Urban Meyernek mennie kell!

A Jacksonville Jaguars történetében nem sok sikeres szezont találunk, de az idei évvel minden korábbit sikerült alulmúlni. A csapat az elmúlt hetekben elképesztő mélyrepülésben van a pályán és azon kívül is, és bár mindenki tudja, ki ezért a felelős, ő mégis folyamatosan másokra mutogat. Nézzük, mit tanultunk a 14. héten!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Urban Meyer kinevezése már a döntés pillanatában is megkérdőjelezhető volt, azóta pedig világossá vált, hogy a szkeptikusoknak volt igazuk. Meyer ámokfutását talán az jellemzi legjobban, hogy ez az anyag a szezon szinte bármelyik fordulója után megszülethetett volna, minimális remény mégis akadt. Egészen idáig. Most azonban olyan mélységekig süllyedt a Jaguars, ahonnan csak edzőváltással lehet felfelé indulni.

 

A liga legrosszabb edzője

Meyer olyan ígéretekkel érkezett meg Jacksonville-be, hogy látványos, modern támadójátékot fog összerakni, mellette pedig megteremti a győztes kultúrát. Ehhez képest a szezon második felében már a tíz pont elérése is komoly nehézségeket okoz, a 24-et pedig egyetlen alkalommal sem sikerült átlépni. Összehasonlításképpen a tavalyi Jaguars, ahol Gardner Minshew mellett olyan irányítózsenik is pályára léptek, mint Mike Glennon és Jake Luton, hét alkalommal teljesítette ezt túl. Meyer mellett szólhatna, hogy kevés jó játékosa van – nem mintha tavaly tele lett volna a keret All-Pro-kaliberekkel –, de ebben azért neki is van felelőssége. Ott van például az idei draft, ahol első körös picket lőttek el a running back Travis Etienne-re, miközben a 2020-as Jaguars legjobbja, James Robinson ugyanezen a poszton játszik.

Apropó Robinson, a múlt heti Los Angeles Rams elleni vereség után pont az ő játékideje miatt vették elő Meyert. Robinson ugyanis összehozott egy fumble-t a Jaguars első drive-jában, amiért az első félidő nagy részében a padra száműzték. Ezzel önmagában még nem is lenne akkora probléma, más edzőknél is megfigyelhető ez a módszer. A gond ott kezdődik, hogy a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, ő nem mikromenedzsel, ezt a döntést a futók edzője, Bernie Parmalee hozta meg, és Robinson amúgy is sérült volt. Az igazság viszont az, hogy Parmalee vissza akarta küldeni az első számú, egyébként egészséges futóját, de Meyer nem engedte neki egészen addig, amíg az irányító Trevor Lawrence nem kérdezett rá Robinson mellőzésének okára.

Meyer alkalmatlansága a többi csapategységnél is megfigyelhető. Egészen elképesztő, hogy 14 héttel a szezonkezdet után a jacksonville-i elkapók még mindig nem tudják pontosan megfutni az útvonalaikat, rossz helyen vannak, de az is előfordul, hogy egymást zavarják a play közben.

 

 

A Jaguars turnover különbsége sem egy olyan mutató, amire büszkének lehetne lenni, -19-cel utolsó a ligában, és a büntetések számában is az NFL tíz legrosszabb csapata közé tartozik. Mindez persze egyáltalán nem meglepő Meyer legújabb kabaréba illő nyilatkozatának fényében. A Titans elleni meccs után arról faggatták az újságírók, hogy terveznek-e több játéklehetőséget adni az újonc safetynek, Andre Ciscónak, mire az a válasz érkezett, hogy mostanában egyre többet játszik, csakhogy Cisco egyetlen snapet sem töltött a pályán a védelemben.

 


(X) Tudtad, hogy az Unibet TV-n az összes NFL-mérkőzést élő streamen keresztül követheted? Regisztrálj, nézz mérkőzéseket és fogadj az Unibeten!


 

Emberként is megbukott

Az egy dolog, hogy egy szezon sem kellett ahhoz, hogy Meyer edzőként megbukjon, az viszont, hogy valaki ilyen szinten írja le magát emberként is, példátlan az NFL-ben.

Különösen úgy érdekes ez, hogy az egész offseasonben a kultúraépítés fontosságát hangsúlyozta. Eddig azonban úgy tűnik, hogy mindez kimerült Tim Tebow leigazolásában, minden más cselekedetével pedig rácáfol az ígéretekre. Már a Cincinnati Bengals elleni vereség után látszott, hogy ezen a téren gondok lehetnek, és reális forgatókönyv az öltöző elvesztése. Meyer ugyanis nem repült haza a csapattal, helyette inkább egy bárba tért be, és ahogy ilyenkor lenni szokott, lencsevégre is kapták, ahogy egy nála jóval fiatalabb hölggyel táncol.

Az elmúlt hetek történései után valószínű, hogy a Jaguars teljes vezetősége visszasírja azokat az időket, amikor Meyer mulatozása okozta a legnagyobb fejtörést. Minden azzal kezdődött, hogy a már korábban említett elkapóproblémát a vezetőedző áthárította mindenki másra, majd folytatódott a szintén tárgyalt Robinson-üggyel, a legfrissebb hírek pedig arról szóltak, hogy egy meetingen az összes segédedzőjével közölte, hogy egytől egyig vesztesek, míg ő egy igazi győztes típus, majd egyesével fel kellett sorolniuk az összes eredményüket. Az általa kinevezett segédedzőkön kívül a játékosokkal is sikerült rossz viszonyt kialakítania azzal, hogy semmiért nem vállal felelősséget. Az egész karrierjét mindenféle balhé nélkül lehozó és a csapattársak tiszteletének örvendő Marvin Jones például annyira felhúzta magát azon, hogy a vezetőedzője nyilvánosan hibáztatja az elkapókat, hogy edzés helyett inkább hazament. Pár stábtag aztán rá tudta beszélni, hogy térjen vissza, de sok köszönet ebben sem volt, edzés közben összeveszett Meyerrel. Az ilyen esetek ráadásul nemcsak a jelenlegi öltözői morálnak ártanak, de hosszútávon is komoly problémákat okozhatnak. A hírek szerint például több jacksonville-i is panaszkodott a Rams játékosainak, mert Meyer nem kezeli őket felnőttként. Ha pedig az ilyen információk elkezdenek terjedni a ligában, nehéz elképzelni, hogy bárki is szívesen Jacksonville-be igazolna addig, amíg Urban Meyernek hívják a vezetőedzőt.

 

 

Aki ismeri Meyer pályafutását, az tudhatja, hogy korábban sem volt makulátlan. Az egyetemi bajnokságban eltöltött évei alatt a játékosai bandáztak, sportot űztek a letartóztatásokból (hat esztendő alatt 30 Gators-játékost tartóztattak le), a segédedzői rasszista megjegyzéseket tettek, nőkre emeltek kezet, ő pedig mindig félrenézett. Sőt, a Floridánál volt egy bizalmi köre, aminek tagjai bármit megtehettek, még a pozitív drogtesztjeiket is eltussolta, azonban az NFL-ben sokkal nehezebb eltitkolni az ilyen eseteket, Meyer pedig ezt a saját bőrén tapasztalja meg.

 

Összegzés

A Jaguars pontosan azt kapta, amire befizetett. Nem lehet azt mondani, hogy ismeretlen lett volna számukra Meyer múltja, mégis felültek az üres ígéreteknek és a hangzatos nyilatkozatoknak és úgy gondolták, hogy egy ilyen edző a legmegfelelőbb az újabb újjáépítés megkezdéséhez. Öröm az ürömben, hogy a valóság hamar szembejött velük, és a korábban botrányt botrányra halmozó edző a jacksonville-i levegőtől sem változott meg, így Trevor Lawrence karrierjét még megmenthetik. Egy két-három éven át tartó vergődésre ugyanis jó eséllyel rámenne az 1/1-es irányító teljes pályafutása, de szerencséjükre 13 mérkőzés elég volt hozzá, hogy kiderüljön mekkora zsákutca ez a projekt.

Meyer elküldése azonban közel sem oldana meg minden problémát, mondhatni egy szükséges, de nem elégséges lépés lenne, mert ahogy az ilyen szenvedő franchise-oknál lenni szokott, a fejétől bűzlik a hal. A coaching mellett az is gondot okoz, hogy a general manager Trent Baalke munkája is távol áll a jónak nevezhetőtől, de ő egy utolsó esélyt még talán megérdemel. Sokkal nagyobb baj ennél, hogy ezeket a személyi döntéseket a tulajdonos Shahid Khan hozza meg, aki finoman szólva sem erős ebben. Semmi garancia nincs arra, hogy nem tud rontani a jelenlegi helyzeten, de az sem lenne meglepő, ha egy-két szezonvégi győzelem meggyőzné arról, hogy a Meyer-projektben van fantázia. Amennyiben ez az utóbbi forgatókönyv valósul meg, Lawrence karrierjére keresztet is vethetünk.

 

Ki lesz az NFL bajnoka?

6,00 – Tampa Bay Buccaneers

7,00 – Kansas City Chiefs

7,50 – New England Patriots

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai futball/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a NFL piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást