Mit tanultunk a negyedik héten? – Repedések a Tampa Bay védelmén

A Tampa Bay Buccaneers négy forduló után 3-1-es mérleggel áll, és a hétvégén mindössze 17 pontot engedtek a New England Patriots ellen, a védelmük helyzete mégis aggasztó, és olyan problémák merültek fel, amelyek megoldását nem lehet sokáig halogatni.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mielőtt a gyengeségekkel foglalkoznánk, mindenképp érdemes szót ejteni arról, mennyire erős a Tampa Bay védőfala, főleg annak közepe. Vita Vea már a Super Bowl-győzelemmel zárult menetelésben is a csapat egyik legfontosabb játékosa volt, mostanra azonban újabb szintet lépett a játéka. Aaron Donaldon kívül nehéz nála dominánsabb DT-t találni a ligában, ha pedig csak a NT-ket vizsgáljuk, egyértelműen ő áll a rangsor elején.

Vea kimagasló játéka nem feltétlen jelenik meg a statisztikákban, hiszen nem épp a leglátványosabb pozíció az övé, sokkal inkább a társai helyzetbe hozásában jeleskedik. Ez annak köszönhető, hogy a limitálásához folyamatos duplázásra van szükség, ráadásul a double teamek ellen is képes folyamatosan nyerni, a körülötte levők így rengeteg egy az egy elleni szituációval találkoznak. Vasárnap például az újonc Joe Tryon-Shoyinka második sackjében volt kulcsszereplő, és bár egyik statisztikai mutató sem nőtt a neve mellett, ez a játék nem jöhetett volna létre nélküle.

 

A Bucs egy slantet hív a fal jobboldalán, Vea pedig kiveszi a játékból a baloldali guardot és a tackle-t is, míg Brandon Bolden nem veszi fel a középről érkező Tryon-Shoyinkát, aki így érintetlenül érkezik meg a backfieldre és sackkel fejezi be a játékot


Vea nemcsak a társait segíti, már a puszta jelenlétével is erőteljesen tudja befolyásolni a játékot. Az ellenfelek ugyanis tudatosan az ő elkerülésére építik fel a gameplanjüket. Az első héten a Dallas Cowboys adta fel szinte teljesen a futójátékát, hogy inkább gyors passzokkal operáljon, vasárnap pedig a Patriots is hasonlóval próbálkozott, míg a kevés futás mind a pálya széle felé történt, ahol az elkapók és a tight endek rendesen megszenvedtek a blokkjaikkal, így a földön haladás lehetetlenné vált.

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

Coverage nélkül nehéz lesz

Amilyen jól ment a futás elvétele és az irányítósiettetés, annyira gyengén működött a coverage, ráadásul ez hetek óta megfigyelhető folyamat, és két fő okra vezethető vissza.

Az egyik az, hogy a Lavonte David–Devin White LB-duó eddig egyszerre ritkán tudott hasznos lenni coverage-ban. A tendencia az elmúlt meccseken az volt, hogy David az erősebb kettőjük közül, míg White ideális matchup lehet az ellenfeleknek, ám ez a Patriots ellen megváltozott: White szezonbeli legjobbját, 69-es coverage grade-et ért el a PFF-nél, David viszont elég csúnyán felsült mindössze 29,9-es értékelést kapott, ami az idei leggyengébb teljesítménye volt. Ha White képes lesz fenntartani ezt a formáját, és David is visszatér a tőle megszokott magas minőségű játékhoz, azzal máris jobb helyzetbe kerülne a Bucs, de a fő gond továbbra is fennállna.

 

Richard Sherman szörnyű bemutatkozáson van túl Tampában

Ez pedig nem más, mint hogy elfogytak a cornerbackek, miközben eleve nem ez volt a csapat legerősebb egysége. Sean Murphy-Buntingot még az első héten veszítették el, Jamel Dean a Los Angeles Rams ellen dőlt ki, ráadásul a Patriots ellen az újdonsült elsőszámú CB, Carlton Davis is összeszedett egy sérülést, és minden bizonnyal hosszabb kihagyás vár rá.

Már múlt héten is látszott, hogy baj lehet a secondaryben, így leigazolták a szebb napokat is látott Richard Shermant, aki szörnyű bemutatkozáson van túl Tampában, ugyanis Mac Jones hétszer vette célba az általa őrzött elkapót, ezek pedig minden alkalommal sikerrel zárultak, összesen 74 yardért. Persze nem lehet a gyenge passzvédekezést egyedül Sherman nyakába varrni, a körülötte levők sem muzsikáltak valami fényesen, de ez talán nem is elvárható olyan játékosoktól, mint Ross Cockrell, Pierre Desir vagy Dee Delaney, ők ugyanis jobb esetben pályát is alig látnának. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, a kiváló másodéves safety, Antoine Winfield Jr. agyrázkódást szenvedett, és az ő vasárnapi játékára sem mutatkozik túl nagy esély.

 

Mi lehet a megoldás?

Házon belül nehéz lesz ezt a helyzetet időben orvosolni, mert jelenleg megjósolhatatlan, mikor térnek vissza a sérültek, így a legjobb megoldásnak egy csere tűnik, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egy igazi shutdown corner még akkor is elférne a csapatnál, ha mindenki egészséges.

Adta volna magát, hogy megszerzik a Jaguarstól C.J. Henderson, és a Panthers által felajánlott ellenértéket (harmadik kör és egy közepes TE) könnyedén meg is tudták volna adni, ezért kicsit érthetetlen, hogy nem léptek. Henderson csapatváltásával főleg veteránopcióik maradtak, de ott is van kiből válogatni. Az egyik ilyen lehetőség Stephon Gilmore, aki nem tudott dűlőre jutni a Patriots vezetésével, azonban van két akadály: Gilmore jelenleg PUP-listán van, és leghamarabb a hatodik hét után térhet vissza, ráadásul jelentős érdeklődés várható iránta, miután a hírek szerint hamarosan megválik tőle a New England Patriots. Ha Gilmore máshol kötne ki, akkor sem kell kétségbeesni, az philadelphiai Darius Slay is remek választás lehet, ráadásul az Eagles jó eséllyel el fogja engedni őt, hiszen masszívan újjáépülő csapatról beszélünk, ahol minden egyes draftpick jól jön. Jelenleg egy dolog biztos: a Buccaneersnak mindenképp kezdeni kell valamit a secondaryjével, ha címvédésről álmodozna, ami a liga többi csapata számára is egyértelmű, így nem lenne meglepő, ha csak borsos áron tudnának hozzájutni egy minőségi CB-hez.

Képek forrása: Getty Images, Tampa Bay Buccaneers

 

Melyik csapat nyeri a 2021-2022-es NFL Super Bowlt?

6,50 – Kansas City Chiefs

7,25 – Tampa Bay Buccaneers

9,00 – Buffalo Bills

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást