NFL – Mit tanultunk a tizenhetedik héten?

Vasárnap véget ért az NFL alapszakasza, és már csak 14 csapat maradt versenyben a Lombardi-trófeáért. Cikksorozatunk utolsó részében ezen csapatok közül emeltünk ki egyet, méghozzá a nem is annyira titkos favoritunkat.

(X) Fogadj az NFL-rájátszás mérkőzéseire az Unibeten!


 

A BILLS A CHIEFS ELSŐ SZÁMÚ KIHÍVÓJA

 

A Buffalo Bills utoljára az 1990-es évek elején jutott Super Bowlba, akkor viszont sorozatban négyszer is, igaz mindet elvesztették. Azóta a playoff is csak elvétve jött nekik össze, és sokáig nem is jutottak el. Idén viszont más a helyzet:

A Bills nagyon meggyőző játékot mutat az elmúlt hetekben, és az AFC egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő!

Nézzük meg, miért juthatnak messzire az idei rájátszásban!

 

A VÉDELEM SHUTDOWN CB NÉLKÜL IS ELIT

 

Ugyan a Tua Tagovailoa-val a kezdőben felálló Dolphins-offense limitálása korántsem megoldhatatlan feladat, a Billséhez hasonló erődemonstrációt eddig még senki nem tudott bemutatni ellenük. Tették mindezt úgy, hogy hiányzott az a Tre’Davious White, aki az egész liga egyik, ha nem a legjobb cornerbackje, és Jerry Hughes sem állt rendelkezésükre. Persze a 26 kapott pont azért nem számít kimagaslóan jó statisztikának, a négy labdaszerzés viszont annál inkább, a teljes képhez pedig az is hozzátartozik, hogy a 26 pontból 13 a negyedik negyedben jött, amit a mutatott játék és az eredmény alapján nyugodtan nevezhetünk garbage time-nak.

Évek óta jellemző a Billsre, hogy elit védelmet raknak össze, ez pedig idén sincs máshogy, hiszen még a rosszabb napjaikon, komoly hiányzókkal is a liga első felébe tartoznak, azonban a korábbi évekkel ellentétben most nem a defense viszi a hátán a csapatot.


BRIAN DABOLL, AZ EDZŐ NÉLKÜLI CSAPATOK ÁLMA

 

Arról, hogy Josh Allen mennyivel jobb játékosnak néz ki idén, mint eddig bármikor, már a szezon elején írtunk, ahogy arról is, hogy várható egy kisebb visszaesés a játékában. Nos a visszaesés megtörtént, de csak néhány hétig tartott, majd a szezon végére úgy összekapta magát, hogy még 1-2 hét, és az MVP-címért folytatott verseny legnagyobb esélyese lett volna.

Bár Allen kétségtelenül remek irányítónak néz ki, nem mehetünk el szó nélkül a liga egyik legjobb elkapósora mellett sem.

Steffon Diggs az egész szezon során bizonyította, hogy megérte azt az első körös picket, a szezon végére pedig egész egyszerűen megállíthatatlanná vált. Múlt héten a korábban elsőszámú CB-nek kinéző J.C. Jacksont úgy verte meg, ahogy csak akarta, és bár Xavien Howard jobban helytállt ellene, a Dolphins is csak limitálni tudta. Persze egy fecske nem csinál nyarat, Diggs mellé kellenek olyan elkapók, akik ki tudják használni, hogy kevesebb figyelem jut rájuk, és Buffalóban az ilyen játékosokból sincs hiány.

John Brown az egész liga egyik legjobb mélységi célpontja, safety segítség pedig ritkán jut a rajta védekező CB-nek Diggs jelenléte miatt. Gabriel Davis a 2020-as draft egyik legnagyobb stealjének tűnik, és már újoncként rendkívül hasznos tagja tudott lenni a Bills támadósorának, csakúgy, mint Isaiah McKenzie, aki vasárnap három TD-vel jelezte, hogy őt is komolyan kell venni, és akkor még nem is beszéltünk a Dolphins elleni meccset kihagyó Cole Beasleyről.


Ez a játékosállomány önmagában elég lenne egy fantasztikus támadójátékhoz, de a Bills-offense igazi erejét nem a pályán kell keresni, hanem az oldalvonalnál Brian Daboll támadókoordinátor személyében. Daboll nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb vezetőedző-jelöltté 2020-ban: a liga egyik legkreatívabb támadókoordinátora, aki képes kiaknázni a játékosai erősségeit és a playhívásaival folyamatosan megkönnyíti az irányítója és az elkapói életét. Daboll zsenialitását az alábbi play is tökéletesen bemutatja:

A Bills a snap előtt bemozgatja McKenzie-t, hogy felvegye a blitzet, ezzel időt adva Allennek, hogy üres elkapót találjon, valamint Brownnak, hogy megfussa a sluggo útvonalat, amivel könnyedén nyeri meg a párharcát, hiszen a CB a blitz miatt arra számít, hogy Allen gyorsan szabadul a labdától, és ráharap a slantre. A Bills-offense egy tökéletesen felépített konstrukció, amely jelen pillanatban megállíthatatlannak tűnik. Legalábbis a tény, hogy a meccsenként 18,8 pontot engedő Dolphins védelemnek erőlködés nélkül pakoltak fel 56 pontot, erre enged következtetni.

 

ÖSSZEGZÉS

 

A Bills tehát egy kiegyensúlyozott csapat remek védelemmel, látványos támadójátékkal, kiváló edzői stábbal és hétvégén a special team is megmutatta, hogy komolyan kell venni őket, ráadásul az egész liga legjobb formában lévő csapatának tűnnek, míg a konferencián belüli riválisaik csak nyögvenyelősen nyerik a meccseiket.

Mindezt figyelembe véve nem lennénk meglepődve, még februárban is látnánk műanyag asztalra ugráló Bills-szurkolókat.

 

Írj hozzászólást