NFL: Free Agency beharangozó – AFC South

Folytatjuk free agency beharangozó sorozatunkat, melynek ötödik részében az AFC déli csoportjában néztünk körbe.

AF


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

HOUSTON TEXANS

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy Houstonban minden a legnagyobb rendben van. Bill O’Brien GM-ként elkövetett ámokfutása ugyan a végéhez ért, de a talpra álláshoz még két-három évre biztosan szükségük lesz, ráadásul Nick Caserio general managernek még az irányítóhelyzetet is kezelnie kell.

 


Kezdjük is a QB-kérdéssel, mert ez határozhatja meg legjobban a texasiak idei offseasonjét. Deshaun Watson a hírek szerint már eldöntötte, hogy soha többet nem akar Texans-mezben a pályára lépni. Persze egy próbát megér a meggyőzése, de mindenképp el kell kezdeni potenciális cserepartnereket keresni. Ez azért sem lenne hátrányos, mert a keret jelenlegi állapota maximum egy rebuildre alkalmas. Nincs sok pénzük (mindössze 16 millióval vannak a plafon alatt), draftpickekkel sem állnak jól, és igazán jó fiatal játékosok sincsenek a keretben.

A problémáik közül talán a pénz kérdését tudják a legkönnyebben megoldani, amit már el is kezdtek J.J. Watt elküldésével. Watson elcserélésével ugyan buknának ötmilliót, de Brandin Cooks kivágása vagy cseréje azonnal felszabadítana 12-t dead money nélkül. Rajtuk kívül Bradley Roby és Laremy Tunsil készülhet fel arra, hogy a 2021-es szezont nem Houstonban kezdik meg.

A saját lejáró szerződésű játékosaik közül egyedül Will Fuller számít nagyobb névnek, az ő távozása azonban szinte biztosra vehető. Rajta kívül Vernon Hargreaves és Tyrell Adams kapott nagyobb mennyiségű snapet az előző szezonban, az ő megtartásuk azonban valószínűleg nem lesz túl drága.

A piacról szinte bármelyik posztra érkezhet erősítés, de túl nagy tűzijátékot nem érdemes várni tőlük, és a jelenlegi káoszt elnézve nem is lesznek vonzó célpont a szabadügynökök számára. Az idei offseason elsődleges célja tehát az lesz, hogy lerakják a rebuild alapjait, majd jövőre elkezdjék a keret teljes újjáépítését.


 

INDIANAPOLIS COLTS

Chris Ballard general manager munkáját mi sem dicséri jobban, mint az a tény, hogy 44 millió dollárral vannak a sapka alatt, miközben a Coltsé a liga egyik legjobb játékosállománya. A legégetőbb kérdés az irányítóposzton adódott, azt pedig megoldották(?) Carson Wentz megszerzésével.

 


Mivel anyagilag elég jól állnak, nagy tisztogatásra nincs szükség, minden bizonnyal nem is fogják megbolygatni a jelenlegi szerződéseket. Vannak viszont olyan szabadügynökké váló játékosaik, akik fontos szerepet töltöttek be 2020-ban. Közülük talán T.Y. Hilton a legfontosabb, aki bebizonyította, hogy hiába múlt 30 éves, még mindig remek elkapó, bár már nem az az igazi elsőszámú célpont, mint korábban. Mivel van keret a megtartására, és a franchise meghatározó játékosa, meglepő lenne, ha távozna.

Hilton után talán Xavier Rhodes a legfontosabb szabadügynökük, akinek 2020-ban sikerült feltámasztani a karrierjét, így joggal kérhet nagyobb összeget a tavalyi hárommilliós fizetésénél, a Colts pedig minden bizonnyal szívesen megtartaná. Hasonló a helyzet Justin Houstonnal is, akinek a játéka jelentősen visszaesett a chiefs-es évekhez képest, de még mindig hasznos pass rusher. Rajtuk kívül még talán Mo Alie-Cox megtartása lehet igazán fontos, hiszen szép lassan egy elég jó tight enddé nőtte ki magát, de mivel idén még csak RFA lesz, viszonylag könnyen Indianapolisban tudják tartani.

A Ballard-éra nem az ész nélküli költekezésről szólt a Coltsnál, és inkább a draftról építkeztek (hozzátenném, hogy kiválóan), valószínűleg idén sem lesz ez másképp. A saját játékosok megtartása után nem lesz nagy mozgásterük, és nem is kell túl sokat alakítani a rosteren. Amire szükségük lehet, az egy WR Hilton mellé/elé, egy offensive tackle és egy edge rusher. Mivel ezek drága pozíciók, túl nagy sztárokat nem kell várni, inkább viszonylag olcsó veteránokat.


 

 


 

JACKSONVILLE JAGUARS

A Jaguars öldöklő csatát vívott a Jets-cel, de végül megszerezte az 1/1-es picket. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a teljes stáb munkáját megköszönték, és az újjáépítést már az egyetemi legendának, Urban Meyernek kell levezényelnie. Bár mindenki a megváltót látja Trevor Lawrence-ben, a jelenlegi rosterrel sokra ő se menne, szóval bőven akad tennivaló Floridában.

A jó hír az, hogy erre rengeteg pénzük lesz, hiszen 85 millió dollárt tudnak elkölteni az idei offseasonben. Ezen kívül sok fontos szabadügynökük sincs, talán Cam Robinson számít a legnagyobb névnek. Az egykori második körös tackle eddig nem igazán bizonyította be, miért is választották ki olyan korán. Ennek ellenére valószínű, hogy megpróbálják majd megtartani, de ha ez nem jön össze, akkor sem kell nagyon elszomorodniuk. Rajta kívül pedig nincs is más olyan játékosuk, akiért túl nagy versengés várható a piacon.

 


A hiányposztokat viszont bőven lehet sorolni. A támadófal mindenképp erősítésre szorul, mind a szélen, mind középen, még akkor is, ha Robinsont sikerül visszaigazolni. Nem a támadófal az egyetlen csapatrész, ahol szinte minden poszton szükség van a vérfrissítésre, hiszen a secondaryben C.J. Hendersonon kívül nem nagyon tudunk olyan játékost mondani, akivel érdemes kezdőként számolni. Persze voltak felvillanások mondjuk Sidney Jonestól vagy Jarrod Wilsontól, de mind CB, mind safety poszton jobb játékosokra van szükségük.

A védőfaluk is lefelé lógott ki 2020-ban, egyedül Davon Hamilton nyújtott elfogadható teljesítményt, köré viszont érdemes lehet építeni. Visszatérve az offense-hez, az elkapósor egyáltalán nem néz ki rosszul, de nem nagyon van olyan TE-jük, akinek Lawrence dobálni tudna, így érdemes lehet megpróbálkozni a Hunter Henry–Jonnu Smith páros valamelyikénél.

Ennyi problémát nem lehet egy offseason alatt orvosolni még akkor sem, ha tele vannak pénzzel és pickekkel, viszont arra kell törekedniük, hogy a lehető legjobban megkönnyítsék a jövőbeli franchise irányítójuk dolgát.


 

 

TENNESSEE TITANS

A Titans egy csodás alapszakasz és egy csalódást keltő playoff-szereplés után kezdi meg a 2021-es offseasont, ezúttal már Artur Smith támadókoordinátor nélkül.

A Titansnek is komoly nehézségeket okoz a cap csökkenése, és mindössze négymillió dollárral vannak a plafon alatt, szóval pár játékostól mindenképp meg kell válniuk, hogy legyen egy kis mozgásterük. Hogy ezen javítsanak, szinte ingyen elcserélték a tavalyi első körös pickjüket, Isaiah Wilsont, aki mindössze három snapet töltött a pályán, és inkább arról maradt emlékezetes, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Adam Humphries is áldozatul esett a tisztogatásnak, de nem lenne meglepő, ha Kenny Vaccaro is követné. Minden bizonnyal az Adoree’ Jackson–Malcolm Butler CB-duó egyik tagjától is megválnak. Ezekkel a lépésekkel már bőven tízmillió feletti elkölthető összeggel rendelkeznének, ami elég lehet pár igazoláshoz, de szerződések átstruktúrálásával még több pénzt szabadíthatnak fel.

 


A saját szabadügynökeik közül a legfontosabb Corey Davis és Jonnu Smith, de közülük maximum egyre lesz elég pénzük. Davis ötödik éves opcióját tavaly nem hívták le, így kérdéses, mennyire akar majd Tennessee-ben maradni, ráadásul őt elkapóként valószínűleg jobban megfizetik majd, mint Smith-t, ezért utóbbi visszaigazolására nagyobb az esély. Védelmi oldalon is akadnak bőven free agentek, bár a defense tavalyi teljesítménye után nem biztos, hogy mindenkit vissza akarnak majd igazolni. Jadeveon Clowney csalódást keltő éve után biztos távozó, DaQuan Jones, Jayon Brown és Desmond King viszont egészen korrekt éven van túl, és talán nem is fognak egy vagyont kérni, így legalább egyikőjük megtartása fontos lenne a Titansnek. Szintén ebbe a kategóriába esik a rúgó Stephen Gostkowski is, aki a kezdeti nehézségek után magára tudott találni Tennessee-ben, egy megbízható kicker pedig aranyat ér.

Fontos kérdés, hogy mennyi pénzük marad szabadügynökök igazolására, annyi azonban biztos, hogy blue-chip játékosokat nem fognak tudni megengedni maguknak. Inkább a gyűrű után ácsingózó veteránok és fiatal, de inkonzisztens játékosok lehetnek a célkeresztjükben. Elsősorban a védő oldal felé kell majd nézelődniük a piacon, azon belül is edge rusherre és CB-re van a legnagyobb szükségük. Előbbire a Seahawkstól nemrég elküldött Carlos Dunlap vagy a rendkívül tehetséges, de egyelőre hatalmas bustnak kinéző Solomon Thomas, míg utóbbira Richard Sherman és Mike Hilton lehet jó példa.

A támadósor játékosállománya 2021-ben is kifejezetten erős lesz, az egyetlen nehézséget Artur Smith pótlása okozhatja. A védelmet azonban mindenképp rendbe kell szedniük ahhoz, hogy jövőre is contenderként tartsuk számon őket.


Képek: Getty Images

Írj hozzászólást