NFL: Free Agency beharangozó – NFC West

Folytatjuk a csapatok free agency helyzetét vizsgáló sorozatunkat, következő csoportunk az NFC West, ahol már a Los Angeles Rams a Matthew Stafford-féle cserével robbantotta a bombát, de azért bőven rejt még izgalmakat ez a divízió is.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ARIZONA CARDINALS

 

Kezdjük is a tavalyi év egyik meglepetés csapatával – már, ami a szezon első felét illeti. Mind Larry Fitzgerald (WR), mind Patrick Peterson (CB) szerződése is lejár idén, így a két Cardinals legenda jövője kérdéses a csapatnál. Igazából az öltözőn belüli szerepük miatt lenne fontos a hosszabbítás, egyikük sem nyújtott idén átlagosnál jobb teljesítményt, sőt… Tehát az ő megtartásuk nem kulcskérdés, bár rendkívül szimpatikus lépés volt az Arizonától, hogy ugyan Fitzgerald nem jelzett vissza az előre megbeszélt határidőig, ettől függetlenül az elkapó jövője továbbra is csak azon múlik, hogy ő mit szeretne, és erre minden szükséges időt megkap a csapattól. Említésre méltó távozó még az offense két kezdője, JR Sweezy (OL) és Kenyan Drake (RB), de meglepő lenne, ha akármelyiküknek is megtartanák jövőre a teljesítményük alapján.

Kicsit izgalmasabb vizekre evezve, nézzük meg mely pozíciókra kellene erősítésnek érkeznie az idei szabadügynök-piacon. Már sokadik éve probléma a támadó fal, van is pár jó név a „kalapban”, azonban mind idősebb, drágább játékosok és a 12 milliós hely a cap alatt nem elég arra, hogy minőségi fejlődés történjen ezen a fronton – esetleg egy jó guard, például Joe Thuney lenne elérhető pár rotációs játékos kivágása után, de akkor teljesen lenullázná magát a csapat anyagilag. Egyébként nagyjából (Murray kivételével) az offense rendben van, esetleg egy jobb tight end elférne a rosteren, viszont a védelemben bőven akad befoltozásra váró lyuk. Első sorban a cornerek és a belső védőfalemberek hiánya ad okot aggodalomra, ott sem Patrick Peterson újra szerződtetése, sem Robert Alford visszatérése nem megoldás, olyannyira nem, hogy a tavalyi szezont sérülés miatt kihagyni kényszerülő Alford esetében még a cut gondolata is felmerülhet, hiszen ezzel tudna 6,5 milliót spórolni a csapat.

Összességében tehát nincs könnyű dolga a Cardinals front office-nak, amennyiben nem találnak megfizethető játékosokat mindenképpen „ki kell nyitni a tárcát” a lista tetején lévő 1-2 játékosokért, hiszen abból sokszor nem történik előrelépés, ha kevés pénzt sok játékosra, pozícióra osztanak el. Szerencséjükre elég mély idén az OL draft class, érdemesebb lenne inkább ott nézelődni és megoldást keresni.

 

Free agency NFC West cardinals 

LOS ANGELES RAMS

 

A kaliforniai csapat felülmúlta a várakozásokat és bejutott a rájátszásba, ahol viszonylag sima meccsen jutottak tovább a Seahawks ellen, majd egy hasonlóan sima meccsen estek ki a a divisional round során a Packers ellenében. A Matthew Stafford-féle cserének köszönhetően nem feltétlen szükséges új játékosok szerződtetése ahhoz, hogy szintet lépjenek – ami kifejezetten előnyős, hiszen nem is nagyon lenne rá lehetőségük. A kezdők megtartásával is lehetnek problémák, hiszen Leonard Floyd (DE), Austin Blythe (C) és Troy Hill (Slot CB) szerződése is lejár idén és nem ártana, ha mindenkit maradásra tudnának bírni.

Ha az Arizonára azt mondtuk, hogy elég csehül állnak anyagilag, akkor nehéz megfelelő kifejezést találni, milyen helyzetben is van a Rams. Nem kevesebb, mint 33 millió dollárral vannak a cap felett, ami a harmadik legrosszabb a ligában. Nagyon igazolásokon nem kell gondolkozni, viszont annyira egyben van ez a csapat Stafforddal kiegészülve, hogy kár lenne akármilyen téren is megbontani, így több, mint valószínű, hogy szerződések átstrukturálása lenne a célra vezető erre a szezonra. Erre egyébként remek példa az Eagles és a Saints, akik – költői túlzással élve – megalakulásuk óta késleltetik a nagyobb szerződéssel rendelkező játékosok kifizetését ezzel a módszerrel. De ez mit is jelent a gyakorlatban? Például a Rams sztár-cornerének, Jalen Ramseynek az idei cap hitje 22,5 millió dollár. Megegyeznek a felek, hogy ennek egy részét jövőre kapja meg ezzel szabadítva fel helyet az idei cap alatt.

Ha valami csoda folytán mégis sikerülne elegendő tőkét összeszedni, akkor leginkább a linebacker sorra férne rá az erősítés, ezen kívül egyébként nincs gond a kerettel és ha a defense hozza a tavalyi formáját – amit azért nehezít a védőkoordinátor, Brandon Stanley elvesztése – akkor a Rams egyértelműen harcban lesz a gyűrűért.

  


(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt! 


 

SAN FRANSISCO 49ERS

Ugyan várható volt, hogy a Shakiráról és J-Lo-ról, valamint a(z egyik) shanahan-i leépülésről emlékezetes Super Bowl részvevője idén azért gyengébb teljesítményt nyújt, de arra nem sokan számítottak, hogy csupán hat győzelemig jutnak. Ennek a legfőbb oka az irányító-helyzet volt, hiszen Jimmy Garoppolo még a tavalyi önmagát sem tudta megközelíteni, viszont a szenzációs szerződésnek köszönhetően fillérekért megválhatnak tőle, amivel spórolnak közel 24 millió dollárt. Kétségtelen, hogy ennek kell lennie az első lépésnek a csapatnál, hiszen van egy jó pár olyan irányító mind a piacon (még Wentz elkelésével is), mind a drafton, akik hasonló teljesítményt tudnak nyújtani.

Amennyiben ez a Garoppolo-féle kivágás megtörténik, akkor azért lesz némi mozgástere a San Fransisconak, egész pontosan 37 millió dollár.

Erre pedig szükség is lesz, hiszen nem lenne hátrány, ha sikerülne megtartani legalább Trent Williams-et (OT), illetve mindenképpen szükséges egy irányító és ha nem a draftról oldják meg a problémát – erre jó esély van, ugyanis bezárulni látszik a „championship window”, nincs idő egy projekt QB-ra –, akkor ennek bizony ára lesz. Williamsen kívül egyébként Richard Sherman (CB), Solomon Thomas (DE), Jaquiski Tratt (S), valamint Tevin Coleman (RB) szerződése is lejár az idén. Több pletyka is szárnyra kelt, miszerint Sherman egész biztosan nem lesz jövőre a 49ers játékosa, Thomas egyértelműen bust lett, Coleman helyett pedig van McKinnon – bár egy átlagosnál jobb duó lehetne belőlük, ha sikerülne olcsón visszaigazolni.

Itt sem nagyon érdemes nézelődni a piacon stabil kezdő játékosokért, hiszen ahogy már korábban írtam, Williamset meg kell fizetni, szám szerint egy 20 millió/éves szerződést látok reálisnak az ő esetében, és akkor még nincs kezdő szintű irányító a rosteren. Csak a példa kedvéért, a legjobb elérhető QB jelenleg Matt Ryan (legalább annyira lenne kézenfekvő, hogy azzal az edzővel dolgozzon, aki a támadó koordinátora volt az MVP-szezonjában, mint a Wentz-Colts reunion), akinek több, mint 40 millió az idei cap hitje.

Itt sem túl rózsás tehát a helyzet, de azért nagyon szomorkodni a 49ers szurkolóknak sem kell, hiszen, ha sikerül egy jó irányítót szerezni, akkor az előző évhez hasonlóan sötét lovak lehetnek jövőre is.

 

Free agency NFC West niners 

SEATTLE SEAHAWKS

 

Nem áll messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy szezon előtt is egy „one and done” (azaz kiesés a Wild Card körben) volt a realitás, ám a játék képe sajnos jóval rosszabb volt ennél. Az egész szezonos hullámvasúthoz hozzá szokhattak Seahawks-szurkolók, azonban az idei még extrább Seattle-élményt adott, ugyanis a szezon első felében mindenki a védelmet szidta, míg novembertől a támadósor szűnt meg létezni.

Ami azt illeti, itt sem bővelkednek pénzzel, úgy tűnik ez ilyen NFC West probléma lett idénre. A megtartandó játékosok listája ugyan elég rövid, KJ Wrighton (LB) kívül, talán Jacob Hollistert (TE) lenne értelme visszahozni – utóbbit csak nagyon baráti áron. Rajtuk kívül egyébként még két kezdő támadó falembernek, Mike Iupatinak és Ethan Pocicnak jár le a szerződése idén, míg a labda másik oldalán a két kezdő corner, Quinton Dunbar és Shaq Griffin, valamint a védőfal jobb szélén lévő Bruce Irvin tesztelheti a piacot. Az itt felsorolt játékosok közül mindenki csalódást keltő szezont hozott le összességében, ám ennek ellenére a védelem elkapta a fonalat az idény végére, így valahogy azt a nem egész ötmillió dollárt az ő megtartásukra lehetne elkölteni. Az szinte biztos, hogy valakit mindenképpen be kell áldozni, ugyanis a Carlos Dunlop (DE) kivágása elég elképzelhetetlen még akkor is, ha nem maradna utána dead money és 14 millió dollárt lehetne felszabadítani, talán Quandre Diggs cutja lenne érthető – erre egész pontosan 6 millió okot lehetne felsorolni – ám az ár/érték arány miatt ez a döntés is meglepő lenne.

Úgyhogy Seattle-ben is a draft mentheti meg az offseasont… ez a mondat mondjuk több sebből is vérzik: nincs pickjük; utoljára 2010-ben volt pozitívan értékelhető draftjuk.

 

Free agency NFC West - seattle


További részek: 

Írj hozzászólást