Kyler Murray nélkül is jól megy a Cardinalsnek

Az előző héthez hasonlóan most is egy fiatal offense beállítottságú edzővel és egy csereirányítóval foglalkozunk állandó rovatunkban. Ezúttal Kliff Kingsbury került a középpontba, aki a Colt McCoy köré épített gameplanjével kiütéses győzelemre vezette az Arizona Cardinalst a San Francisco 49ers ellen. Nézzük, mit tanultunk a 9. játékhéten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A vasárnapi NFC West rangadó előtt elkezdtek gyülekezni a sötét felhők Arizona felett, hiszen a meccs előtt pár órával jött a hír, hogy a csapat két legjobb wide receivere, DeAndre Hopkins és A.J. Green, illetve a kezdő irányítója, Kyler Murray is kihagyja a 49ers elleni találkozót, így Colt McCoynak kellett valahogy győzelemre vezetni a csapatot egy jelentősen meggyengült elkapósorral (ráadásul már a meccs legelején elvesztették az első számú futójukat, Chase Edmondsot is).

Ekkor már sokan leírták a csapatot, Kliff Kingsburynek azonban más tervei voltak, és bebizonyította, hogy szinte mindegy, ki az irányítója.

 

EGYSZERŰ PASSZOK, ELKAPÁS UTÁNI YARDOK

A Cardinals támadósorára eddig is jellemző volt, hogy viszonylag egyszerű koncepciókkal dolgoznak, és hatalmas szerep jut az elkapás utáni yardoknak, ez a vasárnapi meccsen viszont még a szokásosnál is szembetűnőbb volt. Főleg azért, mert McCoy karja nem éppen a legmegbízhatóbb, és a megmaradt elkapóik is inkább a rövid passzos játékban lubickolnak. Hogy mekkora volt a különbség az eddigi felfogás és a vasárnapi játékterv között, arra az irányítók intended air yards/attempt mutatója világít rá tökéletesen. Ez a statisztika azt mutatja, átlagosan mennyit haladt a labda a levegőben passzkísérletenként, és amíg ez a szezon során 8,2 yard volt Murray esetében, McCoy passzmélysége mindössze 3,3 volt, jól látszik tehát, hogy nem sok kockázatot vállaltak be a csereirányítóval. Erre azonban szükség sem volt, mert McCoy így is 249 passzolt yarddal zárt, ugyanis elképesztően magas 8,8 yardot átlagoltak a WR-ek az elkapás után, így folyamatosan tudtak haladni annak ellenére, hogy nem támadták agresszívan a védelmet. Ez az elképzelés azért is tudott működőképes lenni, mert a 49ers a liga legrosszabban szerelő csapatai közé tartozik, elég, ha csak Justin Fields múlt heti futott TD-jére gondolunk, ahol nem nagyon volt olyan védő, aki ne próbálkozott volna őt földre vinni. Ezúttal is sorra rontották el a tackle-öket, amik nagy játékokhoz vezettek a másik oldalon.

Persze ne vegyük el McCoy érdemeit sem, mert amikor kellett, hozzátette a magáét, volt például egy gyönyörű közel 50 yardos passza, nagyon vigyázott a labdára és 9,8%-kal szárnyalta túl a várható sikeres passz mutatóját, de a nap hőse egyértelműen Kingsbury volt.

 

McCoy pass chartjából tökéletesen látszik Kingsbury gameplanje: a line of scrimmage környékét támadják 1-2 mélységi passzal színesítve a playcallt. A kép forrása: nextgenstats.nfl.com

 

JAMES CONNER NAGY NAPJA

McCoy szinte hibátlan és rendkívül óvatos játéka önmagában nem lett volna elég a győzelemhez, az Edmonds helyére beugró James Conner élete meccse is kellett hozzá.

Conner mind a futó-, mind a passzjátékban rendkívül hatékony tudott lenni, és végül 96 futott, 77 elkapott yarddal és összesen 3 touchdownnal zárt, aminek köszönhetően már vezeti a ligát hatpontosokban.

Ami a box score statisztikáknál is lényegesebb, az az, hogy ebből a yardmennyiségből mennyit szerzett teljesen önerőből, ehhez pedig érdemes az NFL Next Gen statisztikáit segítségül hívni. Ezek szerint Conner futásból 19, míg elkapás utáni yardokból 46 yarddal szerzett többet az ő és a védők pozíciója alapján számolt várhatónál. Ez egyrészt rávilágít a 49ers már korábban taglalt szörnyű szerelési mutatójára, másrészt pedig Conner egyébként is kiváló teljesítményét még feljebb pozícionálja.

 

forrás: nextgenstats.nfl.com

 


(X) Kövesd az Unibet TV-n az összes NFL-, NBA-, NHL- vagy MLB-mérkőzést élőben és fogadj!


 

forrás: nextgenstats.nfl.com

 

EGYMÁSRA ÉPÜLŐ PLAYEK

Kingsbury nemcsak McCoy hiányosságainak eltüntetésével bizonyította be, hogy milyen kiváló támadószakember, hanem a playhívásaival is. A jó koordinátorok ugyanis egymásra építik a játékokat, aminek ékes példáját láthattuk az elkapó, Christian Kirk passzánál. A Cardinals ugyanezt a playt már az első előszezon meccsen elővette, de akkor Rondale Moore kapta a labdát, és futójáték lett a vége, vasárnap viszont Kirk adott egy sikeres passzt belőle. A védők reakciójából egyértelmű, hogy látták már ezt a játékot a videózások során, a safety Tavon Wilson például fellép a line of scrimmage felé, amivel megteremti a lehetőséget Kirknek a passzolásra.

 


Ennek a játéknak külön érdekessége egyébként, hogy Kingsbury a Houston egyetem támadókoordinátoraként már behívta mindkét verzióját, és bár a passzjáték akkor is sikeres volt, videó csak a futásról maradt fent az utókornak.

 


 

ÖSSZEGZÉS

Kliff Kingsburyről eddig is tudtuk, hogy jobb napjain nagyon kevesen tudják felvenni vele a versenyt playcall terén, de előbb-utóbb mindig érkezett egy hullámvölgy. Idén aztán még magasabbra tette a lécet, ami a Cardinals 8-1-es szezonkezdetén is meglátszik, és egyelőre nyoma sincs a visszaesésnek, sőt a kilencedik heti teljesítményével feltette a pontot az i-re.

Ha az eddig látottakat a szezon hátralévő részére is fenn tudja tartani, nagyon nehéz lesz ezt a Cardinalst megállítani, Kingsbury pedig jó eséllyel pályázhat majd az év edzője címre.

 


Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

5,00 – Josh Allen

5,00 – Tom Brady

5,50 – Kyler Murray

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást