Kell-e aggódni a Ramsért?

A Los Angeles Rams a szezon elején az NFL egyik legjobb csapatának tűnt, az előző három mérkőzésen viszont nem sikerült győznie, ráadásul egyre kilátástalanabbá vált a játéka. Ezúttal annak jártunk utána, mi okozta ezt a visszaesést és megoldhatók-e egyáltalán a problémák. Nézzük, mit tanultunk a 12. héten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Los Angeles Rams gondjai sokrétűek, és nem lehet csak egy játékosra vagy csapatrészre rámutatni, de az világos, hogy a támadósor a kiindulópontja az egésznek. Az első nyolc héten messze a liga legerősebb offense-ét rakták össze Sean McVayék, ami elsősorban a kimagasló passzjátékuknak volt köszönhető. A lenti ábrán is látszik, hogy a dropback EPA/play-mutatóban senki nem tudott még a Rams közelébe sem érni, így belefért az átlag alatti futójáték is.

 

Gyenge passzjáték

 

forrás: rbsdm.com/stats

 

A kilencedik heti Tennessee Titans elleni meccsen aztán borzasztóan nézett ki a támadósor. Ez akkor még csak egy kisiklásnak tűnt, mint később kiderült, egy folyamatos lejtmenet kezdete volt. A Rams a legutóbbi három összecsapásán hasonló hatékonyságú futójáték mellett a liga harmadik legrosszabb passzjátékát nyújtja, egyedül a Detroit Lionst és a Carolina Pantherst tudja megelőzni, nem csoda tehát a sorozatban elszenvedett három vereség.

 

forrás: rbsdm.com/stats

 

Mi okozza a visszaesést?

Ahogy a Rams általános visszaesésénél, a támadók gyengélkedésénél sem tudunk rámutatni egyetlen hibára, ugyanis szerepe van benne McVaynek, Matthew Staffordnak és az elkapósor átalakulásának is. Kezdjük a sort McVay-jel, akire egész vezetőedzői pályafutása során jellemző volt, hogy a szezon második felére kicsit elfogy a tudománya.

McVay 2017-es kinevezése óta a Rams az első nyolc héten második EPA/playben és dropback EPA-ban, míg a futások sikerességi rátájában az első helyen áll. Ezzel szemben minden szezon kilencedik hetétől vizsgálva csak a 19., 21. és 12. helyet foglalja el ugyanezen mutatókban. Ennek okát főleg McVay kiismerhetőségében kell keresni. De mégis hogyan válhat kiismerhetővé az NFL egyik legnagyobb támadógéniusza?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a Rams idei tendenciáit kell segítségül hívnunk. Amikor shotgunban állnak fel, 90% feletti a passzjátékok aránya, minimális számú play actionnel, míg az under center felállásokból indított playek körülbelül kétharmada futás. Ezeken az elmúlt időszakban próbáltak változtatni, de még mindig rendkívül kiszámítható, mit fognak csinálni.

Térjünk át Staffordra, mert az ő felelősségét sem szabad figyelmen kívül hagyni. A legutóbbi három meccsén meg sem közelítette a szezon eleji formáját, pontatlanabbá vált, rossz döntéseket hoz és az összes meccsen összehozott egy picksixet. A formaingadozás hátterében a serülések állhatnak, ugyanis mint az a Green Bay Packers elleni összecsapás előtt kiderült, Stafford dobókarjával, bokájával és hátával is gondok vannak, ez pedig kihathat a játékára is. Kérdés, hogy megéri-e ilyen állapotban pályán tartani, és nem lenne-e érdemesebb John Wolfordot pályára küldeni, aki ugyan nem tartozik a legjobb csereirányítók közé, közel sem használhatatlan játékosról beszélünk.

 

forrás: Getty Images

 

Végül pedig muszáj szót ejteni az elkapósorban bekövetkezett változásokról is. A szezon közben elküldték DeSean Jacksont, megsérült Robert Woods és leigazolták Odell Beckham Jr.-t. Ezek egyike sem éppen pozitív irányba mozdította el a csapatot. Különösen fájdalmas Woods kiesése, aki Cooper Kupp és Stafford után egyértelműen az offense legfontosabb játékosa köszönhetően a remek útvonalfutásának, a megbízhatóságának és annak, hogy az egész NFL legjobb futásblokkoló elkapója. Őt egyelőre Beckham sem tudja pótolni, ugyanis láthatóan nincs meg az összhang közte és Stafford között. Elejtett labdákkal küzd, és gyakran úgy tűnik, erőltetik felé a játékot, ezáltal Kupp labdaérintéseinek száma is lecsökken (amíg az első hét fordulóban tíz TD-t szerzett, a legutóbbi négy meccsen egyszer sem sikerült eljutnia az endzone-ba), ami szintén hátráltatja a támadókat.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Hogyan hat ez a védelemre?

Ezek a problémák együttesen okozzák azt, hogy a Rams igazi boom or bust csapatként működik az elmúlt hetekben. A felmerülő hibák miatt képtelen folyamatos haladásra, vagy sikerül összehozni egy nagy játékot, vagy szinte azonnal leparancsolják a pályáról, így fordulhat elő, hogy az előző szezonhoz képest átlagosan három perccel kevesebbet van nála a labda, ezzel pedig hátulról a negyedik a ligában.

Az alacsony labdabirtoklásból következik, hogy a védelem többet van a pályán, mint az elmúlt években, amin az sem segít, hogy nem igazán tudnak turnovereket kiharcolni. Idén 736 playt indítottak ellenük, ami a nyolcadik legtöbb az egész ligában, az ebből szerzett 15 labda viszont kifejezetten kevésnek számít. Azt, hogy nem szerencsés, ha ennyit van a pályán a védelem, nem kell magyarázni, a Rams esetében viszont hatványozottan igaz, hogy így a meccsek végére könnyen elfáradnak a játékosok, hiszen évek óta jellemző rájuk a depth chart tetejének erősítése és a mélység elhanyagolása.

A mélység elhanyagolása más módon is megjelenik, a Packers és Matt LaFleur pedig remekül rá is érzett erre. A defense két kulcsembere egyértelműen Aaron Donald és Jalen Ramsey, mögöttük viszont kevés igazán kimagasló játékost találunk, a linebacker sor pedig az egész liga egyik leggyengébb egysége. Ezt használták ki azzal, hogy leginkább a pálya közepét támadták rövid és közepes hosszúságú route-okkal, amivel mindkét sztárjuk hatását csökkenteni tudták, hiszen Donaldnak nem volt ideje arra, hogy folyamatosan nyomást gyakoroljon Aaron Rodgersre, míg Ramsey nem követi az ellenfél legjobb elkapóját a slotba.

 

 

forrás: nextgenstats.nfl.com

 

Utóbbira szintén remek példát szolgáltatott, hogy emberfogás ellen a Packers rendszeresen valamelyik tight endjét a pálya szélén állította fel, amivel egyrészt kivette Ramseyt a játékból, másrészt Davante Adamset jobb esetben egy gyengébb képességű cornerbacknek kellett őriznie, rosszabb esetben pedig egy linebackernek, aminél kevés nagyobb mismatchet lehet elképzelni.

 

Konklúzió

Túl sok probléma merült fel az elmúlt hetekben a Ramsnél ahhoz, hogy a szezon végéig mindegyiket kijavítsák. Szerencséjükre, erre talán nem is lesz szükség, mert a keret elég erős ahhoz, hogy ezek egy részével együtt is sikeres legyen a csapat, ráadásul az is kedvező, hogy idén nincs igazán kiemelkedő csapat az NFL-ben. Ha McVay képes változtatni a szokásain, kevésbé lesz sablonos, valamint Stafford felépül, az elfedheti a többi hibát, úgy pedig bárkire veszélyesek lehetnek az NFC-ben. Erre azonban nem sok idejük maradt, hiszen az utolsó playoff-helyekért folytatott harc rendkívül szoros, és egy gyenge szezonzárással még az is előfordulhat, hogy lemaradnak a rájátszásról.


Borítókép forrása: Getty Images

 

Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

5,00 – Josh Allen

5,00 – Tom Brady

5,50 – Kyler Murray

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást