 17 alkalommal helyezett nyomást az ellenfél irányítójára, amivel az ötödik legjobb volt csapaton belül. Ebben a playben például Kyler Murrayt tartja bent nagyon okosan a zsebben, majd tereli az oldalvonal felé, ahol Chase Winovich miatt már nem tud yardokat szerezni. A box score-ban Winovich neve mellé került a szerelés, de a munka nagy részét Uche végezte el.

 

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Ahhoz, hogy valaki a Patriots védelmében rendszeresen pályára kerüljön edge rusherként, és ne csak szituációs pass rush feladatokat kapjon, nem elég, ha jó az irányítósiettetésben, más elvárásoknak is meg kell felelni. Az egyik ilyen szempont az, hogy futójátékoknál képes legyen megtartani a fal szélét. Ebben gyengélkedik nagyon Winovich, aki bár hatékony, ha az irányítót kell támadni, futójátékok ellen a védelem egyik gyenge pontja. Uche, egyetemi csapattársával ellentétben, a játék ezen elemében is helytáll, így nem áll fent az a veszély, hogy korai downokon inkább lehozzák a pályáról.

 

 

A futás elleni védekezés nemcsak a fal szélének megtartásából áll, fontos, hogy a védő hatékonyan tudjon szerelni nagy üres területen, akár nála gyorsabb játékosokat is. Uche ezen a téren is elég magabiztos, ritkán ront szerelési kísérletet. Az alábbi playben először remekül dolgozik coverage-ban, majd amint észleli, hogy Josh Allen lábon próbálja megoldani a játékot, magabiztosan viszi le a földre egy harmadik próbálkozásnál.

 

 

Idei kilátások

2020-hoz képest mindenképp várható növekedés Uche pályán töltött snapjeinek számában, még úgy is, hogy a Patriots idén jelentősen megerősítette az edge rusher sorát, hiszen leigazolta a már korábban is említett Judont, egyéves Miamiban tett kitérő után visszatért Kyle van Noy és Hightower is újra játékra jelentkezett, miután az előző szezont a koronavírus miatt kihagyta.

Uche számára ez viszont nem hátrány, sokkal inkább előny lehet, ugyanis bár kiváló adottságokkal rendelkezik az OLB poszthoz, ő nem egy egyszerű edge rusher, sokkal inkább a Patriots védelmének mindenese, akinek a legnagyobb erőssége a sokoldalúság. Mind a fal széléről indulva, mind off-ball LB-ként veszélyt tud jelenteni az ellenfél irányítójára, ráadásul utóbbi szerepkörben a sebességének köszönhetően képes a pálya teljes szélességét bejátszani, ezzel hatékony tud lenni futás ellen. Szintén a sebességéből ered, hogy nem okoz neki gondot sem a zónavédekezés, sem az emberfogás, sőt, alkalmanként QB spy feladatokat is kapott. Ez a sokszínűség remekül megfigyelhető volt a tavalyi Los Angeles Chargers elleni meccsen, ahol a felsorolt szerepek nagy részében megfordult.

 

 

Ha valaki kifejezetten kedveli az ilyen sokoldalú játékosokat, az Bill Belichick, így minden bizonnyal idén is a lehető legtöbb szerepkörben megpróbálja majd pályára küldeni Uche-t, aki a megfelelő LB-mélységnek köszönhetően egyfajta szabadon mozgó elemként a védelem jolly jokere lehet. Az előszezon alapján az egyedüli biztos pontnak az tűnik vele kapcsolatban, hogy az egyértelmű passzhelyzetekben a fal szélén fog felállni, és onnan támadja majd az ellenfél irányítóját. Judonnal kiegészülve pedig a liga egyik legrettegettebb edge rusher párosát alkothatják, és nem lenne meglepő, ha a szezon végére mindketten kétszámjegyű sacket érnének el.

 

Hallgasd meg legutóbbi NFL-podcastunkat is, ahol az idei NFL-szezon legesélyesebb csapatairól beszélgettünk:

 

Melyik csapat nyeri a 2021-2022-es NFL Super Bowlt?

5,75 – Kansas City Chiefs

7,50 – Tampa Bay Buccaneers

12,00 – Buffalo Bills

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást