Mit tanultunk a hatodik héten? – Gyáva népnek nincs hazája

A New England Patriots a nagy tavaszi költekezés ellenére hat forduló után csalódást keltő 2-4-es mérleggel áll, és egyre távolabb kerül a rájátszástól. A gyengélkedésük oka szokatlan módon az edzői stáb munkájában keresendő, a Cowboys elleni vereségük pedig tökéletesen rávilágított a csapat problémáira.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

KRITIKUS NEGYEDIK KÍSÉRLETEK

A New England Patriots vereségének egyik legfőbb összetevője a negyedik kísérleteknél mutatott végtelenül konzervatív hozzáállás volt. Négy alkalommal fordult elő, hogy kevesebb, mint öt yardot kellett volna megtenniük, mégis inkább a punt mellett döntöttek, amelyekből három egyértelműen rossz döntés volt Ben Baldwin „4th down” modellje szerint, a negyedik pedig már a hosszabbításban történt, amire ez a modell nem tud javaslatot tenni.

Itt jön képbe a Surrender Index, ami 1999 óta vizsgálja és hasonlítja össze a puntokat az alapján, hogy mennyire volt rossz döntés a labda elrúgása. Nem meglepő módon ez a modell sem volt elragadtatva a döntéstől, sőt, a 2021-es szezonban a legrosszabb 2%-ba, míg a Surrender Index létezése óta a legrosszabb 3%-ba tartozott. Persze a Surrender Index nem egy széles körben használt mutató, de ha logikusan végiggondoljuk a helyzetet, akkor is hasonló következtetésre juthatunk.

A Dallas Cowboysnak ugyanis már egy field goal is elég volt a győzelemhez, a második félidőben pedig minden támadásukkal sikerült mezőnygól-távolságig jutni. Ha ez nem lett volna elég intő jel, a Patriots védelme ekkor már szinte a végkimerülés szélén állt a 40 perc pályán töltött idő, a közel 80 play és a meccs közbeni sérülések következtében. A Patriots a félpályához közelítve mégis úgy döntött, hogy átadják a támadás lehetőségét a Cowboysnak, akik ezt a hibát touchdownnal büntették, és meg is nyerték a meccset.

 

 

Idén nem először fordul elő a massachusetts-iekkel, hogy a konzervatív hozzáállás a győzelmükbe kerül. Elég csak a negyedik hétig visszamenni az időben, amikor a Buccaneers ellen 59 másodperccel a vége előtt 4&3-ra a Tampa Bay 37 yardosáról mezőnygóllal próbálkoztak, ami több okból is furcsa volt: egyrészt ez egy 56 yardos field goal lett volna, ami a rúgó, Nick Folk karrierje leghosszabb rúgása lett volna, ráadásul szakadó esőben, kisebb sérüléssel bajlódva, másrészt a túloldalon bizonyos Tom Brady támadhatott volna a győzelemért közel egy perccel és két időkéréssel a zsebében, ő pedig az ilyen szituációkban ritkán remeg meg.

Látható tehát, hogy ez nem egyszeri eset, hanem folyamatosan jelentkező problémáról van szó. 2012-ig Bill Belichick a liga legagresszívabb vezetőedzői közé tartozott, azóta viszont egyértelműen tolódik el a konzervatív irányba, az elmúlt két szezonban pedig a Patriots a liga legkevésbé bevállalós csapatává vált. Idén 8 alkalommal lett volna jobb döntés nekimenni negyedik kísérletnek úgy, hogy a győzelemi esélyük 20% felett volt, és az NFL-ben egyedüliként eddig egyetlen alkalommal sem próbáltak meg first downt szerezni ilyen helyzetben.

 

Forrás: Ben Baldwin, rbsdm.com

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Ezzel meccsenként átlagosan kicsit több, mint 3,5%-ot veszítenek a győzelmi esélyeikből, ami kétségkívül soknak számít, főleg olyan szoros összecsapásokon, amilyeneket idén a Patriots játszik, de a New England a többiekkel összevetve csak a 10. legrosszabb csapat a ligában.

 

Forrás: Ben Baldwin, rbsdm.com

 

„YOU PLAY TO WIN THE GAME”

Herm Edwards ikonikus mondata hatalmas tanulság lehet a 2021-es Patriots számára, hiszen egyelőre azt látjuk, hogy a győzelem helyett a vereség elkerülésére játszanak, ami az amerikai futballban nagyon ritkán vezet eredményre. Erre utal a negyedik kísérleteknél tanúsított magatartásuk is, de még szembeötlőbb ez a helyzet, ha a teljes meccs képét vizsgáljuk.

Az első két támadásuk során ellenállhatatlanul mentek át a Cowboys védelmén, a harmadik drive azonban az OT Yodny Cajuste hibájának köszönhetően labdavesztéssel zárult, a Patriots stábja pedig ennek hatására behúzta a kéziféket, és onnantól kezdve nem voltak hajlandóak kockázatot vállalni egészen addig, amíg nem volt muszáj. Hogy ez mekkora hiba volt, azt a meccs vége bizonyítja a legjobban, amikor hátrányba kerülve agresszívabb felfogásban azonnal működni kezdett az offense.

 

Ennek a felfogásnak tökéletes megtestesítője volt a félidő vége, amikor 14-10-es vezetésnél, másfél perccel az órán, egy időkérés birtokában lepörgették a hátralévő időt. Később ezt Bill Belichick azzal magyarázta, hogy nem érezték szükségét a kockáztatásnak, mert a második félidőt is ők kezdték. Csakhogy ez még érthetetlenebbé teszi az egész szituációt, hiszen az elmúlt húsz évben rendszeresen éltek a dupla labdabirtoklás adta előnyökkel. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy nem akarnak túl nagy nyomást helyezni az újonc Mac Jonesra, még akkor sem, ha a fiatal irányító eddig azt bizonyítja, hogy elbírja ezt az extra terhet. Ezúttal szinte hibátlanul játszott, aminek eredménye egy 92,7-es PFF értékelés lett, és képes volt az offense folyamatos mozgatására.

A kockáztatás hiánya a védelem teljesítményét vizsgálva is meglepő, mert bár a Cowboys által szerzett 10 pont nem nézett ki rosszul, de csapatszinten nem találták az ellenszert a dallasiak támadójátékára, és csak néhány kiváló egyéni megmozdulásnak köszönhették, hogy nem 14 pontos hátránnyal fordultak a második félidőre. Várható volt, hogy előbb vagy utóbb, de Dak Prescotték képesek lesznek pontokat szerezni, ennek fényében pedig hatalmas luxusnak tűnik a félidő utolsó másfél percének elpazarlása.

 

 

KONKLÚZIÓ

Nyilvánvaló, hogy nem a Patriotsé a liga legerősebb kerete, de az is egyértelmű, hogy a jelenlegi mérlegüknél egyértelműen több van bennük. Ezt mutatja az is, hogy a négy vereségükből három elkerülhető lett volna, ha kevésbé óvatosak. Ebből adódóan a konklúzió is világos: ahhoz, hogy a csapat régi fényében tündököljön, gyökeres változásoknak kell végbemenni az edzői stáb felfogásában, mert ennyire konzervatív hozzáállással 2021-ben szinte lehetetlen sikereket elérni az NFL-ben.


Korábbi részek: 

 
 

 

Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

4,50 – Josh Allen

5,00 –Kyler Murray

7,50 – Justin Herbert

8,00 –Tom Brady

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást